czy udając się do szpitala przyjmą mnie i zrobią jakieś badania jesli jestem w ciazy a od miesiąca codziennie boli mnie głowa leki które moge przyjmować nie pomagają albo uśmierzają ból chwilowo. ból jest tak silny ze uniemozliwia wszystko. przed ciążą też bolała głowa ale niby miala byc to migrena i nie występowała tak często jak teraz. nie mam pojęcia co robić?
Nie dowiesz się jeśli nie spróbujesz.
Po prostu idź do lekarza...
Ból głowy dotyczy wiele kobiet w ciąży. Za jego pojawienie się odpowiada wiele czynników- hałas, stres, zmęczenie, zbyt mało ruchu na świeżym powietrzu, brak snu albo zbyt długie spanie, picie za małej ilości płynów i niewłaściwe odżywianie się. Ból głowy na początku ciąży zwykle związany jest ze zmianami hormonalnymi.
Ból głowy w ciąży bywa czasami objawem nadciśnienia, które grozi zatruciem ciążowym i jest niebezpieczne zarówno dla matki, jak i dla dziecka. Ciśnienie krwi powyżej 135/85 mmHg wymaga jak najszybszego kontaktu z ginekologiem prowadzącym ciążę.
hej, pisałam już o tym w innym wątku, ale powtórzę:
ja kiedyś miałam problem codziennego męczącego bólu głowy i nawet leczyłam się na migrenę - bezskutecznie. Okazało się, że to przez niedobór żelaza (niski wynik hemoglobiny we krwi). U mnie to było spowodowane beznadziejnym odżywianiem, przemęczeniem i dużą utratą krwi przy miesiączce.
Kobiety w ciąży uzupełniają żelazo tabletkami więc pewnie są narażone na jego niedobór, więc tym bardziej powinnaś wykonać to proste badanie krwi. Możesz iść do lekarza rodzinnego po skierowanie, albo umówić się do ginekologa (jeśli jeszcze nie byłaś). Albo zrób sobie prywatnie w laboratorium, bo kosztuje ok. 8 zł.
hej, pisałam już o tym w innym wątku, ale powtórzę:
ja kiedyś miałam problem codziennego męczącego bólu głowy i nawet leczyłam się na migrenę - bezskutecznie. Okazało się, że to przez niedobór żelaza (niski wynik hemoglobiny we krwi). U mnie to było spowodowane beznadziejnym odżywianiem, przemęczeniem i dużą utratą krwi przy miesiączce.Kobiety w ciąży uzupełniają żelazo tabletkami więc pewnie są narażone na jego niedobór, więc tym bardziej powinnaś wykonać to proste badanie krwi. Możesz iść do lekarza rodzinnego po skierowanie, albo umówić się do ginekologa (jeśli jeszcze nie byłaś). Albo zrób sobie prywatnie w laboratorium, bo kosztuje ok. 8 zł.
jestem juz w II trymestrze, biore zelazo swoją drogą na dziąsła, ciśnieie tez w porzadku. wszystkie te podstawowe badania mam robione przy wizytach. także jest tu inna przyczyna,a nie chce codziennie katować siebie i dziecka proszkami przeciwbolowymi
No to po prostu idź do ginekologa i poproś o radę, o skierowanie na inne badania. My tutaj nie wywróżymy co może być przyczyną.
Owszem, możesz pójść do szpitala na izbę przyjęć, ale tam mogą cię odesłać do lekarza rodzinnego lub dyżurnego w szpitalu (jeżeli jest święto lub po godz. 18). W tym drugim wypadku on da ci tylko skierowanie albo doraźne leki więc i tak do rodzinnego powrócisz lub ginekologa.
Dla tego moim zdaniem od razu do ginekologa będzie najlepiej iść, bo skieruje cie w odpowiednie miejsce.
Zauważ tylko, że jeżeli pójdziesz na wizytę prywatną to lekarz wtedy nie może wypisać skierowania do specjalisty lub badania na fundusz, tylko prywatnie.
Na izbie przyjęć to na prawdę trzeba się słaniać na nogach, żeby przyjęli ( z tym się wielokrotnie spotkałam). Poza tym tam przywożą ludzi potrzebujących natychmiastowej pomocy, z wypadków, z zawałem itp. więc zawsze może być coś "pilniejszego" od ciebie.
7 2013-11-19 11:06:55 Ostatnio edytowany przez Olinka (2014-02-01 21:23:12)
koniecznie idz do lekarza! mialam podobnie jak Ty i moj lekarz polecil mi masaze. chodzilam na manualna terapie do spam i pomoglo. a na poczatku nie wierzylam, ze masaz jest w stanie mi w czymkolwiek pomoc.
8 2014-02-01 18:24:37 Ostatnio edytowany przez Olinka (2014-02-01 21:22:21)
hej, bole glowy i w ogole gorsze samopoczucie to normalna sprawa.. ja polecam skorzystanie z refleksoterapii - swietna rowniez dla kobiet w ciazy wlasnie :-). tam gdzie ja bylam, czyli w spam, bylo przede wszystkim milo i profesjonalnie. pozdrawiam przyszle mamy