poczatek ciąży- dziwne objawy - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » poczatek ciąży- dziwne objawy

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 35 ]

1

Temat: poczatek ciąży- dziwne objawy

Witam. Robiłam test płytkowy i z krwi. Na pierwszym pokazały się dwie kreski jedna bardzo słaba , ale jednak. Z krwi wartość wyszła mi 158. I tu zaczynają mi się schody. Z opisu załączonego do badań z krwi wychodzi, że byłby to 6 tydzień ciąży, co jest niemożliwe. Dodatkowo, tydzień temu miałam okropny ból brzucha, trudno było mi powiedzieć co bolało a co nie. Zażyłam 2 tabletki nospy, pomału przeszło. Tydzień po ból pojawił się znowu, tak silny, że już zdecydowałam się na wizytę u lekarza rodzinnego. Pani doktor wybadała, że mogę mieć kamienie w woreczku , ale zasugerowała zrobienie testu, gdyż chcąc mi przepisać leki musiała mieć pewność, że nie jestem . Dlatego tez zrobiłam te testy, oba , gdyż nie mogłam uwierzyć. Owszem, nie stosuję antykoncepcji ale kompletnie nie mam objawów, o których tyle można przeczytać w internecie. Biorąc pod uwagę, że wg moich obliczeń to by był 3-4 tydzień , chyba jednak coś powinno się dziać ?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: poczatek ciąży- dziwne objawy

Nie każda kobieta ma objawy ciąży. Ja oprócz zatrzymania miesiączki żadnych innych nie miałam. W pierwszym trymestrze w miejscu miesiączki może pojawić się plamienie. Tak więc skoro testy mówią, że jest pozytywnie to raczej tak jest. Oba chyba się nie mylą...

3

lena o objawach można czytać ale nie trzeba ich mieć, każda ciąża jest inna. Moim objawem był ból brzucha jak na okres i byłam pewna że go dostanę.
Nie sądzę, żeby dwa testy sie myliły, szczególnie ten z krwi także myślę, że możemy pogratulować smile

4

kurczę powiem wam , że lepiej gdyby nie miała dostępu do neta, naczytałam się o ciążach pozamacicznych itd. Nawet dzwoniłam do mojego ginekologa, jego zmartwiły te silne bóle brzucha kazał przyjść , że popatrzy co to się dzieje

5

Spokojnie! Ja do 12-ego tygodnia ciąży nie miałam żadnych objawów, poza zatrzymaniem okresu.

6

a po 12 ? ;-) mam się przygotować na jakieś rewolucje?

7

lena25 napisał/a:

a po 12 ? ;-) mam się przygotować na jakieś rewolucje?

Czy ja wiem, każda ciąża jest inna... Ja przez jakieś 14 dni miałam lekkie mdłości, zmieniły mi się smaki..
No i już do końca ciąży męczyła mnie zgaga. Od jakiegoś 6 miesiąca puchły mi łydki i stopy.

Ale też poprawiła mi się cera, włosy szybciej rosły i były mocniejsze.

8

cóż , nie brzmi groźnie, przezywam bo jestem totalnym laikiem , nie miałam czasu wcześniej zapoznawać się z jakąś fachową literaturą na ten temat . Dzięki serdeczne, trzymajcie kciuki jeśli łaska, żeby moje obawy się nie sprawdziły wink

9

Hej....
Ja na początku ciąży też nie miałam żadnych objawów, czułam się normalnie smile
Jeśli test mówi że jesteś to chyba tak jest.... A może ten test na krew mówi Ci że to 6 tydzień, bo ... jest taka zasada że ciąże się liczy od  1 dnia ostatniej miesiączki, a po miesiączce, za jakieś 2 tygodnie są dni płodne i wtedy mogłaś zajść... dlatego wychodzi Ci 3-4 tyg...

Z tym że Twoje bóle są bardzo niepokojące... Jak najszybciej powinnaś iść do gin.

10

Cóż... ciągła zgaga to coś nie do zniesienia, zwłaszcza, że nie można przesadzać z lekami... można brać tylko rennie... który ledwo działa ;-)

11

renni naprawdę jest bardzo słabe.... Ale mój gin, i w sumie położna do której chodzę na szkołę rodzenia pozwolili mi stosować Maalox w zawiesinie, firmy Sanofi... I pomaga!!! W sumie stosuje tylko na noc, kiedy jest najgorzej bo się położyć nawet nie da z zgagą.... Bo domowe sposoby jak mleko z cytryną, migdały imbir z wodą, słabe są i bardzo krótko czasowe działanie mają.
Ale .... Dobra jest też woda na zgagę Kinga Pienińska niegazowana niskosodowa!!! Wodę i tak trzeba pić, a jak ją piję to o wiele mi lżej i zgaga jest mniejsza, a w dzień nie mam prawie smile W kauflandzie jest dostępna.

12

Mi pomagała herbata z imbirem i cytryną, aczkolwiek na krótko. Migdały też nie na długo.
Ogólnie właśnie najgorzej z całej ciąży wspominam ciągłą zgagę i końcowe puchnięcie stóp. Nie mogłam ubrać butów, chodzenie było koszmarem. Potem okazało się, że puchłam z powodu wysokiego nadciśnienia i wysłali mnie na patologię ciąży w dniu terminu. I urodziłam 2 dni później.

13

hej smile byłam u gina, bóle to takie dziwny objaw ciąży,  wg niego na razie wszystko dobrze więc pomału oswajam się z tym , że mam być mamą ;-) co do zgagi, to dziewczyny zdecydowanie odradzam wszystkie sztuczki z imbirem , nie mam wprawdzie doświadczenia ze zgagą w ciąży , ale myślę, że ta ciążowa podobna jest tej na która cierpi wiele osób, w tym mężczyźni. Mój mąż ma wrzody i od nich zgagę, pierwsze czego musiał unikać w diecie to przypraw rozgrzewających typu właśnie imbir czy cynamon. Podejrzewam , że przy ciąży zgaga też powstaje w skutek niestrawności itd.

14

Korzeń imbiru na zgagę, to mi akurat położna poleciła i zakładam, że wiedziała, co mówi, bo faktycznie, ulga była, ale na krótko.

15

Mnie zgaga też męczy w ciąży, ale co roku o tej porze roku i na wiosnę mam z nią problemy. Nie wiem co mówią ginekolodzy, ale mi się wydaje, że imbir czy migdały są na nudności a nie zgagę. Miałam kilka razy gastroskopię i mój gastrolog mówi to, co Lena25 - żadnych ostrzejszych czy rozgrzewających przypraw. Poza tym tłumaczył mi też dlaczego mleko czy mięta to też zły pomysł - ulga jest tymczasowa, bo po chwili żołądek zakwasza się bardziej, zgaga wraca i to gorsza. Jeśli mogę coś poradzić, to ja jem "instynktownie" - zazwyczaj się wyczuwa co może zaszkodzić i jak mam dni, gdy męczy mnie mocno, to potrafię zjeść przez cały dzień tylko trzy bułki i tyle. Choć czasem faktycznie za nic nie chce przejść. I obawiam się, że poza rennie czy manti niewiele innych leków na żołądek możemy brać - tu akurat i ginekolog i gastrolog są zgodni sad

16

a co można brać na ból gardła? też są jakieś ograniczenia?

17

Ja chodzę do szkoły rodzenia.... Zajęcia prowadzi doświadczona położna, mieliśmy spotkanie między innymi o lekach w ciąży z lekarzem. I dostałyśmy rozpiskę co domowego można brać na "niegroźne" dolegliwości, a nie zaszkodzi maluszkowi. Ból gardła... Syrop z cebuli, syrop z cytryny imbiru i miodu, płukanie gardła z soli kuchennej i szałwi, płukanie mieszanka ziół SEPTOSAN, pastylki na bazie naturalnych skladników np tantum verde.  UNIKAJ! unikaj pastylek z podbiałem np tymianek i podbiał, i i tabletek typu streposils, cholineks....

18

Zgaga w ciąży jest przez to że maluch i macica uciskają żołądek, a mięsień który go zamyka nie jest wystarczająco silny i kwasy dają popalić... Dlatego np jak leżymy jest gorzej. Ja mam dni co mogę zjeść pikantne placki po węgiersku, albo inna ostrą rozgrzewającą potrawę i teoretycznie zgaga murowana a ja się czuje doskonale... A przyznam że lubię pieprz:) A są dni że się budzę z zgagą, zjem lekkie śniadanie i nadal jest... nie mogę np soku malinowego. I to jedyna rzecz po której wiem że mam zgagę, nie zależnie od dnia. Więc nie wiem co z zgagą o nie ciążatych.... bo przed ciążą nigdy nie miałam zgagi, nawet nie wiedziałam co to za uczucie, to tak od 3-4 miesiąca ciąży zgaga jest niemalże ze mną cały czas.

19

Dziewczyny a miałyście też zgagę przed ciążą? Czy zaczęła wam się objawiać dopiero podczas ciąży?
Ja NIGDY W ŻYCIU nie miałam zgagi,nie wiem nawet jakie to uczucie,ale z tego co opisujecie to musi być męcząca:/ Mam nadzieję,że jest szansa,że jak się nigdy nie miało zgagi to podczas ciąży nie pojawi się smile

20

Ja jak już pisałam wcześniej zgagę poznałam dopiero w czasie ciąży.

21

Ja miałam zgagi przed ciążą. Ale mam koleżankę, która poznała zgagę dopiero w ciązy, więc nie ma reguły. W późniejszym okresie zgaga faktycznie jest od ucisku, a na początku od hormonów. Trzymam kciuki, Sandra, żebyś nie poznala tej "przyjemności".

22

justyna1234 napisał/a:

Ja miałam zgagi przed ciążą. Ale mam koleżankę, która poznała zgagę dopiero w ciązy, więc nie ma reguły. W późniejszym okresie zgaga faktycznie jest od ucisku, a na początku od hormonów. Trzymam kciuki, Sandra, żebyś nie poznala tej "przyjemności".

Oj dziękuję;))

23

muszę popróbować tych domowych sposobów na gardło, moja ciąża to 1 miesiąc , nie chce zaszkodzić maluchowi

24

Zgaga to uczucie palenia w przełyku, czasem jakby coś Ci się cofało ale bez odruchu wymiotnego. To kwasy żołądkowe. Najgorzej jest właśnie jak się położysz bo wtedy jeszcze grawitacja działa.

Mi na lżejszy ból gardła pomagało trochę gotowane mleko z masłem i słodzone miodem. Nie dość że lubię to pomagało na ból gardła i zgaga też lżejsza była. O właśnie - mleko na zgagę, oczywiście małymi łyczkami pić trzeba i nie za wiele.
Przy zgadze ważne żeby się nie najadać do syta tylko jeść często ale mało. Mniej treści żołądkowej może pomóc. Choć przyznam że czasem to i rano wstając jak głodna jestem to mi zgaga towarzyszy...
Zaczęło się na początku 7 miesiąca ciąży. wcześniej nie wiedziałam co to za uczucie

25

domowe sposoby nie pomagają, wczoraj miała podwyższoną temp. - 37,2 , dziś tez już mnie łapie , boje się żeby maluszkowi takie skoki temperatury nie zaszkodziły  :-(

26

lena ja na początku byłam przeziębiona, w aptece Pani mi powiedziała że nic mi nie da, tylko domowe sposoby hmm gorączkę zbijalam zimnymi okładami, katar i gardło leczyłam inhalacjami ziołowymi hmm męczyło mnie tydzień ale w końcu przeszło.

ktoś tu pisał o grzanym mleku z masłem i miodem na gardło. A mi kiedyś lekarz powiedział że bolącego gardła nie leczy się rozgrzewając je gorącą herbatą czy mlekiem bo wtedy bakterie jeszcze lepiej w gardziołku się rozwijają i tylko pogarszamy sprawę hmm

27

ale wszystko z dzieckiem w porządku ? pije syrop z cebuli, (mąż nagle przestał mnie całować wink ) , płucze gardło wodą z solą ale czuje , że to przeziębienie nabiera rozpędu, a to zaledwie 4 tydzień ciąży.

28 Ostatnio edytowany przez pretty_woman (2013-11-26 14:49:09)

lena tak, zaczęłam teraz 17 tydzień i wszystko jest w najlepszym porządku. Mi gin powiedział że najgorszy na samym początku w przeziębieniu jest kaszel dla dziecka, bo wtedy napinasz non stop brzuch. Kaszel męczył mnie kilka dni i chyba też te inhalacje pomogły.

syrop z cebuli choć wstrętny to ponoć bardzo dobry, ja nie korzystałam z niego bo chyba szybciej bym zwróciła niż połknęła smile czosnek spróbowałam zjeść ale zgagi dostałam więc więcej nie próbowałam big_smile

może jeśli mocno się rozwinie wszystko to idź do lekarza nawet rodzinnego, on będzie wiedział co można w tak wczesnej ciąży. WIesz, czasami lepiej już wziąć lek jeśli miałoby to wszystko długo trwać.

a jeśli dostaniesz kataru to spray albo kropelki z soli morskiej jedynie można.

29

dzięki serdeczne ! smile

30 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2013-11-26 16:19:51)

lena25...
Jeśli masz gorączkę i boli Cię gardło, to możesz mieć anginę...
Najłatwiejszy sposób to pójście do lekarza - każdy Cię przyjmie, jak powiesz, że jesteś w ciąży...

Ja na początku ciąży miałam anginę i normalnie lekarka mi przepisała antybiotyk - była to jakaś specjalna odmiana penicyliny, która jest bezpieczna dla dziecka. Do tego poleciła tantum verde do psikania i kazała ssać septolete. I tyle, po tygodniu byłam zdrowa.

Co do kropli do nosa, to bzdura - ja w ciąży używałam takich specjalnych, które były bezpieczne dla dziecka.
Także lenka, najlepiej idź do lekarza, on Ci przepisze bezpieczne leki, jeśli chodzi o zdrowie, to ja bym się nie opierała tylko na poradach forumowych geniuszów ;p

31

hmm tez racja, w prawdzie wizyte u gina mam na czwartek ale chyba lekarz rodzinny tez pomoże

32

Dokładnie idzi do lekarza.... Wiem że tantum verde możesz używać, moja położna też wspominała że jest bezpieczne.... I na pewno są leki, antybiotyki bezpieczne dla malucha.... Tylko lekarz musi wiedzieć że jesteś w ciąży. Lepiej leczyć teraz niż czekać jak się rozłożysz porządnie i nie daj Boże do szpitala wylądujesz, albo powikłania są bardziej niebezpieczne dla malca...

Najważniejsze abyś nie brała nic na własną rękę....

33

lena25 napisał/a:

hmm tez racja, w prawdzie wizyte u gina mam na czwartek ale chyba lekarz rodzinny tez pomoże

Ginekolog Cię wyśle do ogólnego. Nie zapisze Ci nic na sprawy gardłowo-grypowe.

34

caro3109 napisał/a:

Zgaga to uczucie palenia w przełyku, czasem jakby coś Ci się cofało ale bez odruchu wymiotnego. To kwasy żołądkowe. Najgorzej jest właśnie jak się położysz bo wtedy jeszcze grawitacja działa.

Mi na lżejszy ból gardła pomagało trochę gotowane mleko z masłem i słodzone miodem. Nie dość że lubię to pomagało na ból gardła i zgaga też lżejsza była. O właśnie - mleko na zgagę, oczywiście małymi łyczkami pić trzeba i nie za wiele.
Przy zgadze ważne żeby się nie najadać do syta tylko jeść często ale mało. Mniej treści żołądkowej może pomóc. Choć przyznam że czasem to i rano wstając jak głodna jestem to mi zgaga towarzyszy...
Zaczęło się na początku 7 miesiąca ciąży. wcześniej nie wiedziałam co to za uczucie

Na zgagę (w okresie ciąży) bardzo dobre są tabletki do ssania Maalox.

Posty [ 35 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » poczatek ciąży- dziwne objawy

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024