Czy po 18-tce moge urosnąć? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » Czy po 18-tce moge urosnąć?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 19 ]

Temat: Czy po 18-tce moge urosnąć?

Witam mam 18 lat i 165cm wzrostu. Podobno jest to przeciętny wzrost ja jednak wolałabym być wyższa wink Wiecie może czy mogę jeszcze trochę urosnąć?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy po 18-tce moge urosnąć?

Raczej marne szanse. Za parę(naście) lat to już tylko w dół wink Dlaczego chcesz być wyższa? Przy twoim wzroście nie ma problemu z noszeniem obcasów (nie będziesz wyglądać jak żyrafa), bez problemu znajdziesz też wyższego chłopaka (jeśli tacy cię interesują), nie powinnaś mieć problemu z doborem ubrań (czasem wyższe panie mają problem, bo np. rękawy w bluzce rozmiaru M są za krótkie, zaś w L czy XL wyglądają jak w worku, bo te są za szerokie). Co ci się nie podoba w twoim wzroście?

3

Patty, człowiek rośnie i rozwija się do 21-ego roku życia, więc jakieś szanse jeszcze masz ;-)

4

Przecież to zależy od tego kiedy zaczęłaś dojrzewać i czy już ten proces jest prawie zakończony czy jeszcze trwa.
Dziewczyna, która pierwszej miesiączki dostała w wieku 16 lat ma większe szanse na to, że jej jeszcze z centymetr czy 2 przybędą w wieku lat 18 od tej, które pierwszy okres przechodziła jako 12-latka.

5

missF napisał/a:

Raczej marne szanse. Za parę(naście) lat to już tylko w dół wink Dlaczego chcesz być wyższa? Przy twoim wzroście nie ma problemu z noszeniem obcasów (nie będziesz wyglądać jak żyrafa), bez problemu znajdziesz też wyższego chłopaka (jeśli tacy cię interesują), nie powinnaś mieć problemu z doborem ubrań (czasem wyższe panie mają problem, bo np. rękawy w bluzce rozmiaru M są za krótkie, zaś w L czy XL wyglądają jak w worku, bo te są za szerokie). Co ci się nie podoba w twoim wzroście?

W sumie zły nie jest ale zawsze miałam wrażenie że tak 170 to już idealnie wink Jak porównuję się z koleżankami to wzrost wychodzi średni, z kolei mój chłopak twierdzi że jestem raczej mała. Od razu mówię że nie ważę dużo - koło 58kg bo jeszcze rozumiem że jakbym ważyła sporo to moglabym być przysadzista i rzeczywiście wyglądałabym na niską wink Są też inne osoby ktore mówią żę jestem niska (one oczywiście są wyższe wink ) i w sumie nie wiem z czego to wynika. Dopiero jak zakładam obcasy to nikt się nie czepia. tongue

6

patty_1 napisał/a:
missF napisał/a:

W sumie zły nie jest ale zawsze miałam wrażenie że tak 170 to już idealnie wink Jak porównuję się z koleżankami to wzrost wychodzi średni, z kolei mój chłopak twierdzi że jestem raczej mała. Od razu mówię że nie ważę dużo - koło 58kg bo jeszcze rozumiem że jakbym ważyła sporo to moglabym być przysadzista i rzeczywiście wyglądałabym na niską wink Są też inne osoby ktore mówią żę jestem niska (one oczywiście są wyższe wink ) i w sumie nie wiem z czego to wynika. Dopiero jak zakładam obcasy to nikt się nie czepia. tongue

Kobieto ja mam 155 i muszę jakoś funkcjonować hmm Ciesz się że natura dała Ci 10 cm więcej tongue

7 Ostatnio edytowany przez Unikalny (2014-01-24 00:46:35)

Jakbyś miała 180 cm to bym Cię wziął :P Nie no, a tak poważnie to zaakceptuj to teraz musisz mieć punkt odniesienia by poczuć się gorsza, a gdy go nie masz to nie możesz poczuć się gorsza, ani lepsza bez punktu odniesienia(czyli bez porównywania się) czujesz się wtedy okej. Przestań patrzeć na innych wzrost poprzez pryzmat emocjonalny(pytanie czy to u kobiety możliwe? :P) tzn. są wyżsi nie nadawaj temu wartości i nie oceniaj się tak samo z niższymi nie czuj się lepsza gdy spotykasz niższe kobiety, po prostu są i są okej :))

8

Unikalny napisał/a:

Jakbyś miała 180 cm to bym Cię wziął tongue Nie no, a tak poważnie to zaakceptuj to teraz musisz mieć punkt odniesienia by poczuć się gorsza, a gdy go nie masz to nie możesz poczuć się gorsza, ani lepsza bez punktu odniesienia(czyli bez porównywania się) czujesz się wtedy okej. Przestań patrzeć na innych wzrost poprzez pryzmat emocjonalny(pytanie czy to u kobiety możliwe? tongue) tzn. są wyżsi nie nadawaj temu wartości i nie oceniaj się tak samo z niższymi nie czuj się lepsza gdy spotykasz niższe kobiety, po prostu są i są okej smile)

Polecam kuzynkę 183cm tongue Tylko raczej chuda i ma stopy w rozmiarze 44, to ta jedna wada takich wysokich dziewczyn. Dla mnie to już za dużo. Wolę 170cm wink

9

Patty - jednym z najważniejszych są uwarunkowania genetyczne. Jakiego wzrostu są Twoi rodzice i dziadkowie?
Oprócz tego przeprowadza się szereg badań oraz wywiad co do czynników zewnętrznych.
To co do prognozowanego wzrostu.

Natomiast na pytanie czy jeszcze możesz urosnąć, najlepszą odpowiedź daje określenie wieku kostnego (na podstawie RTG dłoni i nadgarstka). Nie daje pewnego wyniku, ale dość dobrze pomoże ustalić czy jeszcze urośniesz.
Jakkolwiek Twój wiek sugerowałby raczej, że proces wzrostu jest już zakończony. Oczywiście są indywidualne odstępstwa (zależne np. od tego kiedy zaczęłaś dojrzewać).

Masz fajny wzrost jak na kobietę. Nie za dużo, nie za mało.
Chyba, że chcesz być modelką wink

10

patty_1 napisał/a:

Polecam kuzynkę 183cm tongue Tylko raczej chuda i ma stopy w rozmiarze 44, to ta jedna wada takich wysokich dziewczyn. Dla mnie to już za dużo. Wolę 170cm wink

Ja jestem wyższa i też jakoś funkcjonuję wink
Nie pogardziłabym gdybym była jakieś 7 cm niższa no ale co tutaj dyskutować.
Pewne cechy nie są zależne od nas.

A poza tym to jesteśmy takim gatunkiem, któremu nigdy nic nie pasuje w 100%. Zawsze coś.
Łatwiej się żyje jak niezależne od nas rzeczy zaakceptujemy.

11

patty_1 napisał/a:
Unikalny napisał/a:

Jakbyś miała 180 cm to bym Cię wziął tongue Nie no, a tak poważnie to zaakceptuj to teraz musisz mieć punkt odniesienia by poczuć się gorsza, a gdy go nie masz to nie możesz poczuć się gorsza, ani lepsza bez punktu odniesienia(czyli bez porównywania się) czujesz się wtedy okej. Przestań patrzeć na innych wzrost poprzez pryzmat emocjonalny(pytanie czy to u kobiety możliwe? tongue) tzn. są wyżsi nie nadawaj temu wartości i nie oceniaj się tak samo z niższymi nie czuj się lepsza gdy spotykasz niższe kobiety, po prostu są i są okej smile)

Haha, okej big_smile Najwyższa, która mnie podrywała w klubie miała 186 cm. Jak ktoś ma fetysz stóp to chyba spoko?

Michael Jordan - nikt z jego rodziny nie miał więcej niż 170 cm wzrostu. MJ był troszeczkę wyższy, ale i tak za niski jak na koszykarza. Zaczął więc pracować nad swoim wzrostem. Przez całe lato wieszał się na poręczach do ćwiczeń i stosował przeróżne ćwiczenia rozciągające. Czy to pomogło... nie wiadomo. Faktem jest jednak, że do następnego sezonu miał już 188 cm !!! W końcu udało mu się dostać do drużyny koszykarskiej.

12

165 to idealny wzrost dla kobiety ale spokojnie mozesz jeszcze urosnac jak mam teraz 170 a jak mialam 18 lat to mialam 168

13

Wzrost 165 cm jest wręcz wymarzonym dla kobiety. Można spokojnie nosić wysokie obcasy i nie wyglądać jak żyrafa, w płaskich butach nie wygląda się z kolei jak karzeł. Od 170 cm zaczynają sie schody. Ciężko dobrać odpowiedni obcas, gdy nie chce się górować nad tłumem ludzi. W szczególności, że nawet faceci nie pomagają. Nie oszukujmy się, ale sporo facetów ma wzrost z przedziału 170 cm - 185 cm. Dziwne jest uczucie, gdy z takim się zrównujesz, a reszta dziewczyn jest nie raz o głowę niższa.

14

Jejku... Ja mam 154, chłopaka 30 cm wyższego i jakoś jest.
Przecież to nie ma znaczenia

15

Ja też bym chciała być trochę wyższa (mam 170 cm) a nie będę smile Ćwicz z Chodakowską, ona w "Skalpelu" mówi, że te ćwiczenia "wydłużą i wysmuklą Twoje ciało" big_smile

16

Kiedy miałam 18 lat również miałam 165, minęło kilka lat i ciągle mam tyle samo wink Kiedyś słyszałam, że organizm rośnie do 25 roku życia, ale nie wiem ile w tym prawdy wink
Jeżeli chodzi o ćwiczenia rozciągające, to również o nich słyszałam (nie były to ćwiczenia Ewy Chodakowskiej, inne rozciągające) i tam pani obiecywała, że "urośnie się" około 5 cm, głównie poprzez rozciągnięcie szyi. Mam zamiar rozpocząć te ćwiczenia, chociaż nie mam kompleksów z powodu wzrostu i nic sobie nie obiecuję wink Jak je znajdę to dam znać, pozdrawiam smile

17

wenuss napisał/a:

Kiedy miałam 18 lat również miałam 165, minęło kilka lat i ciągle mam tyle samo wink Kiedyś słyszałam, że organizm rośnie do 25 roku życia, ale nie wiem ile w tym prawdy wink
Jeżeli chodzi o ćwiczenia rozciągające, to również o nich słyszałam (nie były to ćwiczenia Ewy Chodakowskiej, inne rozciągające) i tam pani obiecywała, że "urośnie się" około 5 cm, głównie poprzez rozciągnięcie szyi. Mam zamiar rozpocząć te ćwiczenia, chociaż nie mam kompleksów z powodu wzrostu i nic sobie nie obiecuję wink Jak je znajdę to dam znać, pozdrawiam smile

Akurat szyi wolałabym nie rozciągać. smile

18

Tak, są szanse. Moja koleżanka urosła między 19 a 22 rokiem życia, niby tylko 1,5 cm, ale zawsze coś tongue Ona ogólnie wysoka, bo 174, ja nawet też, bo 170-172 mam, w tym przedziale, ale ja raczej przestałam rosnąć już w wieku 18-19 lat. To wszystko zależy od osoby. A co najlepsze, miałam jako 16 latka usg kolana i lekarz stwierdził niby, że nie będę już rosnąć. A bujdy, bo urosłam jeszcze, z 166-168 cm do 170-172 właśnie, więc z 2 cm urosłam na pewno, nawet lekarze się tutaj mylą tongue A lekarz niby stwierdził, że wtedy już jako 16 latka nie urosnę, bo takiej substancji odpowiedzialnej już nie mam albo mam niewiele, więc nie urosnę. A urosłam jeszcze, mój proces rośnięcia nie zatrzymał się tak jak mówił lekarz w wieku 16 lat, ale w wieku 18 lat.

Posty [ 19 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » Czy po 18-tce moge urosnąć?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024