luc napisał/a:Nirvanka87 napisał/a:mój pomysł ma tylko jeden minus i tutaj fakt jest to mało etyczne rozwiązanie. Takimi katami zostaliby obecnie odsiadujący wyroki mordercy. Oczywiście ustawa zawierałaby zapis, że od momentu wejścia w życie, żaden nowy morderca nie może być zatrudniony na takim stanowisku.
Jeżeli chcemy żyć w bezpiecznym kraju, to sorry, ale w dzisiejszych czsach nie ma innej opcji jak w pewnym sensie zastraszenie. Ludzie muszą wiedzieć, że za popełnienie zbrodni czeka ich to samo, a nie życie na nasz koszt.
1. O matko...Ależ masz pomysły. Oględnie rzecz ujmując - przerażające. Chwała bogu, że nie mają szans na realizację.
A jak się już skończą odsiadujący wyrok mordercy?
2. Dawno już prowadzono badania, których wyniki sprawadzały się do konkluzji: zastraszanie czy zaostrzanie kar nie powoduje spadku przestępczości. Tylko szybka i nieuchronna kara.
Szybką i nieuchronną karą może być zrobienie tego co oprawca zrobił ofierze. Przecież to jest genialne.
Kaci byliby katami dożywotnio, przecież i tak mieli odsiedzieć dożywocie. Myślę, że system musiałby działać ok 20- 30 lat, potem ludzie by się po prostu bali mordować. Oczywiście zdarzałyby się takie przypadki,a le myślę, że byłby to znikomy procent, wtedy można by było to zastąpić bardziej humanitarnym uśmiercaniem, np wstrzyknięciem trucizny, oczywiście bez znieczulenia. Aczkolwiek uważam, że znalazłyby się osoby, które wcześniej nie popełniały zbrodni, a chciały by zostać katami, ja mogłabym być taką osobą. wiem, że to co bym robiłaby byłoby słuszne, bo uchroniłoby kolejne osoby od strasznych cierpień.
Dlaczego niby moje pomysły są straszne? bo chciałabym wprowadzić cały system? Czym moje pomysły różnią się od milionów komentarzy, które występują po każdym brutalnym mordzie czy gwałcie? niczym, każdy przy zdrowych zmysłach chce śmierci pedofila, czy mordercy, na każdym kroku piojawiają się wypowiedzi, o kastracji tępym nożem, czy o kulce w łeb. Mój pomysł jest gorszy bo jest niby przerażający?
Co jest złego w traktowaniu ludzi tak jak oni traktuja innych. Ktoś kogoś zabił też go należy zabić. Proste, logiczne i jakże genialne w swej prostocie. Przeraża Was to bo nie potraficie logicznie myśleć, zaślepia Was durne prawo i jakis zupełnie kretyński system wartości, który nam został zasczepiony. Oczywiście macie prawo do swojego zdania, tak jak ja do swojego, ani mój pomysł nie jest bez wad, ani wasze (chociaż do tej pory nie usłyszałam, zadnego sensownego, ani nawet niesensownego). Wiecie jaki jest problem? że ludzie nauczyli sie niby być humanitarni, tylko, ze w dzisiejszych czasach, gdzie jest tylezbrodni i zła to możemy się wszyscy tym podetrzeć. Jeżeli nie wprowadzimy systemu opierającego się przynajmniej po częsci na zabijaniu, to sami zostaniemy zamordowani, albo w inny sposób krzywdzeni.
Na tym kończę dyskusję z mojej strony, bo i tak się nawzajem nie przekonamy, aczkolwiek czekam z utęsknieniem na jakis sensowny system wymierzania kar.