Charytatywna aukcja na allegro - jak to zrobić zgodnie z prawem? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Charytatywna aukcja na allegro - jak to zrobić zgodnie z prawem?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

Temat: Charytatywna aukcja na allegro - jak to zrobić zgodnie z prawem?

Dzień dobry,
Udało mi się zebrać przedmioty od kilku zespołów muzycznych i chciałabym zorganizować aukcję charytatywną na rzecz hospicjum w moim mieście. W związku z tym mam kilka pytań.

1) Czy mogę to zrobić ze swojego prywatnego konta na Allegro ? Bo jest też możliwość założenia specjalnego konta na Allegro, takiego pod aukcje charytatywne, ale to wymaga czasu troszkę, a chciałbym przed świętami zdążyć)
2) Czy pieniążki za przedmiot mają trafić na moje konto, by je potem przekazać na konto Hospicjum, czy od razu na konto placówki ?
3) Czy mogę to zrobić bez pozwolenia na zbiórkę publiczną MSWiA (bo obszarem jest cała Polska w przypadku allegro, prawda?)

Chodzi o to, że nie chciałabym, by potem Urząd Skarbowy mnie ścigał za podatki itp, czy chociażby MSWiA za brak pozwolenia na zbiórkę publiczną (te organizowałem już w swoim mieście, więc znam temat, ale na Allegro nic nie ogarniałem jeszcze takiego).

Scenariusz wg. mnie jest taki -> wystawiam przedmiot z zaznaczeniem, że to cel charytatywny -> ktoś licytuje -> wpłaca pieniądze na konto Hospicjum -> wysyłam przedmiot i tyle.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam serdecznie.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Charytatywna aukcja na allegro - jak to zrobić zgodnie z prawem?

Przepraszam za zwłokę w odpowiedzi.
Aukcję charytatywną na allegro zdecydowanie lepiej prowadzić ze specjalnego konta. Z tego względu, iż takie akcje prowadzone z kont prywatnych bywają zgłaszane do allegro jako podejrzane, co skutkuje zamknięciem aukcji (tym bardziej, jeśli pieniądze zbierane są na koncie prywatnym, a nie na rachunku organizacji). Jeżeli chciałabyś wystawić aukcję z prywatnego konta z możliwością wysłania pieniędzy od razu na konto placówki - nie jest to niemożliwe, ale ryzyko podejrzeń nadal jest.
Jeżeli chodzi o pozwolenie MSW - z tego, co się orientuję, na taką aukcję również ono obowiązuje.

3

Sprawa wygląda tak, że pieniądze mają być przekazane OD RAZU na konto placówki, nie na moje.

Co do MSW -> http://di.com.pl/news/25344,0,WOSP_Aukcje_internetowe_sa_legalne.html ciekawy artykuł smile

"Pismo to mówi, że wystawienie przez użytkownika internetu dowolnego przedmiotu na ogólnodostępnej aukcji, a następnie wpłacenie przez osobę, która wygrała licytację, wylicytowanej kwoty na wskazane konto, nie jest zbiórką publiczną w rozumieniu ustawy o zbiórkach publicznych lub rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji w sprawie sposobów przeprowadzania zbiórek publicznych oraz zakresu kontroli nad tymi zbiórkami. Aukcje nie wymagają więc specjalnego pozwolenia."

4

bloodmanpl napisał/a:

Sprawa wygląda tak, że pieniądze mają być przekazane OD RAZU na konto placówki, nie na moje.

W swoim pierwszym poście brałaś pod uwagę oba rozwiązania, dlatego do obu sie odniosłam smile

Dziękuję za link do artykułu smile Faktem jest, że należy rozróżnić charytatywną aukcję internetową prowadzoną przez organizację pożytku publicznego od takiej aukcji prowadzonej przez osobę prywatną. Bo zgodnie ze stanowiskiem MAiC ze stycznia bieżącego roku aukcja charytatywna wypelnia przesłanki do konieczności uzyskania pozwolenia, ponieważ ma publiczny charakter oraz wiąże się ze zbieraniem ofiar na z góry określony cel. Z tego wynika, że jeżeli sprzedawane są na aukcjach przedmioty, za które środki pieniężne zostaną przeznaczone na z góry okreslony cel społeczny, to pomimo, iż jest to de fakto sprzedaż, a nie zbieranie darów - według ministerstwa stanowi to zbiórkę publiczną.

Natomiast temat ten poruszony został w kontekście aukcji prowadzonej przez organizację pożytku publicznego, więc widocznie osób fizycznych wystawiających przedmioty na aukcję NA RZECZ organizacji to nie dotyczy.

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Charytatywna aukcja na allegro - jak to zrobić zgodnie z prawem?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024