Moje pięcioletnie dziecko nie chce chodzić do przedszkola - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Moje pięcioletnie dziecko nie chce chodzić do przedszkola

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 20 ]

1

Temat: Moje pięcioletnie dziecko nie chce chodzić do przedszkola

Moje dziecko - Paulinka 5 lat - nie chce chodzić do przedszkola. Mówi że panie przedszkolanki na nią krzyczą a dzieci jej dokuczają. Oczywiście nie wiem ile w tym jest prawdy, ale mała jest uparta i po feriach nie chce słyszeć o powrocie do przedszkola. Po feriach chodziła 2 dni, teraz jest chora, ale ma iść znowu w poniedziałek i już jest dramat bo Paulinka nie chce o tym słyszeć. Co robić ?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Moje pięcioletnie dziecko nie chce chodzić do przedszkola

Myślę, że należy najpierw sprawdzić całą sytuację jaka obecnie panuje między Paulinką a środowiskiem przedszkolnym. Być może wydarzyło się coś szczególnego co ją przestraszyło i boi się by nie powtórzyło się to znowu. Radziłabym najpierw porozmawiać z panią wychowawczynią a następnie z dzieckiem i w spokojnej atmosferze wyjaśnić przyczynę zaistniałej sytuacji. Może być również tak, że dziecko celowo używa takiego fortelu by zostać w domu i pobyć z mamą. Ale wszystko to należy dokładnie i cierpliwie zweryfikować.

3

Moja Sylwia też nie chce zostawać w przedszkolu. Zastanawiam sie czym to jest spowodowane.Jedna z wychowawczyn to kobieta ,ktora nie jest zbyt mila osoba i mysle,ze to moze miec wplyw na to ze coreczka nie chce tam chodzic.Nie mam na to wplywu.Boje sie ze jak akurat pani nie lubi mojego dziecka, to rozmowy nic nie dadza i nie przyniosa zadnego skutku.To takie moje podejrzenia,ze mala boi sie tej wychowawczyni.

4

Dzieci czesto zle odbieraja sygnaly jakie sa wysylane ze strony doroslych.Mysle, ze rozmowa z wychowawczynia-jaka by ona nie  byla-jest konieczna, by poznac przyczyne zachowan dziecka. Moje dziecko tez mialo podobny problkem, do tego moczylo sie w nocy, wymyslilam zeby dla wsparcia zabieralo swoja ulubiona zabawke i jak bedzie mu smutno by sie do niej przytulalo i pomyslalo wtedy o mamie.Poskutkowalo i problem, lacznie z moczeniem zniknal.

5

Bardzo wiele zależy od wrażliwości i osobowości dziecka . Bywają sytuacje , że dziecku , które w domu jest w centrum uwagi trudno zaakceptować środowisko , w którym figuruje pod nazwiskiem jako symboliczny znaczek . Wychowawczyni , która ma dwadzieścia parę dzieci nie może rozdzielić się na drobne , każdemu dziecku musi poświęcić chwilę czasu . Ze swojej praktyki muszę powiedzieć , że jeśli któraś z mam opowiadała mi o niepokojących zachowaniach swojego dziecka brałam je na jakiś czas pod obserwację , by do niego dotrzeć . I zawsze po jakimś czasie odnosiliśmy sukces . Mówię - odnosiliśmy - ponieważ praca ta powinna obywać się na dwóch równorzędnych odcinkach - przedszkole - dom . Radzę jednak porozmawiać z wychowawczynią , przynajmniej się czegoś pani dowie o swoim dziecku . Czasem bywa też tak , że dziecko nie czuje się bezpiecznie pod opieką danej osoby i nie ma do niej zaufania . Dlatego nie chce chodzić do przedszkola . Wtedy albo długofalowa praca pań albo zmiana wychowawczyni lub nawet przedszkola . Ale to są przypadki odosobnione , generalnie da się to przeskoczyć .

6

Lorinna napisał/a:

Witajcie. Mój 3,5letni synek jest otwartym, energicznym, wrażliwym dzieckiem. Nie należy do cichych i nieśmiałych. Lubi przebywać dużo na świeżym powietrzu. Kiedy dostał się do przedszkola, bo zwolniło się miejsce, byłam w siódmym niebie. Syn też się cieszył. Kiedy odwołano zajęcia z powodu choroby dzieci, rozpłakał się. Lubi bawić się z dziećmi i wcześniej sam biegł szybko na sale i nawet czasem za mną się nie obejrzał. Teraz coś mu się odmieniło. Rozmawiałam z przedszkolanką i podobno nic złego się nie stało, nikt mu nie dokuczał, nie było starć. Przedszkole nie wydaje się rygorystyczne, wręcz przeciwnie. Staramy się z mężem w wychowanie syna wprowadzać pewne zasady, nie zawsze chce słuchać, buntuje się, ale w końcu często mówi " no dooobrze" Wydaje mi się, że poczuł zew wiosny i najchętniej buegałby po ogrodzie, grał z tatą w piłkę. Ale na przedszkolnym ala boisku, też grają w piłkę. Na dodatek panie chwalą go, bo ma zdolności plastyczne. Chcę żeby się rozwijał, a ja nie zawsze mam dla niego czas. W prawdzie nie chodzę do pracy, ale mamy jeszcze malutką córeczkę, która raczkuje. Chodzi tylko na kilka godzin tygodn. Składam też wniosek do innego przeszkola, do takiego na całe dnie i wtedy mogłabym iść do pracy. Na razie jest nie łatwo. Niewiele można przy takiej dwójce zrobić, małą trzeba bardzo pilnować, bo wszędzie wejdzie. A synek potrafi być głośno więc casem głowa boli. Staram się go jakoś przekonać, coś wydobyć, ale wychodzi jak na razie na to, że po prostu nie ma ochoty chodzić, woli robić co chce. Nie na wszystko oczywiście pozwalamy.
  Jestem dziś bardzo tym skołowana. To już nie pierwszy raz, gdy zawróciliśmy z drogi. Jest mi przykro. On teraz jest radosny, ładnie sam się bawi. Jakie dzieci nie chcą chodzić do przedzkola? On czasem się czegoś wsztydzi, czasem popłacze, ale nie jest nieśmiały, raczej wszędzie go pełno.
  Jestem DDA i żałuję, że mama nie posłała mnie do przedzkola. Kiedyś mama pracowała, ale na trzy zmiany, a na tatę nie mogła liczyć. Później się rozchorowała, została w domu, aby nas chronić. I tak nawzajem sobie pomagaliśmy. Mąż też nie pochodzi z tkzw. zdrowej, szczęśliwej rodziny. Jego pracująca mama zostawiała go z babcią, ale ja nie mam z kim zostawić, zeby iść do pracy. Dopiero jak pójdzie do zerówki. Mam nadzieję, że do tej pory będzie lepiej. Czasem myślę, że syn po mnie ma różne humory. Z mężem staramy się jak najlepiej, chcemy, żeby był szczęśliwy i dobrze się rozwijał. Z mężem różnie bywa, często się nie rozumiemy. Mówię mu, żeby poświęcił synowi więcej czasu. Zaczyna słuchać. Wiem, że przedszkole dużo daje dobrego, uczy samodzielności, dlatego tak nam zależy. Ale może świat się nie zawali.... Jest mi tak smutno i czuję niepokój. Co mogę jeszcze zrobić? Dzięki za przeczytanie mojego posta.

Post przeniesiony
Moderatorka MagdaZ

7

Witaj ponownie Patryssia. Jak teraz wygląda sytuacja? Nie wszystkie dzieci chętnie chodzą do przedszkola. Czasem po prostu nie mają ochoty w dany dzień iść, nie mają humoru.. Jak radziła pedagog, dobrze jest rozmawiać z dzieckiem, ale też nie pytać na siłę. Dziecko, otoczone wyrozumiałością, troską, samo się w końcu otworzy. Tak było z moim synkiem. Teraz coraz częściej mówi sam z siebie jak było w przedszkolu, jak dzieci mają na imię, co lubią, w co się razem bawili itd. Zauważyłam, że wiele dzieci nie lubi odpowiadać na pytanie co robili w przedszkolu, jedynie ogólnikami. Mój już chętnie chodzi, nawet dopomina się w weekend. Całkiem mu się odmieniło. Trzymam kciuki za Ciebie i twoją córkę. A może twoja córeczka jest uzdolniona w jakimś kierunku lub warto rozbudzić w niej zainteresowanie np. rysunkiem, muzyką i współpracować pod tym względem z przedszkolankami. Dziecko świadome własnych zdolności, chwalone, będzie chętniej chodziło do przedszkola, aby tam rozwijać swoje zdolności. Pozdrowienia.

8

Moje dziecko też nie chce chodzic do przedszkola jak go wprowadza to płacze a p?żniej sie ładnie bawi teraz jest chory i nie wiem jak to bę dzie w poniedziałek

9

Mamusie jak zwykle są przewrażliwione. Kto w latach osiemdziesiątych XX wieku przejmował histerią dziecka, że nie chce zostawać w przedszkolu. Rodzice nas przyprowadzali do szatni, kazali się przebrać i szli do pracy. Nikt nie przejmował się płaczem dziecka.

10

Evvvca napisał/a:

Mamusie jak zwykle są przewrażliwione. Kto w latach osiemdziesiątych XX wieku przejmował histerią dziecka, że nie chce zostawać w przedszkolu. Rodzice nas przyprowadzali do szatni, kazali się przebrać i szli do pracy. Nikt nie przejmował się płaczem dziecka.

A skąd wiesz, że się nie przejmował? Każda matka się przejmuje, tylko w latach osiemdziesiątych nikt o tym nie pisał na forum, z wiadomych przyczyn.

11

To prawda, ale dzieci raczej były mniej histeryczne niż teraz....

12

To zależy, co rozumiesz pod pojęciem "histeria"... Uważam, że dzieci tak samo przeżywały smutek, samotność i poczucie odrzucenia (czy co tam jeszcze dziecko sobie myśli, idąc do przedszkola). Natomiast nie było tego całego "bestresowego wychowania" i gorszących scenek typu rzucanie się smarkacza na podłogę sklepu i wrzask: "Kuuuuup mi tyyyy k***o!!!" yikes

13

ja pracuję w przedszkolu...dziś 1 września...ja nigdy nie mam problemu...bo czy dziecko płacze, czy inaczej.....na wszystko jest rada. Spokój to podstawa. Większym problemem są rodzice. Dzieci są boskie.

14

Porankowa masz rację całkowitą.Dzieci są boskie i bardzo mądre.Jak dziecko płacze,że nie che iść do przedszkola,to oczywiście nie można tego bagatelizować,bo może rzeczywiście dzieje się coś złego,ale każda matka powinna być tutaj bardzo sprytna.Przede wszystkim jak dziecko płacze,to nie powinna pytać dlaczego płaczesz,kto Ci krzywdę zrobił,bo dzieci mają bujną wyobraźnię i potrafią osiągnąć to co chcą.Raczej gdy dziecko się bawi i ma doskonały humor wypytać co robiło w przedszkolu,w co się bawili razem z Panią,jak dzieci maja na imię,z kim lubisz się bawić,czy ktoś się źle zachowuje i jak Pani na to reaguje?W ten sposób można wiele dowiedzieć się prawdy.Czasem dziecko potrzebuje po prostu czasu,aby poczuć się bezpieczne.Jedno dziecko aklimatyzuje się szybciej drugie wolniej.Jeżeli my będziemy stanowczy i codziennie odprowadzimy dziecko,zostawimy je nie przedstawiając przy tym swojej paniki i przyjdziemy po dziecko o tej samej godzinie,mówiąc Mu,że mamusia przyjdzie po podwieczorku.To dziecko poczuje się bezpieczne i zadowolone,że ma kolegów i koleżanki,że ma nowe zabawki i zabawy,że uczy się piosenek,wierszyków i bierze udział w przedstawieniach.
Piszę to wszystko z własnego doświadczenia.Także też to przerabiałam i wiem,ze przedszkole to samo dobro dla mojego dziecka.

15

witam. mam podobny problem. moja pięcioletnia córeczka nie chce chodzic do przedszkola , bo uważa że sobie nie radzi. w zeszłym roku chodziła chętnie do innego przedszkola gdzie było dużo mniej dzieci , a teraz zmuszona była pójśc do większej grupy dzieci. pierwsze dwa tygodnie wrzesnia chodziła chętnie mówiła że w tym przedszkolu jest lepiej i nie chce do starego . lecz gdy zaczęli pracowac w książkach zaczęła histeryzowac i nie chce słyszeć o przedszkolu. pani mówi że na wszystko reaguje płaczem ,,otwieramy książke,, ,  ,,przechodzimy na drugą sale,, czy nawet jak przychodzi inna pani np. na angielski czy religie. bardzo proszę o pomoc. nie chce żeby uważała że chodzenie do przedszkola to kara.

Witam
Moja córka ma 4 lata niedawno pojawiło się w naszym domu drugie dziecko. Ale mój problem polega na tym że córka pyta kiedy pójdzie do przedszkola a jak już tam zajdzie to płacz bo ona nie zostanie i chcę do domu szczególnie gdy jest jedna z pań wychowawczyń bo na jej grupę przypadają dwie przy tej drugiej jeszcze jest w miarę. Do tego pani mówi że córka stała się bardziej płaczliwa. Pytałam córki dlaczego nie chce zostawać z tą panią czy coś jej powiedziała albo zrobiła ale ona odpowiada mi że nie już nie wiem co mam myśleć dodam że jest to drugi rok w przedszkolu
Pozdrawiam
Izabela

17

Witam, mam podobnie z synkiem 6lat, rok wcześniej chodził chetnie wstawał! nie chciał wychodzić z przedszkola! teraz zmiana sali, zmiana pań (stare baby emerytki) syn nie chce wstawać, nie chce zostawać dłużej jak do 13.00 gdzie chciał zawsze do końca prawie 16.00, powoli nie na siłe otworzył się i powiedział przed spaniem że nie lubi pani Joli, okzuje sie pani pracuje dorabia na emeryturze, ma bezprzerwy problemy z dziećmi, synek mówi po pewnym czasie że jedna koleżanka powiedziała jemu że pani Jola jest obleśna!? wierze mu! lubi sie bawić uwielbia czytać i liczyć! muszę coś z tym zrobić, udam się do psychologa, potem do dyrektorki, nastepnie bede dalej drązył nawet do kuratorium oświaty! aż bedzie dla niego dobrze nie dla pani Joli!

waszkiewicz.izabela napisał/a:

Witam
Moja córka ma 4 lata niedawno pojawiło się w naszym domu drugie dziecko. Ale mój problem polega na tym że córka pyta kiedy pójdzie do przedszkola a jak już tam zajdzie to płacz bo ona nie zostanie i chcę do domu szczególnie gdy jest jedna z pań wychowawczyń bo na jej grupę przypadają dwie przy tej drugiej jeszcze jest w miarę. Do tego pani mówi że córka stała się bardziej płaczliwa. Pytałam córki dlaczego nie chce zostawać z tą panią czy coś jej powiedziała albo zrobiła ale ona odpowiada mi że nie już nie wiem co mam myśleć dodam że jest to drugi rok w przedszkolu
Pozdrawiam
Izabela

18 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2018-04-12 14:44:48)

u nas było tak, że okres adaptacyjny trwał dosłownie kilka dni. Na początku córce bardzo się podobało, później znudziło i 2-3 dni był protest po czym wszystko przeszło do porządku dziennego. Myślę, że wiele zależy od podejścia opiekunek. akurat w SPAM nie muszę się o t martwić, bo kadra jest rzeczywiście świetnie wyszkolona

19

Na pewno nie zostawiaj tej kwestii na później i nie zmuszaj dziecka do chodzenia do przedszkola bez zainteresowania się tym, co mówi. Nie przypuszczaj od razu, że dziecko kłamie. Postaraj się rozwiązać tę sprawę. Porozmawiaj z dzieckiem i wychowawczynią, sprawdź czy faktycznie inne dzieci nie dokuczają córce.

20

Bardzo ważna jest kwestia adaptacji dziecka do przedszkola. Najlepiej, żeby wcześniej poznało swoich kolegów, Panie i w zasadzie samo zachciało tam chodzić. Czasami juz jedno spotkanie adaptacyjne wystarczy, a czasami przyda się kilka. A do tego wy jako rodzice też możecie poznać przedszkole i nie wybieracie "kota w worku".

Posty [ 20 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Moje pięcioletnie dziecko nie chce chodzić do przedszkola

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024