Witaj na Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Porozmawiasz na takie tematy jak : miłość, związki, psychologia, edukacja, finanse, religia, zdrowie i uroda...
Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!
Strony: 1
witam! mam pytanie . Czy koniecznością jest rozpoczęcie opakowania tabletek w pierwszy dzień miesiaczki, lub w ostatni czy mozna rozpocząć branie kiedy się chce? poniewaz zrobiłam przerwe, a do okresu mam jeszcze duzo czasu ...z stad to pytanie;)
Jeżeli zaczniesz do 5 dnia od rozpoczeciu okresu- to 7 dni musisz się zabezpieczać:)
możesz zacząc obojętnie jakiego dnia....ale aby antykoncepcja zaczeła działać musisz zaczekać do nowego opakowania ![]()
Także się zastanów czy Ci się "opłaca"![]()
od drugiego do piatego dnia miesiaczki mozesz zaczac i jestes zabiezpieczona jeszcze, ale pozniej juz trzeba uwazac.
Można zacząć tak, jak pisze Luna, ale wydaje mi się, ze najbezpieczniej jest właśnie pierwszego dnia miesiączki. Po co za dużo kombinować ![]()
Poczekaj az dostaniesz okres, nie ma sensu brac wczesniej ani pozniej
i wez pierwszego dnia miesiaczki lub pozniej ale pamietaj ze , jak mowi ulotka "mozna również rozpocząć stosowanie preparatu od 2. do 5. dnia cyklu, ale wówczas przez pierwsze 7 dni należy stosować dodatkowe metody antykoncepcyjne (metody mechaniczne)."
Jeśli weźmiesz w środku cyklu, to bedzie nieco większa ingerencja w Twój układ hormonalny. Niby nic strasznego, ale lepiej wziać jednak z pierwszym dniem okresu.
nie kombinuj i tak jak pisza dziewczyny wez w 1 dzien okresu.
mariola napisał:
witam! mam pytanie . Czy koniecznością jest rozpoczęcie opakowania tabletek w pierwszy dzień miesiaczki, lub w ostatni czy mozna rozpocząć branie kiedy się chce? poniewaz zrobiłam przerwe, a do okresu mam jeszcze duzo czasu ...z stad to pytanie;)
1-5 dnia okresu jak wezmiesz, to powinno zadzialac normalnie, ale ulotka (przynajmniej ta co mam teraz w domu, od NR) sugeruje zeby sie przez pierwszy tydzien jakos dodatkowo zabezpieczac. W innych dniach dzialac nie beda, ale to juz dziewczyny pisaly.
Strony: 1