Od zawsze marzyła mi się kariera w wojsku. Jakoś w PL nie udało mi się osiągnąć swojego celu.
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad służbą w innym kraju.
Posprawdzałem jak to wygląda i w UK potrzebne obywatelstwo, w Niemczech znajomość języka, a mówię po angielsku.
Mam dwie możliwości, albo USA, to się wiąże z wyrobieniem zielonej karty i niestety z tym że wojsko amerykańskie jest "na celowniku". No i mam jeszcze drugą opcję ale też wcale nie tak kolorowa. Legia Cudzoziemska.
Zarobki 1000 euro miesięcznie, 5 letni kontrakt, potem możliwość przedłużenia na 5 lat itd.
Sprawdzałem proces rekrutacji i wystarczy że nie byłem karany i jest z UE. No ale przez 5 lat słuch po mnie zaginie.
Czy ktoś z forumowiczów wie coś więcej na ten temat? Może jakiś inny kraj?
A czy sprawdziłeś, że na służbę w wojsku innego państwa obywatel polski musi mieć zgodę ministra spraw wewnętrznych i administracji? Taką zgodę możesz otrzymać jeśli odbyłeś służbę w polskim wojsku lub zostałeś przeniesiony do rezerwy. Służba w obcych siłach zbrojnych bez takiej zgody jest zagrożona karą więzienia. Zastanów się więc czy po powrocie za kilka lat do ojczyzny potrzebne Ci kłopoty, bo zawsze znajdzie się jakiś życzliwy donosiciel. Chyba, że nie masz zamiaru wracać.
Parę lat temu miały być złagodzone przepisy odnośnie służby w armii USA imigrantów, czy zostały to nie wiem. Miała wystarczać wiza i 2-letni pobyt na terenie USA. Zielona karta nie była wymagana. W zamian mieli dawać po pół roku paszport amerykański. Czy są na celowniku? A to Ty do wojska chcesz się zaciągnąć żeby za darmo pozwiedzać świat czy po to aby być żołnierzem? Bo wiesz, w wojsku to dają do ręki karabin i nawet o zgrozo każą z niego strzelać... Nawet w polskim wojsku, gdzie teoretycznie istnieje obowiązek pytania żołnierz o zgodę na wysłanie poza granicę. Jeśli uważasz, że amerykańskie wojsko jest na celowniku, to po Ci Legia Cudzoziemska? To jest formacja, która odwala całą brudną robotę dla Francji więc możesz liczyć na zwiedzanie Afryki z czynnym użyciem broni jaką dostaniesz do ręki. Chyba wiesz, gdzie stacjonują oddziały LC w Afryce i ile razy ostatnio były używane bojowo?
3 2013-07-12 15:10:59 Ostatnio edytowany przez Mazar (2013-07-12 15:12:43)
Jestem po wojsku. Co do Ameryki " na celowniku" źle się wyraziłem. Nie podoba mi się ich polityka i wpychanie się wszędzie gdzie się da. A co do misji z Legii to jak najbardziej ![]()
Chciałbym się czegoś dowiedzieć o innych krajach UE ale nie znalazłem nic szczególnego, żadnych warunków.
A co do zgody Ministra to właśnie ze względu na odbytą służbę nie powinno być problemów. No skoro zamknęli mi każdą szkołę podoficerską to znaczy że pozostaje tylko NSR... żenua
Pomyśl jednak o tym USA, bo znam relacje Polaków, którzy się tam zaciągnęli i byli bardzo zadowoleni z jasnych kryteriów kariery. Jak nie jesteś leniem, to tylko od ciebie zależy dokąd zajdziesz...