czy padłam ofiarą stalkingu? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » czy padłam ofiarą stalkingu?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: czy padłam ofiarą stalkingu?

Nie wiem czy piszę w odpowiednim dziale ale musze sie kogoś zapytać

Mam chłopaka z którym zamierzamy się  pobrać pół roku przeżywaliśmy kryzys w związku i na jednym z forum publicznych zaczepił mnie pewien gosc pisaliśmy pisaliśmy chciał się ze mną spotkać ale ja sie wachałam w tym czasie próbowaliśmy naprawić swój związek z chłopakiem i postanowiłam zakończyc znajomosć internetową ten koleś jednak nie odpuszaczał i pisał do mnie usunełam konto z tego forum ale i mnie znalazł na innym ja nic nie odpisywałm zaczął mi grozić że powie mojemu chłopalkowi że chciałam go zdradzić to już trwa prawie pół roku ja do niego nic nie pisze a on mnie znajduje pisze o spotkaniach o tym chciałby robić itp nawet od kogoś dostał mój nr telefonu i równiez zadaje pytania związane z sexem pyta się na forum o mnie moich znajomych to się robi chore , czy on tak może mnie straszyć boje się żę będzie mnie nachodzić w domu w pracy? a nawet mnie zgwałci bo to chory człowiek chyab bo pisałam mu że kończe znajomosć itp
jesli napiszecie  że znajomości z internetu nie są dobrym pomysłem to już to wiem nigdy w życiu tego nie zorbię jeśli możecie to poradzice

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: czy padłam ofiarą stalkingu?

Owszem, zachowanie tego człowieka może wypełniać przesłanki przestępstwa stalkingu, gdyż zgodnie z art. 190a kodeksu karnego przestępstwo to popełnia ten, kto "przez uporczywe nękanie innej osoby lub osoby jej najbliższej wzbudza u niej uzasadnione okolicznościami poczucie zagrożenia lub istotnie narusza jej prywatność". Czyn ten zagrożony jest karą pozbawienia wolności do lat 3.
Możesz więc zgłosić się ze swoim problemem na policję lub do prokuratury. Dzięki nowym przepisom za to przestępstwo sąd może orzec również środek karny w postaci zakazu zbliżania się czy też zakazu kontaktu z osobą pokrzywdzoną.

Dziękuję za odpowiedz nie byłam pewna tego czy to jest skalging bo on mnie nie nachodzi w domu (przynajmniej jak narazie i oby tak było zawsze) tylko pisze do mnie choć ja tego nie chce nic mu nie odpisuje ale zaczynam się go bać pisze ochydne żeczy
a czy to że ja z nim pisałm z nim o sprawach intymnych może być atutem po jego stronie że go zachęciłam do tego aby tak do mnie pisał  bo nieraz pisalismy (wiadomo o czym) ale w końcu doszłam do rozumu jednak troche za pózno wiem o tym  ,

4

Wasza wcześniejsza znajomość nie ma znaczenia. To znaczy, rzecz jasna będziesz musiała o niej opowiedzieć, jeśli zdecydujesz się na zgłoszenie sprawy organom ścigania, ale to nie może być kryterium ocennym jego obecnego zachowania wobec Ciebie. Skrzywdzić może nawet osoba bliska i nie usprawiedliwia tego fakt, że wcześniej ofiara dobrowolnie utrzymywała ze sprawcą taki, czy inny kontakt. Jeżeli nie chcesz tego kontaktu z nim, dawałaś mu to jasno do zrozumienia, a on nadal wbrew Twojej woli nęka Cię i czujesz się z tym źle - masz prawo zareagować. W imię Waszej wcześniejszej "przyjaźni" nie masz obowiązku teraz cierpieć. Zwłaszcza, że przecież jego zachowanie nie od początku było napastliwe.
I nie, do zaistnienia stalkingu nie jest potrzebne "nachodzenie" fizyczne osoby. Nękanie wirtualne również mieści się w pojęciu tego przestępstwa.
Być może już samo ostrzeżenie tego pana, że wobec następnej próby kontaktu z jego strony udasz się na policję, poskutkuje.

Dziękuje jeszcze raz Kjersti  wcześniej jak zaczął mi grozić że opowie o wszystkim mojemu  chłopakowi to zagroziłam że pójde na policje bo napastliwie namawia mnie na sex  to chwile dał mi spokój jednak odkryłam że on na innym portalu społecznościowym pisał do mnie co jakis czas (nieraz nie mam dostępu do netu więc nie wiedziałam) nic mu nie odpisywałam ostatnio jak pisaałm jakiś tydz temu mój brat pokazał mi wiadomsć na jednym z portali koleżanka do niego pisała że ten koleś ją o mnie wypytuję że nr chce itp a przedwczoraj odkryłam wiadomośc od niego na laptopie to karta z bluconectu wiec nieraz z niej dzwoniłam jedkaże tylko moja mama i siostra miały ten nr tel
mam nadzieję żę grozba wiezienia na niego podziała jeszcze raz dziękuję

6

Przed zawiadomieniem organa ścigania powiedz facetowi jednoznacznie,że nie chcesz z nim utrzymywać kontaktu.Poinformuj,że jeśli w dalszym ciągu będzie uprzykrzał Tobie życie,zakłócały prywatność z miejsca złożysz zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa-Twoje stanowisko w tej sytuacji musi być niezmienne z jasno postawionymi granicami wtedy możemy mówić o stalkingu.

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » czy padłam ofiarą stalkingu?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024