Witam, 7 dni spóźnia mi sie okres dziś zrobiłam test ciążowy który jest moim pierwszym testem w życiu. Robiąc go strasznie się zestresowałam i przez pomyłkę wlałam mocz w te okienko gdzie powinny pojawić sie kreski zaraz po tym ponownie wlałam mocz już w odpowiednie okienko. Test wyszedł negatywnie. Ale nadal mam obawy że przez moją pomyłkę wynik nie jest wiarygodny. Czy któraś z Was drogie kobietki były w podobnej sytuacji?? Czy moja pomyłka może mieć jakiś wpływ na wiarygodność testu??
Kup drugi test i zrób jeszcze raz . Jaki problem?
Zasadniczo testy "sikane" potrafia być niewiarygodne (fałszywie negatywne) aż do 4 tygodnia ciąży (ja tak miałam), a nawet dłużej. Dlatego skoro tak się stresujesz, to ja polecałabym przejść sie do przychodni i zrobić beteHCG - badanie z krwi, które daje 100% pewności już w około tydzień po zapłodnieniu. No i nie ma mowy tam o złym użyciu, bo krew pobiera i bada laboratorium ![]()
Nocnalampko ja nawet miałam raz fałszywie dodatni wynik, dlatego później robiłam od razu po 2 testy różnych firm. Ale tak jak napisałaś - najlepsza będzie beta HCG ![]()
Polsza, no ja mialam negatywny w 4t.c., moja koleżanka w 6 - tego samego dnia widząc na USG maleńkie serduszko, które dziś ma 6 lat i swoje zdanie na każdy temat
Wiec sama rozumiesz, że ja jestem sceptyczna. A o wadach samych testów, które dają bez powodu pozytyw też słyszałam, więc choć niby wygodne, to jednak nie tak godne zaufania jak beta. A cena bety jakoś chyba podobna jak takiego testu, więc ja bym się nie zastanawiała który robić kolejnym razem.
Też jestem tego samego zdania
W ciążę zaczęłam wierzyć dopiero po otrzymaniu wyniku Beta Hcg. Testy-sikańce traktuję tylko jako pamiątkę ![]()
A co do tego badania krwi, to czy winik otrzymam tego samego dnia? O fałszywych wynikach testów wiem jedynie z internetu bo wśród moich znajomych koleżanek nigdy nie zdarzyło sie tak żeby test je oszukał. Prawdę mówiąc bardzo sie ucieszyłam jak zobaczyłam 1 kreskę na moim teście ale gdy czytam wasze posty to moja radość znów opada.
A co do tego badania krwi, to czy winik otrzymam tego samego dnia?
To zależy od laboratorium. Ja miałam po paru godzinach. A słyszałam i o takich w których czeka się do 3 dni. Zapytaj w przychodni.
O fałszywych wynikach testów wiem jedynie z internetu bo wśród moich znajomych koleżanek nigdy nie zdarzyło sie tak żeby test je oszukał.
No cóż. Ja tylko mówię o tym czego sama doświadczyłam i o czym sama słyszałam. Może nasze rozbieżne doświadczenia wynikają z tego, że Twoje koleżanki to raczej robiły testy, kiedy bały się "wpadki", której prawdopodobieństwo i tak było niewielkie, stąd masa informacji o testach poprawnie negatywnych, a ja i sporo moich znajomych, które test "oszukał" negatywem, o dziecko się starałyśmy, więc prawdopodobieństwo ciąży było nieporównywalnie wyższe niż poprzedniej grupie. Taka dygresyjka socjologiczna
A co do meritum - test sikany na prawdę często się myli - w przeciwieństwie do bety.
Za tydzień wybieram sie do ginekologa na cytologie stąd jeszcze jedno pytanie czy podczas cytologii lekarz może wykryć ciążę?? Przewiduje że ewentalna ciąża miałaby ok 3 tygodnie.
podczas cytologii ci nie wykryje ciązy to raz
dwa na tak wczesnym etapie ciązy nawet na USG nie wykryje,może zobaczy czy jest pecherzyk ale ciązy ci nie potwierdzi
11 2013-06-26 12:01:55 Ostatnio edytowany przez polsza (2013-06-26 12:07:30)
Najlepiej idź na betę, a jeśli ciąża się potwierdzi to do lekarza.
edit: nie wiem czemu ubzdurałam sobie, że miałaś okres 17 maja (chyba po prostu z innego forum pomyliłam informacje) za co przepraszam
więc moja wiadomość jest bez sensu i już ją kasuję ![]()
No cóż...w takim razie pozostaje mi wykonać badanie krwi. Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Polsza ja miałam ostatni okres 19 maja (takze niewiele się pomyliłaś). myślę że moja ewentalna ciąża ma 3 tyg ponieważ jajeczkowanie przypada na ok 14 dni przed okresem więc z moich wniosków wynika że do zapłodnienia doszło ok 7 czerwca i to by mi się zgadzało aczkolwiek Nie wiem czy moje wnioski są trafne.
Hm co do testów, to mi się nigdy nie pomylił (2razy pozytywnie i rzeczywiście okazało się że jestem w ciąży). Poza tym okres może się spoźniać do 2tygodni bez powodu, więc jak koleżanki wyżej uważam, że albo za wcześnie albo beta hcg ![]()