Kryteria wyboru filmów - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ŚWIAT FILMU » Kryteria wyboru filmów

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

1 Ostatnio edytowany przez Melancholy (2013-09-08 00:47:18)

Temat: Kryteria wyboru filmów

Jakie macie wytyczne, szukając filmów na daną chwilę? Oglądacie co się akurat ciekawego nawinie, na chybił-trafił, czy może macie jakieś przemyślane i starannie przygotowane pozycje? A może zależy to od nastroju?

Ja zazwyczaj oglądam fazami, kierując się odpowiednimi kryteriami i rzadko zdarzają się wyjątki, oglądanie 'byle czego'. Miałam kiedyś fazę np. na amerykańskie filmy o tematyce wojennej (ale nie wypowiadam się na tematy zakłamania w tej dziedzinie, tutaj kłania się moja nieznajomość faktów historycznych, łącznie z tymi dość podstawowymi, liczyła się dla mnie fabuła, gra aktorska, etc.), najdłużej chyba nie opuszczała mnie chęć na filmy LGBT i do tej pory zdarza mi się wyszukiwać perełki z tej kategorii, były dni skupienia na temat Żydów, obozów itp., filmy z Angeliną Jolie, Deppem, Robinem Williamsem, DiCaprio, Tima Burtona, filmy o zaburzeniach psychicznych, filmy 'ambitne', czyli m.in. Bergman...

Nigdy, ale to nigdy nie miałam fazy na polskie filmy, polskie komedie romantyczne, jakiekolwiek komedie romantyczne, komedie i melodramaty, kompletnie nie mój klimat.

PS Podoba mi się ranga Tajemnicza Lady, może przestanę postować żeby przy niej pozostać? smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Kryteria wyboru filmów

Wytyczne?
Oglądam filmy dla przyjemności - to, co mnie interesuje i czasem dorzucam do tego jakąś klasykę.  Nie jestem koneserem filmowym, nie pretenduję do miana znawcy kina i nie zamierzam brylować w towarzystwie znajomością Antonioniego czy Allena.
Oglądanie filmów "bo trzeba je znać" ograniczyłam do kilkudziesięciu tytułów, bo się okazało, ze coś, co nie jest w moim typie wchłaniam z trudem i na przymus - dlatego nie widzę w tym sensu.

3

Nie mam kryteriów.Oglądam "jak leci".Czasem za namową kogoś, czasem przypadkowo, zwłaszcza w nocy można trafić na coś ciekawego.

4

Moje kryterium doboru filmów...hmmm...
-filmy polecone (to oczywiste, że często ogląda się polecone filmy)
-filmy z ulubionych gatunków (sf, dramat, thriller, akcja, komedia - chyba w tej kolejności nawet)
-obsada (nie cierpię filmów z aktorami których nie lubię, takie nawet z polecenia, oglądam na samym końcu bądź wcale wink )

5

Bardzo lubię oglądać dramaty. Lubię filmy z przesłaniem, tzw ambitne.

6

Ja zanim coś obejrzę to czytam recenzje i komentarze o filmie w necie. Jak zbiera pozytywne opinie, to oglądam. Choć przyznam sie wam kochane, że czasem tytuł lub plakat zachęci mnie do obejrzenia smile Takie moje małe zboczenie big_smile

7

Kryterium? Jeżeli gdzieś natrafię na jakiś tytuł ( rozmowa w autobusie, internet, jakiś portal, news w wiadomościach, forum jakieś, znajomi widzieli etc etc etc ) i on mnie zaciekawi to trafia na listę 'oczekiwanych'. A moja ma w tym momencie tak na oko sporo ponad 1000 tytułów. lol Inną sprawą jest to, że jeśli kierujemy się pewnymi kryteriami właśnie jest szansa, że przeoczymy / odrzucimy jakiś świetny film.

8 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2013-09-11 18:00:16)

Melancholy napisał/a:

Jakie macie wytyczne, szukając filmów na daną chwilę? Oglądacie co się akurat ciekawego nawinie, na chybił-trafił, czy może macie jakieś przemyślane i starannie przygotowane pozycje? A może zależy to od nastroju?

Ja zazwyczaj oglądam fazami, kierując się odpowiednimi kryteriami i rzadko zdarzają się wyjątki, oglądanie 'byle czego'. Miałam kiedyś fazę np. na amerykańskie filmy o tematyce wojennej (ale nie wypowiadam się na tematy zakłamania w tej dziedzinie, tutaj kłania się moja nieznajomość faktów historycznych, łącznie z tymi dość podstawowymi, liczyła się dla mnie fabuła, gra aktorska, etc.), najdłużej chyba nie opuszczała mnie chęć na filmy LGBT i do tej pory zdarza mi się wyszukiwać perełki z tej kategorii, były dni skupienia na temat Żydów, obozów itp., filmy z Angeliną Jolie, Deppem, Robinem Williamsem, DiCaprio, Tima Burtona, filmy o zaburzeniach psychicznych, filmy 'ambitne', czyli m.in. Bergman...

Nigdy, ale to nigdy nie miałam fazy na polskie filmy, polskie komedie romantyczne, jakiekolwiek komedie romantyczne, komedie i melodramaty, kompletnie nie mój klimat.

PS Podoba mi się ranga Tajemnicza Lady, może przestanę postować żeby przy niej pozostać? smile

U mnie to więcej zależy od nastroju albo nie tyle od nastroju tylko tego, co w danej chwili chcę obejrzeć. Ja np lubię i komedie romantyczne, ale też poważniejsze dramaty, dlatego można powiedzieć, że raz oglądam coś "odmóżdżającego" a raz za to mocnego, co skłania do refleksji, raz np "Kac vegas", a raz np "Pianistę" - taki przykład. No, ale czasem też zdarzały mi się fazy i np oglądałam pod rząd też o zaburzeniach psychicznych czy filmy uważane za ambitne czy właśnie te lekkie filmy pod rząd, bo na to akurat miałam ochotę. Jednak nie mam tak często, raczej raz oglądam to, a raz to.

Czasem też oglądam film z polecania i tu czasem jest miłe zaskoczenie, bo czasem myślę "E tam, nic ciekawego, nie dla mnie", a potem okazuje się, że jednak warto było obejrzeć, "zaryzykować" i obejrzeć ten film. Czasem oglądam na kinie letnim i tym podobnym i tam czasem też jestem nastawiona sceptycznie np tak było przy "Avatarze" i "Django", a ostatecznie byłam bardzo zadowolona smile

Czasem też zwracam uwagę na obsadę, ale tu chyba mniej, bo widziałam w filmach wielu mniej znanych aktorów, a seans też uważam za udany, więc dla mnie nie działa zasada, że musi być znana obsada, bym coś obejrzała. Po prostu bardziej tematyka filmu ma być interesująca. A czasem i może nie jest dla mnie bardzo interesująca, ale okazuje się, że ma to "coś" smile

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ŚWIAT FILMU » Kryteria wyboru filmów

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024