wspólnota małżeńska, której nie ma - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » wspólnota małżeńska, której nie ma

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4 ]

Temat: wspólnota małżeńska, której nie ma

Witam!
Jesteśmy ponad rok po ślubie. Budujemy się, około 8 miesięcy temu wzięliśmy kredyt hipoteczny na budowę.
Problem jest w tym, że działka zakupiona była jeszcze przed ślubem ( za jego oszczędności, zanim wzięliśmy kredyt  i akt własności jest tylko na męża a poza tym budowa rozpoczęła się przed ślubem. Jak prawnie wyglądać będzie moje prawo do ziemi i budynku po ewentualnym rozwodzie?(bo dobrze między nami nie jest). A nadmienię, że mąż nie chce dopisać mnie do aktu własności działki. Nadmienię, że żadna z faktur nie jest na mnie, tylko na niego.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: wspólnota małżeńska, której nie ma

Cóż majątek przedmałżeński jest majątkiem odrębnym. Natomiast faktury NALEŻAŁO dopilnować - BO to akurat było w zakresie możliwości.
Czy TY pracujesz? Do budowy w jakikolwiek sposób się dokładasz? Bo według twego opisu, zdaje mi się, że możesz mieć roszczenia co do nakładów na budowę.
Mam wrażenie, iż bez prawnika się nie obędzie i nie trzeba z tym czekać do żadnego rozwodu. Lepiej wiedzieć zawczasu na czym się stoi wink

3

Odp: wspólnota małżeńska, której nie ma
Ola2013 napisał/a:

Witam!
Jesteśmy ponad rok po ślubie. Budujemy się, około 8 miesięcy temu wzięliśmy kredyt hipoteczny na budowę.
Problem jest w tym, że działka zakupiona była jeszcze przed ślubem ( za jego oszczędności, zanim wzięliśmy kredyt  i akt własności jest tylko na męża a poza tym budowa rozpoczęła się przed ślubem. Jak prawnie wyglądać będzie moje prawo do ziemi i budynku po ewentualnym rozwodzie?(bo dobrze między nami nie jest). A nadmienię, że mąż nie chce dopisać mnie do aktu własności działki. Nadmienię, że żadna z faktur nie jest na mnie, tylko na niego.

Działka należy do majątku osobistego Twojego męża, a więc nie ulegnie podziałowi po rozwodzie. Dodatkowo, zgodnie z zasadą prawa cywilnego "superficies solo cedit" wszystko, co jest trwale związane z gruntem należy do właściciela tego gruntu. Tak więc również dom, który na tej działce powstanie będzie własnością wyłącznie Twojego męża, pomimo że budynek powstanie za pieniądze należące do Waszego majątku wspólnego.

Jeżeli mąż dobrowolnie nie przeniesie na Ciebie części własności nieruchomości (darowizna, umowa majątkowa małżeńska) pozostaje Ci roszczenie o zwrot nakładów poczynionych na rzecz cudzą (jak już wspomniała Anhedonia) oraz ewentualnie o przeniesienie własności części nieruchomości na Ciebie jako posiadacza samoistnego (jeśli wartość domu przewyższy wartość działki).

Posty [ 4 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » wspólnota małżeńska, której nie ma

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024