Potencjalna chrzestna matka - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Potencjalna chrzestna matka

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 24 ]

Temat: Potencjalna chrzestna matka

Moja kuzynka urodziła dziecko. Doszły mnie słuchy, że mam zostać chrzestną matką. W sumie to nic pewnego jeszcze, ale już mnie zastanawia pewna kwestia. Otóż jestem jeszcze studentką, mieszkam z chłopakiem bo studiujemy w jednym mieście i tak będzie jeszcze przynajmniej pół roku. Inne osoby z naszej rodziny, które mogłyby zostać chrzestnymi również są w związkach nieformalnych, chociaż już na innym "poziomie"-są samodzielni, ustatkowani. A ja w większości na utrzymaniu rodziców.

Czy w takim razie nie będzie problemu z tym, abym tą chrzestną była? Przecież nie otrzymam rozgrzeszenia. A nie mam zamiaru kłamać, aby tylko to rozgrzeszenie otrzymać. Mogę nie przyjmować komunii świętej? Rodzice dziecka też ślubu nie mają, więc szykuje się ciekawa ekipa smile Może dziś już to nie jest żaden ewenement - nie wiem, nie jestem w temacie.

Spotkaliście się z podobną sytuacją? Co doradzacie?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Potencjalna chrzestna matka

To zależy od księdza.
W moim przypadku dwa razy odmowiono
raz ksiądz mi nie pozwolił byc chrzestną bo żyje bez ślubu i rodzice dziecka również
drugim razem sama chrzcilam dziecko ale tej ktora miala byc chrzestną ksiądz z powodu życia w nieformalnym związku tez odmówił
jesli Ci ksiądz da pozwolenie pewnie bedziesz musiala zaswiadczenie przyniesc ze u spowiedzi byłas,jednak do komuni nie musisz isc to juz twoja sprawa

3

Dzięki za odpowiedź. Tak właśnie myślałam, że "zależy od księdza" co jest dla mnie skrajną głupotą.

4

bloody_mary napisał/a:

Czy w takim razie nie będzie problemu z tym, abym tą chrzestną była? Przecież nie otrzymam rozgrzeszenia. A nie mam zamiaru kłamać, aby tylko to rozgrzeszenie otrzymać. Mogę nie przyjmować komunii świętej? Rodzice dziecka też ślubu nie mają, więc szykuje się ciekawa ekipa smile Może dziś już to nie jest żaden ewenement - nie wiem, nie jestem w temacie.

A po co to dziecko chrzczą? Chcą je wychowywać w wierze katolickiej?

5

Chrzestni w KK powinni być katolikami z przekonania, szczególnie jeśli rodzice dziecka nimi nie są. Zwykle jeśli ksiądz zgadza się na chrzest dziecka rodziców żyjących bez ślubu to wymaga, żeby chrzestni mieli te sprawy unormowane. Wynika to choćby z przyrzeczeń dawanych na chrzcie i samego faktu, żeby był ktoś, kto dziecku wiarę pokaże.

6

a ja przyznam się szczerze zupełnie nie brałam pod uwagę wiary wybierając chrzestnych

7

Ja,nie będąc katoliczką zostałam matką chrzestną. Moja przyjaciółka prosząc mnie o to nie brała pod uwagę tak jak Lena mojej wiary. Co dość dziwne,ksiądz zgodził się bez problemów.
Więc Allegro,chyba nie wszędzie jest tak jak piszesz.
Więc jeśli u mnie było to możliwe to Ty Bloody chyba nie masz czym się martwić:)

8 Ostatnio edytowany przez lena812 (2014-01-11 23:20:27)

dla mnie chrzestna to osoba która w razie czego zajmie się moim dzieckiem,na którą moje dziecko będzie mogło liczyć,to główne powódy wyboru danej osoby na chrzestną
a przez wymogi księzy musiałam wybrać ludzi którzy powiedzmy sobie szczerze mają moje dziecko w du*ie,mimo kontaktu z naszej strony

9

Przez chwilę wyobraziłam sobie, że opiekują się mną w dzieciństwie moi chrzestni big_smile na szczęście mnie to nigdy nie spotkało!

@adamajkis, rodzice są wychowani w wierze katolickiej, ale do tzw. "praktykujących" bardzo im daleko. Może chrzczą dziecko bo "wypada" - nie wiem, nie mnie to oceniać.

allegra90, ze mną jest tak, że chociaż obecnie nie mam "tych spraw" unormowanych, o tyle w przyszłości zamierzam mieć. Rodzice dziecka z pewnością nie, bo ojciec jest rozwodnikiem. Inne potencjalne chrzestne również nie mają w planach się ustatkować, a przynajmniej nie w postaci ślubu kościelnego.

Moja mama o wyborze chrzestnej dla tego dzieciaczka mówi tak - ty jesteś po prostu w najlepszej sytuacji, co nie znaczy, że w dobrej.

10

bloody_mary napisał/a:

@adamajkis, rodzice są wychowani w wierze katolickiej, ale do tzw. "praktykujących" bardzo im daleko. Może chrzczą dziecko bo "wypada" - nie wiem, nie mnie to oceniać.

Jako potencjalną chrzestną akuratnie powinno Cię interesować.

11

adamajkis, jako potencjalną? Nie sądzę.

Jak matkę chrzestną? Również nie koniecznie. To jest sprawa rodziców, ich wiary, niewiary, poglądów. Nie oszukujmy się, że wiele osób chrzci dzieci "bo tak trzeba", bo w sumie są katolikami, obchodzą święta. Co z tego, że tylko w domu sobie zrobią jajka w majonezie na śniadanie wielkanocne. Jako matka chrzestna mam obowiązek nawracać ich dziecko i ciągać na roraty? Nie.

"Poza dawaniem dobrego przykładu i zachęcaniem do prowadzenia życia chrześcijańskiego rodzice chrzestni biorą odpowiedzialność za chrześcijańskie wychowanie swoich chrześniaków, jeżeli ich rodzice lub opiekunowie zaniedbują swoje obowiązki"

Sam sobie odpowiedz jak to w praktyce wygląda.

Mnie w tej całej sprawie zastanawia zupełnie co innego - kwestia czy jaśnie pan ksiądz w ogóle się zgodzi, abym tą chrzestną była.

12

lena812 napisał/a:

dla mnie chrzestna to osoba która w razie czego zajmie się moim dzieckiem,na którą moje dziecko będzie mogło liczyć,to główne powódy wyboru danej osoby na chrzestną
a przez wymogi księzy musiałam wybrać ludzi którzy powiedzmy sobie szczerze mają moje dziecko w du*ie,mimo kontaktu z naszej strony

Z jakiego powodu ochrzciłaś dziecko?

13 Ostatnio edytowany przez lena812 (2014-01-18 12:27:51)

Abizer napisał/a:
lena812 napisał/a:

Z jakiego powodu ochrzciłaś dziecko?

z jakiego?
z takiego ze moje dzieci mają ojca który chciał aby były ochrzczone,głównie dlatego ochrzciłam,bo gdybym byla samotną matką i sama decydowała o ich zyciu to chrztu nie byłoby

14

Aha. Czyli że kaprys ojca.

15

Nie kaprys
on jest bardzo wierzący,praktykujący
ja niestety nie
a prawo do dzieci mamy oboje
wiec w zyciu czasem trzeba isc na kompromis
ja poszłam na taki że
dzieci bedą mialy chrzest i te inne sakramenty
ale kiedys same zadecyduja jaka wiara im pasuje
i nie pisz ze chrztu nie mozna zmyc bo juz na ten temat na forum sie naczytałam

16 Ostatnio edytowany przez Abizer (2014-01-18 13:30:37)

Na moje oko kaprys wink

lena812 napisał/a:

on jest bardzo wierzący,praktykujący
ja niestety nie

Niestety?

17

lena812 napisał/a:

lena, dokładnie!! Chrzestna mojej córki jest wierząca ale raczej nie spełniała by wymogów księży w Polsce. Nie obchodzi mnie to w ogóle bo dla mnie liczy się to, że chrzestna kocha naszą córkę ponad życie i interesuje się Lilą a ja jestem spokojna, że w razie jak mnie zabraknie to moje dziecko będzie szczęśliwe, zadbane, dopilnowane i kochane!

18

Ksiądz będzie raczej kierował się wyczuciem czy kandydat na chrzestnego/chrzestną będzie stanowił pomoc dla rodziców w razie "w". Wiec ewentualne życie w związku nieskaramentalnym będzie oceniał na podstawie tego co mu wiadomo o osobie. Jeżeli nie wie nic (a niestety w parafiach liczących 20.000 osób to się zdarza) będzie się kierował danymi o charakterze formalnym i w tym wypadku nie dające się rozstrzygnąć wątpliwości rozstrzygnie na niekorzyść kandydata. Celem takiej regulacji jest maksymalizacja korzyści dziecka, co niestety nie zawsze się sprawdza.

bloody_mary w praktyce to różnie wygląda. Ja ze swoimi chrześniaczkami nie mam problemu. Ale moja kuzynka już musiała podjąć pewne działania w stosunku do swojego "diabełka". Piszesz, że jak to w praktyce wygląda - zależy od człowieka, albo jest poważny albo niepoważny. Ja mam do tego taki stosunek, że skoro już raz wziąłem na siebie pewien obowiązek - to bez względu na to czy jestem czy nie jestem wierzący - jeżeli rodzice zawalą sprawę zobowiązany jestem - w miarę swoich możliwości - pokazać dziecku uczciwe życie i przekazać mu (przynajmniej w formie wiedzy) zasady wiary, w której zostało ochrzczone, pozostawiając decyzje samemu dziecku. I generalnie to był mój jedyny warunek spisany na papierze (w stosunku do jednej osoby miałem wątpliwości, czy przypadkiem nie zapomni, wiec kazałem spisać jej własne zobowiązanie - tak dla przypomnienia).

A jak ktoś sam siebie nie traktuje poważnie, to już jego problem.

19 Ostatnio edytowany przez Abizer (2014-01-18 13:52:35)

Właśnie częstym problemem jest "spełnianie wymogów", tych administracyjnych z resztą. Tak w Kościele nie powinno być.
Dziecko sobie stanu rzeczy nie wybierało nie jest niczemu winne.

20

Właśnie tu się nie zgodzę - chrzest to nie numerek w przychodni.

21 Ostatnio edytowany przez Abizer (2014-01-18 14:43:25)

Nie sprecyzowałem myśli- chodziło mi o to, że np. ludzie (mówią o sobie, że katolicy) bez kościelnego tylko z cywilnym, chcą aby dziecko dostąpiło sakramentu i różnie bywa- czasami nie ma problemu, a czasami proboszczowie nie chcą chrzcić.

22

Wiesz jak proboszcz ocenia, że może zaufać - nie ma problemu, jak coś budzi w nim niepokój....

23

Wtedy wiadomo. Mi tylko chodzi o "nie chrzczenie z zasady".

Posty [ 24 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Potencjalna chrzestna matka

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024