Delfiny - osoby niebędące ludźmi! - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Delfiny - osoby niebędące ludźmi!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 26 ]

1

Temat: Delfiny - osoby niebędące ludźmi!

http://cdn.grindtv.com/wp-content/uploads/2013/06/orca2.jpg

Nie wiem czy wszyscy słyszeli, ale władze Indii oficjalnie nadały delfinom (w tym też największym z delfinowatych - orkom) status ?non human person?, czyli osób niebędących ludźmi. Od tej pory pozbawianie wolności delfinów podpada pod paragraf i jest uznawane za łamanie prawa, a w praktyce oznacza to między innymi zamknięcie wszystkich działających delfinariów i parków rozrywki wykorzystujących te zwierzęta w celach rozrywkowych.

Dlaczego? Odpowiedź oczywista, jeśli prześledzimy badania naukowców. Delfiny posiadają swój język, samoświadomość, rozbudowane więzi społeczne oraz życie emocjonalne (część mózgu, odpowiedzialna za emocje u delfinowatych jest nawet bardziej rozbudowana niż u ludzi!).

Ja uważam, że to ogromny krok w stronę prawdziwego człowieczeństwa. Zawsze podziwiałam delfinowate i ich inteligencję, i nie miałam wątpliwości, że są bardziej bliskie ludziom, niż chociażby małpy. Mając świadomość tego, co dzieje się w parkach wodnych na całym świecie, liczę na to, że może ktoś pójdzie w końcu po rozum do głowy, i przestaniemy znęcać się nad tymi fantastycznymi stworzeniami.

A co Wy o tym myślicie, drodzy forumowicze? Dla zainteresowanych tematem - polecam fenomenalny dokument o orkach trzymanych w niewoli, jak wygląda ten proceder, oraz jakie są tego skutki - "Blackfish" z 2013 roku, poniżej trailer:

http://youtu.be/G93beiYiE74

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Delfiny - osoby niebędące ludźmi!

W zniesławionej ostatnio Rumunii też jest projekt uznania delfinów za "osoby nie będące ludźmi".
Nie uważam, że takie działania są złe, ale trochę głupie. Dla delfinów na pewno korzystne. Ale dlaczego akurat je wyróżniać?
Każda żywa istota zasługuje na szacunek.
Nie traktowałabym tego jako kroku w stronę "prawdziwego człowieczeństwa". Człowieczeństwo jest w zaniku, chyba od czasów Kartezjusza, a odkąd wymyślono hodowlę przemysłową (trochę ponad sto lat temu) może być tylko gorzej.
Nie można mówić o postępie w stronę lepszego człowieczeństwa póki nie wprowadzi się do powszechnego obrotu (w przystępnych cenach) zastępników mięsa, jajek etc.
Każdy mięsożerca ma bardzo dużo na sumieniu.

3 Ostatnio edytowany przez Vian (2014-02-24 11:27:45)

Ja dosłownie 20 min temu trafiłam na taką informację:

http://static.bezuzyteczna.pl/static/content/c7a0811b84d8e252d179.jpg

To by się jakby pokrywało z tymi "osobami nie będącymi ludźmi", bo zdolność krzywdzenia dla przyjemności, to chyba ludzka cecha.

Ogólnie za słabo znam temat, żeby zająć jakieś konkretne stanowisko, ale chętnie Was poczytam. smile

Tzn to czego chciałabym się dowiedzieć od tego tematu, to dlaczego delfiny tak, a np. szympansy nie, chociaż przecież naczelne też mają swój język, zasady społeczne etc.

4

Jestem za każdą formą człowieczeństwa wobec zwierząt. Jednak nie wyróźniałabym delfinów, chociaż rzeczywiście mają one najwiecej także tych złych cech ludzkich. Może dlatego uznano je za osoby. Oprócz gwałtów i zabijania, z ciekawostek - młode delfiny,  samce mają gangi, które m.in. zajmują się seksualnym niewoleniem samic - a takie urocze pyszczki mają....

Ale mimo to uważam, że zwierzęta trzeba chronić - nie ważne czy kura czy pies. Szczególnie tym hodowlanym powinno się zapewnić humanitarne życie i śmierć. Poziom rozwoju społeczeństwa ocena się m.in. po stosunku do zwierząt, u nas niestety z tym krucho.

5

Katariina napisał/a:

W zniesławionej ostatnio Rumunii też jest projekt uznania delfinów za "osoby nie będące ludźmi".
Nie uważam, że takie działania są złe, ale trochę głupie. Dla delfinów na pewno korzystne. Ale dlaczego akurat je wyróżniać?
Każda żywa istota zasługuje na szacunek.
Nie traktowałabym tego jako kroku w stronę "prawdziwego człowieczeństwa". Człowieczeństwo jest w zaniku, chyba od czasów Kartezjusza, a odkąd wymyślono hodowlę przemysłową (trochę ponad sto lat temu) może być tylko gorzej.
Nie można mówić o postępie w stronę lepszego człowieczeństwa póki nie wprowadzi się do powszechnego obrotu (w przystępnych cenach) zastępników mięsa, jajek etc.
Każdy mięsożerca ma bardzo dużo na sumieniu.

Tiaaa.W Rumunii powinni najpierw zająć się stadami bezpańskich psów.Wszak to wierny towarzysz człowieka.Stada bezdomych psów widziałam tam wszędzie: na parkingu próbowały wsiąść do naszego auta,na plaży przychodziły po jedzenie.Do tego na bocznych drogach mnóstwo zabitych przez auta i nie sprzątanych przez służby porządkowe.

6

Tiaaa.W Rumunii powinni najpierw zająć się stadami bezpańskich psów.Wszak to wierny towarzysz człowieka.Stada bezdomych psów widziałam tam wszędzie: na parkingu próbowały wsiąść do naszego auta,na plaży przychodziły po jedzenie.Do tego na bocznych drogach mnóstwo zabitych przez auta i nie sprzątanych przez służby porządkowe.

Zajęli się. Zabijali tym, co komu w ręce wpadło, i robią to dalej.

Katariina napisał/a:

Zajęli się. Zabijali tym, co komu w ręce wpadło, i robią to dalej.

Smutna i bolesna prawda. Pomimo oburzenia obrońców praw zwierząt. Wrócę jednak do delfinów. Od lat należą do moich ukochanych zwierząt. To co stało się w Indiach, może będzie zalążkiem pozytywnych zmian? Gorąco bym tego pragnął. Zamknięcia wszystkich oceanariów i delfinariów. Te "cudowne dzieci morza" (jak je nazywa Vitus B. Droscher) kochają wolność. Bez żadnych ograniczeń. W oceanariach zdarzały się przypadki ataków orek wobec ludzi. W ich naturalnym środowisku, taka sytuacja nigdy nie miała miejsca. Delfiny od tysięcy lat ratują ludzi z opresji. Obecnie popularne i często skuteczne są terapie przeprowadzane z udziałem tych morskich ssaków. Z drugiej strony jeden z ich gatunków podzielił los krowy morskiej, gołębia wędrownego, dronta dodo i innych. Mam na myśli delfina chińskiego. Utraciliśmy go. Ze szkodą dla ekosystemu rzeki Jangcy. Ze szkodą dla dziedzictwa przyrodniczego ludzkości.

8

To co, ktoś napisze konkretnie, czemu to właśnie delfiny są "osobami niebędącymi ludźmi", a szympansy nie? smile Bo generalnie fajnie, ze delfiny takie milusie, ale mnie to ciekawi, a chyba milusie nie było kryterium. ;-)

9

Vian napisał/a:

To co, ktoś napisze konkretnie, czemu to właśnie delfiny są "osobami niebędącymi ludźmi"

Już od czasów Johna Locke'a, za osobę uważa się podmiot posiadający świadomość własnego istnienia (tak w skrócie).
(wcześniej definiowano przez duszę, rozum etc.)

Gdyby zgodzić się z taką definicją, to chyba można się zgodzić z poglądem wyrażonym w tym wątku.
Delfiny przechodzą pozytywnie test lustra, ale nie tylko one. Także szympansy, orangutany, słonie, makaki, sroki i inne. Ludzie też smile
Ten test nie jest oczywiście całkowicie miarodajny, bo np. goryle, które chyba są inteligentne i niektórzy uważają, iż posiadają samoświadomość, testu lustra nie przechodzą.

Do tego dochodzi posiadanie części mózgu odpowiedzialnej za komunikację (posługiwanie się wyuczonym językiem), relacje społeczne, emocje.

Dlaczego Indie nie uznały szympansów za osoby? Może dlatego, że tam szympansy nie występują wink

Dla mnie każdy sposób na ochronę zwierząt zasługuje na aprobatę. Kiedy jakiś gatunek zginie, jest za późno.

10

Dlaczego Indie nie uznały szympansów za osoby? Może dlatego, że tam szympansy nie występują wink

No ale ZOO występują a w nich pewnie m.in. naczelne. big_smile

11

Vian napisał/a:

No ale ZOO występują a w nich pewnie m.in. naczelne. big_smile

OK, powinnam napisać "nie występują w warunkach naturalnych".

12

Luc, ale wiesz o co mi chodzi? Absolutnie nie o łapanie Cię za słówka, a o to, że skoro zakazują przetrzymywania w niewoli delfinów, bo to "osoby", ale szympansy już przetrzymywać wolno, to chyba powinno to być jakoś konkretnie, precyzyjnie wyjaśnione, bo dla naczelnych to jakby ważna kwestia. Dlaczego one nie są osobami... smile

Nic nie mam do delfinów czy orek jako osób, po prostu ciekawi mnie, czemu TYLKO one.

13

Vian napisał/a:

Luc, ale wiesz o co mi chodzi?  czemu TYLKO one.

Teraz wiem smile
Też się nad tym zastanawiam. Nie wiem dlaczego akurat delfiny i dlaczego Indie.

Co do naczelnych, to chyba jest jeszcze większy problem jeśli chodzi o zagrożenia.
Pomijając fakt czy mają one samoświadomość czy nie.

14

Tzn podejrzewam, że nie chodzi o zagrożenie wyginięciem, bo jest cała masa gatunków o wiele bardziej zagrożonych, choćby nosorożce czy kondory a o robieniu z nich osób raczej nie bardzo może być mowa. Więc chodzi o inteligencję, język, więzi społeczne etc. No i tu ciekawa jestem, co dokładnie przeważyło, bo na delfinach znam się raczej słabo.

15

Vian napisał/a:

Tzn podejrzewam, że nie chodzi o zagrożenie wyginięciem, bo jest cała masa gatunków o wiele bardziej zagrożonych, choćby nosorożce czy kondory a o robieniu z nich osób raczej nie bardzo może być mowa. Więc chodzi o inteligencję, język, więzi społeczne etc. No i tu ciekawa jestem, co dokładnie przeważyło, bo na delfinach znam się raczej słabo.

W przypadku delfinów i Indii, rzeczywiście chyba chodziło o fakt bycia osobą i z tego powodu brak akceptacji dla więżenia osoby.
Ja też na delfinach się nie znam (w sensie - nie jestem specjalistą).
Nie chodzi chyba tylko o inteligencję, bo tę przypisuje się wielu zwierzętom, co do których brak twierdzeń (a może tylko dowodów?) co do ich samoświadomości.
Zatem, raczej samoświadomość, więzi społeczne, komunikacja i emocje.

Jest to interesujące z naukowego punktu widzenia, bo jeśli chodzi o ochronę zwierząt, to są mi zupełnie obojętne przyczyny.
Dla mnie ważniejsze jest aby je chronić. A jak ktoś do tego dorabia ideologię (słuszną czy nie) to bez znaczenia (dla ochrony).
Chociaż może być przydatne.

16

Vian napisał/a:

Ja dosłownie 20 min temu trafiłam na taką informację:

http://static.bezuzyteczna.pl/static/co … 52d179.jpg

To by się jakby pokrywało z tymi "osobami nie będącymi ludźmi", bo zdolność krzywdzenia dla przyjemności, to chyba ludzka cecha.

Ogólnie za słabo znam temat, żeby zająć jakieś konkretne stanowisko, ale chętnie Was poczytam. smile

Tzn to czego chciałabym się dowiedzieć od tego tematu, to dlaczego delfiny tak, a np. szympansy nie, chociaż przecież naczelne też mają swój język, zasady społeczne etc.

Tym co jest na bezużytecznej bym się nie kierowała, to tylko demot, chociaż kto wie, może to prawda? Poszperam czy faktycznie tak jest. Nieźle, nie sądziłam, że krzywdzą dla zabawy tongue Zawsze słyszałam o nich same miłe rzeczy, ale kto wie, może niektóre z nich mają na sumieniu takie niecne występki smile

Co do ustawy, to oczywiście niefajnie do końca, że jedne zwierzęta stawia wyżej itp, ale z drugiej strony to według mnie też ważny krok- jeśli dzięki temu poprawi się los delfinów to jestem za smile A potem można by tak zrobić też z innymi zwierzętami, by tego krzywdzenia ich było jak najmniej.

Edit: Faktycznie poczytałam i zdarza się, że delfiny mordują dla zabawy. Z jednej strony często są przyjazne, ale bywają też takie delfiny, które podobno gwałciły nurków (:O) albo zabijały młode albo gwałciły w kilka jakąś samicę delfina. Widocznie to dlatego tak wiele łączy ich z człowiekiem... ludzie też potrafią być dobrzy, wspaniali, ale są też ludzie bezwzględni, gwałciciele itp- widocznie podobnie jest u delfinów, jedne są takie, a inne takie.

luc napisał/a:
Vian napisał/a:

To co, ktoś napisze konkretnie, czemu to właśnie delfiny są "osobami niebędącymi ludźmi"

Już od czasów Johna Locke'a, za osobę uważa się podmiot posiadający świadomość własnego istnienia (tak w skrócie).
(wcześniej definiowano przez duszę, rozum etc.)

Gdyby zgodzić się z taką definicją, to chyba można się zgodzić z poglądem wyrażonym w tym wątku.
Delfiny przechodzą pozytywnie test lustra, ale nie tylko one. Także szympansy, orangutany, słonie, makaki, sroki i inne. Ludzie też smile
Ten test nie jest oczywiście całkowicie miarodajny, bo np. goryle, które chyba są inteligentne i niektórzy uważają, iż posiadają samoświadomość, testu lustra nie przechodzą.

Do tego dochodzi posiadanie części mózgu odpowiedzialnej za komunikację (posługiwanie się wyuczonym językiem), relacje społeczne, emocje.

Dla mnie każdy sposób na ochronę zwierząt zasługuje na aprobatę. Kiedy jakiś gatunek zginie, jest za późno.

Z testem lustra (wymyślonym przez Gordona Gallupa) i gorylami niezwykle ciekawa sprawa. Otóż jeden z nich pozytywnie ten test zalicza. Mowa o gorylicy Koko. Niestety lustro sprawdza się jedynie u gatunków zwierząt, u których głównym zmysłem jest wzrok. Badanie samoświadomości u wilków i psów napotkało w związku z tym na poważne przeszkody.
Vian pyta dlaczego akurat delfiny? Wszystko wskazuje na to, iż poza Homo sapiens są one najbardziej inteligentnymi gatunkami na kuli ziemskiej. Mają delfinie poczucie humoru, używają narzędzi, posiadają własne, zwierzęce imiona. BTW szympansów, jeżeli dobrze kojarzę, takie same regulacje prawne, jak w przypadku delfinów (Indie) istnieją w USA. Walczyli o to Roger Fouts (słynny ludzki nauczyciel szympansicy Washoe) wraz z żoną, oraz prof. Marc Bekoff.

18

Vian pyta dlaczego akurat delfiny? Wszystko wskazuje na to, iż poza Homo sapiens są one najbardziej inteligentnymi gatunkami na kuli ziemskiej. Mają delfinie poczucie humoru, używają narzędzi, posiadają własne, zwierzęce imiona.

No ale właśnie CO wszystko. smile Szympansy przecież też mają poczucie humoru, posiadają formę języka, używają narzędzi, tworzą swoiste społeczeństwa etc.

BTW szympansów, jeżeli dobrze kojarzę, takie same regulacje prawne, jak w przypadku delfinów (Indie) istnieją w USA. Walczyli o to Roger Fouts (słynny ludzki nauczyciel szympansicy Washoe) wraz z żoną, oraz prof. Marc Bekoff.

Znalazłam tylko coś takiego:

Walcząca o prawa zwierząt amerykańska organizacja "The Nonhuman Rights Project" domaga się, aby szympans o imieniu Tommy otrzymał osobowość prawną. W ten sposób zwierzę, przebywające obecnie na osiedlu przyczep kempingowych w stanie Nowy Jork, zyskałoby prawo nietykalności cielesnej. Na jego podstawie dałoby się zakwestionować "bezprawne zatrzymanie" szympansa przez jego obecnego opiekuna.

"The Nonhuman Rights Project" złożyła w nowojorskim sądzie pozew domagający się, aby szympans Tommy miał przyznaną osobowość prawną. Tym samym upoważniony byłby do zachowania podstawowego prawa nietykalności cielesnej.

W tym tygodniu grupa planuje złożyć podobne pozwy w imieniu trzech innych nowojorskich szympansów.
Szympansy zdolne do podjęcia wyboru
Brak porozumienia w sprawie uboju rytualnego
Spór wokół uboju...
czytaj dalej ?

- Twierdzimy, że szympansy są autonomiczne, co oznacza, że są samoświadome, zdolne do samostanowienia i zdolne do podjęcia wyboru, jak przeżyć własne życie - mówi Steven Wise, założyciel organizacji.

Badania naukowców przeprowadzone nad szympansami włączone zostały do materiału dowodowego przedstawionego przez NRP w sądzie. Wise twierdzi, że gdy tylko uda się udowodnić, że szympansy są autonomiczne, będzie to wystarczające, by domagać się dla nich statusu osobowości prawnej.
Obrońcy praw zwierząt "powinni skakać z radości"
Padło 27 zwierząt. Producenci "Hobbita" oskarżani
Producenci...
czytaj dalej ?

Obecnie Tommy jest przetrzymywany na osiedlu przyczep kempingowych w Nowym Jorku. Patrick Lavery, właściciel miejsca, w którym szympans przebywa, nie zgadza się z działaniami NRP. Podkreśla, że klatka zwierzęcia jest przestronna oraz że znajduje się w niej mnóstwo zabawek do użytku małpy.

Levery w wypowiedzi dla "New York Timesa" poinformował, że uratował Tommy'ego i ochronił go przed poprzednimi właścicielami, którzy szympansa źle traktowali. Amerykanin początkowo chciał umieścić zwierzę w rezerwacie, ale nie było miejsca.

Lavery dodał, że gdyby organizacja Nonhuman Rights Group widziała, gdzie szympans mieszkał przez pierwsze 30 lat swojego życia "skakałaby z radości" z powodu warunków, w jakich znajduje się obecnie.

Pozew grupy powołuje się na prawo do zakwestionowania bezprawnego zatrzymania. Celem organizacji jest zmiana statusu prawnego gatunków uznanych z autonomiczne, w przyszłości chce walczyć w imieniu także orangutanów czy goryli.
tvn24.pl

Coś się w tym temacie zmieniło?

Swoją drogą nie bardzo ogarniam to nadawanie statusu osoby, ŻEBY chronić. Z tego powodu. Szczególnie delfinom, skoro delfiny są w grupie niskiego ryzyka. Goryle prawie wyginęły i co? A kondory? Nosorożce? Wszystkim im nadamy status osób..?

Vian napisał/a:

Vian pyta dlaczego akurat delfiny? Wszystko wskazuje na to, iż poza Homo sapiens są one najbardziej inteligentnymi gatunkami na kuli ziemskiej. Mają delfinie poczucie humoru, używają narzędzi, posiadają własne, zwierzęce imiona.

No ale właśnie CO wszystko. smile Szympansy przecież też mają poczucie humoru, posiadają formę języka, używają narzędzi, tworzą swoiste społeczeństwa etc.

BTW szympansów, jeżeli dobrze kojarzę, takie same regulacje prawne, jak w przypadku delfinów (Indie) istnieją w USA. Walczyli o to Roger Fouts (słynny ludzki nauczyciel szympansicy Washoe) wraz z żoną, oraz prof. Marc Bekoff.

Znalazłam tylko coś takiego:

Walcząca o prawa zwierząt amerykańska organizacja "The Nonhuman Rights Project" domaga się, aby szympans o imieniu Tommy otrzymał osobowość prawną. W ten sposób zwierzę, przebywające obecnie na osiedlu przyczep kempingowych w stanie Nowy Jork, zyskałoby prawo nietykalności cielesnej. Na jego podstawie dałoby się zakwestionować "bezprawne zatrzymanie" szympansa przez jego obecnego opiekuna.

"The Nonhuman Rights Project" złożyła w nowojorskim sądzie pozew domagający się, aby szympans Tommy miał przyznaną osobowość prawną. Tym samym upoważniony byłby do zachowania podstawowego prawa nietykalności cielesnej.

W tym tygodniu grupa planuje złożyć podobne pozwy w imieniu trzech innych nowojorskich szympansów.
Szympansy zdolne do podjęcia wyboru
Brak porozumienia w sprawie uboju rytualnego
Spór wokół uboju...
czytaj dalej ?

- Twierdzimy, że szympansy są autonomiczne, co oznacza, że są samoświadome, zdolne do samostanowienia i zdolne do podjęcia wyboru, jak przeżyć własne życie - mówi Steven Wise, założyciel organizacji.

Badania naukowców przeprowadzone nad szympansami włączone zostały do materiału dowodowego przedstawionego przez NRP w sądzie. Wise twierdzi, że gdy tylko uda się udowodnić, że szympansy są autonomiczne, będzie to wystarczające, by domagać się dla nich statusu osobowości prawnej.
Obrońcy praw zwierząt "powinni skakać z radości"
Padło 27 zwierząt. Producenci "Hobbita" oskarżani
Producenci...
czytaj dalej ?

Obecnie Tommy jest przetrzymywany na osiedlu przyczep kempingowych w Nowym Jorku. Patrick Lavery, właściciel miejsca, w którym szympans przebywa, nie zgadza się z działaniami NRP. Podkreśla, że klatka zwierzęcia jest przestronna oraz że znajduje się w niej mnóstwo zabawek do użytku małpy.

Levery w wypowiedzi dla "New York Timesa" poinformował, że uratował Tommy'ego i ochronił go przed poprzednimi właścicielami, którzy szympansa źle traktowali. Amerykanin początkowo chciał umieścić zwierzę w rezerwacie, ale nie było miejsca.

Lavery dodał, że gdyby organizacja Nonhuman Rights Group widziała, gdzie szympans mieszkał przez pierwsze 30 lat swojego życia "skakałaby z radości" z powodu warunków, w jakich znajduje się obecnie.

Pozew grupy powołuje się na prawo do zakwestionowania bezprawnego zatrzymania. Celem organizacji jest zmiana statusu prawnego gatunków uznanych z autonomiczne, w przyszłości chce walczyć w imieniu także orangutanów czy goryli.
tvn24.pl

Coś się w tym temacie zmieniło?

Swoją drogą nie bardzo ogarniam to nadawanie statusu osoby, ŻEBY chronić. Z tego powodu. Szczególnie delfinom, skoro delfiny są w grupie niskiego ryzyka. Goryle prawie wyginęły i co? A kondory? Nosorożce? Wszystkim im nadamy status osób..?

Moje prywatne zdanie jest takie, iż na pierwszy plan wysuwają się w tym przypadku zasady moralne. Czy delfiny znajdują się w grupie niskiego ryzyka? W tym względzie nie byłbym takim optymistą. Wskazuje na to między innymi stopień pofałdowania delfiniej kory mózgowej. Możliwość wykorzystywania przez nich ultradźwięków w funkcjach społecznych. BTW szympansów szukałem informacji w tym temacie, nie wiem, czy zaistniały jakieś zmiany?

20

Moje prywatne zdanie jest takie, iż na pierwszy plan wysuwają się w tym przypadku zasady moralne.

Nie rozumiem, możesz rozwinąć?

Czy delfiny znajdują się w grupie niskiego ryzyka? W tym względzie nie byłbym takim optymistą.

No znajdują się. To nie jest moje osobiste zdanie z kosmosu, to ustalają ekolodzy czy tam inni specjaliści od ginących gatunków.

A skoro już poruszyłeś moralny aspekt, to mam kolejne pytanie - skoro delfiny są osobami i przysługują im prawa osób, np. wspomniana nietykalność cielesna, czy w takim razie można zawrzeć związek z delfinem? W końcu małżeństwo to związek dwóch OSÓB.

21

Vian napisał/a:

A skoro już poruszyłeś moralny aspekt, to mam kolejne pytanie - skoro delfiny są osobami i przysługują im prawa osób, np. wspomniana nietykalność cielesna, czy w takim razie można zawrzeć związek z delfinem? W końcu małżeństwo to związek dwóch OSÓB.

wink
U nas małżeństwo to związek kobiety i mężczyzny zatem ludzi.
Nawet gdyby zamienić (w powyższej definicji) kobietę na mężczyznę lub mężczyznę na kobietę, to nadal chodzi o ludzi.
Gdy jest mowa o związkach homoseksualnych, to prawo do nich zwolennicy wywodzą z praw człowieka.
wink

22

luc napisał/a:

wink
U nas małżeństwo to związek kobiety i mężczyzny zatem ludzi.

;-)
U nas, ale nie wszędzie.

A poza tym chodziło mi o generalną ideę - skoro to OSOBY, to dlaczego właściwie nie?

;-)

PS.
Tylko bez argumentu o dzieciach proszę, oklepał się. tongue

A przedstawicielstwo mniejszościowe w rządzie?

23 Ostatnio edytowany przez luc (2014-02-26 16:43:33)

Vian napisał/a:

;-)
U nas, ale nie wszędzie.

A poza tym chodziło mi o generalną ideę - skoro to OSOBY, to dlaczego właściwie nie?

Już pisałam. Prawo do zawarcia małżeństwa wywodzi się z praw człowieka. Liczba mnoga - ludzie.
Delfiny - osobami nie będącymi ludźmi.
wink

Vian napisał/a:

PS.
Tylko bez argumentu o dzieciach proszę, oklepał się. tongue

A podawałam taki argument? tongue

Vian napisał/a:

A przedstawicielstwo mniejszościowe w rządzie?

Muszą stworzyć własny wink

Ta dyskusja prowadzi do wniosku (mam zresztą wrażenie, że taki był Twój zamiar), że nawet słuszne idee prowadzą czasem do absurdów.
Jeśli celem jest ochrona delfinów, to zbędne jest wprowadzanie takich regulacji (nie wiem nawet czy Indie wprowadziły jakieś sankcje, wydaje mi się, że nie) mających podłoże w gruncie rzeczy filozoficzne.
Należy skupiać się na ochronie zwierząt bez żadnej dodatkowej ideologii. Bo to nasze wspólne dziedzictwo.
Jeżeli kogoś argument o konieczności ochrony dziedzictwa naturalnego nie przekonuje, to nie przekona go też argument o "byciu osobą". Zwłaszcza jeżeli za tym nie idą żadne dodatkowe działania. Tak jak nie wystarczy wprowadzić zakazu, a nawet sankcji, jeżeli się ich nie egzekwuje.

Vian napisał/a:

Moje prywatne zdanie jest takie, iż na pierwszy plan wysuwają się w tym przypadku zasady moralne.

Nie rozumiem, możesz rozwinąć?

Czy delfiny znajdują się w grupie niskiego ryzyka? W tym względzie nie byłbym takim optymistą.

No znajdują się. To nie jest moje osobiste zdanie z kosmosu, to ustalają ekolodzy czy tam inni specjaliści od ginących gatunków.

Zasady moralne dotyczące postępowania z osobami nie będącymi ludźmi (mam wrażenie, że tłumaczenie polskie tych słów do fortunnych nie należy). A więc ich przetrzymywanie, dokonywanie na nich eksperymentów medycznych (wiwisekcja), zabijanie etc. BTW małżeństw delfiny są osobami (podmiotami) zwierzęcymi, nie ludzkimi. Zresztą Luc przejrzyście to wyjaśniła.

25 Ostatnio edytowany przez Vian (2014-02-26 17:31:24)

Wielbiciel Lidiji Bacic napisał/a:

Zasady moralne dotyczące postępowania z osobami nie będącymi ludźmi (mam wrażenie, że tłumaczenie polskie tych słów do fortunnych nie należy). A więc ich przetrzymywanie, dokonywanie na nich eksperymentów medycznych (wiwisekcja), zabijanie etc.

No wiesz, problem ciągle w tym, że skoro ten status osób nadajemy tak se, a nie z konkretnych, jasnych przesłanek, które pozwalałyby stwierdzić "ten gatunek to osoby, ten nie", to ciągle dla mnie takie pitu pitu. Delfinom nadamy status osób, bo są słodziusie, milusie i podbijemy sobie w ten sposób PR, ale naczelnym już nie nadamy, bo na kim byśmy eksperymentowali? To już niewygodne, więc odpada.

BTW małżeństw delfiny są osobami (podmiotami) zwierzęcymi, nie ludzkimi. Zresztą Luc przejrzyście to wyjaśniła.

No właśnie nie bardzo - to gdzies stwierdza jakiś statut, prawo? Jest to jasno uregulowane?

Dla mnie przez te wszystkie niejasności cała sytuacja jest co najmniej niepoważna. smile
Myślę, że prędzej czy później komuś się  to odbije czkawką. Oby nie delfinom i innym potencjalnie rozumnym gatunkom.

Posty [ 26 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Delfiny - osoby niebędące ludźmi!

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024