Faszysta z biało-czerwoną flagą w zagranciznym filmie - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ŚWIAT FILMU » Faszysta z biało-czerwoną flagą w zagranciznym filmie

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 14 ]

1 Ostatnio edytowany przez MarekP (2014-02-09 02:01:10)

Temat: Faszysta z biało-czerwoną flagą w zagranciznym filmie

A konkretnie w horrorze pt. "Frankenstein's army" jest tam na samym początku taka scena gdzie Rosjanin gasi papierosa na hełmie zabitego faszysty na hełmie widnieje wyraźnie poslka flaga.
O ile byłby to był film tylko amerykański to można by było patrzeć z przymrożeniem oka ponieważ dla wielu amerykanów Polska to cześć Rosji, ale jest to film także holenderski i czeski.
Oto ta scena
http://imageshack.com/a/img198/8427/kjyr.png
Co wy na to?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Snake (2014-02-09 09:35:44)

Odp: Faszysta z biało-czerwoną flagą w zagranciznym filmie

A nasza, polska flaga jest niebiesko-biało-czerwona? Pomijając ukośność, bo naszych barw się nie maluje ukośnie. Jeśli już do kogoś ten element przypisać, to raczej do Francuzów, których trochę ochotniczo służyło pod wodzą Fuhrera. Choć i Holendrzy są blisko.

3

Snake napisał/a:

A nasza, polska flaga jest niebiesko-biało-czerwona?
Pomijając ukośność, bo naszych barw się nie maluje ukośnie.

Ja nie widzę tam koloru niebieskiego.
Ukośność czy nie - chodzi o proste skojarzenia, a te od razu nasuwają polskie barwy sad
Nie wiem nawet czy kiedykolwiek umieszczało się na polskich hełmach te barwy.
Ale tu nie chodzi przecież o polskiego, tylko o innego odbiorcę. Ten nie będzie w taki sposób analizował.

4

luc napisał/a:

Ja nie widzę tam koloru niebieskiego.

Lepszy monitor rozwiązałby problem big_smile

5

Snake napisał/a:

Lepszy monitor rozwiązałby problem big_smile

Monitor jest niezły. Być może okulary muszę zmienić smile

6 Ostatnio edytowany przez Snake (2014-02-09 16:43:59)

U mnie pokazuje sinoniebieski, który mógłby sugerować barwy francuskie ale zrobiłem małe śledztwo. Francuzi używali swoich barw raczej w układzie pionowym. Podobne ukośne mieli Węgrzy ale inny układ kolorów. Za to ten znaczek idealnie pasuje do oznaczeń używanych przez żołnierzy jednostki - 1st SS Panzer Division Leibstandarte SS Adolf Hitler. Czyli w filmie wszystko pokazali jak najbardziej prawidłowo. Lewy górny róg w oznaczeniach LAH (skrót od wymienionej jednostki) był ciemnogranatowy lub wręcz czarny. Linków wklejał nie będę, bo nie wolno.

7

Ja też nie widzę niebieskiego- to raczej jakaś nierówna plama nad białym paskiem.
Poza tym to jakiś nędzny horror,więc nie ma nad czym się zastanawiać.

8

To nie jest nierówna plama. To jest symbol w kształcie tarczy herbowej przecięty ukośnie trzema kolorami. Gdyby odwrócić ten hełm, to z drugiej strony powinien mieć taką samą tarczę ale bez kolorów tylko z oznaczeniem SS albo niemieckim orzełkiem z symboliką SS. Jak pisałem, wszystko się historycznie zgadza i nie ma to nic wspólnego z barwami Polski, poza tym, że też mają elementy w kolorach białym i czerwonym big_smile

9

le oburzasz się, ze Rosjanin gasi papierosa na hełmie faszysty, czy że na tym hełmie widnieje polska flaga?
To Polacy byli faszystami?
Poza tym polskie hełmy miały inny kształt.

10

bbasia napisał/a:

Poza tym polskie hełmy miały inny kształt.

Zapewniam Cię, że Polacy nosili na głowach bardzo podobne lub identyczne hełmy. Podobne nosili żołnierze w 1939r m.in. z Brygady Pancerno-Motorowej płk. Maczka, podobne bo to były hełmy niemieckie. Nie pamiętam czy kupione czy produkowane na licencji. Identyczne nosili np. powstańcy warszawscy, bo zdobyczne. Tyle, że jak pisałem ten hełm nie ma barw polskich tylko godło prawdopodobnie elitarnej dywizji SS LAH.

11

W "Czterech Pancernych" mieli takie bardziej "garnkowate" smile smile

12 Ostatnio edytowany przez MarekP (2014-02-11 23:40:45)

Ja oburzam się tą flagą i gaszenie na niej papierosa chyba logiczne, bo Polacy nie walczyli po stronie Hitlera więc jest to przekłamanie historii.
A co innego to że wiele polaków ma faszystowskie skłonności i jest wychowanych w antysemickim duchu a to już inna sprawa...

13

Skoro jesteś takim patriotą, to może raczej nauczyłbyś się poprawnie pisać po polsku......?
Znajomość i poprawne używanie ojczystego języka - moim zdaniem - lepiej świadczy o poczuciu dumy narodowej, niż czepianie się jednej sceny z filmu. Tym bardziej wyrwanej z kontekstu.

14

No po prostu muszę to odkopać. Bo patrzeć nie mogę. TAM NIE MA POLSKIEJ FLAGI. Jest to kalkomania w kolorach flagi Cesarskich Niemiec Czarno-Czerwono-Biała.

Posty [ 14 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ŚWIAT FILMU » Faszysta z biało-czerwoną flagą w zagranciznym filmie

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024