Popołudniowa drzemka - to samo zdrowie :) - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Popołudniowa drzemka - to samo zdrowie :)

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 15 ]

1

Temat: Popołudniowa drzemka - to samo zdrowie :)

Czy wiecie, że 30-minutowa drzemka urządzana trzy razy w tygodniu zmniejsza ryzyko śmierci spowodowanej zaburzeniami pracy serca o ok. 37%?

A oto jak jej długość wpływa na inne efekty:
* 6 minut drzemki wspomaga procesy pamięciowe
* 20-30 minut poprawia czas reakcji i pomaga zrzucić nadwagę
* 30-60 minut ułatwia podejmowanie decyzji i orientację w przestrzeni
* 60 minut poprawia pamięć długoterminową
* 90 minut wzmaga kreatywność i ułatwia radzenie sobie z emocjami
(informacje znalezione na dajerade.com)

A Wy? Chętnie i często korzystacie z dobroczynnych właściwości krótkiego, popołudniowego snu?

Przyznaję, że mi zdarza się to niezmiernie rzadko i wyłącznie wtedy, kiedy już od dłuższego czasu czuję się przemęczona. Wtedy organizm sam domaga się regeneracji, być może zresztą dlatego taka drzemka trwa wówczas nawet dwie, trzy godziny.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Popołudniowa drzemka - to samo zdrowie :)

Ja nie znoszę spać w dzień, po przebudzeniu jestem nie do życia - boli mnie głowa, snuję się bez sił po domu i marudzę jak nudzące się pięcioletnie dziecko tongue

Mój mąż natomiast jest w stanie usnąć na pół godziny i wstać z naładowaną na full energią. No i widzę że mu to na zdrowie wyjdzie smile

3

A ja uwielbiam spać. I bardzo lubię zdrzemnąć się po południu. Nie codziennie, ale parę razy w miesiącu mi się zdarza. Co ciekawe nie przeszkadza mi wtedy w zasypianiu ani włączony telewizor ani światło. Nawet wolę zdrzemnąć się gdy jest jasno.

4

Drzemka w ciągu dnia? Pyszna sprawa. Wstaję jak nowo narodzona: wypoczęta, z dobrą energią. Jest tylko jeden warunek: nie mogę zdrzemnąć się na więcej niż dwadzieścia minut, inaczej wstaję rozbita, "nie do życia".

Nie znałam tego zestawienia czasu drzemki i jej efektów. Wspomaga odchudzanie? Oby! smile

5

Jak wspomniałam na początku, moje drzemki zdarzają się bardzo, bardzo rzadko, a wywołuje je poważne przemęczenie, za to nawet po tak długim, popołudniowym śnie, nie mam najmniejszego problemu z zaśnięciem w nocy, nie czuję się też rozbita.

Z kolei mój mąż, kiedy na przykład wspólnie oglądamy jakiś film, w jednej minucie coś do mnie mówi, a w kolejnej już drzemie big_smile. Takie drzemki przychodzą mu jak na zawołanie i gdyby tylko mógł, to zapewne zasypiałby nawet dwa, trzy razy dziennie. Za to zmęczenie przechodzi mu już po 10 minutach, czego zazdroszczę smile.

Wielokropek napisał/a:

Jest tylko jeden warunek: nie mogę zdrzemnąć się na więcej niż dwadzieścia minut, inaczej wstaję rozbita, "nie do życia".

Wielokropku, prawdopodobnie właśnie 20 minut jest najlepszą długością drzemki, ten czas pozwala bowiem na odprężenie zarówno umysłu, jak i ciała. Tak więc... na zdrowie! smile

Za to przyznaję, że zupełnie nie potrafię znaleźć związku pomiędzy drzemką a odchudzaniem. Ale może ktoś to wie? smile

6

Korzystam z drzemek jak jest sesja :] Lepsze od kawy :]

7

Mój facet też potrafi zasnąć o każdej porze i w każdej pozycji, po pół godzinie się obudzić i wrócić do żywych, a nawet siedzieć jeszcze do późnej nocy. A ja się pytam: jak już zasnę, to jakim cudem mam się obudzić po 20 minutach? big_smile Budzika nie nastawię, bo jeśli mam zasypiać ze świadomością, że za 20 minut coś mnie gwałtownie obudzi, to nie dam rady zasnąć. Natomiast jak już zasnę spontanicznie (zdarza mi się to czasem, kiedy jestem przemęczona), to nie ma siły, która samoistnie by mnie obudziła po tak krótkim czasie (chyba, że np. jakiś hałas). Mało tego - po drzemce wstaję jeszcze bardziej rozespana i nieprzytomna, długo potem dochodzę do siebie.

8

Słyszeliście o "turbo" drzemkach ? big_smile. Koleżanka stosuje 15 minutówki na regenerację ( cokolwiek to oznacza) smile. Mnie osobiście zdarza się codziennie jak wracam z porannej zmiany. Jakoś tak łóżko samo mnie woła smile. Wtedy zasypiam na min 60 min. Czasem czuję się lepiej, rześko , czasem wręcz przeciwnie :-/ Wtedy mocna kawa i wracam do życia.

9

agne8190 napisał/a:

Korzystam z drzemek jak jest sesja :] Lepsze od kawy :]

Zgadza się, po kawie człowiek czuje się pobudzony, ale nie zregenerowany, dlatego jego umysł nie pracuje tak wydajnie, jak po drzemce smile.

10

na mój organizm kawa w ogóle nie działa

11

Na moim przykładzie...
Kiedyś rzadko zasypiałam po południu,nie mogłam się rozbudzić,byłam rozbita.
Teraz gdy łapię drzemki codziennie,wystarcza mi 20 min,budzę się rześka i gotowa na domowe obowiązki.
Więc może być tak,że trzeba przyzwyczaić organizm do popołudniowego spania.
Polecam.
.

12

Ja czasem, ale nie zawsze też tak potrafię się zdrzemnąć, ale raczej krótko, bo w nocy raczej śpię normalnie- nawet 10 godz tongue No, ale czasem drzemka się przydaje, ale właśnie tak pół godziny, góra do godziny, bo inaczej mam problem spać w nocy. Po takiej drzemce nie jestem jakaś rozbita zbyt. No, ale jak dłużej, a kiedyś mi się zdarzyło dłużej w dzień z przemęczenia, to tak, wtedy już jestem rozbita. A czasem, poleżę z 20-30 min i też czuję się rześka, małe zmęczenie mija, więc czasem zamiast drzemki wystarczy mi tylko poleżeć, a czasem mam sporo energii i w ogóle nie muszę sobie robić takiego 'leżenia'. Różnie to bywa, aczkolwiek często tak sobie poleżę jednak, taki leń ze mnie wink

13

Ja też myślałam,że jestem leń,a teraz wiem...

Ja się po prostu odchudzam.

Dzięki Ci Olinko ;-* jesteś cudowna ;-)

14

Zazdroszczę hmm Wierzę że drzemka może być odświerzająca i na pewno jest zdrowsza niż kawa, ale ja tego nie potrafię hmm Jak zdarzy mi się położyć po powrocie z pracy to budzę się koło północy i nie mogę potem zasnąć, a rano wstać hmm

Posty [ 15 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Popołudniowa drzemka - to samo zdrowie :)

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024