on chce mieć dziecko, a ja jeszcze nie - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » TRUDNA MIŁOŚĆ, ZAZDROŚĆ, NAŁOGI » on chce mieć dziecko, a ja jeszcze nie

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 31 ]

Temat: on chce mieć dziecko, a ja jeszcze nie

Znamy się 7 lat, a 6 lat on jest ode mnie starszy. Nie dziwi mnie to, że chce dziecka, poniewaz jest już w takim wieku. Niestety ja nie chce teraz. Chciałabym minimalnie za rok, jak będ kończyła studia. Niestety on się upiera. Albo teraz albo nigdy. Co robić???:(

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: on chce mieć dziecko, a ja jeszcze nie

Ile masz lat?
Powiem szczerze i otwarcie. Gdyby mnie facet postawil w tak stanowczy sposob przed wyborem "teraz" albo "nigdy", wybralabym NIGDY, choc uwierz mi, ze bardzo chce miec dzieci i czuje sie juz na nie gotowa.
Posiadanie dziecka to nie jest dowod milosci, to jest decyzja. A decyzje para powinna po pierwsze podejmowac wspolnie, a po drugie - oboje powinniscie miec ta pewnosc, ze ten moment jest na ciaze odpowiedni.
Krotko mowiac: nikt nie ma prawa, nawet w imie milosci czy "potrzeby" posiadania dziecka decydowac za Ciebie.
On czuje sie gotowy, a Ty nie? Dojrzali ludzie beda w takiej sytuacji dazyli do kompromisu.

Szczera rozmowa to tutaj podstawa. I przede wszystkim, miej swiadomosc, ze niezaleznie od wieku, masz prawo wstrzymywac sie z podjeciem tej bardzo waznej decyzji do momentu, w ktorym bedziesz chciala zajsc w ciaze.

3

mam 23 lata. Dziękuje Ci za ta odpowiedź, jest dla mnie bardzo ważna:) Wiem, ze masz rację, ja też tak uwazam. Niestety trudno z nim przeprowadzić szczerą rozmowę... Samo ultimatum, które postawił mówi jaki jest.

4

Rozmową na pewno pokażesz mu swoje argumenty, jeśli wtedy nie zrozumie to pojawi się problem...
ale jakoś wydaje mi się że kurde ten rok to nie jest dużo, powinien dać Ci skończyć studia i dopiero.

5

Jeśli Cię kocha to poczeka, faktycznie rok to nie jest duży okres czasu, porozmawiaj z nim że wolisz skończyć spokojnie szkołę i dopiero brać się za macierzyństwo. Prawda jest taka że kobieta odgrywa ważniejszą rolę niż tata i nawet gdyby twój facet dwoił się i troił to i tak nigdy nie będzie w stanie cię w 100% wyręczyć. Dziecko wymaga dużego poświęcenia,  odmowy z wielu przyjemności, więc jak masz ,np. uczyć się do egzaminów jeśli nie będziesz mieć na to czasu. Rozumiem gdybyś była przed 30 to faktycznie nie było by z czym czekać ale jeszcze masz czas, mężczyźni niestety  niektórych rzeczy nie rozumieją:(
Pozdrawiam

6

Przedstawiłam mu swoje argumenty, on jestem twierdzi, ze jestem niepoważna. On mi coś zapewnia, ja też powinnam.

7

w takim razie nie rozumiem faceta... sam powinien rozumieć że chcesz być wykształcona, nie chcesz sobie robić przerwy... może jakoś w końcu mu przetłumaczysz. on chce bo już jest pewnie po studiach, ale niech zrozumie że Ty jeszcze nie. faceci czasem są strasznymi egoistami;/

8

truskawka napisał/a:

Przedstawiłam mu swoje argumenty, on jestem twierdzi, ze jestem niepoważna. On mi coś zapewnia, ja też powinnam.

Stawianie ukochanej osoby w takiej sytuacji i totalny egoizm z jego strony - to dopiero jest niepowazne.
Posiadanie dziecka to absolutnie nie jest cos, co sie POWINNO - powinnas przechodzic na pasach i zielonym swietle, powinnas nie palic, powinnas zmieniac bielizne i skarpetki, ale "powinnas miec dziecko"? Nie, dobrze dziecku jest w wiekszosci przypadkow wtedy, gdy macierzynstwa CHCIALAS.
Jesli on mowi o tym, ze masz mu cos zapewnic i tym czyms ma byc syn/corka to zachowuje sie jak Neandertalczyk.
Gdy juz o zapewnieniach mowimy, jak dla mnie on Ci nie zapewnia jednej z najwazniejszych rzeczy, bys poczula sie bezpiecznie - akceptacji i poparcia dla Twoich zyciowych planow. I tego bym sie trzymala.

Od momentu, w ktorym pojawia sie dziecko NIGDY juz nie wraca sie do stanu poprzedniego, rodzicem jest sie dozywotnio. I choc moge popierac pewne zmiany na rzecz milosci, nie chcialabym absolutnie podporzadkowywac im zycia.
Powiedz zdecydowanie NIE i nie pozwol zadac od siebie dowodow milosci/dojrzalosci/etc.

9

sama mam partnera 12 lat starszego.I wlasnie boje sie tego,ze on
juz niedlugo bedzie chcial miec dzieci,a ja jeszcze nie.

10

No i właśnie. Powiedziałam kategoryczne NIE wczoraj wieczorem i odszedł w poszukiwaniu kobiety, która nie będzie tak niewdzięczna jak ja...

11

Czyli poszedl szukac glupiej posiadaczki macicy, bo widac to jedyne kryterium, ktore go interesuje, co wyraznie oznacza, ze on sam moze zaoferowac jedynie swoje plemniki. Przyklad dojrzalosci i odpowiedzialnosci, a takze gotowosci do kompromisu, czegos, co ja przynajmniej uwazam za kluczowe u faceta, ktory mialby byc ojcem moich dzieci.

Wiem, ze to boli, ale musisz sie trzymac. Pojawi sie w Twoim zyciu facet, ktory bedzie Ciebie warty. A uwierz mi, ze w przyszlosci bedziesz opowiadala ta historie jako anegdote, z ktorej beda sie smiali wraz z Toba kolejni partnerzy.
Ile byliscie razem?

12

7 lat. nie chciała slubu nic, tylko dziecko. Jakby tak na mnie nie wymuszał, to na pewno niedługo by się to stało, ale... ech niech idzie, niech szuka;/

13

Pierwszy raz spotykam się z tym, żeby facet miał tak silną potrzebę posiadania dziecka, kosztem swojego związku, swojej miłości. W dodatku po tylu latach związku... Posiadanie dziecka to nie jest zachcianka, którą można spełnić albo nie. To poważna decyzja dotycząca całego życia. Truskawko, czy naprawdę to był jedyny powód jego odejścia?

14

Troche śmieszne podejście tego faceta. Ok, chce mieć dziecko...ale dziecko się ma we dwójke a nie tylko on...myśle że wykazał się tutaj niezłym egoizmem smile
i grymasem swoim smile

15

Oczywiscie, we wszystkie diably, niech idzie!
Swoja droga, wczoraj w nocy natknelam sie na swietny artykul... Pomogl mi kilka rzeczy odnosnie rozstan poukladac sobie w glowie.
http://kobieta.interia.pl/psychologia/j … 22118,2425

16

Może to nawet i dobrze...niech poszedł, myśli że Cię zaszantarzuje, nie daj się!! spełniaj swoje marzenia, tego kwiatu to pół światu.  Nie ma sensu nic na siłe, z resztą widać że ma bardzo egoistyczne zamiary... coś mi się w tym jego zachowaniu nie podoba, może ma jakiś problem z sobą, ile się teraz słyszy o facetach co chcą tylko od kobiety urodzenia dziecka,  dziecko czczą jak bóstwo a kobietę traktują jak szmatę i niańkę...

17

po co mu dziecko? skoro sam zachowuje się jak 5-latek?! takie zachowanie na pewno nie świadczy o jego dojrzałości!!

nie bądź uległa-jeśli nie jesteś gotowa, nie ma sensu się zmuszać dla kogoś-on odszedł od Ciebie, ale myślę że to co się między Wami wydarzyło będzie dobrą lekcją i doświadczeniem na przyszłość!

18

Bardzo dobrze, że sobie poszedł...miałabys dwoje dzieci....

19

blacrose napisał/a:

Bardzo dobrze, że sobie poszedł...miałabys dwoje dzieci....

Trafilas w samo sedno!

20

Nie jest mi tak nawet jakoś strasznie przykro... Czuje się może i lepiej, mam spokój... A do tego, powiem po cichu.. odezwał się stary, dobry kolega;)

21

On chce do mnie wrócić, dziewczyny co mam robić?????:/

22

To było do przewidzenia;) Strzelił focha i chciał sprawdzić czy grożąc rozstaniem ulegniesz i zgodzisz sie na dziecko. Ojej, jak to brzmi... hmm Truskawko, to Twoja decyzja. Odpowiedz sobie szczerze na pytanie: Czy chcesz z nim być? Czy Go kochasz? Czy możesz być pewna, że gdy wrócisz On nie będzie już nalegał w wiadomej kwestii...? Jedno jest pewne, zanim podejmniesz decyzję o powrocie do niego przeprowadz z nim poważną rozmowę. Musi wiedzieć, że nie dasz sobą manipulować.
Powodzenia:)

23

Nie przyjelabym z powrotem faceta, ktory potraktowal mnie przedmiotowo i w rownie dziecinny sposob porzucil. Mam szacunek do swoich uczuc i tego samego wymagam od mezczyzny - chce wiedziec, ze moge ufac swojemu partnerowi, kiedy mowi, ze mnie nie opusci i po takim rozstaniu nigdy bym juz tej wiary nie miala.

24

Truskaweczko, On chce mieć dziecko, ale co oferuje Tobie? Konkubinat?

25

Chce mieć dziecko - ale to odpowiedzialność a nie kwestia posiadania!

26

Teraz Ty sobie nim trochę pomanipuluj:) Niech nie myśli że jesteś skruszona swoim zachowaniem i szybciutko do niego wrócisz- pan i władca się znalazł. Lepiej zastanów się nad tym dawnym kolegą, a nie będziesz sobie psychopatą głowę zawracać. Prędzej czy póżniej posunie się do tego że ci witaminy zamiast tbletek anty zamieni i dopiero wtedy będziesz miała problem. Pomyśl czy chcesz być z tym człowiekiem do końca życia?? bo prędzej czy później namówi Cię na dziecko, potem nie będzie już odwrotu...

27

On dużo mi oferuje: dom, wygodne życie, małżeństwo też... Ale chce dziecka, którego ja nie chce. Nie chce też go stracic, bo już tyle razem jesteśmy:(

28

Tylko dlatego nie chcesz go tracić? To taka sama głupota jak chęć posiadania dziecka 'bo się powinno je mieć'.

Dziewczyno, on Cię traktuje przedmiotowo - masz tutaj domek, masz kaskę i ródź mi dzieci. Na związek to dobrze nie wróży - bo za 9 miesięcy zostaniesz sama z tym maluchem w domu a on będzie spełniał kolejne swoje zachcianki nie zważając ani przez chwilę na Twoje potrzeby.

29

Truskawko, decyzja nalezy do Ciebie. Ja bym wyciagnela wnioski z tego porzucenia i nie wrocila, bo dla mnie oprocz milosci liczy sie rowniez to, czy zwiazek jest stabilny i czy czuje sie w nim bezpieczna...

30

Jeśli odpowiada Ci zycie ,,samotnej" matki, z pięknym domem i pieniędzmi, które będą ci wynagradzać miłość, będziesz jedną z nałożnic pana, jego służąca, praczką, kucharką i panią do towarzystwa i przy znajomych będziesz pokazywać jaka jesteś szczęśliwa to proszę cię bardzo bądź z nim...
Życzę szczęscia

Posty [ 31 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » TRUDNA MIŁOŚĆ, ZAZDROŚĆ, NAŁOGI » on chce mieć dziecko, a ja jeszcze nie

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024