klamstwo idealną receptą na zycie - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » klamstwo idealną receptą na zycie

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 14 ]

1 Ostatnio edytowany przez patia (2009-07-15 11:48:34)

Temat: klamstwo idealną receptą na zycie

Czy wiecie z kad biora sie ludzie, ktorzy bez klamstwa nei potrafia zyc, ktorzy za wszelka cene proboja wzbudzic poczucie litosci w innych tylko po to zeby ich potem naciagnac lub okrasc.
Mam tu na mysli konkretna osobe a wlasciwie dwie jedna  z nic ja spotkalam z druga z nich moja moja kolezanka.
Slyszeliscie kiedys historie mlodej dziewczyny ktora przypadkowo spotkana mowi ci ze jest z domu dziecka ze nie ma rodziny i nie ma nikogo na swiecie i nie ma nawet na chleb, wyciagnelam raz reke do takiej osoby po pewnym czasie kiedy mi sie wydawalo ze sie zaprzyjaznilysmy ona pewnego dnia stanela na progu mojego domu i przez lzy powiedziela ze nie ma gdzie mieszkac, pozwolilam jej zamieszkac ze mna i dopiero wtedy sie zaczelo, najpierw myslalam ze to przypadek ze nie moge znalezc jakichs drobiaszgow. Potem jednak okazalo sie za moja kolezanka zucila prace bo spodziewa sie dziecka i nie wiem na co  liczyla , znikalo mi jedzenie z lodowki, ubrania, kosmetyki itp, Kiedy po raz pierwszy zginely pieniadze powiedzialam jasno i wyraznie ze ma sie wyprowadzic byla straszna histeria ze jak ja moge ja o to posadzac a ona z brzuchem pod broda itp.Kiedy miarka sie przebrala owa pseudo kolezanka musiala sie wyprowadzic poszla do moich dalszych znajomych im opowiedzial inna bajeczke , potem poszla dalej i dalej. Historii jakie ta dziewczyna naopowiadala bylo setki i do tej pory nie wiemy jaka byla prawda o tej dziewczynie ale nawet nie chce o niej myslec. wspomnienia powrocily kiedy moja kolezanka  opwiedziala mi bardzo podobna historie o swoje wspollokatorce i co z taka osoba zrobic bez rodziny i perspektych, jak sie wtedy czujesz wyrzucajac na ulice osobe bez srodkow do zycia i perspektyw. Ale czy wiecie moze z kad biora sie takie osoby zerujace na cudzym dobrym sercu. Jak wogole tak mozna tak kalmac i wymyslac takie historie.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: klamstwo idealną receptą na zycie

Doskonały przykład na to, że pragnąc zaspokoić pragnienie posiadania pieniądza, polepszenia swojej sytuacji człowiek nie przebiera w środkach. Ponoć z natury jesteśmy egoistyczni, ale zachowanie, które opisałaś to już ewidentne wynaturzenie. Nie potrafię zrozumieć jak można tak żyć.
(Jedyne wytłumaczenie takiej sytuacji, które mi w tej chwili przychodzi na myśl, to jeśli mamy do czynienia z zorganizowanymi grupami żebraczymi, tzw. mafiami żebraczymi. Gdzie ludzie są zmuszani do żebractwa i wykorzystywania innych, często też przy tym odurzani narkotykami, żeby stworzyć bardziej realistyczny obraz. W tym wypadku to zupełnie co innego, bo takim zachowaniem nie kierują osobiste pobudki.)

3

Nie mam pojęcia co kieruje takimi osobami. Sama nigdy w życiu nie mogłabym tak postąpić. Dlatego nie wiem naprawdę co takie osoby myślą. Wiem tylko, że jest to najohydniejsza forma żebractwa i wykorzystywania ludzi...

4

ja tez nie potrafie zrozumiec jak mozna tak postepowac ale uwezcie mi sa ludzie ktorzy, ktorzy klamia bez mrugniecia okiem i sa w tym bardzo pewni siebie i przekonujacy,nie tylko ja dalam sie oszukac tej osobie, byla bardzo przekonujaca i wzbudzala nie samowite wspolczucie, a potem chcialam ja udusic ale na niej to nie zrobilo specjalnego wrazenia ze ja zlaplam na kradziezy probowala nawet wmowic mi ze nic takiego sie nie stalo, przeciez gdyby nie musiala to by nic nie wziela i ze przesadzam a potem znow zaczela szlocha ze ona nie ma gdzie isc ze jestem potworem ze ja wyzucam i po raz kolejny chciala zebym jej wspolczula, a moze chciala wzbudzic we mnie wyrzuty sumienia sama nie wiem. Jednego jestem pewna to bylo ohydne.

5

Nie ma co o niej teraz myśleć. Nie przejmuj się- na pewno jakoś sobie poradzi... hmm

6

w to ze sobie poradzi to ja nei watpie przy takiej wyobrazni i talencie do naciagania ludzi

7

Ja mam kumpla, który jest po prostu mistrzem kłamstwa i naciągania. Dopóki dotyczyło to jakichś pierdół to nikt się nie przejmował ale od kiedy zaczął być ze swoją kobietą i urodziło im się dziecko zaczęły się jakieś prawdziwe masakry...
Pomijając już stawianie mnie i mojego chłopaka w takiej sytuacji, że przychodził do nas i kładł się spać w pokoju z moją przyjaciółką... Ona mi powiedziała, że się przespali... Ja przyjaźnię się i z nią i z dziewczyną mojego kumpla i czułam się totalnie w kropce. Postanowiłam się nie mieszać bo w końcu to nie moja sprawa ale słowo daję, że aż mną telepało. Nie powiedziałam tylko dlatego, że uznałam iż nikomu to na pewno nie pomoże...
Oprócz tego ciągłe ściemy mniejsze i większe, w które wplątuje mnie i moje chłopaka np. mówi, że mój chłopak chce kupić od niego samochód, którym ona jeździła tylko po to, żeby powiedzieć jej, że dostał za niego mniej kasy (po rozstaniu miała dostać tyle, za ile sprzedał to auto). Mój chłopak w ogóle nic o tym nie wiedział, ja dowiedziałam się od dziewczyny kumpla... Kończąc na większych oszustwach, nie wracaniu do domu i ściemnianiu wszystkim, nawet nam, że był w pracy... Mimo, że widzieliśmy go w klubie...
Miarka się przebrała kiedy poszedł w tany z moim lubym. Mój nie odbierał tel, kumpel też nie więc zadzwoniłam do kumpeli myśląc, że może siedzą u nich w domu (od kiedy urodziło im się dziecko często balowali w domu - w sypialni zamontowali dźwiękoszczelne drzwi i w kuchni mogli spokojnie siedzieć ze znajomymi) i ona odbierze. Nie odbierała więc się rozłączyłam bo wiem, że ona musi wcześnie wstawać.
Następnego dnia oddzwoniła do mnie pytając co się stało. Powiedziałam "wiesz, nic, myślałam, że może s. i m. balują u was w domu bo nie odbierali telefonu ale już spoko, znalazł się mój balangowicz nad ranem. ty zresztą pewno też do rana czekałaś na swojego co?"
I cisza w słuchawce.
Po chwili słyszę "No, ja wyjechałam a on powiedział mi, że dziś zajmuje sie dzieckiem i pracuje"
....
Rozstali się po tym telefonie. A ja się o tyle cieszę, że to oznacza koniec wysłuchiwania jak ją oszukuje na każdym kroku...

8

Mój brat miał zamiłowanie do kłamstwa,wprost mistrzowsko mu to wychodziło,a my tylko załamywaliśmy ręce w bezradności.Fakt nie okradał nikogo ale samo to,że wymyślane historie które sprzedawał znajomym z biegiem czasu dochodziły do nas.Zaczęliśmy kontrolować go choć to było trudne,zakazy,nakazy,wędrówki nawet do lekarzy co by z tym zrobić jak pomóc i jemu i nam,bo w końcu kłamstwami ośmieszał nie tylko siebie ale i rodzinę.W końcu gdzieś w internecie wpadła mi wypowiedź jakiegoś psychologa,że kłamstwo to nic innego jak choroba,która pogłębia się z każdym dodatkowym kłamstwem,a takiej osobie może pomóc duża duża ilość rozmów i tłumaczeń jak to wygląda z naszego punktu widzenia.Przyznam szczerze,że tak się to ciągło przez kilka lat,ale teraz gdy już jest starszy i mądrzejszy jakoś te jego kłamstwa zanikają śmiercią naturalną choć czasem sprzeda jeszcze jakąś bajeczkę,ale jest to bardzo sporadycznie.

9

zdecydowanie jest to chorobliwe tym bardziej ze osoba ktora ja znalam z biegiem czasu gubila sie w tym co komu mowila, jak sie nakrecila to plotla, plotla i plotla i potem nawet chyba nie wiedziala co komu mowila bo pare razy zlapalismy ja na klamstwie ale on szybko odnajdywala to co nam powiedziala i starala sie to jakos powiazac w jedna historie a jak zupelnie wpadla to spokojnie mowila ze w koncu nic sie nie stalo takiego. Moim zdaniem tak sie nei zachowuja normalnr osoby, klamala o sobie o swoim nienarodzonym dziecku wymyslajac mu rozne choroby tylko po to zeby wzbudzic litosc i wyciagnac z teggo jakies kozysci. A swoja droga to ciekawe dlaczego rodzice nie reaguja na takie zachowanie, no bo gdyby reagowali to prawdopdobnie walczyliby z tym. A moze takie osoby potrafia sie kryc z tym przed rodzina , sama nie wiem,

10

Mój chłopak też jest permanentnym kłamcą ale u niego wynika to np. z alkoholu - próbuje on ukrywać wyjścia, imprezki, znikające buteleczki... Więc może i ona miała jakiś tego typu problem?

11

napewno nie ale w klamaniu byla dobra

12

To była po prostu dziewczyna, która grała Ci na zwykłych, ludzkich odruchach: litości i współczucia, żeby osiągnąć dla siebie korzyści. Ale mam nadzieję, że ten przypadek nie zamknie Cię na ludzi, że nie staniesz się nieufna. Może po prostu: bądź ostrożniejsza. Bo to, że potrafisz pomagać ludziom w potrzebie- to jest bardzo dobra i cenna cecha.

13

no napewno po tej historii stalam sie ostrozniejsza, dlatego napisalam tego posta zeby was ostrzec przed takimi ludzmi.

Posty [ 14 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » klamstwo idealną receptą na zycie

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024