dozwolone od lat 18 - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 18 ]

Temat: dozwolone od lat 18

jak sadzicie, do jakiego stopnia powaznie traktowac ograniczenia wiekowe?
moja corcia ma 17 lat, niedlugo skonczy 18, wiec uwaza sie za dorosla osobe. wiem, ze czasem popala i ze zdarzylo jej sie sprobowac alkoholu. mialam z nia nawet powazna rozmowe na ten temat i przyznam, ze nie wiem sama co o tym myslec. z jednej strony rzeczywiscie, Madzia ma troche racji mowiac, ze co to za roznica pare miesiecy w te czy wewte  ze za 3 miesiace nie bedzie duzo bardziej dorosla, niz jest teraz, a już w gimnazjum młodzież pali papierosy i pije piwo na imprezach. jak mam na to wszystko reagować?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: dozwolone od lat 18

Nie chodzi tutaj o ograniczenie wiekowe. Dzieci te które mają 10 lat i te które mają lat 18 należy uświadamiać że alkohol i nikotyna to nałogi. Szczerze to zdumiewa mnie fakt że rodzice tolerują w dzieciach chęć" spróbowania " bo w gimnazjum się pije......Argument nie do przebicia.....Szok!

3

szczerze? kiedy miała  16 lat... to takie chodzenie, ukrywanie się i picie alkoholu było fajne... poszłam do liceum, zaraz skończyłam 17 lat... alkohol piłam dosłownie okazyjnie i to w małych ilościach ponieważ na wakacjach przed liceum upiłam się do nieprzytomności i w sumie żaden alkohol mi nie smakuje i każdy wzbudza we mnie odruch wymiony. Skończyłam lat 18 pół roku temu... stwierdziłam, że po co się upijać, później kac a co wcześniej to nie wiem bo film mi sie urwał... już nawet jak jest ważna okazja... to na prawdę bardzo rzadko piję, nawet na moją 18 wypiłam chyba tylko lampkę albo dwie wina. Rodzice tak bardzo mnie nie pilnowali. Zawsze ja byłam uważana za tą grzeczną... całą uwagę jeśli chodzi o wyjścia, spóźnianie się itd.. skupiona jest ma mojej siostrze. Nawet jak wtedy się upiłam do nieprzytomności mama po mnie przyszła a na drugi dzień jeszcze mi rosołek robiła... bałam się, ale powiedziała tylko, że ma nadzieję, że to mnie czegoś nauczyło. Moim zdaniem jeśli to jej palenie jest poważne, to będzie paliła i będzie uważała, że ma do tego prawo a jeśli chodzi o alkohol... widzę po moich znajomych ja to jets. Zakazany owoc smakuje najlepiej, jak to bedzie już legalne to straci to coś.

4

Mysle, ze warto z corka porozmawiac na temat tego, co oznacza dla niej ukonczenie tych magicznych, tak bardzo wyczekiwanych 18 lat.
Wyjasnij jej, ze doroslosc nie oznacza tylko przyjemnosci, ale niesie rowniez ze soba pewne obowiazki. I skoro chce byc traktowana jak dorosla, powinna Ci ta dorosloscia rzeczywiscie zaimponowac, prawda? A uzywanie argumentu, ze 13letnie dzieci popalaja na imprezach, to owszem, smutny komentarz do dzisiejszej rzeczywistosci, ale na pewno nie argument w rozmowie.

Wydaje mi sie, ze znasz swoja corke na tyle, by stwierdzic, czy jest odpowiedzialna i rozsadna dziewczyna, czy tez nie. Jesli wiesz, ze ma glowe na karku, to nie widze wielkiego problemu w tym, zeby od czasu do czasu kulturalnie wypila z Wami lampke wina czy tez pozwolila sobie na drinka na imprezie.
Jednak dopoki mieszka w Waszym domu, co mozesz podkreslic w rozmowie, to Wy wraz z mezem ustalacie reguly. I macie pelne prawo nie zgadzac sie na powroty nad ranem, pijanskie wybryki czy palenie papierosow.
Mlodziez, takze ta, ktora lada dzien odbiera dowody, wciaz potrzebuje rozsadku swoich rodzicow. I choc nie ma co histeryzowac i przesadzac, warto powiedziec szczerze i otwarcie, ze panuja w Waszym domu pewne zasady, do ktorych corka musi sie dostosowac. I dokladnie na ten argument powolywalabym sie w rozmowie, uwazajac wspolne mieszkanie, a nie wiek za zrodlo pewnych oczekiwan z Waszej strony.

5

Kiedy miałam lat 16 poraz pierwszy spróbowałam alkoholu, raz opiłam się do tzw zgona , rodzice mnie ukarali, i potem zdarzało mi się bardzo rzadko. kiedy poszłam do liceum nie mialam problemów rodzice kontra alkohol, zrozumieli że dorastam i że nie jest to już dla mnie zabronione ,to mój wybór. teraz lat mam prawie 21, raz imprezuje cały weekand, a raz nie pije nic kompletnie przez miesiąc, rodzice to rozumieją, wiedzą że nie jestem głupia i przede wszystkim mi ufają. nie muszą mi tłumaczyć co to nałóg bo sami palą papierosy więc ostrzeganie mnie przed paleniem było by co najmniej dziwne, alkohol mój tata był/jest alkoholikiem niepijącym od 10 lat, wiem co to alkoholizm, i wiem że ja tego nie chce.potrafię kontrolować siebie i nie przesadzać. jeśli bym przesadzała na pewno by rodzice na mnie chcieli jakoś wpłynąć.
Myślę że to normalne że ona w tym wieku próbuje, teraz niestety młodzież zaczyna przygodę z alkoholem coraz wcześniej, a rodzice nie mają na to wpływu, bo musieli by je kontrolować 24 h na dobę... a to doprowadziło by do konfliktu.
trzeba tylko znaleźć porozumienie. ooo przez pewien czas miałam z rodzicami taka umowę że mialam mówić że idę na przykład na piwo, albo 2 , ja dotrzymywałam słowa, oni wiedzieli i nie było problemów.

6

hmmmm... ja w wieku 16 lat miałam chłopaka u ktorego dosc czesto bywałam..rodzice oczywiscie musieli mi pozwolic nie tak że sama sobie powiedziałam ze jade do niego czy cos i jechałam..musiałam spytac:/
jeo tata ma firme i kasy im nie brakowalo i nie brakuje i wtedy zaczela sie ma przygoda z alkoholem...bywalam u niech na roznych imprezach: imieniny swieta sobotnie grille, wspolne wypady na festyny i do baru...i za kazdym razem lal sie alkohol bo oni prawie codziennie cos łyczą:) i ja tak z nimi az do padłego czasem...wtedy nic mi nie było( chodzi o kaca) wracałam do domu w nocy o wyznaczonej godzinie i szlam spac...choc myslam ze nikt mnie nie widzi.. a rano sie budziłam i telefon od mamy-ale miałaś fajke:)
a kiedy juz sie rozstalismy i brakowalo mi chyba pol rou do 18lat to stwierdzilam ze mimo tego ze teraz moge pic palic bo zbliza sieten wielki dzien..to ten ores szalenstwa i fascynacja alkoholem minela..i do dzis pije tylko okazyjnie piwko lub te symboliczne kieliszki na jedn i na druga noge:) ale nic wiecej gdyz nie daje mi to satysfakcji...

a papierosów tez probowalam ale to jeszce gdy bylam w gim. i mialam13lta to z kuzynka palilam...jednak moj tata zawsze powatarzal ze lepiej piwo wypic niz fajke zakurzyc, bo przynajmniej na nerki dobrze wplywa... itego sie trzymam:)) i gdy teraz rozmawiam ze znajomymi przy rodzicach czy pale czy nie..to nie kryje ze probowalam...oni wiedza ze mi toi nie smakuje nie ciagnie mnie i ze mam slowa taty gleboko w sercu:)) 

a i nie żałuje tego co przeszłam z alkoholem..że spróbowałam... bowiem przychodzi taki czas ze w koncu to sie nudzi, i dorastanie pokazuje nam to ze lepiej nie robic sobie problemow i warto zastanowic sie nad tym czy chce nadwyrezyc wyrozumialosc i taka wewnetrzna kceptacje rodzicow...czy jednak chce im robic na zlosc i ranic ich za kazdym razem...

7

szczerze mowiac, wasze historie troche mnie przerazaja... nie wydaje mi sie zdrowe upijanie sie w tak mlodym wieku. nawet, jesli potem macie, jak to mowiecie "uraz", to jednak akkohol to trucizna a mlody organizm jest duzo bardziej podatny na jej zle skutki...

8

A jak widzisz kwestie rozmowy, o ktorej Ci pisalam?

Osobiście uważam, że dzieciom należy stawiać wyraźne granice. Oczywiście, że za 3 miesiące Twoja córka nie będzie bardziej dorosła, niż jest teraz. Ale teraz nie jest zapewne dużo dojżalsza niż 3 miesiące temu. I tak dalej i tak dalej. Przez zacieranie granic nie wiemy, jak postępować.

10

madziorala napisał/a:

szczerze mowiac, wasze historie troche mnie przerazaja... nie wydaje mi sie zdrowe upijanie sie w tak mlodym wieku. nawet, jesli potem macie, jak to mowiecie "uraz", to jednak akkohol to trucizna a mlody organizm jest duzo bardziej podatny na jej zle skutki...

nie mówimy, że to zdrowe, ale że to nas czegoś nauczyło.

11

Nie wiem czy to coś córce da, ale możesz je ode mnie powtórzyć, że mam 23 lata i już teraz tęsknię do beztroskiej 17 choć mogę pić i palić ile wlezie. Tylko że w moim wieku ludzie rzucają, bo to trucizna, bo mają paskudną cerę, bo ich nie stać, bo zmądrzeli. I gorzko żałują, że zaczynali.

12

zwykle to co lubimy jest trucizną. czy czipsy są zdrowe? czy hamburgery frytki smażone mięso jest zdrowe- nie bardzo.
nie da się uchronić przed truciznami, nawet jeśli sama nie będzie paliła to pójdzie do knajpy i będzie bierną palaczką. ona sama musi sobie wyznaczyć granice, Ty jako matka musisz jej w tym pomóc ,a poźniej nie będziesz z nią miała problemów. ja z moimi rodzicami dogadałam się na tyle dobrze, na tyle rozumiem ich stanowisko, a oni moje, że rozumieją wszystko, do pewnego momentu, którego na szczęście już dawno nie było. Ty pomóż jej znaleźć granice, a ona to powinna z czasem zrozumieć.

13

Ja w wieku 17 lat już dawno imprezowałam i robilam wszystko to samo co moi starsi zanjomi.
Zresztą nikt przecież nie pytał o dowód! Teraz się jakoś zaostrzyło i nawet nie pytają więcej, niż jak byłam nastolatką.
Chociaz z drugiej strony pamietam, że moi starzy się wściekali smile
Maximum przesady to są filmy dozwolone od 18 roku życia. Że czegoś takiego nie wolno oglądać siedemnastolatkowi:
http://www.youtube.com/watch?v=Ti8ob6mQVak

14

@yvette: postaram się przeprowadzic rozmowę wedlug Twojej rady, ale nie wiem jak to wjdzie... ostatnio rozmowy sa coraz trudniejsze...

15

@purka: ja sie nie znam na kinie za dobrze, trudno mi ocenic, ale na przyklad ta scena z dwoma facetami w stroju sado maso czy z atakowaniem za pomocą wibratora... nie wiem, czy to sa tresci, ktore chcialaym w tej chwoli przekazywac mojej corce... im dluzej uchowa sie mozliwie z dala d tego, tym lepiej.

16

uwierz mi Twoja córka pewnie nie takie sceny widziała... żyjemy w dobie internetu i dostęp do wszelkich treści jest bardzo łatwy. Co z tego, że pojawia się komunikat w stylu "18+" jeśli pod spodem po prostu się zaznacza, że ma się 18 lat?...

17

madziorala, te rozmowy beda coraz trudniejsze, w koncu, jak to mowia - male dziecko, maly problem, duze dziecko, duzy problem wink
Najwazniejsze, zeby byc konsekwentnym i nie dac sie zwariowac. Powiedz corce, ze wierzysz w jej madrosc i dlatego dajesz jej kredyt zaufania - w ramach tego kredytu mozecie zgodzic sie na przyklad na lampke wina od czasu do czasu. Ale nie zyczycie sobie palenia papierosow tak dlugo, jak mieszka z Wami, poniewaz tego nie akceptujecie.
Nastolatkom czasami trudno jest takie zasady zrozumiec, a tym trudniej przychodzi to tej mlodziezy, dla ktorej jasne reguly w domu to absolutna nowosc. Jesli wczesniej nie egzekwowaliscie konsekwentnie pewnych zasad, niestety teraz zbierzecie tego zniwo.

A dlaczego te rozmowy staja sie trudniejsze? Napisz, sprobuje pomoc, na co dzien pracuje z dziecmi i mlodzieza.

Posty [ 18 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024