Co zrobić, jeżeli nie wstawiłam się na kontrolę w ZUS-ie - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Co zrobić, jeżeli nie wstawiłam się na kontrolę w ZUS-ie

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4 ]

Temat: Co zrobić, jeżeli nie wstawiłam się na kontrolę w ZUS-ie

Dobry wieczór.. W sumie komu dobry ten dobry. Mam problem, a mianowicie jak w temacie, dzisiaj odebrałam powtórne awizo o kontroli w Zus, która odbyła się 17.02
Problem w tym, że jestem po kolizji drogowej, boli mnie strasznie cały kręgosłup, nie tylko szyjny i jestem uzależniona od osoby, która pośrednio mną się opiekuje- jeździ ze mną do lekarzy, przywozi zakupy. Nie pomyślałam, aby poprosić, aby sprawdziła skrzynkę..
I oto dzisiaj, gdy wychodziłam do lekarza, znalazłam awizo, po czym udałam się na kontrolę. Dostałam kolejne L4 do 20.03
Po powrocie pojechaliśmy na pocztę, zaznaczam, że ani nie słyszałam dzwonka, ani pierwszego awiza nie było. Te drugie zostawiono 18.02 - czyli dzień po kontroli.
Jak mogę usprawiedliwić się, ciężko mi schodzić, mieszkam na piętrze. Drentwieją mi ręce, w głowie mi się kręci. Lekarz ortopeda orzekł- dystorsją szyjną oraz zmiany zwyrodnieniowe.
Czy można jakoś to odkręcić, czy wyznaczą mi kolejny termin kontroli?
Jutro będę tam dzwoniła, ale cały czas siedzę na szpilkach. Dodam, że dostałam skierowanie na rehabilitację, ale jeżeli cofną mi zwolnienie, nie będę miała szansy by ją wykonywać, ponieważ powinnam w pracy stawić się 18 skoro zabrano mi zasiłek.
Pozdrawiam

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Co zrobić, jeżeli nie wstawiłam się na kontrolę w ZUS-ie

Dobrze ze zadzwonisz do ZUSU i przy okazji opowiedz w jakim stanie teraz jesteś i nie zapomnij poinformować , ze bez pomocy osoby drugiej , nie jestes w stanie funkcjonować na chwile obecną sama . Pani powinna udzielić Ci resztę informacji co dalej . A było by tez dobrze jakbyś zrobiła ksero kopie L-4 i i inne dokumenty , które obecnie posiadasz , zeby być wiarygodnym , bo prawdopodobnie będziesz musiała to udowodnić . Będzie dobrze .

Odp: Co zrobić, jeżeli nie wstawiłam się na kontrolę w ZUS-ie

Witam, nic nie musisz nikomu zgłaszać. ZUS dobrze wie, że skoro do dnia wezwania na komisję w celu weryfikacji zasadności wystawienia zwolnienia lekarskiego nie otrzymali od ciebie zwrotki, znaczy listu nie otrzymałaś jeszcze. Dopiero, gdy zwrotka dotrze do ZUS będą wiedzieli, kiedy odebrałaś wezwanie. Kodek postępowania administracyjnego jasno określa postępowanie w sprawie doręczenia przesyłek. Jak adresata nie ma pod wskazany adresem pozostawia się awizo, za 7 dni, jeżeli adresat dalej nie odebrał przesyłki ponownie się ją awizuje, gdy adresata nie zastano w domu. Nawet, jeżeli ZUS zapyta, dlaczego cie nie było w domu, podczas gdy listonosz był z przesyłką to możesz powiedzieć, że byłaś w toalecie i nie słyszałaś listonosza. ZUS zapewne chciał ci unieważnić poprzednie zwolnienie lekarskie, stąd taki krótki okres do wezwania na kontrolę. ZUS dobrze wie i lekarze też wiedzą, że jak wystawią zwolnienie lekarskie ( nawet bez uzasadnionej potrzeby) na okres 7-10 dni to ZUS nie ma takiej możliwości by to skontrolować, jeżeli osoba, której zwolnienie dotyczy chce wykorzystać wszystkie możliwości prawne. Chyba, że odwiedzą cię w domu. Chodź wtedy też ich nie musisz wpuścić. Jednak będziesz zobowiązana do usprawiedliwienia, dlaczego podczas wizyty prawników Zusu nie zastali cię w domu. Wiele jest uzależnione od tego czy możesz chodzić czy musisz leżeć i czy zamieszkujesz sama czy z kimś. Jeżeli musisz leżeć i mieszkasz sama, to możesz swoją nieobecność usprawiedliwić tym, że musiałaś wyjść do sklepu po zakupy ( ustawa jasno to określa) i ZUS nie może tego kwestionować. Natomiast jak na zwolnieniu masz wpisane, że możesz chodzić to tym bardziej nie musiałaś być w domu obecna.

Posty [ 4 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Co zrobić, jeżeli nie wstawiłam się na kontrolę w ZUS-ie

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024