Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie czy w Katowicach? Proszę o opinie - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie czy w Katowicach? Proszę o opinie

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 24 ]

Temat: Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie czy w Katowicach? Proszę o opinie

Hej smile
Chciałabym poznać Wasze zdanie na pewien temat. Otóż w tym roku będę zdawać maturę, chciałabym studiować na Uniwersytecie Ekonomicznym w Krakowie bądź w Katowicach.

I tu pojawia się moje pytanie do Was: gdzie łatwiej się dostać? Gdzie nauczanie odbywa się w lepszy sposób? Może uczęszczałyście / uczęszczaliście na którąś z tych uczelni i możecie podzielić się swoimi opiniami na ten temat?

Mniej więcej rozpatrzyłam się z kierunkami i raczej wiem w co celuje, ale nie zaszkodzi jak wyrazicie opinie o kierunkach godych uwagi / polecenia smile

z góry dziękuję big_smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie czy w Katowicach? Proszę o opinie

czyli nikt na tym forum nie uczęszczał/uczęszcza na tą uczelnię ? sad

3

cześć, moge Ci powiedzieć co nieco o Uniwersytecie Ekonomicznym w Krakowie ; )

otóż przeniosłam się tutaj na studia magisterske (kierunek zarządzanie)

rekrutacja - egzamin wstępny (pisałam z ekonomii), test jednokrotnego wyboru, od 18 pk na 30 przyjmowali (na liocencjat nie wiem czy jests test,jest chyba konkurs świadectw maturalnych)

PLUSY

-bardzo dobra lokalizacja kampusu (wszystkie budynki w jednym niemal miejscu,jeden przystanek od dworca), bardzo dobre skomunikowanie z niemal całym Krakowem

- dobre zaplecze uczelniane (stołówka tradycyjna z takimi domowymi obiadami, "bułka z makiem" gdzie mozna zjeść prawdziwego burgera czy ręcznie wyrabiana pizze, słynny "zaUek" i "Grota gdzie-co dla mnie było szokiem- na kampusie od 16;00 jest sprzedawane piwko, a wczasie sesji od 12;00 big_smile)

- nowoczesne wyposażenie sal

- wiekszość fantastycznych wykładowców (prof.Sierpińska, prof Pawełek,prof Adamczyk i wiele wiele innych), bardzo sympatyczni,o wielkiej wiedzy, aż sie chce chodzic na wykłady

- ciekawe zajęcia, dużo np.kół naukowych,ogranzowanych wyjazdów akademickich, szkolenia,

-basen

-korty tenisowe

MINUSY:

-niektórzy ludzie są troche moim zdaniem zmanierowani ( subiektywna obserwacja niektórych osób z roku), niektorzy popadają w wyścig sczzurów i dają go odczuć innym

- kolejki do dziekanatu big_smile [ale to chyba nie tylko tu, chociaz na moim wydziale są fajne panie;))

- może to śmieszne, ale kolejki w toaletach damskich (zwlaszcza w pawilonie B i A;))

ogólne wrażenie -jestem na TAK wink a powiedz co chciałabys studiować ?

pozdrawiam wink

4

Hej smile bardzo dziękuję za Twoją wyczerpującą odpowiedź big_smile
ja jeszcze za bardzo upatrzonego kierunku nie mam, mam 6 z których chce coś wybrać big_smile
ekonomie, międzynarodowe stosunki gospodarcze, analityka gospodarcza, zarządzanie, zarządzanie i inżynieria produkcji, towaroznawstwo.
Tak czytam o nich, czytam i na nic się zdecydować nie mogę.. sad
może jak odczytasz mojego posta to coś doradzisz w kwestii wyboru, może coś się orientujesz
z góry dziękuje i pozdrawiam smile

5

SuperWoMan napisał/a:

ja jeszcze za bardzo upatrzonego kierunku nie mam, mam 6 z których chce coś wybrać big_smile
ekonomie, międzynarodowe stosunki gospodarcze, analityka gospodarcza, zarządzanie, zarządzanie i inżynieria produkcji, towaroznawstwo.
może jak odczytasz mojego posta to coś doradzisz w kwestii wyboru, może coś się orientujesz

jeśli chodzi o kierunki doradzam Ci ekonomie/analityke gospodarczą/zarządzanie.

moja koleżanka była na licencjacie na stosunkach miedzynarodowych i zmieniła je na zarządzanie gdyż mówiła że niezbyt zajęcia jej się podobały

Jesli chodzi o zarządzanie po 2 roku możesz wybrać jedna ze specjalności takich jak : controlling i zarządzanie finansami przedsiębiorstw (mój wink), zarządzanie zasobami ludzkimi,rachunkowość, zarządzanie sprzedażą i produkcją ,marketing międzynarodowy.

6

sarenka1990 napisał/a:
SuperWoMan napisał/a:

moja koleżanka była na licencjacie na stosunkach miedzynarodowych i zmieniła je na zarządzanie gdyż mówiła że niezbyt zajęcia jej się podobały

Jesli chodzi o zarządzanie po 2 roku możesz wybrać jedna ze specjalności takich jak : controlling i zarządzanie finansami przedsiębiorstw (mój wink), zarządzanie zasobami ludzkimi,rachunkowość, zarządzanie sprzedażą i produkcją ,marketing międzynarodowy.

smile Właśnie te 3, które wymieniłaś przypadły mi najbardziej do gustu big_smile
tak, tak, wiem o specjalizacjach, czytałam już smile
a nie wiesz może, czy na ekonomię/analitykę gospodarczą/zarządzanie ciężko się dostać, czy może ogólnie ciężko na tych kierunkach studiować? Za każdą informację będę wdzięczna big_smile

7

SuperWoMan napisał/a:
sarenka1990 napisał/a:
SuperWoMan napisał/a:

smile Właśnie te 3, które wymieniłaś przypadły mi najbardziej do gustu big_smile
a nie wiesz może, czy na ekonomię/analitykę gospodarczą/zarządzanie ciężko się dostać, czy może ogólnie ciężko na tych kierunkach studiować? Za każdą informację będę wdzięczna big_smile

Powinnaś  wiedzieć o tym,iż od zeszłego roku akademickiego Uniwersytet wprowadził nowy regulamin -a do najważnieszych jego zmian należą:
-niemożliwośc przedłużania sesji
- mozliwość tylko jednej poprawki, ew.komis a później adiosss jak coś nie pójdzie

Nie orientuje się na ile to jest prawdą, gdyż ja jeszcze załapałam się na stary regulamin który dopuszcza 3 termin egzaminu i przedłużenie sesji.

Z roku na rok maleje liczba osób studiujących,dlatego między uczelniami panuje walka o studenta dziennego,więc z roku na rok te progi punktowe dostania sie na dany kierunek maleją- z  tego co słyszałam najtrudniej na UEKU jest dostaćsie na finanse i rachunkowośc w dalszm ciągu.

Co Ci moge powiedzieć o zarządzaniu...hmm z opowieści znajomych którzy byli na licencjacie mówili,iż jednym z cięższych prowadzących był prof Stabryła (zarządzanie procesowe/strategiczne i na licencjacie mieli z nim chyba jakies projekty czy cos tego typu ),przedmioty z mojego punktu widzenia nad którymi po prostu trzeba było troche przysiąść i sie poduczyć to prognozowanie gospodarcze, statystyka matematyczna i wbrew pozorom marketing międzynarodowy (jednak wszytsko jest do przejścia, tzreba iśc do biblioteki i pożyczyć książke która na 1 wykładzie prowadzący poleca jako literaturę i nie będzie z niczym problemów;))

8

sarenka1990 napisał/a:
SuperWoMan napisał/a:
sarenka1990 napisał/a:

Powinnaś  wiedzieć o tym,iż od zeszłego roku akademickiego Uniwersytet wprowadził nowy regulamin -a do najważnieszych jego zmian należą:
-niemożliwośc przedłużania sesji
- mozliwość tylko jednej poprawki, ew.komis a później adiosss jak coś nie pójdzie

Nie orientuje się na ile to jest prawdą, gdyż ja jeszcze załapałam się na stary regulamin który dopuszcza 3 termin egzaminu i przedłużenie sesji.

Z roku na rok maleje liczba osób studiujących,dlatego między uczelniami panuje walka o studenta dziennego,więc z roku na rok te progi punktowe dostania sie na dany kierunek maleją- z  tego co słyszałam najtrudniej na UEKU jest dostaćsie na finanse i rachunkowośc w dalszm ciągu.

Co Ci moge powiedzieć o zarządzaniu...hmm z opowieści znajomych którzy byli na licencjacie mówili,iż jednym z cięższych prowadzących był prof Stabryła (zarządzanie procesowe/strategiczne i na licencjacie mieli z nim chyba jakies projekty czy cos tego typu ),przedmioty z mojego punktu widzenia nad którymi po prostu trzeba było troche przysiąść i sie poduczyć to prognozowanie gospodarcze, statystyka matematyczna i wbrew pozorom marketing międzynarodowy (jednak wszytsko jest do przejścia, tzreba iśc do biblioteki i pożyczyć książke która na 1 wykładzie prowadzący poleca jako literaturę i nie będzie z niczym problemów;))

ojojoj z tym nowym regulaminem to mnie nastraszyłaś yikes Tak, na FiR są najwyższe progi z tego co teraz patrzyłam (145)..
21.03 będą mieli dni otwarte to się wybiorę i może tam się dowiem o tym regulaminie nowym itp itd..

Dzięki za Twoją pomoc smile :*

9

nie ma sprawy,jakbys miała jakięs pytania pytaj smiało ! a ten regulamin ja gdzies mam na fb w pdfie zapisany tlyko musze znaleść na grupie wiec jak co podeśle Ci na maila big_smile

10

sarenka1990 napisał/a:

nie ma sprawy,jakbys miała jakięs pytania pytaj smiało ! a ten regulamin ja gdzies mam na fb w pdfie zapisany tlyko musze znaleść na grupie wiec jak co podeśle Ci na maila big_smile

ooo! byłabym bardzo wdzięczna smile

11

Ukończyłam UE Katowice.
Polecam - jednak zależy jaki kierunek. Niektóre są świetne, dużo się nauczysz, a niektóre naciągane - niby pomysł na kierunek jest (np. MSG), ale z wykonaniem już gorzej...
Są niektóre przedmioty beznadziejne, nieważne od kierunku, na pierwszym roku, które musisz zdać. A dla mnie to totalna głupota - kopiowanie odpowiedzi z lat poprzednich i tyle.

12

Werka93 napisał/a:

Ukończyłam UE Katowice.
Polecam - jednak zależy jaki kierunek. Niektóre są świetne, dużo się nauczysz, a niektóre naciągane - niby pomysł na kierunek jest (np. MSG), ale z wykonaniem już gorzej...
Są niektóre przedmioty beznadziejne, nieważne od kierunku, na pierwszym roku, które musisz zdać. A dla mnie to totalna głupota - kopiowanie odpowiedzi z lat poprzednich i tyle.

Ooo, teraz wreszcie ktoś z UE Katowice smile
a mogę zapytać co studiowałaś i czy ciężko było się dostać i utrzymać? big_smile i jak ogólnie jest na tej uczelni?

13

Ja mogę polecić UE w Poznaniu, o tym w Krakowie natomiast nic nie wiem tongue

14

żywa napisał/a:

Ja mogę polecić UE w Poznaniu, o tym w Krakowie natomiast nic nie wiem tongue

do Poznania nie startuje, bliżej mam Kraków lub Katowice.

15

Swego czasu mówili, że z Ekonomicznego w Krakowie można wylecieć tylko jak się napisze podanie tongue
Trudno powiedzieć, gdzie łatwiej jest się dostać - wiadomo, są jakieś progi, ale najbardziej zależy to od tego ile punktów będą miały osoby startujące na dany kierunek. Jeśli chodzi o sposób nauczania, to również trudno powiedzieć, bo ile ludzi tyle opinii. Różni są wykładowcy, zależy na kogo trafisz, ja zazwyczaj trafiałam na sensownych. Poza tym, od kilku lat są przeprowadzane anonimowe ankiety wśród studentów dotyczące wykładowców z którymi miało się zajęcia w danym semestrze. Także z pewnością ci 'niedokońcadobrzy' nie pozostają bezkarni i muszą się mieć na baczności. No i najważniejsze - to co zostanie Ci w głowie po studiach zależy tylko od Ciebie wink Powodzenia!

16

anjaa napisał/a:

Swego czasu mówili, że z Ekonomicznego w Krakowie można wylecieć tylko jak się napisze podanie tongue
Trudno powiedzieć, gdzie łatwiej jest się dostać - wiadomo, są jakieś progi, ale najbardziej zależy to od tego ile punktów będą miały osoby startujące na dany kierunek. Jeśli chodzi o sposób nauczania, to również trudno powiedzieć, bo ile ludzi tyle opinii. Różni są wykładowcy, zależy na kogo trafisz, ja zazwyczaj trafiałam na sensownych. Poza tym, od kilku lat są przeprowadzane anonimowe ankiety wśród studentów dotyczące wykładowców z którymi miało się zajęcia w danym semestrze. Także z pewnością ci 'niedokońcadobrzy' nie pozostają bezkarni i muszą się mieć na baczności. No i najważniejsze - to co zostanie Ci w głowie po studiach zależy tylko od Ciebie wink Powodzenia!

Ooo, dziękuje bardzo za Twoją odpowiedź big_smile a mogę zapytać, co Ty studiujesz? smile

17

SuperWoMan napisał/a:
Werka93 napisał/a:

Ukończyłam UE Katowice.

a mogę zapytać co studiowałaś i czy ciężko było się dostać i utrzymać? big_smile i jak ogólnie jest na tej uczelni?

Studiowałam MSG i obecnie kończę Gospodarkę Turystyczną.

Dostać się jest łatwo, utrzymać jak cokolwiek robisz też wink wiadomo, że są przedmioty, którymi straszą (np. zarządzanie - faktycznie ciężkie, po prostu trzeba się nauczyć).
Ogólnie atmosfera - studencka wink dużo imprez, spotkań, sporo się dzieje wink Uczelnia dosyć nowa (oprócz budynku D ^^), sprzęt też w porządku.

Nie znam przypadku, aby kogoś z tej uczelni wywalili big_smile dla chcącego można mieć coś 4 semestry w tył niezdane i dalej się studiuje.

Grunt to luźne podejście i zero paniki wink wszystko się da, a szczególnie pierwszy rok przeżyć wink

18 Ostatnio edytowany przez SuperWoMan (2014-04-15 20:17:46)

Werka93 napisał/a:
SuperWoMan napisał/a:
Werka93 napisał/a:

Ukończyłam UE Katowice.

Studiowałam MSG i obecnie kończę Gospodarkę Turystyczną.

Dostać się jest łatwo, utrzymać jak cokolwiek robisz też wink wiadomo, że są przedmioty, którymi straszą (np. zarządzanie - faktycznie ciężkie, po prostu trzeba się nauczyć).
Ogólnie atmosfera - studencka wink dużo imprez, spotkań, sporo się dzieje wink Uczelnia dosyć nowa (oprócz budynku D ^^), sprzęt też w porządku.

Nie znam przypadku, aby kogoś z tej uczelni wywalili big_smile dla chcącego można mieć coś 4 semestry w tył niezdane i dalej się studiuje.

Grunt to luźne podejście i zero paniki wink wszystko się da, a szczególnie pierwszy rok przeżyć wink

Dzięki smile w ktoś nowy coś tu napisał smile

Werka93 - mam pytanko, jeśli mogę, ile miałaś punktów przy rekrutacji na ten kierunek ? smile i jak Ci poszła matura i z czego pisałaś, jeśli pamiętasz big_smile

19

Planuję studia niestacjonarne na UE w Krakowie. smile
Wiecie może od kiedy jest rekrutacja? Na stronie jest napisane, że Elektroniczna Rejestracja Kandydatów zacznie się 23 czerwca. Wydaje mi się że jest to późny termin, moja koleżanka rekrutacje ma już od jutra.

20

moniika napisał/a:

Wiecie może od kiedy jest rekrutacja? Na stronie jest napisane, że Elektroniczna Rejestracja Kandydatów zacznie się 23 czerwca. Wydaje mi się że jest to późny termin, moja koleżanka rekrutacje ma już od jutra.

na UEK-u rekrutacja jest jakoś w czerwcu, też patrzyłam na to na ich stronie. Jeśli coś się zmieni z terminem rekrutacji to myślę, że napiszą o tym na stronie głównej w aktualnościach, bo tam zawsze są ważne informacje. Różne uczelnie-różne terminy rozpoczęcia się rekrutacji. smile A tak z innej beczki, co zamierzasz studiować?

21

na UEKU wszelkie opóźnione terminy i lekkie niezorganizowanie to norma wink
zeszłego roku indeksy z sesji zimowej był do odebrania dopiero..pod koniec maja big_smile

22

SuperWoMan napisał/a:
moniika napisał/a:

na UEK-u rekrutacja jest jakoś w czerwcu, też patrzyłam na to na ich stronie. Jeśli coś się zmieni z terminem rekrutacji to myślę, że napiszą o tym na stronie głównej w aktualnościach, bo tam zawsze są ważne informacje. Różne uczelnie-różne terminy rozpoczęcia się rekrutacji. smile A tak z innej beczki, co zamierzasz studiować?

administrację smile

23

Też zastanawiam się nad tymi dwoma uczelniami... smile Ale chyba postawię jednak na Katowice ze względu na lepszy dojazd. Poza tym dwie osoby z rodziny studiowały/jeszcze kończą tam studiować i polecają także myślę że chyba okej.. Orientuje sie ktoś co do progów punktowych z poprzednich lat?

Posty [ 24 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie czy w Katowicach? Proszę o opinie

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024