Seryjni zabójcy i pedofile wychodzą z więzienia. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Seryjni zabójcy i pedofile wychodzą z więzienia.

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 do 65 z 94 ]

Temat: Seryjni zabójcy i pedofile wychodzą z więzienia.

"Wśród nich są "wampir z Bytowa" czy "potwór z Piotrkowa". Ten drugi był nauczycielem. W 1988 roku zabił czterech chłopców w wieku od 11 do 13 lat.

Przestępcy, którzy przez wiele lat spędzali sen z powiek policjantom i rodzinom swoich ofiar niedługo wyjdą na wolność. Pierwsi już w przyszłym roku.

- Wiemy, z relacji niektórych sprawców, że oficjalnie deklarują oni, ze po wyjściu na wolność będą mordowali nadal. Stanowią oni ogromne zagrożenie dla innych ludzi, zwłaszcza dla dzieci ? mówił Zbigniew Ziobro, który w zeszłym tygodniu przekonywał, że nie ma innego wyjścia jak zaostrzenie kar.

Ci, którzy niebawem wyjdą na wolność w poprzednim ustroju zostali skazani na karę śmierci. Zanim wyrok wykonano, kara śmierci została zniesiona, a skazani dostali 25 lat."
/Polskie Radio/

Czy sądzicie, że wymiar sprawiedliwości nie popełnił żadnego błędu w stosunku do tych.... ludzi?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Seryjni zabójcy i pedofile wychodzą z więzienia.

Popełnił. Problemu by nie było gdyby karę śmierci zamieniono na bezwzględne dożywocie.
Teraz kombinuje się jakby tu zrobić żeby ich nie wypuścić, lub w jakiś inny sposób zachować w odosobnieniu od społeczeństwa. Oby im się udało.

3

Wymiar sprawiedliwości popełnia wiele błędów- wśród nich wypuszczenie Trynkiewicza, który odzyska na wolność w lutym przyszłego roku. W wieku 52 lat. W pełni sił. Ilu chłopców uda mu się jeszcze zabić? Dlaczego nie zamieniono mu 25 lat na dożywocie? Skoro jedną karę najwyższą zamieniono na drugą, dlaczego nie na trzecią?
Niektórzy ludzie nigdy nie powinni wyjść na wolność.
W kk więcej jest karygodnych niedociągnięć- jak ktoś kto znęcał się nad dzieckiem i w efekcie je zabił, może zostać skazany na 15 lat, a po kolejnych 10 i zatarciu skazania, wrócić do szkoły żeby uczyć dzieci( katechetka Krzymuska)? Lista przestępstw, które nie podlegają zatarciu, powinna zostać rozszerzona.

4

harmagedon napisał/a:

Dlaczego nie zamieniono mu 25 lat na dożywocie? Skoro jedną karę najwyższą zamieniono na drugą, dlaczego nie na trzecią?

Bo wtedy kary dożywocia jeszcze nie było. Najwyższa była właśnie kara 25 lat.

5 Ostatnio edytowany przez Pan Lewski (2013-07-26 02:27:15)

Musieliby zgwałcić podstawy systemu prawnego żeby ich w więzieniu zatrzymać.

Cała nadzieja w policji że będzie ich dobrze pilnować i wsadzi do pudła przy pierwszej okazji, albo...

Swego czasu sporo się mówiło o tym, że ponieważ prawo nie potrafi karać chuliganów, to na komisariatach dochodzi do dużej liczby wypadków typu "aresztowany spadł ze schodów". Kto wie, może znajdzie się jakiś policjant który postanowi po cichu popełnić ich samobójstwo.

Zupełnie osobną sprawą jest że Ziobro też powinien gnić w więzieniu.

6 Ostatnio edytowany przez harmagedon (2013-07-26 10:41:36)

luc napisał/a:
harmagedon napisał/a:

Dlaczego nie zamieniono mu 25 lat na dożywocie? Skoro jedną karę najwyższą zamieniono na drugą, dlaczego nie na trzecią?

Bo wtedy kary dożywocia jeszcze nie było. Najwyższa była właśnie kara 25 lat.

Wiem o tym. To skandal, że przez 25 lat nikt nie pokusił się o zmianę kk- dopiero teraz gdy od tej nieszczęsnej amnestii mija 25 lat, nagle na łapu- capu próbuje się wymyślić co zrobić z psychopatami wychodzącymi z więzienia.
A chodziło mi o to, że Trynkiewicz został skazany na karę śmierci. Mocą amnestii zmienili mu to na 25 lat. Kiedy w latach 90 nowelizowali kk, dlaczego nie zrobili tego w ten sposób, że skazani na 25, a uprzednio na karę śmierci, nie dostają dożywocia? Nie znam się na zawiłościach prawnych, ale to w moim, odczuciu jest skandal i bezmyślność.

panie lewski nie sądzę, żeby coś im sie stało- już ponad 24 lata cieszą się zdrowiem. Czytałam kiedyś artykuł w którym min był wywiad ze strażnikiem z aresztu, do którego przewieziono Trynkiewicza. Dobierali mu specjalnych więźniów i przekupywali ich, żeby go pilnowali, żeby sobie krzywdy nie zrobił...

eeeh

7

I po co to takie zyje?? krzywdy tyle narobił,i kolejnej biedy narobi,szkodniki spoleczne trzeba likwidowac jak szarancze

8

Tak, popełniono poważny błąd - powinno się te bydlęta rozstrzelać zanim zmiana prawa weszła w życie.

Pan Lewski napisał/a:

Swego czasu sporo się mówiło o tym, że ponieważ prawo nie potrafi karać chuliganów, to na komisariatach dochodzi do dużej liczby wypadków typu "aresztowany spadł ze schodów". Kto wie, może znajdzie się jakiś policjant który postanowi po cichu popełnić ich samobójstwo.

Obawiam się, że takie rzeczy, to tylko za PRL-u... Teraz prawo jest na tyle restrykcyjne, że chroni przestępce, a nie ofiarę, a policja też niewiele może, a już na pewno nie na drodze "wypadku".

9

No ja w tym wypadku jestem za karą śmierci - skoro oni i tak nie chcą niczego zmienić.
Ale nie ma się co obawiać: wrócą do więzienia bardzo szybko; deklarują, że będą robić to samo dalej; zabijać i gwałcić. Po co? No po to, by wrócić do więzienia. Tylko tam potrafią funkcjonować.

Gdzie osoba znana wszystkim z imienia i nazwiska, skazana za w/w przestępstwa, odizolowana od społecznego życia przez 25 lat znajdzie pracę? Jak będzie żyła? Nie ma szans. Wróci szybko. Tylko to oznacza dla nas, Was podatników utrzymywanie z miesiąca na miesiąc takiego przestępcę.

10

Cat, obyś miała rację z tym prędkim powrotem za kratki. Choć z drugiej strony 25lat to wystarczająco dużo, aby przemyśleć sobie wszystko i kolejnym razem działać tak, żeby nie wpaść...

Catwoman napisał/a:

. Tylko to oznacza dla nas, Was podatników utrzymywanie z miesiąca na miesiąc takiego przestępcę.

A wcześniej pokrycie z podatków, czyli naszych wspólnych pieniędzy, kosztów złapania takiego, przeprowadzenia dochodzenia i procesu.

11

Najgorsze, że powrót gwałciciela i mordercy za kratki, będzie po kolejnej, niepotrzebnej zbrodni. Takiej której można było uniknąć...

12

Ja myślę, że ów osobnik popełni tę jedną zbrodnię, by wrócić za kratki -tam gdzie wikt i opierunek.

13 Ostatnio edytowany przez PaulinaZ (2013-07-30 08:38:48)

To bardzo ciekawe ale i przerażające... Czy ktoś wie więcej na ten temat? Np. ilu ich jest? Czy to wypuszczanie będzie zjawiskiem na masową skalę?

Kiedy ja się rodziłam, to oni właśnie byli zamykani. I pomyśleć, że przeżyłam całe swoje 25 lat życia, tyle mam wspomnień, poznałam tylu ludzi, tyle się nauczyłam, stałam się dorosłą osobą, a oni przez ten czas siedzieli w celach i pielęgnowali swoje zboczenia... I z tego co czytam, to czekali, aż wyjdą na wolność i poprzysięgli być zwyrodnialcami dalej...
Czy oni nie zostali nigdy objęci jakimś programem resocjalizacyjnym? Sesjami z psychiatrą? Nie można by ich jakoś wykastrować dla dobra ogółu? Czy to był temat zepchnięty gdzieś w zapomnienie? Przecież wiadomo było, że w pewnym momencie wyjdą. I to na świat, który zmienił się po ćwierci wieku...

Dobrze, że przynajmniej dzieci już mniej na podwórkach, bo większość siedzi przy komputerze w domu... wink
Ale tak już bez żartów, to macie może jakieś źródła gdzie można o tym poczytać?

Ok, już coś znalazłam... Skóra cierpnie:
"Już w trakcie procesu Mariusz T. twierdził, że "zabijając, doznawał odprężenia", a pytany, czy będzie usiłował nawiązać kontakty z małoletnimi po wyjściu z więzienia, bez wahania odpowiadał twierdząco. Nigdy nie wyraził skruchy za popełnione zbrodnie. Biegły seksuolog rozpoznał u oskarżonego biseksualną orientację płciową z cechami pedofilii."

14

Mariusz T.
Zaczyna mnie to juz smieszyc, sorry. Ale uwazam , ze morda i nazwisko powinny byc jawne, kazdego kto dopuszcza sie zbrodni na dzieciach, zwierzetach, albo gwalci czy zabija seryjnie czy tez dla zabawy.

15

A żabę albo ślimaka, to jeszcze można podręczyć bez wywieszania facjaty na mieście?

16

Snake napisał/a:

A żabę albo ślimaka, to jeszcze można podręczyć bez wywieszania facjaty na mieście?

I po cholere taki sarkazm i ironia w tak poważnym temacie ?że tez ci sie na zarty(zlosliwosci) zebralo  akurat tutaj
Problem jest duzy, szydzic z niego nie ma co

17

Hm, no chciałem uściślić czy jak wrzucę na wrzątek ślimaka, żabę czy jakowegoś skorupiaka, to podpada, to pod dręczenie zwierząt równe pedofilii, gwałtowi na kobiecie i czy mogę ryzykować upublicznienie facjaty. Temat może i poważny acz wyraźnie zmierza w kierunku linczu, co widać po niezrozumieniu instytucji kary, resocjalizacji i zatarcia kary. Pewnie i owszem można różnych takich podejrzanych o ohydne czyny z automatu karać śmiercią, po co w to mieszać sąd, to tylko marnotrawienie publicznych pieniędzy na udowodnienie tego co "wszyscy" wiedzą. To, że jak dowodzą historie z całego świata, że system nawet sądowy doskonały nie jest i od czasu do czasu zostaje skazany ktoś niewinny widać znaczenia nie ma. Pół biedy jak chodzi o wyrok więzienia, odsiedzi, okaże się, że niesłusznie, odszkodowanie dostanie, to i pożyje sobie godnie. Czapa jest jednak jakby nieodwracalna... Ale co tam, cel uświęca środki. Lepiej żeby jednego powiesili bez winy, niż trzech winnych miało kiedyś wyjść na wolność...

18

Jak widac dotychczasowa resocjalizacja w Pl przez te 25 lat mierne i mizerne efekty przyniosla (odnosze sie do sytuacji naszych glownych "bohaterow" tematu)
No więc opieram sie aktualnie na wypowiedziach i spostrzeganiach samych najgorszych skazancow, ktorzy lada moment na wolnosc wyjdą, nie kryją sie z tym, ze wsrod najbardziej brutalnej i przerazliwej przestepczosci (wielokrotne morderstwa,gwalty)większosci resocjaizacja to mit i zmiana spojrzenia na nowe życie jakie bedą prowadzic na wolnosci  jest awykonalna i nierealna.Juz to deklarują przed samym wyjsciem ,a co to bedzie po wyjsciu?
Niby im szybciej znow za kraty trafi tym lepiej, ale kosztem czego ?,a raczej kogo

19

Snake napisał/a:

co widać po niezrozumieniu instytucji resocjalizacji
i zatarcia kary

Resocjalizacja w przypadku pedofila-mordercy?
Większość specjalistów twierdzi, że pedofilii nie da się wyleczyć. Co najwyżej "zaleczyć". Głównie farmakologicznie.
Większość cywilizowanych państw ma funkcjonujące procedury postępowania z takimi osobami po odbyciu kary, a także w czasie jej odbywania.
U nas tego nie ma, a zabrano się za zmianę przepisów gdy dobiega końca ich czas kary.
Jakby nie było to wiadome przez ostatnie 25 lat.

Przy okazji: zatarciu ulega skazanie, nie kara.

20

Błędny jest całkowity system.
Nasze polskie prawo co krok ma w sobie jakieś denne przesłanki, jakby na to  nie patrzył, broniące takich ludzi. Pomijając fakt właśnie samego skazania, bezlitosne prawo przedawnienia itp.
Prawda jest taka, że zabójcy i pedofile nie powinni nigdy cieszyc się wolnością, żyjąc tuż obok nas.

21

Czyli dla przykładu kobieta maltretowana przez męża w końcu sięga po nóż i w trakcie kolejnego bicia wbija mu ten nóż, staje się zabójczynią. I co od razu czapa dla niej, czy tylko dożywocie? W końcu jest zabójcą i nie powinna już więcej znaleźć się wśród ludzi. A sprawcy wypadków samochodowych ze skutkiem śmiertelnym? Przecież to zabójcy.

22

Snake napisał/a:

Czyli dla przykładu kobieta maltretowana przez męża w końcu sięga po nóż i w trakcie kolejnego bicia wbija mu ten nóż, staje się zabójczynią. I co od razu czapa dla niej, czy tylko dożywocie? W końcu jest zabójcą i nie powinna już więcej znaleźć się wśród ludzi. A sprawcy wypadków samochodowych ze skutkiem śmiertelnym? Przecież to zabójcy.

Snake ale w tym wątku mówimy o konkretnych przestępcach: seryjnych zabójcach i pedofilach, a nie wszystkich.
Po drugie, chyba nie padła propozycja kary śmierci (chyba, że czyjś jednostkowy głos przeoczyłam), a tylko izolacja od społeczeństwa.
Takie są zresztą właśnie propozycje zmian prawnych.

Dla mnie w całym tym problemie najgorszym jest to, że wiadomym było to od dawna, a zabrano się za problem "za pięć dwunasta" jeśli nie później. Nie po raz pierwszy zresztą.

23

Snake napisał/a:

Hm, no chciałem uściślić czy jak wrzucę na wrzątek ślimaka, żabę czy jakowegoś skorupiaka

- To kwestia smaku, lepiej najpierw zamarynować a potem na gorący olej... smile

Wiecie, powiem tak. To oczywiście też są ludzie - bardzo zaburzeni, skrzywdzeni przez los ludzie. Tak jak ja na przykład lubię pewne rzeczy i pewne mnie podniecają, a inne nie - to żadna resocjalizacja nie byłaby w stanie tego zmienić i żadna resocjalizacja nie sprawiłaby, że zaczęłabym się rzucać przykładowo na 5cio letnie dzieczynki. Bo taka moja natura, że takie dziezcynki nie budza we mnie popędu.
I ten mechanizm działa tak samo u pedolifi. Oni po prostu nie uznają innej formy seksualności jak przemoc wobec małego dziecka. I od zawsze właśnie problem - co z nimi robic?

Powszczepiać chipy jak psom, wrzucić na GPS i kontrolować każdy ruch? Wraz z alarmem pikającym w systemie kiedy zbliży sie do szkoły czy piaskownicy?

Chyba podstawą powinno być uświadamianie dzieci, żeby nigdzie z żadnym panem nie szły pod żadnym pozorem. Oraz wzmożenie czujności...

24

PaulinaZ napisał/a:

Powszczepiać chipy jak psom, wrzucić na GPS i kontrolować każdy ruch? Wraz z alarmem pikającym w systemie kiedy zbliży sie do szkoły czy piaskownicy?

Chyba podstawą powinno być uświadamianie dzieci, żeby nigdzie z żadnym panem nie szły pod żadnym pozorem. Oraz wzmożenie czujności...

Na wzór Amerykanów wprowadzić rejestry( jawne): "Muszą w nich być zamieszczone zdjęcia, adres zamieszkania i inne miejsca pobytu pedofila, data dokonania i natura przestępstwa, data zakończenia odbywania kary. Wiadomości muszą być publicznie ogłaszane. O formie upubliczniania decydują poszczególne stany. Mogą to być informacje w gazetach, telewizji, internecie lub nawet specjalne znaki przy drogach i osiedlach informujące o zamieszkujących okolicę podejrzanych osobnikach."

To nie zawsze jest pójście z obcym panem. Czasem brutalny napad a czasem robi to osoba wzbudzająca zaufanie, bo znana dziecku (lekarz, nauczyciel, ksiądz, ojciec).

25

Niedawno jakis idiota planowanie zabil 20 kotow, adoptowal je po to by je zabic.
Dla mnie czlowiek ten, jest do zdeptania butem, do pokazania mordy publicznie zeby wszyscy wiedzieli z kim maja do czynienia. Czlowiek, ktory krzywdzi zwierzeta, dla zabawy czy przyjemnosci. Tak nieczuly , ze nie robi na nim wrazenia bol i strach i posowa sie do znecania nad czyms tak slabym nie moze byc dobrym czlowiekiem i o tym wielokrotnie mozna sie w zyciu przekonac.
Jestesmy ludzmi, istotami rozumnymi. Wiec mozemy stworzyc system prawny gdzie inaczej traktuje sie kobiete, ktora zabila w afekcie meza po latach znecania, albo kogos kto zabil morderce swojej rodziny , a inaczej takiego co robi to z innych powodow.
Nie interesuje mnie jak bardzo psychol jeden z drugim mieli nieszczesliwe dziecinstwo. Jesli nie maja wspolczucia, jesli nie ma zadnych zmian w nich i nie bedzie prawdopodobnie to widze tylko dozywocie , a nawet kare smierci. Bo jak niby to mialoby wygladac? Wszyscy maja placic bo ktos nie ma empatii i nigdy sie nie nauczy jej posiadac?
To wszystko rozbija sie o brak empatii zbrodnie dla przyjemnosci, gwalty na kobietach, znecanie sie nad zwierzetami. A wrecz o przeciwienstwo empatii.

Mowie tu o powaznych przypadkach Snake, jesli Ty np  deptalbys slimaki na ulicy dla zabawy to dla mnie, dla mojego meza, moich rodzicow i moich znajomych jestes zwyklym glupkiem i prostakiem jakich wielu niestety, ale w swietle prawa to nie ma znaczenia. To jest roznica miedzy tym o czym mowie, a miedzy tym o czym Ty mowisz w swoim 'sarkastycznym' komentarzu.

Tutaj czytam gazete i widze twarze i nazwiska wszystkich co cos wykrecili i podoba mi sie to bardzo. Wszystko wiadomo przynajmniej jak sie ich spotka w jakis okolicznosciach.

26

A dla Ciebie to naprawdę różnica czy tego ślimaka się rozdepcze dla zabawy czy wrzuci żywcem na wrzątek celem spożycia? Ja na przykład ślimaków nie spożywam i dla mnie doznania kulinarne milionów ludzi na świecie przy spożywaniu ugotowanych żywcem zwierząt są obrzydliwe ale co, mam się domagać ich piętnowania po nazwiskach. Skąd inąd z dzieciństwa pamiętam różne zabawy chłopców polegające np. na wysyłaniu do żabiego nieba tych zwierzątek w ilościach idących w setki przy pomocy kijów. Znam większość z nich do dziś, cech psychopatycznych nie stwierdziłem, żaden z nich nie zabił człowieka, nie zgwałcił itp., a zabawę mieli z tłuczeniach tych żab przednią.
Ciebie nie interesuje dlaczego psychol jest psycholem, po prostu najlepiej go wyeliminować. Bo taki już zapewne jest i się nie zmieni. Być może tak ale tak sobie myślę, że do nie dawna, niektórzy wciąż tak mówią o homoseksualizmie. Że to wybryk natury, choroba, którą należy leczyć, a jak się nie da, to najlepiej takich osobników ze zdrowego społeczeństwa usunąć.
Zważ, że zapewne spora część tych różnych brutalnych morderców, to ludzie o zaburzeniach osobowości, empatii, odczuć społecznych. Ty mówisz, że Cię nie obchodzi dlaczego tacy są, ot szkodniki. Idąc tym tokiem po co leczyć za publiczne pieniądze wielu chorych psychicznie choć wiadomo, że leczenie ma małe szanse przywrócić ich społeczeństwu. Czy nie taniej byłoby zrobić szybką diagnozę i do gazu? Owszem ze szczególnymi przypadkami od jakich tu zaczęła się ta dyskusja jest problem. Tylko jego likwidowanie zaczyna być co najmniej dziwne, bo w świetle prawa ci ludzie ponoszą lub ponieśli karę przewidzianą w systemie prawnym za swoje czyny. Dorabianie ad hoc jakichś metod ich dalszej izolacji jest co najmniej dwuznaczne prawnie. Mogę się założyć, że jeśli takie rozwiązania izolacyjne wejdą w życie błyskawicznie znajdą się prawnicy ochotnicy, którzy w ich imieniu będą składać skargi i zapewne będą mieli spore szanse aby to storpedować, a za każdy dzień spędzony w odosobnieniu poza wyrokiem dostaną jeszcze odszkodowanie, które zapłaci państwo z Twoich i moich pieniędzy. Jeśli państwo, społeczeństwo boi się tych ludzi, to niech wymyśli sposób kontrolowania ich poczynań na wolności. Trzeba na to będzie wydać kupę pieniędzy, to trudno. Ponoć jednak do jakichś standardów dążymy.

27

NinaLafairy napisał/a:

Nie interesuje mnie jak bardzo psychol jeden z drugim mieli nieszczesliwe dziecinstwo. Jesli nie maja wspolczucia, jesli nie ma zadnych zmian w nich i nie bedzie prawdopodobnie to widze tylko dozywocie , a nawet kare smierci. .
.

Zgadzam sie

NinaLafairy napisał/a:

Mowie tu o powaznych przypadkach Snake, jesli Ty np  deptalbys slimaki na ulicy dla zabawy to dla mnie, dla mojego meza, moich rodzicow i moich znajomych jestes zwyklym glupkiem i prostakiem jakich wielu niestety, ale w swietle prawa to nie ma znaczenia. .

Mam podobne zdanie o ludziach,ktorzy dla zabawy,dla hecy, z nudow ,ot tak dla popisowy dają sobie prawo likwidowania życia jakie natura stworzyla.Nie stopniuje gatunku, czy to ssak, czy to plaz, czy to gad .Męczarnia czy glupkowate zabawy na zwierzetach (jakichkolwiek)jest dla mnie nie do zaakceptowania
Jak sie komus nudzi ,czy szuka wrazen to niech jedzie do zoo i z lwami lub z misiami w klatce ponocuje, to jest dopiero dawka adrenaliny big_smile

28 Ostatnio edytowany przez mortisha (2013-07-31 19:11:11)

Snake napisał/a:

A dla Ciebie to naprawdę różnica czy tego ślimaka się rozdepcze dla zabawy czy wrzuci żywcem na wrzątek celem spożycia? ....

A ty nie dostrzegasz roznicy miedzy zabiciem kogos/czegos dla zabawy ,a w celu konsumpcji ? nie bede sie wypowiadać o humanitarnym "usmiercaniu" bo to inna bajka , temat na inny wątek,ale wg mnie jest istotna roznica gdy np ktos krolika zabija na niedzielny obiad, a gdy ktos ot tak dla frajdy glowe mu roztrzaskaje w celu super zabawy  i sobie ubawiony odchodzi dalej przed siebie czujac jak duma go rozpiera
Ja prawie w ogole miesa nie jadam,(męza szkola)ale widze roznice miedzy jednym a drugim

29

Czyli wrzucenie kota czy psa żywcem do wrzątku celem spożycia go powinno być akceptowalne społecznie? Nie rozumiem więc o co ten cały ambaras z ubojem rytualnym...

30

Snake napisał/a:

Czyli wrzucenie kota czy psa żywcem do wrzątku celem spożycia go powinno być akceptowalne społecznie?.........

Oczywiscie ,że  NIE   powinno byc akceptowane, i naszczescie  NIE jest akc. społ.
Masz drastyczne mysli ,az mnie to przeraża roll

31

To czemu akceptowalne jest ugotowanie żywcem ślimaka?!

32

Snake napisał/a:

To czemu akceptowalne jest ugotowanie żywcem ślimaka?!

Ślimakow jak i rakow jest mi bardzo,bardzo szkoda,ze w ten sposob konczą swoj zywot.Ja do tego akceptacji osobiscie nie mam, moje rece tego nigdy nie dokonają, no ale co ja jako jednostka moge w tym kierunku zrobic? jedynie nie powielac tego  na co nie pootrafilabym spokojnie się przyglądać .Tak samo jestem przeciwnikiem noszenia prawdziwych futer jako podkreslania swojej majetnosci i szpanu,, sama nie jestem wstanie z tym walczyc, jedynie moge ich nie kupowac i nie nosic ,bo sie z tym niezgadzam

33

Jak dla mnie ugotowanie komara zywcem jest nie ok i nigdy nie bedzie.
Ja w zyciu ani razu muchy nawet nie zabilam, ani pajaka chociaz sie ich boje, ani zadnego innego zyjatka.
A juz gotowanie slimaka zywcem, albo noszenie futra jest moralnie  naganne w moich oczach. Niestety spoleczenstwo szybko sie nie zmieni, tak wiec pozostaje mi osobiscie kogos nauczyc jak sie powinno zachowywac jezeli mam okazje wiedziec lub widziec , ze ktos cos takiego wyprawia i walczyc nadal wraz z organizacjami , ktore sie walka zajmuja.

Uwazam, ze facjata w gazecie to powinna byc jedna z naturalnych konsekwencji popelnienia przestepstwa. Im wiecej do stracenia tym lepiej.

Co do psycholi, dobrze wiemy o jakich przypadkach sie mowi. Dla wielu nie ma przemiany. Studiowalam przypadki seryjnych zabojcow i sadystow, tam przytlaczajaca wiekszosc miala tragiczne dziecinstwo. I co? Ja mam za to brac odpowiedzialnosc? Niewinni ludzie na ulicach?
Odnosze wrazenie, ze to ich natura nie tylko tragiczne dziecinstwo.
Natura psychopaty. Nie znam przypadku uleczenia.
Sa straszne przypadki w historii , tak straszne, ze poza kara smiercia, usunieciem smiecia jesli tak to chcemy ujac nie widze innego wyjscia.
Bardzo dobrze, ze po drugiej wojnie swiatowej wieszali ich tylu, a nie wsadzali wszystkich do wiezien.
Wiele widzialam, i znam kryminalistow osobiscie tak wiec byc moze dlatego nie ma we mnie dla nich wspolczucia.

34

Ci ludzie zostali kiedyś skazani na maksymalny wymiar kary, czasem była to kara śmierci ale ponieważ zmierzamy ponoć do strefy świata cywilizowanego, a ten potępia karę śmierci, to nastąpiło zniesienie kary śmierci czy okresowe amnestie. Dziś karę śmierci zamieniono im by im na dożywocie ale wtedy to było 25 lat więzienia. Odsiedzieli swoje, co jest o tyle istotne, że wyrok więzienia czy kary śmierci mógł być wydany tylko wobec osób uznanych za poczytalne. Dzisiejsze zapowiedzi ograniczenia ich wolności, to czysta demagogia skazana na spektakularną porażkę. W myśl prawa odbyli karę. Powtarzam karę, bo wyrok jest wymierzeniem sprawiedliwości, a nie zemstą. Nie można kogoś uznanego za zdrowego i poczytalnego uwięzić za coś co może zrobić. W takim razie trzeba by wsadzić do więzienia wszystkich mężczyzn, bo mają penisy, którymi mogą dokonać gwałtu. Albo wszystkich ludzi z przynajmniej jedną ręką, bo taką ręką to można całkiem sprawnie molestować np. dzieci. To są podstawy prawa świata cywilizowanego. Nie ufamy im? To proszę wprowadzić nadzór, kontrolę. Zupełnie mnie rozłożyła wypowiedź któregoś z polityków, że myślą jak zamknąć ich na leczenie. To już zupełna porażka, bo jeśli uznajemy, że są chorzy i niepoczytalni, to nie powinni dostać wyroków tylko być zamknięci w psychiatryku. Już widzę te procesy o odszkodowania jakich będą żądać ci zbrodniarze.
Ja kiedyś poznałem bardzo sympatycznego faceta. Zawsze chętny do pomocy, dużo pomagał ojcu, czasem razem wypili, ogólnie gość bez zastrzeżeń i nigdy nikt na niego złego słowa nie powiedział. A jak mi ojciec kiedyś wyznał, gość odsiedział 15 za zabójstwo milicjanta, bo ten go zdenerwował. No i co, odsiedział swoje? Odsiedział. Czy się zresocjalizował, nie wiem. Nie znałem go wcześniej, a może go nie denerwowałem he, he...

35

To jest porażka, z tymi "pomysłami" na owych panów, bo w końcu miano 25 lat by ich wyleczyć. Zresocjalizować, przeprogramować, nie wiem. Tymczasem panowie mieli 25 letnie wakacje i teraz następuje przebudzenie ze snu.
Nie rozumiem po co ich w ogóle było trzymać w więzieniu tyle lat, na co płaciliśmy wszyscy.

36

dziwne ze po tylu zabójstwach nie dostali dożywocia tym bardziej ze wcale nie zaluja i zapewniają ze będą mordować dalej. jak nie to przymusowy pobyt w szpitalu psychiatrycznym. to chore

37

Catwoman napisał/a:

To jest porażka, z tymi "pomysłami" na owych panów, bo w końcu miano 25 lat by ich wyleczyć. Zresocjalizować, przeprogramować, nie wiem. Tymczasem panowie mieli 25 letnie wakacje i teraz następuje przebudzenie ze snu.
Nie rozumiem po co ich w ogóle było trzymać w więzieniu tyle lat, na co płaciliśmy wszyscy.

Masz w swoim otoczeniu na taki turnus wypoczynkowy? Choćby miesiąc, dwa? Może masz pomysł jak resocjalizować takich ludzi? Pewnie więziennictwo i społeczeństwo byłoby Ci wdzięczne i ta kariera naukowa...
Skazanych się trzyma w więzieniu na koszt społeczeństwa, bo takie są zasady cywilizowanego świata. Jak szukasz innych zasad, to Chiny czekają. Tam skazany na śmierć musi sobie kupić naboje.

lenkaa22 napisał/a:

dziwne ze po tylu zabójstwach nie dostali dożywocia tym bardziej ze wcale nie zaluja i zapewniają ze będą mordować dalej. jak nie to przymusowy pobyt w szpitalu psychiatrycznym. to chore.

No przecież było napisane - dostali maksymalny wymiar kary w czasie, gdy byli skazywani. W tym była to kara śmierci obniżona na mocy amnestii do maksymalnej kary więzienia, wtedy 25 lat. Wytłumacz mi za to jak w szpitalu psychiatrycznym można leczyć osobę zdrową? Jeśli zostali skazani, to znaczy, że byli uznani za osoby poczytalne i świadome swoich czynów. Jak ich teraz zamkniesz w psychiatryku, to znaczy, że będą mieli otwartą drogę do uzyskania odszkodowań za wieloletnie wyroki więzienia.

38

Dlatego, przy całej bezradności systemu prawnego ( zresztą w żadnym kraju nie jest doskonały), powinno się się ich pozbawić anonimowości. Przynajmniej tyle.

39

Snake napisał/a:

Jeśli zostali skazani, to znaczy, że byli uznani za osoby poczytalne i świadome swoich czynów.

Mieszasz pojęcia.
To, że zostali skazani oznacza istotnie, że zostali uznani za poczytalnych czyli takich, którzy mogli w czasie czynu rozpoznać jego znaczenie lub pokierować swoim postępowaniem.
Nie oznacza to jednak, że nie są nadal niebezpieczni.
Zmiany idą w kierunku przymusowego skierowania do szpitala w celach terapeutyczno-leczniczych.
Poza tym (przynajmniej tak było w projekcie) do publicznej wiadomości ma być podawany ich wizerunek i dane osobowe.
Problemem jest raczej zasada "lex retro non agit" (w stosunku do tych skazanych kiedy jeszcze takich regulacji prawnych nie było).

Jak zawsze - konflikt między dobrem konkretnego człowieka a dobrem społeczeństwa.
W przypadku osób, o których mowa w tym wątku, ten konflikt powinien być rozwiązany na korzyść społeczeństwa. W sferze stanowienia prawa.
W sprawach jednostkowych orzekać będą sądy.

40

luc napisał/a:

To, że zostali skazani oznacza istotnie, że zostali uznani za poczytalnych czyli takich, którzy mogli w czasie czynu rozpoznać jego znaczenie lub pokierować swoim postępowaniem.
Nie oznacza to jednak, że nie są nadal niebezpieczni.
Zmiany idą w kierunku przymusowego skierowania do szpitala w celach terapeutyczno-leczniczych.
Poza tym (przynajmniej tak było w projekcie) do publicznej wiadomości ma być podawany ich wizerunek i dane osobowe.
Problemem jest raczej zasada "lex retro non agit" (w stosunku do tych skazanych kiedy jeszcze takich regulacji prawnych nie było).

A z czego będą ich tam "leczyć" w tych szpitalach? To jak to, państwo polskie zamiast wysłać chorego człowieka na przymusowe leczenie, które być może dałoby mu szansę na powrót do zdrowia i społeczeństwa zmarnowało choremu 25 lat w więzieniu? Uff ale prawnicy będą mieli frajdę...

41

Wymiar sprawiedliwości popełnia same błędy, kara powinna być jedna, Zrobić z nimi to samo co oni zrobili ze swoimi ofiarami.

Gwałcili, bardzo proszę, wepchać im w odwłok bardzo gruby konar, potem obciąć tępą żyletką genitalia. A następnie, jeżeli udusili ofiarę, to udusić, jak zatłukli siekierą, zatłuc siekierą itd. Uważam, ze gdybyśmy powrócili do instytucji kata, który by wykonywał wszystkie te egzekucje, w jakieś 20 lat uporalibyśmy się ze wszystkimi szumowinami, inni baliby sie dokonywac zbrodni, bo wiedzieliby, że zrobi się z nimi to samo, a nie że da się wikt i opierunek.

42

Skoro oni mowia, ze nadal beda zabijac to nie jest to wystarczajacy powod by ich aresztowac?
Jak zlapia mnie na planowaniu zabojstwa, to maja czekac az je  popelnie zeby cos robic?
Bez sens prawa.

43

Nirvanka87 napisał/a:

Wymiar sprawiedliwości popełnia same błędy, kara powinna być jedna, Zrobić z nimi to samo co oni zrobili ze swoimi ofiarami.

Gwałcili, bardzo proszę, wepchać im w odwłok bardzo gruby konar, potem obciąć tępą żyletką genitalia. A następnie, jeżeli udusili ofiarę, to udusić, jak zatłukli siekierą, zatłuc siekierą itd. Uważam, ze gdybyśmy powrócili do instytucji kata, który by wykonywał wszystkie te egzekucje, w jakieś 20 lat uporalibyśmy się ze wszystkimi szumowinami, inni baliby sie dokonywac zbrodni, bo wiedzieliby, że zrobi się z nimi to samo, a nie że da się wikt i opierunek.

Oj widzę, że komuś wprowadzenie kodeksu Hammurabiego się marzy. A jak przysłowiowa i wspominana wcześniej maltretowana żona zadźga w końcu swojego męża, to rozumiem, że też ją należy zadźgać? na szczęście cywilizacja troszkę do przodu poszła przez te 29 wieków..

44

Nirvanka87 napisał/a:

To się bynajmniej nie sprawdza się smile Zważ, że są państwa, gdzie kara śmierci grozi za bardzo wiele przestępstw i to nie na papierze, tylko jest wykonywana. Są państwa, gdzie obcina się ręce złodziejom. I co, przestępczość tam zanikła albo choć spadła? Bynajmniej...

45

Ogarnijcie się nigdzie nie napisalam, żeby zadźgać żonę. żona/ mąż, który by zabił partnera bo ten znęcł się nad rodziną byłby uniewinniony. A złodziejom nie powinno sie ucinac rak, złodzieje powinni iśc do pracy, a cała pensja szłaby dla ich ofiar, oni po pracy wracali by do domu/ więzienia i już.

Czym by się to różniło od obecnego prawa? tylko tym, że byłaby w końcu pełna sprawiedliwość.

46 Ostatnio edytowany przez NinaLafairy (2013-08-01 22:42:16)

Prawo nie jest sprawiedliwe i to jest problem.

Bo tak calkiem szczerze, powiedzmy, ze ktos skatowalby moja mame, torturowal , zgwalicil i zabil.
Wolalabym go osobiscie zabic niz postawic przed sad. Zabic i torturowac i sama isc do wiezienia. Do tego stopnia uwazam prawo za niesprawiedliwe, kary za niewystarczajace, przestepcow TEGO TYPU (podkreslam to , zeby nikt mi nie wyskoczyl z ofiara zabijajaca swojego oprawce) za smiecie.
Znam czlowieka, ktory tak zabil i dla mnie jest bohaterem, szczegolnie, ze sprawcy unikneliby kary.

47 Ostatnio edytowany przez Nirvanka87 (2013-08-01 22:54:05)

NinaLafairy napisał/a:

Prawo nie jest sprawiedliwe i to jest problem.

Bo tak calkiem szczerze, powiedzmy, ze ktos skatowalby moja mame, torturowal , zgwalicil i zabil.
Wolalabym go osobiscie zabic niz postawic przed sad. Zabic i torturowac i sama isc do wiezienia. Do tego stopnia uwazam prawo za niesprawiedliwe, kary za niewystarczajace, przestepcow TEGO TYPU (podkreslam to , zeby nikt mi nie wyskoczyl z ofiara zabijajaca swojego oprawce) za smiecie.
Znam czlowieka, ktory tak zabil i dla mnie jest bohaterem, szczegolnie, ze sprawcy unikneliby kary.

Widzisz wg proponowanego przeze mnie systemu, mogłabyś zgodnie z prawem w ten sposób zemścić? ładniej zabrzmi pomścić bliską Ci osobę, bez żadnych konsekwencji. Albo mogłabyś pozostawić wykonanie kary komuś innemu (kat).

Rozprawy wyglądałyby normalnie, po prostu kary byłyby bardziej radykalne i przede wszystkim adekwatne. Może i w innych krajach istnieje kara śmierci, ale nie jest ona adekwatna do poełnionego czynu. Ktoś zamordował brutalnie x osb i co ma być tylko powiezony, tylko uśpiony, tylko sfajczony na krześle (tego się już chyba nie stosuje). Kpina, tak jestem za karą typu oko za oko ząb za ząb, ale dosłownie i wykluczając sytuacje, gdzie osoba sie broni- co jest oczywiste, albo właśnie odpowiada w ten sposób na już dokonaną zbrodnię- aczkolwiek nie byłoby takiej potrzeby bo to robiłby wymiar sprawiedliwości. nie trzeba by było urządzać samosądów i linczować gwałcicieli, o wiele wiekszą krzywdę by się im wyrządzało oddając w odpowiednio brutalne ręce.

48

NinaLafairy napisał/a:

Jak zlapia mnie na planowaniu zabojstwa, to maja czekac az je  popelnie zeby cos robic?
Bez sens prawa.

Jeśli tylko planujesz w myślach lub nawet w mowie to nie jest to karalne. I słusznie.
Natomiast jak zaczniesz przygotowywać przestępstwo to już to jest karalne.
Dla mnie to jest sensowne.

49

Prawo i sprawiedliwość, to nie zemsta.

50

Snake napisał/a:

oprawcy powinni cierpieć tak samo jak ich ofiary to jest sprawiedliwe

51

Nirvanka87 napisał/a:
Snake napisał/a:

oprawcy powinni cierpieć tak samo jak ich ofiary to jest sprawiedliwe

Nie, to jest zemsta. Ciekawy jest zresztą pomysł zatrudnienia kata, który miałby te cuda wianki przemocy na zbrodniarzach stosować. Śmiem twierdzić, że kat taki musiałby mieć budowę psychiczną nie odbiegającą od owych zbrodniarzy, bo normalny człowiek nawet za duże pieniądze nie robiłby takich rzeczy. Zabicie i torturowanie drugiego człowieka dla większości normalnych ludzi, to straszna trauma. Nawet kaci smoleńscy, zwykłego prostego strzelenia w łeb z przyłożenia paru tysiącom ludzi nie byli w stanie ogarnąć i większość szybko zapiła się na śmierć. No więc zatrudniamy sobie takiego lubiącego podręczyć i pozabijać kata, który łączy przyjemne z pożytecznym i czym różnimy się od zbrodniarzy? Że dręczy i zabija ktoś inny w naszym imieniu? Coś tak jakby obowiązuje wykładnia etyczna i prawna, że zleceniodawca czynu jest tak samo odpowiedzialny jak wykonawca. Zawsze mnie zastanawia jak wybiórczo ludzie wybierają sobie to co im się podoba. Tyle pochwał słyszałem o krajach skandynawskich, to czemu nie chwalić też tego, że taki koleś jak Brejwik przeżyje resztę życia w warunkach o jakich nie tylko polscy więźniowie ale i wielu wolnych ludzi w Polsce mogłoby pomarzyć?

52

mój pomysł ma tylko jeden minus i tutaj fakt jest to mało etyczne rozwiązanie. Takimi katami zostaliby obecnie odsiadujący wyroki mordercy. Oczywiście ustawa zawierałaby zapis, że od momentu wejścia w życie, żaden nowy morderca nie może być zatrudniony  na takim stanowisku.

Co w takim razie wg Ciebie jest sprawiedliwe? To że facet zamorduje żone dzieci i będzie siedział do końca życia w więzieniu za moje i Twoje pieniądze? Albo dostanie 15 lat bo działa pod wpływem impulsu, bo żona przesoliła obiad nie pierwszy raz. Za dobre sprawowanie wyjdzie po 10, albo i mniej latach

Jeżeli chcemy żyć w bezpiecznym kraju, to sorry, ale w dzisiejszych czsach nie ma innej opcji jak w pewnym sensie zastraszenie. Ludzie muszą wiedzieć, że za popełnienie zbrodni czeka ich to samo, a nie życie na nasz koszt.

53

Nirvanka87 napisał/a:

mój pomysł ma tylko jeden minus i tutaj fakt jest to mało etyczne rozwiązanie. Takimi katami zostaliby obecnie odsiadujący wyroki mordercy. Oczywiście ustawa zawierałaby zapis, że od momentu wejścia w życie, żaden nowy morderca nie może być zatrudniony  na takim stanowisku.

Jeżeli chcemy żyć w bezpiecznym kraju, to sorry, ale w dzisiejszych czsach nie ma innej opcji jak w pewnym sensie zastraszenie. Ludzie muszą wiedzieć, że za popełnienie zbrodni czeka ich to samo, a nie życie na nasz koszt.

1. O matko...Ależ masz pomysły. Oględnie rzecz ujmując - przerażające. Chwała bogu, że nie mają szans na realizację.

A jak się już skończą odsiadujący wyrok mordercy?

2. Dawno już prowadzono badania, których wyniki sprawadzały się do konkluzji: zastraszanie czy zaostrzanie kar nie powoduje spadku przestępczości. Tylko szybka i nieuchronna kara.

54 Ostatnio edytowany przez Nirvanka87 (2013-08-02 02:22:53)

luc napisał/a:
Nirvanka87 napisał/a:

1. O matko...Ależ masz pomysły. Oględnie rzecz ujmując - przerażające. Chwała bogu, że nie mają szans na realizację.

A jak się już skończą odsiadujący wyrok mordercy?

2. Dawno już prowadzono badania, których wyniki sprawadzały się do konkluzji: zastraszanie czy zaostrzanie kar nie powoduje spadku przestępczości. Tylko szybka i nieuchronna kara.

Szybką i nieuchronną karą może być zrobienie tego co oprawca zrobił ofierze. Przecież to jest genialne.
Kaci byliby katami dożywotnio, przecież i tak mieli odsiedzieć dożywocie. Myślę, że system musiałby działać ok 20- 30 lat, potem ludzie by się po prostu bali mordować. Oczywiście zdarzałyby się takie przypadki,a le myślę, że byłby to znikomy procent, wtedy można by było to zastąpić bardziej humanitarnym uśmiercaniem, np wstrzyknięciem trucizny, oczywiście bez znieczulenia. Aczkolwiek uważam, że znalazłyby się osoby, które wcześniej nie popełniały zbrodni, a chciały by zostać katami, ja mogłabym być taką osobą. wiem, że to co bym robiłaby byłoby słuszne, bo uchroniłoby kolejne osoby od strasznych cierpień.

Dlaczego niby moje pomysły są straszne? bo chciałabym wprowadzić cały system? Czym moje pomysły różnią się od milionów komentarzy, które występują po każdym brutalnym mordzie czy gwałcie? niczym, każdy przy zdrowych zmysłach chce śmierci pedofila, czy mordercy, na każdym kroku piojawiają się wypowiedzi, o kastracji tępym nożem, czy o kulce w łeb. Mój pomysł jest gorszy bo jest niby przerażający?

Co jest złego w traktowaniu ludzi tak jak oni traktuja innych. Ktoś kogoś zabił też go należy zabić. Proste, logiczne i jakże genialne w swej prostocie. Przeraża Was to bo nie potraficie logicznie myśleć, zaślepia Was durne prawo i jakis zupełnie kretyński system wartości, który nam został zasczepiony. Oczywiście macie prawo do swojego zdania, tak jak ja do swojego, ani mój pomysł nie jest bez wad, ani wasze (chociaż do tej pory nie usłyszałam, zadnego sensownego, ani nawet niesensownego). Wiecie jaki jest problem? że ludzie nauczyli sie niby być humanitarni, tylko, ze w dzisiejszych czasach, gdzie jest tylezbrodni i zła to możemy się wszyscy tym podetrzeć. Jeżeli nie wprowadzimy systemu opierającego się przynajmniej po częsci na zabijaniu, to sami zostaniemy zamordowani, albo w inny sposób krzywdzeni.

Na tym kończę dyskusję z mojej strony, bo i tak się nawzajem nie przekonamy, aczkolwiek czekam z utęsknieniem na jakis sensowny system wymierzania kar.

55

Miałam odpowiedzieć, ale po tym:

Nirvanka87 napisał/a:

Przeraża Was to bo nie potraficie logicznie myśleć, zaślepia Was durne prawo i jakis zupełnie kretyński system wartości,

zupełnie nie mam ochoty.
Dobrze wiedzieć, że potrafisz logicznie myśleć i masz "niekretyński" system wartości hmm
Bo z Twoich postów bym tego nie wywnioskowała.

56

Zastanawiam się, po co panikować i martwic się o tych Panów z odległych czasów PRL-u, skoro tysiąc razy gorsi od nich chodzą po świecie i to nierozpoznani... Skąd wiecie, co robią po pracy Wasi sąsiedzi?

57

Snake napisał/a:

Tyle pochwał słyszałem o krajach skandynawskich, to czemu nie chwalić też tego, że taki koleś jak Brejwik przeżyje resztę życia w warunkach o jakich nie tylko polscy więźniowie ale i wielu wolnych ludzi w Polsce mogłoby pomarzyć?

Jaka resztę życia? Chyba go na 21 lat skazali i jeszcze studia mu musza umożliwić bo wyraził taką wolę. Kpina.

58 Ostatnio edytowany przez harmagedon (2013-08-02 16:42:04)

luc napisał/a:

No nie do końca- bo jakby to było, ze morderca wie że szybko i nieuchronnie zostanie ukarany jednodniowym więzieniem? Wysokość kary ma znaczenie.

59

harmagedon napisał/a:

Jaka resztę życia? Chyba go na 21 lat skazali i jeszcze studia mu musza umożliwić bo wyraził taką wolę. Kpina.

Dostał maksymalny wymiar kary w Norwegii z opcją bezterminowego przedłużenia czasu trwania kary, więc może siedzieć do śmierci.
A czemu kpina ze studiami? Tak się wielu podobają norweskie czy ogólnie skandynawskie pomysły społeczne, że nawet emigrować tam chcą. To trzeba szanować całościowo ich podejście. A u nas tradycyjnie. Najlepiej żeby Polak mógł emigrować gdzieś, gdzie z jednej strony dostanie full socjal, pełną liberalność w skrobankach, związkach partnerskich, równouprawnieniu płci, a jednocześnie żeby przestępców traktować tam na poziomie skrajnej postaci szariatu albo rozwiązań chińskich.

60 Ostatnio edytowany przez Nirvanka87 (2013-08-02 11:51:49)

luc napisał/a:

Miałam odpowiedzieć, ale po tym:

Nirvanka87 napisał/a:

Przeraża Was to bo nie potraficie logicznie myśleć, zaślepia Was durne prawo i jakis zupełnie kretyński system wartości,

zupełnie nie mam ochoty.
Dobrze wiedzieć, że potrafisz logicznie myśleć i masz "niekretyński" system wartości hmm
Bo z Twoich postów bym tego nie wywnioskowała.

doczytaj dalej.

Oczywiście macie prawo do swojego zdania, tak jak ja do swojego, ani mój pomysł nie jest bez wad, ani wasze (chociaż do tej pory nie usłyszałam, zadnego sensownego, ani nawet niesensownego)

Sami uważacie, ze obecne prawo jest durne to dlaczego go nie zmienić

Nie chodziło mi o system wartości, każdej jednostki osobno, ale taki ogólny (źle to ujęłam), miałam na myśli, to wszystko co nam wmawiano, czyli, ze nie wolno krzywdzić innych (a jak sobie zasłużą to co, też nie wolno?), że nie mówi się źle o zmarłych (jasne bo po śmierci to aniołki), że dziewczynki sie powinno ubierać na różowo (no bo to przecież taki ładny kolor, a nie lafiryndowaty) itp. Takie bardzo ważne i zupełnie nie ważne rzeczy nam się przekazuje od małego. I to jest właśnie durne. Bo przez to ludzie od dziecka się wyuczyli pewnych zachowań i poglądów. błagam tylko nie wyskakujcie z socjalizacją- bo to o czym napisałam to wlaśnie socjalizacja, ale ludzie mają przecież własny rozum i potem moga odchodzić od tych pogladów.

Krzywdzenie ludzi jest złe, nie neguję tego, ale są ludzie i sa potwory, którym nic sie nie nalezy, poza cierpieniem, które sami zdali innym. Oburza Was to, bo tkwicie we wcześniej spotkanym systemie. Człowiek, człowiekowi nie jest równy, niektórzy zasługują na bolesną i długą śmierć.

61 Ostatnio edytowany przez luc (2013-08-02 14:17:41)

harmagedon napisał/a:

bo jakby to było, ze morderca wie że szybko i nieuchronnie zostanie ukarany jednodniowym więzieniem? Wysokość kary ma znaczenie.

Ale co to za przykład - jednodniowe więzienie za zabójstwo?
Nie piszmy absurdalnych przykładów.
Pisząc o nieefektywności zaostrzania kar miałam na myśli zaostrzanie np. z 6 lat na 8.
Zaostrzanie kar w przypadku osób o jakich piszemy w tym wątku też nie da efektu. Chyba, że zaostrzenie kary na karę śmierci.
Bo represyjność systemu prawnego ich nie obchodzi, nie wpływa na ich decyzję (?) o popełnieniu przestępstwa.
Skoro jednak kary śmierci nie ma w naszym kodeksie (głównie z powodu tendencji ogólnoeuropejskich), to najlepszym (dla społeczeństwa) wyjściem jest izolacja takich osób.
Zgadzam się ze Snakiem, że do tego doprowadziła liberalizacja poglądów w Europie.

62 Ostatnio edytowany przez Nirvanka87 (2013-08-02 12:36:32)

Ok zatem jeżeli Waszym jedynym pomyslem jest zamknięcie takich osób w więzieniu, tudzież innym miejscu, żeby ich odizolowac od społeczeństwa, to może napiszecie, jak waszym zdaniem powinien wyglądać dzień takiego hujusa, ups przepraszam więźnia. Dokładnie chodzi mi o osoby, które całe życie mają spędzić za kratami

63

Moim zdaniem nie ma takiej kary, która byłaby  równoległa z popełnionymi czynami przez morderców, czy pedofilów.
Kary śmierci nie biorę pod uwagę. A po drugie to nie mam prawa decydowac o czyjejś śmierci.

Twoje pomysły Nirvanka, pozostawię bez oceny. I pomyśl też, że jeśli chodzi o pedofila to i tak nigdy dorosły człowiek nie odczułby krzywdy tak silnie , jak odczuwa dziecko. To już inna mentalnośc.

64

strzała napisał/a:

Moim zdaniem nie ma takiej kary, która byłaby  równoległa z popełnionymi czynami przez morderców, czy pedofilów.
Kary śmierci nie biorę pod uwagę. A po drugie to nie mam prawa decydowac o czyjejś śmierci.

Twoje pomysły Nirvanka, pozostawię bez oceny. I pomyśl też, że jeśli chodzi o pedofila to i tak nigdy dorosły człowiek nie odczułby krzywdy tak silnie , jak odczuwa dziecko. To już inna mentalnośc.

nie odczułby tak krzywdy, ale odczułby ból i upokorzenie. wiesz Ty nie możesz decydować o czyjejś śmierci? ok, ale mordercy decydują o śmierci swoich ofiar, zatem ja i każdy rozsądny człowiek chętnie zadecyduje o ich śmierci.

65

Nirvanka87 napisał/a:

nie odczułby tak krzywdy, ale odczułby ból i upokorzenie. wiesz Ty nie możesz decydować o czyjejś śmierci? ok, ale mordercy decydują o śmierci swoich ofiar, zatem ja i każdy rozsądny człowiek chętnie zadecyduje o ich śmierci.

Ok, Twoje zdanie i może innych, ja nie biorę tego na swoje barki.

Posty [ 1 do 65 z 94 ]

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Seryjni zabójcy i pedofile wychodzą z więzienia.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024