Dla myślących PRZED seksem! - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ANTYKONCEPCJA HORMONALNA ORAZ NATURALNA » Dla myślących PRZED seksem!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 18 ]

1 Ostatnio edytowany przez Catwoman (2014-01-23 21:53:25)

Temat: Dla myślących PRZED seksem!

Jeśli właśnie panikujesz na myśl o ciąży, w którą mogłaś zajść - ten wątek nie jest dla Ciebie. Zgłoś się tu: http://www.netkobiety.pl/viewtopic.php?pid=1843367#p1843367   jednak nie licz na to, że otrzymasz odpowiedź, której może udzielić jedynie test beta.

Ten wątek jest dla osób myślących i przewidujących. Banalne, prawda? A zaledwie tyle trzeba, by nie znaleźć się w wątku o tytule "Czy jestem w ciąży?!".

Wystarczy pomyśleć PRZED..... pójściem do łóżka z chłopakiem/dziewczyną.
Zapytać, uzyskać odpowiedź, poszerzyć swoją wiedzę i rozkoszować się nowo nabytą mądrością - bo mądrością jest dowiedzieć się, gdzie są hamulce zanim się wsiądzie na rower i zjedzie ze stromej góry.

Jeśli KTOŚ ma coś wartościowego do napisania, udzielenia rady -niech się nie waha!

Ja poniżej zamieszczam linki do paru wątków "na temat" - bo być może niepotrzebnym będzie zadawanie pytań tutaj czy dyskusja tutaj (chociaż do tej też zachęcam) może wystarczy po prostu poczytać i skonfrontować ze swoją wiedzą.
Ja gratuluję każdemu, kto tu zawita PRZED smile

http://www.netkobiety.pl/t52161.html
http://www.netkobiety.pl/t53135.html
http://www.netkobiety.pl/t56239.html
http://www.netkobiety.pl/viewtopic.php?pid=1499425#p1499425
http://www.netkobiety.pl/viewtopic.php?pid=1499467#p1499467
http://www.netkobiety.pl/viewtopic.php?pid=1840018#p1840018
http://www.netkobiety.pl/viewtopic.php?pid=1498668#p1498668
http://www.netkobiety.pl/viewtopic.php?pid=1499507#p1499507
http://www.netkobiety.pl/t53102.html

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Dla myślących PRZED seksem!

cat, jestem pod wrazeniem!!

Od czegos takiego powinno się zaczynac - w domu, w szkole czy nawet w kościele. Edukacja.

PS. Jeśli można, drobny OT -zawsze mnie zastanawialo, dlaczego zwolennicy czy przeciwnicy aborcji tak bardzo skupiaja się na obronie praw kobiety albo plodu. Tymczasem problem niechcianej ciąży można tak latwo zmniejszyć do minimum poprzez wlasciwie prowadzona edukacje seksualną. I od tego nalezaloby zaczynać. Uczyc odpowiedzialności najpierw, zamiast mieć roszczenia po.

3

Właśnie sobie uświadomiłam, czytając któryś z kolei post, z 99% tych "schiz" można BYŁO uniknąć w bardzo prosty sposób.
A może zdobywanie wiedzy na swój własny temat jest dziś po prostu niemodne?

4

Cat, a mnie się wydaje jak sobie tak słuchowuje argumentacji,szczególnie np. posłanki Kempy czy ks Oko, że problem w Polsce polega na tym, że ludzie się seksu boją i wstydzą. Tak jakby najlepiej udawać, po bożemu, że go nie ma. No, i niestety, z tego rodzi się perwersyjnie wyciosana logika.

W momencie kiedy rozmawia się o konieczności edukacji dzieci i młodzieży, podnosi się zaraz mega rejwach, że UE chce nas wmotać w seksualizację dzieci, że będziemy je dla pedofilów przygotowywać. Co oczywiście jest bzdurą, bo uświadomione dziecko, to mądre dziecko, które nie pozwoli sobie na naruszanie jego cielesności. Kiedy mówi się o uświadamianiu nastolatków i potrzebie ogólnodostępności środków antykoncepcyjnych za normalne pieniądze, to to samo lobby wylatuje z argumentem, że jak już tak, to młodzież będzie wtedy rozwiązła, spała z byle kim i w ogóle RODZINA POLSKA się rozpadnie. Czyli, że jak dziewczyna, z nieuświadomienia albo braku funduszów na pigułki, wpadnie, to od razu jest chryja, jaka to ona puszczalska, ale jakoś nikt nie zauważa ciągu przyczynowo- skutkowego.

Jest to taka pruderyjna chęć kontrolowania wszystkich, która jest wewnętrznie sprzeczna i dlatego kompletnie nieskuteczna. Aborcji mówimy nie, ale jak zapobiegać niechcianej ciąży, to już nikt nie kwapi się informować. Kobieta po terminacji to morderczyni, ale jakoś nikt nie chce wesprzeć samotnych matek, czy kobiet, które rodzą dzieci z jakąś wadą.

No, bo przecież lepiej ino paluchem pokazać po fakcie i powiedzieć "sama sobie winna".

5

Dlatego, by paluchem nie pokazywać, założyłam ten wątek, by człowiek był wolny. Bo wiedza PRZED faktem daje człowiekowi wolność wyboru smile

Na pewno jest wiele prawdy w tym co piszesz, a ja pamiętam czasy gdy mnie seks jakoś nagle, nadzwyczajnie zainteresował, a były to lata '90 i swoją wiedzę na temat seksualności, fizjologii, antykoncepcji zdobyłam z książek. Może mało popularne i mało praktyczne, ale i tak uważam, że najpierw teoria potem praktyka wink

6

No, ja się też dowiedziałam z książki "Co każda dziewczynka wiedzieć powinna" jak się dzieci robi w wieku chyba siedmiu lat. Ale, i to podam dla tych wszystkich co mówią, że taka edukacja powinna być zostawiona rodzicom wyłącznie, mogę dodać, że u mnie w domu się o seksie wcale nie rozmawiało, a jeżeli już później, to tylko w taki paniczny sposób "obyś nie wpadła!". Jak się matka dowiedziała, że już nie jestem dziewicą, to wpadła chyba w dwudniową histerię, która skończyła się wciśnięciem mi do ręki testu ciążowego. Nie muszę dodawać, że potem każdego miesiąca mnie jak sokół obserwowała, a ojciec mi powiedział, że jestem heterą i nadaję się do burdelu. Założę się, że to nie jest odosobniony przykład. Tym bardziej właśnie edukacja w szkole jest absolutnie NIEZBEDNA, by wykorzenić takie paniczne reakcje.

7

Dopoki seks traktuje sie jako cos nienormalnego, brudnego, dopoty bedzie tematem tabu oraz zakazanym owocem, do ktorego mlodzi beda szukac dostepu po kryjomu i z wypiekami na twarzy siegac. I to nawet nie chodzi o uswiadamianie "skad sie biora dzieci", ale o całą sfere seksualną czlowieka. Mlody czlowiek czasem jest kompletnie zagubiony i tak naprawde wchodzac w okres dojrzewania nie wie, co sie dzieje z jego cialem i jak sobie z tym radzic. Tu potzrebna bylaby rozmowa z kims, do kogo ma sie zaufanie, kto rozumie i potrafi rozmawiac bez pruderii i oceniania. Madry rodzic to potrafi, madry przyjacile lub nauczyciel, mysle, ze takze madry ksiadz.

Duzo jeszcze wody uplynie, moim zdaniem, zanim to znormalnieje, ale kazdy ruch, taki jak tutaj, moze komus pomoc.

8

Dziewczyny, jakby wszyscy myśleli PRZED, to ludzkość by wyginęła! XD

9

Jakoś wiele osób myśli i robią sobie dzieci wtedy, kiedy chcą ;p

10

Co do edukacji, jestem jak najbardziej za. Ale we właściwej formie. Bo czasami niektórzy chcę jednak przesadzić. Mówienie o antykoncepcji ok. Ale namawianie do współżycia, które należy rozpocząć jak najszybciej bo to naturalne itp. I nawet ostatnio niektórzy pedofilię zaczynają uważać za coś normalnego to zdecydowana przesada. Ale u nas przesadza się niestety bardzo często.
Pewien podręcznik do klasy I SP musiał zostać przedrukowany na nowo ponieważ gorliwi strażnicy ról społecznych twierdzili, że niedopuszczalna jest ilustracja, gdzie mama na obrazku myje okno, dzieci się bawią, a tata czyta sobie gazetę smile Tak jakby to cokolwiek zmieniało. Dzieci nawet jednego obrazka w książce nie zapamiętują, bo mają ich dziesiątki, a na ich światopogląd maja wpływ zachowania obserwowane w otoczeniu, a nie "skandaliczny" obrazek w książeczce.
Edukować, ale mądrze. Omawiać metody, każdą dokładnie, wady i zalety. I mówić otwarcie o zagrożeniu ciążą, bo ludzie czasem zapominają, że ono istnieje. Małolaty zaczynają współżyć w wieku 14-15 lat, i nawet jeżeli to przez kogoś jest uważane za naturalne, to jednak ciąża zawsze jest ryzykiem i może się zdarzyć w każdym wieku między dojrzewaniem a menopauzą, na które 14 - latka nie jest przygotowana. I z czego potem takie gówniarstwo ma utrzymać dziecko, wiedzieć jak się nim opiekować itp.
Jeżeli ktoś decyduje się na seks to powinien być świadomy ryzyka z tym związanego,  skutecznie mu zapobiegać, ale gdy juz sie zdarzy to być gotowym na ponoszenie konsekwencji.

11

A czy Wy, Mądre Głowy (nie jest to ironia!) macie jakąś "dobrą radę" dla tych, co chcą >myśleć przed seksem< ?

12 Ostatnio edytowany przez pomocnikgargamela (2014-02-03 17:48:37)

Tak. Kiedy mowi sie "gumka" nie ma sie na mysli "gumki recepturki".

Swoja droga, redaktor dzialu religia zaklada watek o antykoncepcji? Hmm...;)

13

pomocnikgargamela napisał/a:

Swoja droga, redaktor dzialu religia zaklada watek o antykoncepcji? Hmm...;)

A co ma jedno z drugim wspólnego?;)

14

Catwoman napisał/a:

A czy Wy, Mądre Głowy (nie jest to ironia!) macie jakąś "dobrą radę" dla tych, co chcą >myśleć przed seksem< ?

ja mam małą radę smile Niech dziewczyny zaczną prowadzić obserwację swoich cykli smile Wtedy będą doskonale wiedziały, kiedy może dojść do zapłodnienia a kiedy nie, a to z kolei pomoże uniknąć wpadki.
Warto zdawać sobie sprawę ze swojej płodności.
Jeśli chodzi o antykoncepcję, to informacji na jej temat, porad, najlepiej jest szukać na stronach typowo medycznych bądź u lekarza. "Samosie" itd nie są dobrym źródłem informacji smile

15

kowbojka też bym to radziła- zwłaszcza z temperaturą, bo jak się tylko człowiek zna tj.zapoznał się uprzednio to wie, że jak ma okres i temp.spada to ciązy nie ma. A jak nie spada, to może być - a te schizy są okołookresowe właśnie smile
Poza tym uważam, że to akurat trudne, bo mnóstwo dziewczyn bierze pigułki, więc na nic obserwacje. Tu zaczynają się problemy "Czy to możliwe, że mimo pigułek i prezerwatyw jestem w ciąży" oraz kwestia przyjęcia o danej godzinie.

16

Ja mam jeszcze radę smile

Test ciążowy NIE boli i jeśli zrobisz ich 10 w odstępnie co dwa dni i każdy wyjdzie Negatywny, to znaczy, że NIE jesteś w ciąży.
Jeśli jednak to Cię nie przekonuje, to 200% pewność daje badanie krwi smile

Jeśli strach przed ciążą Cię paraliżuje oznacza to, że nie jesteś na tyle gotowa/dojrzała/przygotowana żeby współżyć smile

17

amen!

Posty [ 18 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ANTYKONCEPCJA HORMONALNA ORAZ NATURALNA » Dla myślących PRZED seksem!

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024