Witam, Mam 18 lat i właśnie idę do 3 klasy liceum.No i niestety przyszło mi wybrać to co zdaje na maturze i wybrać jakieś studia. Problem w tym,że nie ,mam przedmiotu ,z którego jestem 'super dobra' . z Wszystkiego jestem taka akurat. Jestem na profilu polski-biologia. Polski mamy z wymagająca profesor, a biologię niestety nie, więc na rozszerzenie się nie rzucę. Jakbym zdała wszystkie obowiązkowe w podstawie plus j.polski rozszerzony i może biologie podstawę,to jakie kierunki byłyby dla mnie dobre? kompletnie nie jestem gotowa na takie decyzje,które będą miały związek z moim życiem dorosłym.Proszę pomóżcie!
Ja bym na Twoim miejscu jednak pokusiła się o rozszerzoną biologię na maturze, bo z podstawą będziesz mieć o wiele mniejsze szanse na dostanie się na studia (rozszerzenie jest lepiej punktowane). Jest to przedmiot stosunkowo łatwy, nie trzeba tam nic rozumieć tylko usiąść i się nauczyć, więc na pewno dasz radę z pomocą jakiejś książki z poziomu rozszerzonego + duuużej ilości rozwiązanych testów. Poza tym zapytaj, czy w Twojej szkole nie ma kółka biologicznego lub czy nie da się po prostu zaaranżować spotkań z nauczycielem dla osób, które chcą zdawać rozszerzoną - u mnie tak było, chodziłam do klasy humanistycznej z podstawową biologią, ale nauczycielka zorganizowała dla 8 osób z mojej klasy spotkania przygotowujące do rozszerzonej matury z biologii. Ostatecznie - zapisz się na kurs maturalny.
Co do wyboru kierunku - dobrze się zastanów, co Cię interesuje. W mojej ocenie (choć oczywiście Ty możesz inaczej do tego podchodzić) nie ma nic gorszego, niż męczyć się na nudnych studiach dla papierka, bo to całe długie pięć lat (rzecz jasna można poprzestać na licencjacie, ale według mnie licencjat jest tak niewiele wart na rynku pracy, że już lepiej w ogóle odpuścić sobie studia w takim wypadku). Niespecjalnie też warto studiować kierunki, które są oblegane i przez to rynek jest przesycony ich absolwentami - chyba, że jesteś przekonana, że to jest to co chcesz robić w życiu i jesteś zdeterminowana do osiągnięcia celu.
Zdawanie rozszerzonego polskiego odradziłabym ci. Pójdziesz potem na filologię polską i będziesz uczyć polskiego w szkole? Bo nie wiem co innego można robić po polskim. Chyba, że chcesz iść na filologię angielską/inną, to tam z tego co pamiętam polski jest brany pod uwagę. Również studia typu socjologia, pedagogika milej patrzą na polski rozszerzony. Jednak na Twoim miejscu postawiłabym na biologię. Tak jak już poradziła ci Anemonne. Na pewno jakieś fakultety z biologi będą.
Po maturze z biologi masz dosyć szerokie pole - jeśli oczywiście interesują cię kierunki typu biotechnologia, ochrona środowiska, fizjoterapia itd. Jeśli chciałabyś pójść w tym kierunku, to może zastanów się jeszcze nad chemią podstawową?
Idę teraz do 3 klasy biol-chemu i co do biologii to powiem tyle: jest to bardzo ciężki przedmiot do zdania na maturze, Ludziom się wydaje, że to tylko "pamięciówka", nie trudny przedmiot, bo nie trzeba nic rozumieć tylko sie uczyć. Ale to nie jest prawda, obecnie na maturze nie ocenia się samej wiedzy, ale głównie "trafienie" w klucz. Rozwiązywałam na lekcjach niejeden arkusz i w większości zadań napisałam to, co wg, mnie miało ten sam sens co odpowiedź w kluczu, jednak było inaczej ujęte, użyłam innych słów, zabrakło tego akurat sformułowania... No i co z tego, że wiem o co chodzi, znam dany proces, skoro nie potrafię myśleć tymi szablonami co egzaminator... Jeżeli nie czujesz się zbyt pewna z biologii to radze darować sobie rozszerzenie i skupić się na czym innym.
Co do przedmiotów maturalnych mam podobny problem i większość moich znajomych również, liceum jest zdecydowanie zbyt krótkie, pewne decyzje wymagają przemyślenia, wymagają więcej czasu...
A może spróbuj najpierw rozejrzeć się za kierunkiem, zastanowić się co byś chciała studiować, a potem wybrać przedmioty maturalne, które są ci potrzebne na dana uczelnię na wybrany kierunek? Oczywiście w granicach swoich możliwości, wiadomo, że teraz choćbys chciała nie zdasz np. rozszerzonej fizyki.
Rozszerzony polski... Może psychologia? Aktorstwo? Co cie interesuje, jaki zawód, dziedzina nauki?
Anemonne nie mogę zgodzić się z Twoją wypowiedzią, iż w biologii nie trzeba nic rozumieć. Tak się składa, że od dziecka pasjonuje mnie ta dziedzina wiedzy. Czy biologia jest przedmiotem stosunkowo łatwym? Temat wart szerszej polemiki. Byłbym ostrożny w takim określaniu tej nauki. Szczególnie niektórych jej działów jak genetyka, biochemia, fizjologia, ewolucjonizm, ekologia.
Przemyśl sobie co Cię tak naprawdę interesuje. Ja osobiście na maturze zdawałam rozszerzoną biologię, chemie i geografie, bo planowałam zdawać na dietetykę, ochronę środowiska i oceanografię. Akurat te przedmioty dawały mi największe szanse dostania się na wymarzone kierunki. Kup sobie przewodnik po uczelniach, tam masz oferty kierunków ich opis i wymagane przedmioty. Pamiętaj, że możesz nawet rok, dwa... po maturze zdać dodatkowe przedmioty. Ja tak zrobiłam jak chciałam się dostać na romanistykę i pięć lat po maturze poszłam zdawać rozszerzony francuski.
Anemonne nie mogę zgodzić się z Twoją wypowiedzią, iż w biologii nie trzeba nic rozumieć. Tak się składa, że od dziecka pasjonuje mnie ta dziedzina wiedzy. Czy biologia jest przedmiotem stosunkowo łatwym? Temat wart szerszej polemiki. Byłbym ostrożny w takim określaniu tej nauki. Szczególnie niektórych jej działów jak genetyka, biochemia, fizjologia, ewolucjonizm, ekologia.
Oczywiście, że biologia nie jest łatwą dziedziną. Ale to, o czym pisała Anemonne chodzi prawdopodobnie o "łatwość" na maturze. Matura przecież jakaś mega trudna nie jest dla tych, co ostatnią klasę poświęcą na naukę tego jednego konkretnego przedmiotu. Jeśli ktoś nie jest mistrzem w matematyce - to trudno mu będzie zdać matematykę. Ale jeśli ktoś nie jest mistrzem w biologi, to przy dobrych chęciach i odrobinie pamięciówki maturę zda...
Polski mamy z wymagająca profesor, a biologię niestety nie, więc na rozszerzenie się nie rzucę.
Uczysz się Ty nie nauczyciel więc to czy jest wymagający czy nie nie ma większego znaczenia. Radze obejrzeć informatory uczelni, które Cie interesują w nich jest dokładnie napisane jakie wymogi stawiane są kandydatom na poszczególne kierunki.