Jak chcemy być postrzegani przez ludzi? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Jak chcemy być postrzegani przez ludzi?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 33 ]

Temat: Jak chcemy być postrzegani przez ludzi?

Pewnego dnia w moje ręce trafiła ankieta ułożona przez psychologa, a jednym z pytań było:
"Jak chciałbyś być postrzegany przez innych?" - spora część osób, która również dostała ankietę przez dłuższą chwilę zastanawiała się nad tym pytaniem. Koniec końców, wpisali swoje tak naprawdę najbardziej intymne życzenia - bo czy to nie intymne, powiedzieć, jak chcę by postrzegali mnie inni?

A jakie Wy macie życzenie odnośnie tego?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak chcemy być postrzegani przez ludzi?

nie widzę w tym nic intymnego. niemal każdy chciałby być postrzegany jak najlepiej albo po prostu dobrze.. zależy to od tego co w życiu najbardziej cenimy.. relacje międzyludzkie, pieniądze, władzę..

3

ogień ale tam trzeba było wpisać 1 cechę, np. życzliwy, mądry, przebojowy itd.

4

Prawdziwie. smile

5

Wielokropek napisał/a:

Prawdziwie. smile

Jesteś tego pewna? big_smile

6

Catwoman napisał/a:

"Jak chciałbyś być postrzegany przez innych?"

Nie rozumiem pytania....
Co to za roznica jak jest sie postrzeganym?
Grunt ze my wiemy jacy jestesmy, cudze postrzeganie ma byc komus niezbedne do zycia?

7

Niezbędne do życia jako takiego nie jest, ale do życia w społeczeństwie, myślę, że tak.
Skoro człowiek potrafi piąć się po szczeblach kariery czy kupować samochody by coś komuś udowodnić, POKAZAĆ, może również chcieć być postrzegany w określony sposób, bo tak naprawdę chce być takim właśnie człowiekiem, za jakiego chciałby być brany.

8

Catwoman napisał/a:

Niezbędne do życia jako takiego nie jest, ale do życia w społeczeństwie, myślę, że tak.
Skoro człowiek potrafi piąć się po szczeblach kariery czy kupować samochody by coś komuś udowodnić, POKAZAĆ, może również chcieć być postrzegany w określony sposób, bo tak naprawdę chce być takim właśnie człowiekiem, za jakiego chciałby być brany.

A to juz nie jest cool bycie po prostu soba?
Trzeba byc w pewien sposob "postrzeganym" zeby moc zyc w spoleczenstwie? smile

9

1 słowem trudniej, ale też można to tak określić , jeśli najważniejsze są relacje - przyjazny /dobry / życzliwy / pomocny, jeśli pieniądze - zaradny/ pracowity / pomysłowy, jeśli zabawa - spontaniczny.
Jaguar niektórych nie obchodzi ponoć opinia innych, ale są ludzie którym w jakimś stopniu zależy aby być dobrze odbieranym( dobrze w ich mniemaniu).

10

Czyli rozumiem, że Jaguar wpisałaby w takiej rubryce: "Chcę być postrzegana jako osoba, która jest sobą". ?

11

Catwoman napisał/a:
Wielokropek napisał/a:

Prawdziwie. smile

Jesteś tego pewna? big_smile

Tak. smile

12

Catwoman napisał/a:

Czyli rozumiem, że Jaguar wpisałaby w takiej rubryce: "Chcę być postrzegana jako osoba, która jest sobą". ?

Jesli taka opcja jest dostepna to poprosze smile
Ale malo mnie to obejdzie jesli sie nie zgodzi z ludzkim "postrzeganiem" smile

ogien a czy ja mowie ze moj poglad jest najlepszy z najlepsiejszych? Przeciez nie.
Nie rozumiem takich ludzi i takiego podejscia ale przeciez zapytac mi wolno, prawda?

13

Jaguar napisał/a:

ogien a czy ja mowie ze moj poglad jest najlepszy z najlepsiejszych? Przeciez nie.
Nie rozumiem takich ludzi i takiego podejscia ale przeciez zapytac mi wolno, prawda?

nie odebrałam tego w ten sposób, także spokojnie.
zapytać wolno big_smile

14

Spróbujmy na chwilę odwrócić kartę: okazuje się, że ludzie postrzegają Cię/Was jako osobę nieprzyjemną, agresywną, zimną, zadufaną.... i da się to odczuć.
Nadal jest fajnie?

15

A ma być fajnie? Wbrew faktom?

Załóżmy, że nie zdaję sobie sprawy z tego, że jestem nieprzyjemną, agresywną, zimną, zadufaną. Jeśli nikt, w trosce o to, by było "fajnie", nie powie prawdy, to nie zmienię swego zachowania.

Czy fajnie jest być oszukiwanym? Czy o to chodzi w relacjach między ludźmi?
Jak wówczas odróżnić osobę mówiącą prawdę od tej, która chce by było "fajnie"?

16

Ooo właśnie smile Jak? smile

17

Decydując się na szczerość. smile

Pozwolę sobie zacytować samą siebie:

Zaliczam się do osób, które wybrały szczerość.
Wolę powiedzieć (ale też i usłyszeć) prawdę prosto w oczy niż rozdawać (i dostawać) fałszywe uśmiechy i obrabianie czterech liter za plecami. Moim zdaniem tak jest dużo prościej, choć nie zawsze łatwiej.

Takie zachowanie ma jednak swoje konsekwencje. Wielokrotnie spotkałam się z opinią, że jestem osobą twardą (cokolwiek to znaczy), niezbyt wrażliwą (rozumiem, że wrażliwymi są obłudnicy), że się mnie niektórzy boją, że jestem źle wychowana, niekulturalna. Słyszę też słowa uznania (?), zazdrości (?): "Tobie to dobrze, jesteś taka odważna. Ja tak nie potrafię."
I wszystko dlatego, że mówię prawdę i jej oczekuję od innych.

Mimo tych konsekwencji wybieram szczerość.
Najgorszą wadą jest, dla mnie, obłuda. Z prawdą mogę coś zrobić, podyskutować z czyimś zdaniem, podać swoje argumenty, wyjaśnić, przeprosić i zmienić swoje zachowanie, jeśli kogoś nim uraziłam (podobnie działa to w drugą stronę).
Wobec obłudy jestem bezradna.

18

taka postawa , bycie szczerym , często pozbawia nas pewnej ilości znajomych, bądź okraja znacznie kontakty. ludzie nie chcą prawdy na swój temat.

19

Chciałabym być postrzegana jako bardziej sympatyczna, milsza i przyjaźniej nastawiona do ludzi. Bo taka właśnie jestem, tylko mam wrażenie, że "ludzie" postrzegają mnie inaczej. Nie wiem czy to zrozumiałe co piszę smile

Jestem szczera, bezpośrednia(w pozytywnym znaczeniu), nie lubię owijania w bawełnę, fałszywych przyjaźni, oszukiwania. Jestem z tego dumna. Niestety takie cechy są różnie odbierane - np. jako zarozumiałość. Kiedy ktoś pyta mnie o zdanie czy radę to ja mówię to co myślę na dany temat. Czasem prawda jest bolesna, niewygodna. Czasem ktoś nie chce jej usłyszeć. Mam wrażenie, że ludzie ogólnie wolą być oszukiwani, ale to już inny temat.

Podsumowując:) , nie chcę być postrzegana "jak najlepiej", albo "dobrze'. Chcę być postrzegana jako osoba, którą jestem na prawdę.

20

bloody_mary napisał/a:

Chciałabym być postrzegana jako bardziej sympatyczna, milsza i przyjaźniej nastawiona do ludzi. Bo taka właśnie jestem, tylko mam wrażenie, że "ludzie" postrzegają mnie inaczej. Nie wiem czy to zrozumiałe co piszę smile

Jestem szczera, bezpośrednia(w pozytywnym znaczeniu), nie lubię owijania w bawełnę, fałszywych przyjaźni, oszukiwania. Jestem z tego dumna. Niestety takie cechy są różnie odbierane - np. jako zarozumiałość. Kiedy ktoś pyta mnie o zdanie czy radę to ja mówię to co myślę na dany temat. Czasem prawda jest bolesna, niewygodna. Czasem ktoś nie chce jej usłyszeć. Mam wrażenie, że ludzie ogólnie wolą być oszukiwani, ale to już inny temat.

Podsumowując:) , nie chcę być postrzegana "jak najlepiej", albo "dobrze'. Chcę być postrzegana jako osoba, którą jestem na prawdę.

chcesz, bo chcesz aby opisywano Cię dobrymi/pozytywnymi cechami - szczera, sympatyczna, przyjazna.

21

ogień napisał/a:

chcesz, bo chcesz aby opisywano Cię dobrymi/pozytywnymi cechami - szczera, sympatyczna, przyjazna.

weź przeczytaj porządnie, a potem - ewentualnie jeśli musisz - to odpowiedz smile

22

ogień napisał/a:

taka postawa , bycie szczerym , często pozbawia nas pewnej ilości znajomych, bądź okraja znacznie kontakty. ludzie nie chcą prawdy na swój temat.

Często po zdemaskowaniu fałszywości i nieszczerych intencji drugiej osoby także tracimy znajomości. Już lepsza ta szczerość od podstaw. Mało kto wchodząc w znajomości chce być poddawany jakimś gierkom drugiej strony, grupy - oczywiście, gdy kieruję się wobec nich sympatią i chęcią poznania drugiego człowieka jakim jest, a nie jakiego udaje.

23

bloody_mary napisał/a:
ogień napisał/a:

weź przeczytaj porządnie, a potem - ewentualnie jeśli musisz - to odpowiedz smile

to się popisałaś.

Chloei napisał/a:
ogień napisał/a:

Często po zdemaskowaniu fałszywości i nieszczerych intencji drugiej osoby także tracimy znajomości. Już lepsza ta szczerość od podstaw.

zgadzam się.

24

ogień napisał/a:
bloody_mary napisał/a:
ogień napisał/a:

to się popisałaś.

@ogień, nie wiem co masz na myśli i nawet nie chcę wiedzieć. Ale cytuję Twój zaczepny post bo jest dla mnie świetnym przykładem w temacie o tym, jak ludzie chcą być postrzegani. Uważam, że szukający zaczepki internetowi użytkownicy forów muszą mieć jakiś kompleks "w realu". Przynajmniej w Internecie chcą przyciągnąć czyjąś uwagę, zaczepić, wciągnąć w bezsensowną dyskusję kłócąc się z kimś na temat jego własnych poglądów. Często cytują wyrwane z kontekstu zdania, odnoszą się do części odpowiedzi. Autorka wątku zadała jakieś pytanie, zaprosiła do dyskusji. Napisałam co myślę, coś o sobie, coś o czym ja na pewno wiem lepiej niż @ogień, a mimo to ona mnie poprawia na mój własny temat! smile Niepojęte to jest dla mnie.

Nie rozumiem osób, które chcą być postrzegane jako wszystkowiedzący internetowi specjaliści od wszystkich i wszystkiego.

25

Chciałabym być przez innych postrzegana jako osoba mądra wink
Nie mądra w sensie znajomości siedmiu języków obcych (bo i tak ich nie znam) ale jako ktoś mądry życiowo. Kto umie podejmować właściwe decyzje pozostając w zgodzie ze sobą, wie co i kiedy powiedzieć, pocieszyć, doradzić.
Takie coś bardzo by mnie satysfakcjonowało wink

26

Jaguar napisał/a:
Catwoman napisał/a:

"Jak chciałbyś być postrzegany przez innych?"

Nie rozumiem pytania....
Co to za roznica jak jest sie postrzeganym?
Grunt ze my wiemy jacy jestesmy, cudze postrzeganie ma byc komus niezbedne do zycia?

Nie dokonca, wielu ludzi ma zle wyobrazenie o sobie. Zazdrosnica usprawiedliwia swoje szpiegowanie i nie widzi tego tak jak inni. Mezczyzna bijacy zone i wmawiajacy, ze to jej wina itd. Czytajac niektore watki to czesto osoby nie maja pojecia jak to z drugiej strony wyglada. Wiele osob napisalo, ze po szczerej rozmowie druga osoba przyznala sie, ze swojego zachowania tak nie spostrzegala. Wiec nie zawesze widzimy, jacy jestesmy, bo wybielamy sie i usprawiedliwiamy.

Pytanie wcale nie jest takie latwe. Okreslic siebie jednym slowem. Ja wiem, czego  bym nie chciala. NIe chcialabym, by ludzie widzieli, jak czasami gubie sie w swoim zyciu. Sa to rzadkie momety ale zdarzaja sie i chcialabym to dla siebie zachowc.

27

miałam kiedyś sytuacje w pracy-dano mi to przeszkolenia nową pracownicę,jak wyszłam do niej na zaplecze a ona czekała na mnie z kierownikiem to spojrzała sie na mnie i zobaczyłam strach w jej oczach-powaznie.Po 4 godz pracy poszłam z nia na przerwe sniadaniową a ona mi powiedziała,ze jak mnie zobaczyła to się przeraziła,ze "taka sucz będzie ją szkoliła,że już po niej" a ja jestem taką zajeb...tą dziewczyną...
i faktycznie ludzie tak mnie widzą,boja się mnie choć nie jestem opryskliwa,nie krzyczę,nie poniżam ludzi,ale mam taki typ urody a nie inny..mam cyganski typ urody-po mojej mamie i ic na to nie poradze,że ludzie tak mnie odbierają a nie inaczej...za to dzieci mnie kochają:):)

28

Superego to wykształcający się element osobowości, dlatego nie można chyba powiedzieć jednoznacznie jak bym chciał być postrzegany.. Tam gdzie trzeba chciałbym być poważany , śmieszny kiedy sytuacja tego wymaga i najlepiej na zawołanie dla was kobiety raz miśkiem puciu puciu a kiedy najdzie was ochota, to twardzielem big_smile
Wszystkim nie dogodzisz wiec rozmyślanie nad swoim auto-profilem może co najwyżej wpędzić w zakłopotanie hmm
Jedno wiem na pewno , nie chciał bym być postrzegany że jestem sztuczny ,kimś kim tak na prawdę nie jestem..

29

To było pytanie w teście psychologicznym ? To znaczy że jest podchwytliwe ;P Wpisujecie że chcecie być postrzegani jako niezależni, a ktoś sprawdzający test wnioskuje wtedy że tak naprawdę jesteście uzależnieni od innych osób. Wpisujecie że chcecie być postrzegani jako uczciwi, a pan psycholog wnioskuje z tego że najprawdopodobniej oszukujecie Urząd Skarbowy itp. itd. ;P

30

bloody_mary napisał/a:

@ogień, nie wiem co masz na myśli i nawet nie chcę wiedzieć. Ale cytuję Twój zaczepny post bo jest dla mnie świetnym przykładem w temacie o tym, jak ludzie chcą być postrzegani. Uważam, że szukający zaczepki internetowi użytkownicy forów muszą mieć jakiś kompleks "w realu". Przynajmniej w Internecie chcą przyciągnąć czyjąś uwagę, zaczepić, wciągnąć w bezsensowną dyskusję kłócąc się z kimś na temat jego własnych poglądów. Często cytują wyrwane z kontekstu zdania, odnoszą się do części odpowiedzi. Autorka wątku zadała jakieś pytanie, zaprosiła do dyskusji. Napisałam co myślę, coś o sobie, coś o czym ja na pewno wiem lepiej niż @ogień, a mimo to ona mnie poprawia na mój własny temat! smile Niepojęte to jest dla mnie.

Nie rozumiem osób, które chcą być postrzegane jako wszystkowiedzący internetowi specjaliści od wszystkich i wszystkiego.

to niezwykłe jak po jednym poście oceniasz ludzi. jeśli chodzi o moje wypowiedzi to tylko napisałam swoje zdanie, tak jak i Ty swoje, obie mamy prawo do opisania swojego podejścia. nie zrozumiałaś co miałam na myśli. a Twoje negatywne podejście nie zachęca do dalszej dyskusji.

31

Wielokropek napisał/a:

Prawdziwie. smile

Prawidziwie i z calym dobrodziejstwem inwentarza wink

32

Chciałabym, żeby ludzie mnie postrzegali lepiej, niż sama się postrzegam smile

I chciałabym się sama widzieć z lepszej strony.

Posty [ 33 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Jak chcemy być postrzegani przez ludzi?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024