Ludzie się zmieniają czy pozostają wciąż tacy sami? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Ludzie się zmieniają czy pozostają wciąż tacy sami?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 21 ]

Temat: Ludzie się zmieniają czy pozostają wciąż tacy sami?

Jak myślicie? Mam na myśli już dorosłe osoby.

Spotykałam się z różnymi opiniami na ten temat. Szczególnie zapadła mi pamięć relacja kobiety porzuconej po latach przez męża, która skwitowała, że on się nie zmienił. Mówiła, że wiele było symptomów pokazujących jaki jest naprawdę, a ona tego nie zauważała, bo kochała. Zaskoczyło mnie to, bo zazwyczaj panie uważają, że mężczyzna, którego poślubiły, był zupełnie innym człowiekiem, niż ten, który ich zostawił.

To jak to jest, zmieniają się czy nie? smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Ludzie się zmieniają czy pozostają wciąż tacy sami?

Otóż te zawiedzione panie ucierpiały, bo mężczyzna się zmienił a owszem- ale na krótką chwilę by je poderwać- po ślubie znów zaczął być sobą big_smile

Ludzie się zmieniają- jeśli tego chcą, to na lepsze. Jeśli zakładają, że się nie zmienią, zwykle są to mimowolne zmiany niekoniecznie na lepsze wink

3

Ludzie się zmieniają pod wpływem doświadczeń jakie przeżywają. Czasem wystarczy np.: poważna choroba, żeby całkowicie przewartościować swoje życie. Widziałem takie akcje.

4

ja uważam że pieniądze zmieniają ludzi. kiedy jest ich mało to są spoko a kiedy dostaną pracę w której zarabiają więcej to od razu widać zmiany w ich zachowaniu

5

Również, uważam, że doświadczenia życiowe potrafią zmienić człowieka. Zazwyczaj te traumatyczne, przewartościowują, po nich inaczej patrzy się na życie, zmienia się podejście do wielu spraw.

6

Też uważam, że ludzie się zmieniają. Niemniej są tacy, którzy udają zmiany, a naprawdę to trwają przy swoim i ciężko to wychwycić.

7

Szczególnie kiedy upatrują w tym korzyść. Znikają profity- powrót na stare śmieci.

8

Niektórzy się zmieniają, niektórzy nie wink Generalnie, to wszyscy się starzeją i to wymusza pewne zmiany. Jeśli chodzi o jakiś rozwój osobisty, duchowy, grzebanie w tożsamości itp. to różnie przecież. Czasem zmiany są chwilowe i wracają stare nawyki, czasem zmiany są trwałe i człek pędzi do przodu.

9

sweil napisał/a:

Również, uważam, że doświadczenia życiowe potrafią zmienić człowieka. Zazwyczaj te traumatyczne, przewartościowują, po nich inaczej patrzy się na życie, zmienia się podejście do wielu spraw.

Ano właśnie. Czas, doświadczenia, przemyślenia - to zmienia nas. Często też nasze spojrzenie na pewne - wydawać by się mogło - zasadnicze prawdy życiowe i priorytety jest odmienne, czym niekiedy budzimy zdziwienie i niezrozumienie smile
Niekiedy - czego nie życzę - trzeba coś przeżyć, by trochę nabrać dystansu do spraw, które wcześniej tak zaprzątały naszą uwagę. Sprawy ważkie dotychczas stają się marginalne i zaczyna się przykładać większą wagę do rzeczy, których wcześniej nie brało się serio pod uwagę. To zmiany. I one dotyczą każdego...

10

Ludzie się zmieniają, ale często nie tak jak tego chcemy. Odnosząc się do pierwszego postu, ślub ludzi nie zmienia, z mężczyzny lenia czy pijaka, nie zrobi się za dotknięciem magicznej różdżki małżeństwa wzorowy mąż i ojciec. Natomiast czas i nowe doświadczenia ludzi zmieniają, inaczej patrzy się na życie przez pryzmat coraz to nowych doświadczeń, z wiekiem traci się młodzieńczą naiwność itd. To jest nieuniknione, zmieniają się nasze ciała, zmienia się nasze patrzenie na świat, czasem na lepsze, a czasem na gorsze. Przyroda i świat, opiera się na ciągłej zmianie smile

11

Oczywiście, że się zmieniamy. Wpływają na to różnego rodzaju czynniki. Dojrzewamy, nabywamy mądrości życiowej, doświadczamy, zderzamy się z szeregiem problemów, spotykamy na swojej drodze różnych ludzi - to wszystko nas kształtuje, nieuchronnie wpływając na system wartości, a tym samym odbiór otaczającej rzeczywistości czy choćby na samo do niej nastawienie. Czasem są to zmiany na lepsze, a czasem - obiektywnie patrząc - na gorsze, czasem mało widoczne, z kolei innym razem bardzo wyraźne. Niewątpliwie jednak podlegamy ciągłej przemianie.

12

Zmieniamy się... Jak to się mówi "każdy młody jest głupi" wink Potem dojrzewamy, zaczynamy się usamodzielniać, mądrzejemy, zbieramy doświadczenia - to nas zmienia. A w późniejszym życiu wydaje mi się, że do zmian przyczyniają się problemy w pracy/rodzinie, coraz więcej obowiązków, więcej stresu. Nawet jeśli teraz wydaje nam się, że nasz partner nigdy przenigdy się nie zmieni, to w przeciągu czasu te zmiany mogą jednak nastąpić... ważne jest, aby na bieżąco je akceptować/niwelować, a nie obudzić się po paru latach ze stwierdzeniem, że "on się zmienił".

13

Nemezys napisał/a:

Zmieniamy się...
... jeśli teraz wydaje nam się, że nasz partner nigdy przenigdy się nie zmieni,

!!! TO mamy problem z myśleniem wink
bo zdaje się, że, co najwyżej "krowa na pastwisku, się nie zmienia"?
Dziecko rośnie i się rozwija... Nikogo TO nie dziwi. POTEM zaś ma nastąpić stagnacja całkowita? Ciekawe czemu... czyżby ograniczenie umysłowe miało nastąpić?

Nemezys napisał/a:

... w przeciągu czasu te zmiany mogą jednak nastąpić... ważne jest, aby na bieżąco je akceptować/niwelować, a nie obudzić się po paru latach ze stwierdzeniem, że "on się zmienił".

Zmiany mogą być i dobre i złe.
Te dobre warto stymulować i do nich zachęcać. Siebie takoż wink
Złe zaś... "zduszać w zarodku" wink
Byle tylko się chciało chcieć... zamiast "osiadać na laurach" big_smile Miłość ewoluuje a człowiek by nie miał?

14

Oj tak choroba zmienia nas często o 180 stopni.

15

Nie zmieniają się,np mój poprzedni partner zdradzał mnie i bił,byłam z nim 2 lata dopóki mnie nie zostawił.
Ale mówił że się zmieni że już nie bd tak robił a efektów nie było.

16

Każdy zmienia się z biegiem lat,doświadczeń na ogół silnych i dramatycznych.Niemniej nie każdy potrafi tą zmianę dostrzec-to jest błogosławieństwo bądź przekleństwo osób uduchowionych,"grzebiących w swoim wnętrzu".Świadomie zmieniają się na lepsze osoby,które pracują nad sobą,potrzebują i chcą tej zmiany.

17

Witajcie! Mam narzeczonego i za pół roku wychodzę za mąż. A mi otwierają się oczy... Że narzeczony bardzo dużo pije (potrafi wrócić do domu i po prostu nalać sobie wódki, bo miał zły dzień w pracy). Poza tym, potrafi wpaść w niepohamowaną wściekłość z błahego powodu, na przykład, że wyprałam wszystkie ścierki kuchenne i nie ma o co rąk wytrzeć (w złości oberwał nawet wieszak). Wylicza mi, że zużywam za dużo płynu do mycia naczyń czy papieru toaletowego. Zrobił mi awanturę w sklepie gdy włożyłam do koszyka mleko, bo w domu jest (stało otwarte od tygodnia) i on zamierza je pić, a ja jestem rozrzutna. Wczoraj rozmawiałam z mamą przez telefon, a mój luby wpadł w szał nie wiem dokładnie z jakiego powodu  i zaczął na mnie wrzeszczeć aż go chyba cały blok słyszał, a moja mama speszona pożegnała się i rozłączyła. Oprócz tego dochodzi całonocne granie na komputerze i wieczne sączenie piwska. Nie wiem czy chce tak żyć !!! POMOCY!!! Co mam robić? Wszystko już zarezerwowane ksiądz, orkiestra, sala weselna... Kocham Go i wiem że on mnie też... Od 9 miesięcy mieszkamy razem, ale już nie wiem jak mu przemawiać do rozsądku ;/

18

Nie przemówisz mu do rozsądku, on się nie zmieni. Przykre, ale prawdziwe. Żeby się zmienić, to trzeba widzieć swoje błędy i chcieć je naprawić. A czy on je widzi?
Jest alkoholikiem, agresorem i furiatem. Na pewno chcesz spędzić całe życie z takim facetem? On nie potrafi się poprawnie komunikować, w świetle tego co napisałaś to najmniejsza błahostka jest w stanie wyprowadzić go z równowagi. Co z tego, że wszystko już zarezerwowane? Ślub to tylko chwila, a potem całe życie przed tobą, z tym samym człowiekiem, z tym, którego opisałaś w swoim poście. Ślub nic nie zmieni, a jeśli już - to tylko będzie gorzej. Twój partner cię nie szanuje, nie widzi w tobie osoby, naprawdę myślisz, że on cię kocha? Czy tak traktujemy osoby, które kochamy?

19

Różo1211, niewątpliwie masz problem, dlatego proponuję, abyś założyła oddzielny wątek, w którym będzie można dogłębnie go omówić. Nie zrozum mnie źle, ale nie naruszając porządku forum, tylko w ten sposób będzie można swobodnie na ten temat porozmawiać.

20

Kicia93 napisał/a:

Nie zmieniają się,np mój poprzedni partner zdradzał mnie i bił,byłam z nim 2 lata dopóki mnie nie zostawił.
Ale mówił że się zmieni że już nie bd tak robił a efektów nie było.

Mówienie to TYLKO deklarowanie zamiaru... czy szczerego to już inna bajka wink gadać można co ślina na język przyniesie wink

Różo - twój "narzeczony" (a może dręczyciel) nawet nie deklaruje, że się zmieni... NAPRAWDĘ wyobrażasz sobie życie z kimś takim za 5, 10, 15 laT?
TAK według Ciebie OBJAWIA SIĘ miłość? Bo że: "ksiądz, orkiestra, sala weselna..." nie bedą płakać za przegranym życiem to pewna (rzecz).

Posty [ 21 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Ludzie się zmieniają czy pozostają wciąż tacy sami?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024