Witam. Mam problem, od wielu miesięcy myślę nad moim życiem, które wydaje mi się coraz częściej bez sensu. W maju tamtego roku skończyłam szkołę, do tej pory nie znalazłam pracy, jestem tym załamana, brak znajomości przekreśla jakąkolwiek pracę w dzisiejszych czasach
dodatkowo jestem 5lat z chłopakiem, którego hobby są samochody, ma je dwa, ciągle coś przy nich robi od świtu do nocy lub jest w pracy, dla mnie nie ma czasu. Do tego dochodzą kłótnie w domu z rodzicami i siostrą i jej mężem, czuję że lepiej by było dla wszystkich gdyby mnie nie było. Chcę stąd uciec nie mam gdzie, nie mam przyjaciół.
brunetka z chłopakiem można się rozstać- jeśli czujesz, że jemu nie zależy na Tobie, to jaka przyszłość Was czeka?
Skąd jesteś? Podejrzewam, że z małego miasteczka lub wsi. Pamiętaj: zawsze można zmienić swoje życie
Niech Twój postu tutaj będzie dobrym początkiem ![]()
Z Chlopakiem zawsze mozna pogadać o tym, powiedzieć co cię boli, Spytać dlaczego cię tak traktuje itp. Pamietaj jeśli go kochasz i chcesz być z nim pozwól mu wyjaśnić, nie rób tego błedu co ja,byś nie załowała jak ja. A jeśli nic ci nie powie albo nie wyjaśni tego dość sensownie to poprostu zerwi, może wtedy zrozumi co stracił.... A z pracą tak jest wiem co czujesz bo sama od roku szukam ale cieżko na tym naszym rynku pracy:(
Zmienić coś jest trudno a nawet b trudno, ale próboj wszystkiego - od rozmowy z chlopakiem, od poszukania innego w razie czego, od poszukania pracy, nawet dalej miejsca zamieszkania....Proboj wszystkiego, co wg ciebie mogloby poprawic Twoja sytuacje, jestes mloda....
Tylko proboj, nie soj w miejscu...
powodzenia
brak znajomości przekreśla jakąkolwiek pracę w dzisiejszych czasach
Zajmij się konkretnym szukaniem, a nie powtarzaniem samusprawiedliwiajacych głupot.
brunetka22 napisał/a:brak znajomości przekreśla jakąkolwiek pracę w dzisiejszych czasach
Zajmij się konkretnym szukaniem, a nie powtarzaniem samusprawiedliwiajacych głupot.
Samousprawiedliwiających głupot?
Drogi człowieku, szukam pracy odkąd skończyłam szkołe, codziennie, w moim mieście i poza moim miastem gdzie mogę dojechać środkami komunikacji miejskiej, bo na samochód mnie nie stać wszędzie rozniosłam podania o pracę, codziennie na internecie szukam ofert pracy, jak są to wysyłam CV i list motywacyjny, codziennie sprawdzam stronę Urzędu Pracy czy jest jakaś oferta której wymagania spełniam, a ty mi mówisz o jakimś powtarzaniu samousprawiedliwiających głupot? W dzisiejszych czasach wszystko odbywa się po znajomości lub za pieniądze!
@brunetka22, skoro tak wierzysz w znajomości to napisz na FB, że szukasz pracy. Wiem, że to działa. Dzisiaj naprawdę co raz częściej szuka się pracowników z polecenia, a jak nie ma (rzadko) to dopiero z zewnątrz.
8 2014-02-04 22:23:21 Ostatnio edytowany przez onna (2014-02-04 22:28:00)
sama pochodze z malutkiego miasta i wiem jak jest trudno znalezc prace.
jak juz znajdziesz to po jakims czasie cie wywalaja, albo czesto na umowe smieciowa.
mam studia, ale nie dostalam etatu w urzedzie, bo dostala znajoma, starsza kobieta, ktorej mąż jest zastepca burmistrza
co najwyzej moglabym tam posprzatac albo sprzedwac w supermarkecie, bo paniusie siedza po znajomosciach w urzedach i innych zakladach pracy...
dojazd do wiekszego miasta sie nie oplaca - koszty benzyny, przeprowadzka gdy jestes singlem tez nie - nie zarobisz na wynajecie.......
ale coz, takie sa czasy......
dlatego ucieklam za granice........
W dzisiejszych czasach wszystko odbywa się po znajomości lub za pieniądze!
Tez żyję w tych czasach i mam powody sądzić ze jest inaczej.
Rozumiem Twoja frustracje, ale widocznie robisz coś nie tak.
codziennie sprawdzam stronę Urzędu Pracy czy jest jakaś oferta której wymagania spełniam
Widać zbyt mało wymagań spełniasz.Zapewne wykształciłaś się w kierunku, jaki Cie interesował, a nie na jaki jest zapotrzebowanie.Klasyczny błąd, tez go popełniłem. Jeśli możesz, postaraj się go naprawić.
Z życzliwości to pisze, nie by Ci dowalić,
Powodzenia.
brunetka22 napisał/a:W dzisiejszych czasach wszystko odbywa się po znajomości lub za pieniądze!
Tez żyję w tych czasach i mam powody sądzić ze jest inaczej.
Rozumiem Twoja frustracje, ale widocznie robisz coś nie tak.brunetka22 napisał/a:codziennie sprawdzam stronę Urzędu Pracy czy jest jakaś oferta której wymagania spełniam
Widać zbyt mało wymagań spełniasz.Zapewne wykształciłaś się w kierunku, jaki Cie interesował, a nie na jaki jest zapotrzebowanie.Klasyczny błąd, tez go popełniłem. Jeśli możesz, postaraj się go naprawić.
Z życzliwości to pisze, nie by Ci dowalić,
Powodzenia.
Jestem po technikum handlowym. Spełniam wszystkie wymagania oprócz jednego minimum rok doświadczenia, a skąd mam nabyć to doświadczenie jak nikt nie chce mnie przyjąć bo go nie mam? A czy naprawdę to taka wielka sztuka sprzedawać ubrania w sklepie odzieżowym, czy sprzedawać buty w sklepie obuwniczym? Taka wielka sztuka towar poukładać, paragon wystawić, reklamację przyjąć, czy wypełnić dokumenty magazynowe itp ? Teraz to albo trzeba mieć z 5lat doświadczenia, albo orzeczenie o niepełnosprawności bo tylko takich ludzi chcą bo nie płacą składek od takiej osoby.
Jestem po technikum handlowym. Spełniam wszystkie wymagania oprócz jednego minimum rok doświadczenia, a skąd mam nabyć to doświadczenie jak nikt nie chce mnie przyjąć bo go nie mam? A czy naprawdę to taka wielka sztuka sprzedawać ubrania w sklepie odzieżowym, czy sprzedawać buty w sklepie obuwniczym? Taka wielka sztuka towar poukładać, paragon wystawić, reklamację przyjąć, czy wypełnić dokumenty magazynowe itp ? Teraz to albo trzeba mieć z 5lat doświadczenia, albo orzeczenie o niepełnosprawności bo tylko takich ludzi chcą bo nie płacą składek od takiej osoby.
I masz odpowiedź
Takich osób jak Ty jest dużo, więc dlaczego ktoś ma zatrudnić akurat Ciebie skoro może zatrudnić każdego? Myślę, że nie ten brak doświadczenia jest problemem.
Moja rada - idź do szefa i pogadaj osobiście, możesz np.: zgodzić się na gorsze warunki przez okres zdobywania doświadczenia czy załatwić dofinansowanie z Urzędu Pracy i wyjdzie na plus na zatrudnieniu Ciebie. Inna opcja to szukanie pracy poza miejscem zamieszkania, żeby to doświadczenie zdobyć. Po tym będzie Ci łatwiej na miejscu.
bo tylko takich ludzi chcą bo nie płacą składek od takiej osoby.
Od studentów tez nie- zapisałaś się na studia?