Jaki kierunek medyczny wybrać? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Jaki kierunek medyczny wybrać?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

1 Ostatnio edytowany przez Misqa123 (2013-11-15 21:51:12)

Temat: Jaki kierunek medyczny wybrać?

Mam pewien problem, chodzi o studia. W tym roku zadawałam maturę podstawową. Od dłuższego czasu myślałam o tym, żeby pójść na dietetykę, zawsze mnie to interesowało, aczkolwiek moi rodzice i brat odradzali mi tego kierunku, bo po tym nie ma możliwości podjęcia pracy, a przynajmniej szanse są marne. Posłuchałam ich, cóż szczerze mówiąc mają rację i wybiłam sobie dietetykę z głowy. W moim rodzinnym mieście nie ma ciekawych kierunków, więc zdecydowałam, że pójdę do medycznej szkoły policealnej na elektroradiologię. Radzę sobie jakoś, ale już teraz wiem, że to nie moja bajka. Po prostu poszłam tam, żeby "coś" ze sobą zrobić. Myślałam, że może z czasem się przekonam, ale niestety. To jedyna szkoła w moim mieście, w której nauka jest bezpłatna. Chciałabym zrezygnować z tej szkoły, ale od razu zostałam skrytykowana przez rodziców. Nie mam szans dostania się z podstawową maturą na jakąkolwiek państwową uczelnie w innym mieście, musiałabym zadać przynajmniej biologię, bądź chemię rozszerzoną. Bo chciałabym jednak uderzać w kierunki medyczne. Nie stać mnie na to, żeby w tej chwili wyjechać, więc myślałam, żeby najpierw skończyć jakąś szkołę policealną, a potem zacząć studia. Zawsze to jakiś dodatkowy papierek. Ale przekopałam chyba już wszystkie oferty szkół w pobliskich miastach i zupełnie nie wiem, co wybrać. Myślałam o techniku farmacji, ale podobno ciężko już o zatrudnienie z tytułem "technika" w aptekach, zaciekawiła mnie higienistka stomatologiczna, ale nie wiem czy jest to opłacalne. Wiem, że może nie powinnam tu pisać takich rzeczy, bo nikt za mnie decyzji nie podejmie, ale chciałabym, żebyś któraś z Was mi coś poradziła, bo zupełnie nie wiem, co mam dalej robić, jak byście postąpiły na moim miejscu?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jaki kierunek medyczny wybrać?

Powiem Ci z własnego doświadczenia, że wybór studiów to jednak bardzo poważna decyzja- wybierzesz źle i masz w sumie dwie opcje: męczyć się przez 3/5 lat, albo przerwać i bulić ciężkie pieniążki za inne studia (bo ECTS...). Ja podjęłam właśnie taką fatalną decyzję i mam problem hmm

Jeśli rzeczywiście bardzo interesują cię kierunki medyczne, to może warto byłoby w przyszłym roku zdać maturę z biologii lub chemii (czasem wystarczy podstawowa) i rzeczywiście startować na dietetykę. Przez gadanie w stylu "nie idź na to, po tym nie ma pracy" ja zrezygnowałam z rzeczy które mnie interesowały (i żałuję), więc z czystym sercem mogę ci powiedzieć: Nie słuchaj tego. Owszem, po niektórych kierunkach ciężej jest znaleźć pracę, ale nie jest to niemożliwe. Z nieba samo nic nie spadnie, pracodawcy w tej chwili o nikogo nie muszą się bić, bo masa osób jest bez pracy. Trzeba się dokształcać, robić różne kursy. Informatycy (których przecież podobno ciągle mało) też często są bez pracy, a przecież istnieje teza, że ścisłowcy pracę zawsze znajdą.

Jeśli chodzi o technika farmacji, to słyszałam różne opinie: Z jednej strony właściciele aptek często wolą zatrudnić technika niż magistra (bo magistrowi trzeba więcej płacić), ale z drugiej, podobno bardzo ciężko jest o praktyki, bo techników jest sporo. Słyszałam nawet o sytuacji kiedy dziewczyna była tak zdesperowana, że chciała zacząć darmowe praktyki w innym mieście (czyli właściwie dokładałaby do "interesu"), a mimo to jej nie przyjęli.

Dietetyk? No cóż, są tacy którzy pracy nie mają, ale są też tacy, którzy zbijają niezłą kasę, bo pootwierali własne gabinety.
O higienistce nie mogę nic powiedzieć, bo się zwyczajnie nie znam smile

A odnośnie krytyki rodziców: To nie rodzice za ciebie studiują, to nie oni będą później pracować (lub nie), to nie oni przeżyją za ciebie życie. Nie rób nic wbrew sobie. Jeśli nie podoba ci się obecna szkoła, zmień kierunek. Nawet jeśli to wbrew rodzicom. Przecież to ty później będziesz ponosić konsekwencje obecnych decyzji, a nie oni (no chyba, że planujesz w razie porażek żyć na ich garnuszku, ale wątpię), i to ty będziesz sobie pluła w brodę, że jednak nie zrobiłaś czegoś innego.

3 Ostatnio edytowany przez Tutii.Frutii (2013-11-16 09:16:28)

Ja jestem technikiem farmaceutycznym i nie radzę na to iść . Musisz po takim studium znaleźć 2-letni staż w aptece a z tym hmmm ciężko. Kilku osobom się tylko udało. W klasie było ok. 40 uczniów i byliśmy 10 klasą ( w tej szkole).

Jednak po każdej szkole jest ciężko . Myślę , że jednak powinnaś spróbować na dietetykę . Jeśli to Ciebie interesuję smile

4

Ojoj, ciężko coś doradzić. Mogę ci jedynie powiedzieć, że skoro chcesz się uczyć, chcesz iść na studia - to idź. Może kończąc je stwierdzisz, że do niczego ci się jednak nie przydały i rodzice mieli rację, ale chyba lepiej powiedzieć sobie w ten sposób niż za 10 lat "ale byłam głupia, mogłam odwalić te studia i miałabym papierek". Ja zawsze będę murem stała za robieniem studiów - mimo, że w dzisiejszych czasach teoretycznie nieprzydatne, to nigdy nie wiemy co będzie kiedyś.

Konkretnie co do twojej sytuacji - skończ szkołę jaką zaczęłaś, a potem (jeśli nadal będziesz mieć ochotę) idź na studia. Nie znam się na kierunkach medycznych, ale mam znajomą z tytułem technika farmacji no i bez żadnych znajomości pracuje w aptece (dodatkowo robi licencjata z kosmetologi). Na forum w tym dziale są wątki o poszczególnych kierunkach - poczytaj, coś się pewnie dowiesz smile

5

Dziękuję Wam bardzo dziewczyny smile Zdecydowałam, że pójdę za ciosem. Zrezygnuję z tej szkoły, bo nie widzę dalszego sensu się w niej męczyć, poza tym w maju chciałabym zdać maturę z biologii rozszerzonej, a ta szkoła niestety nieco mi to utrudnia, bo mam tu sporo nauki.  Mam nadzieję, że mi się uda smile Teraz postaram się znaleźć jakąś pracę...zobaczymy, co będzie dalej. smile

6

Czyli drastyczne zmiany smile Skoro tak zadecydowałaś - to lepiej na początku, niż pod koniec smile

7

Tak smile Trochę się obawiam, bo nie wiem, czy mi się uda. Ale muszę próbować smile

8

A tak z ciekawosci - dlaczego akurat kierunek medyczny? smile

Skoro kroki poczynione (dosyc powazne), to teraz trzeba wziac sie do nauki (to chyba najtrudniejsze w realizacji tych planow wink). Trzymam kciuki!

9

Hm...ciągnie mnie to takich kierunków, a w szczególności do dietetyki. Sama byłam kiedyś uwikłana w zaburzenia odżywiania, więc już od dłuższego czasu marzyłam o tym, żeby pomagać taki ludziom, jak ja i nie tylko. Ale niestety ze znalezieniem pracy po tym kierunku może być naprawdę ciężko...chyba nielicznym się tylko udaje. Myślę, że gdyby nie to, dawno podjęłabym decyzję i poszła na ten kierunek. Ale niestety większość uważa, że te studia to marnowanie czasu...

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Jaki kierunek medyczny wybrać?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024