A ja mam pytanie do pasjonatek fotografii z okolic Warszawy. Gdzie można zrobić sobie dobry kurs, podstawy, dla osoby, która typowo amatorsko zajmuje się robieniem zdjęć? Ja już od kilku lat zgłębiam w sobie tę sztukę, ale czuję , że moje postępy są nikłe, mimo studiowania poradników
Dlatego pomyślałam o jakimś kursie dla siebie! Myślicie, że można pójść gdzieś jeśli się niewiele umie?
Cześć!
Myślę, że będę mogła Ci pomóc, bo szukałam dokładnie czegoś takiego jak Ty. Przeszłam kilka kursów fotografii, kupiłam nawet parę książek, ale wciąż mało mi było praktyki, motywacji, no po prsotu nie wychodziło.
Z fotografią mam w zasadzie do czynienia od kiedy na świecie pojawiły się moje małe niesforne Szkraby Piotruś i Pawełek. Wcześniej robiłam zdjęcia, ale zwykle na wyjazdach i imprezach rodzinnych. Kiedy pojawiły się dzieci odkryłam nową pasję. Szybko jednak okazało się, że fotografowanie dzieci jest mega trudne, a ja nie do końca rozumiem o co chodzi w aparacie, mimo, że wydaliśmy na niego sporo pieniędzy.
Wtedy trafiłam na kursy fotografii dziecięcej - miejsce w internecie, gdzie skupione są Mamy takie jak ja - no ok, są dużo lepsze ode mnie, ale to dlatego, że są w Akademii dłużej niż ja
)))
Mamy swoją grupę, gdzie nie dość, że polepszamy swój warsztat, to jeszcze sobie spędzamy miło czas. Instruktorzy są naprawdę niesamowici, a efekty moich zdjęć powalają nawet teściową
)))
Zaczęłam nareszcie drukować zdjęcia w dużych formatach, a mąż pęka z dumy!
Uważaj, Akademia uzależnia !
)))
Stronę Akademii Fotografii Dziecięcej znajdziesz bez kłopotu w wyszukiwarce. Nie chcę podawać linków, bo nie wiem czy można.
Pozdrowienia
Marianka z Chłopakami
3 2011-02-02 12:09:37 Ostatnio edytowany przez alaa83 (2011-02-02 12:10:51)
Zapisz się na kursy internetowe do Akademii, albo na stacjonarne w Warszawie. Organizują chyba 6 lutego a jak się wpisze kod promocyjny "czas nauki" jest 5% taniej (wpisz w Google to samo wyskoczy)
A ja Wam polecam rewelacyjne Kursy Obsługi Aparatu i Podstaw Fotografii prowadzone przez firmę Peh i Przyjaciele. Szukajcie w przeglądarce pod fotokursy.
A ja trochę z innej beczki... Czy znacie jakieś dobre forum fotografów amatorów?
dopinam sie do pytania powyzej ![]()
A ja mam pytanko.. Jaki sprzęt jest potrzebny do zrobienia dobrych zdjęć? od czego powinna zacząć amatorka? jaki aparat wystarczy na początek?
A ja mam pytanko.. Jaki sprzęt jest potrzebny do zrobienia dobrych zdjęć? od czego powinna zacząć amatorka? jaki aparat wystarczy na początek?
Sprzęt sprzętem, a świadomość jego obsługi i wykorzystania możliwości aparatu to dwie różne kwestie. Nawet najlepszy i najdroższy aparat nie zapewni Ci dobrych zdjęć, jeśli nie poznasz podstaw fotografii i nie nauczysz się myśleć fotograficznie. Jednym słowem, dobre zdjęcia to nie efekt dobrego aparatu a Twoich umiejętności, wiedzy o tym, jak ustawić parametry aparatu, by zdjęcia robione w różnych warunkach wyszły dobrze naświetlone. Polecam fotokursy prowadzone przez firmę "Dominik Peh i Przyjaciele". Tam doradzą Ci jaki aparat warto zakupić oraz nauczą Cię go świadomie obsługiwać. Kurs jest intensywny, TANI, dostępny w różnych miastach Polski. Mają swoją stronę internetową. Można zobaczyć na filmikach, jak wyglądają kursy. NAPRAWDĘ POLECAM.
Mój Mąż fascynuje się fotografią.
Robi zdjęcia znajomym i rodzinie. Kiedyś chciałby założyć firmę i robić zawodowo zdjęcia, ale narazie cały czas się uczy.
A wiadomo praktyka czyni mistrza.
On lubi forum.nikoniarze.pl. Wiem, ze tutaj często zagląda.
I czyta książki. Zaczynał z książkami Scotta Kelby. Bardzo sobie je chwalił. Szczególnie "System 7 punktów" - to była jego pierwsza książka jaką przeczytał.
Szkoda, że to tylko forum dla posiadaczy Nikona i przede wszystkim o tym sprzęcie.
Wiesz co... nie tylko. Jest tam bardzo dużo rad i technik fotografowania. Użytkownicy wysyłają swoje zdjęcia a inni je oceniają. Wypowiadają się na temat kadrowania, bilansu bieli... i wogóle. Piszą co jest nie tak ze zdjęciem. Są tam zarówno amatorzy jak i zawodowcy.
Tylko trzeba mocno "wgryźć się" w to forum. Ja nieraz podbieram lustrzankę Męża i sama robię zdjęcia. I na tym forum dużo rad znalazłam.
ALe jeżeli to ci nie pasuje, to wpisz w wyszukiwarkę hasło, którego akurat potrzebujesz i sprawdzaj link po linku. Ja tak wielokrotnie szukałam ciekawych tematów dla Męża. Nikt tak ci nie dopasuje strony, jak Ty sama.
Powodzenia