wybór imienia dla maleństwa - nasze kryteria - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » wybór imienia dla maleństwa - nasze kryteria

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 do 65 z 70 ]

1 Ostatnio edytowany przez nocnalampka (2013-06-25 10:01:38)

Temat: wybór imienia dla maleństwa - nasze kryteria

Temat poruszany pewnie w każdym domu, często na długo przed ciążą.

Jak jest u Was? Imiona dla maluszka już wybrane?

Jakimi kryteriami wyboru kierowaliście się? Słyszałam o różnych priorytetach, więc ciekawi mnie jak to odbywało się u Was.

U nas tak luźno rzucaliśmy propozycje, nie przywiązując się do żadnej szczególnie do czasu poznania płci. Jak już poznaliśmy, to opcji było kilka, a mojemu mężowi każda po jakiś max 3-4 tygodniach przestawała się podobać. Na tę chwilę jesteśmy zgodni ponownie co do pierwszego naszego wyboru, no ale do porodu jeszcze chwila, więc jakoś się nie przywiązuję jeszcze do tego imienia wink

No i choć co do imienia to dyskusje były zażarte, to byliśmy zgodni co do kryteriów:
- ma podobać nam się i w formie zdrobnionej i "dojrzałej" (a fajnie jakby miało formę familiarną)
- ma być "dobrą wróżbą na całe życie" - pochodzenie i znaczenie imienia miało dla nas wręcz decydujące znaczenie
- ma nie być w czołówce najpopularniejszych imion, ale też nie szczególnie dziwaczne, czy absolutnie nie obcobrzmiące
- ma dobrze "grać" z nazwiskiem (o to nietrudno było, bo choć nazwisko mamy dość rzadkie, to kończące się na -ski i nieznaczące, więc nawet oryginalne imię nie brzmiałoby dziwacznie)

I to chyba na tyle było naszych kryteriów. Ja jeszcze miałam takie jedno swoje, bo mi się podobają najbardziej te imiona ze słowiańskim źródłosłowem i póki co na takim stanęło. Może już się nam nie zmieni, bo myślę, że na razie dokonaliśmy najlepszego wyboru z możliwych smile

A jak wybór imienia przebiegał u Was kochane ciężarne (obecne i przeszłe wink ). A może przebiega nadal?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: wybór imienia dla maleństwa - nasze kryteria

U nas rozmowy na temat imienia w sumie nie było. Może parę razy wspomniałam M. jakie mi się podobają i tyle. Płci jeszcze nie znamy, ale myślę, ze za 2 tygodnie dowiem się kto siedzi w brzuszku. Od samego początku nastawieni jesteśmy na syna ale z córy cieszyć się też będziemy. Jeśli chodzi o moje kryteria, to brałam pod uwagę głownie to, aby imię nie było za długie i oklepane. Nie sprawdzałam pochodzenia i jakoś mnie to zbytnio nie interesuje. Dla chłopca imię mamy już wybrane natomiast z dziewczynką będzie pewnie problem, bo tu jesteśmy głęboko w lesie smile

3

Selene, byliśmy w podobnej sytuacji. To znaczy mieliśmy wybrane dla syna, a dla córki niet. Ja przeczuwałam, że to syn będzie i tak się nastawiałam. Jak zdobyliśmy pewność, że syn, to nagle tyle imion dziewczęcych nam się podobało! I tyle było idealnych dla naszego dziecka! Za to dla chłopca jak na lekarstwo wink No i pierwszy typ też przestał nam się wtedy podobać wink Więc uważaj, bo jeszcze może się okazać, że wcale nie macie imienia wink

4

nocnalampka, wydaje mi się, że jak potwierdzi się syn, to imienia już nie zmienimy, bo nam się bardzo podoba ale jak przyjdzie co do czego, to może być tak jak piszesz big_smile dla córy nie chcemy oklepanego imienia, a niestety takie najbardziej mi się podobają heh więc tu jak coś, to będziemy główkować. Mamy krótkie nazwisko i chciałabym aby imię również takie było.

5

Nocnalampko dokładnie takimi samymi kryteriami się kierujemy przy wyborze imienia smile

Dla mnie ważne jest pochodzenie i znaczenie imienia. Kiedyś podobał mi się Błażej, ale kiedy dowiedziałam się, że znaczy to "jąkający się" to od razu się zniechęciłam. 
Córki nie nazwę Marta, bo znam kilka, które mają ciężki charakterek tongue

Bardzo podoba mi się imię Michał, ale jest strasznie popularne, więc raczej odpada.

Na pewno nie będzie to żaden Kevin, Dżesika czy inny Dżonatan. Mamy polsko brzmiące nazwisko i nie zamierzamy krzywdzić dziecka.

Ważne są też nasze skojarzenia z imieniem. Mój Mąż miał "kolegę" Mariusza z którym się nie lubili. Dzięki temu wiem, jak dziecko nie będzie się nazywać smile Ja z kolei mam złe wspomnienia z imieniem Monika (sorki Selene big_smile ) "przyjaciółka" ze szkoły. Córki na pewno tak nie nazwę.

Nie chcę również, aby dziecko miało takie imię jak dzieci naszych przyjaciół i rodziny. Nie chcę kolejnego Kubusia, Lenki i Julki.

Miałam też taką schizę tongue że jak nazwiemy dziecko np Robert, a ono będzie miało wadę wymowy, to w przyszłości nei będzie umiało się nawet dobrze przedstawić :Lobelt, Jobejt hmm

Ech, długa droga przed nami big_smile

6

haha Polsza, wybaczam big_smile ale rozumiem te skojarzenia z imionami, bo teraz mi przypomniałas własnie o kolejnym kryterium w wyborze imienia.
Akurat mój brat nazywa się Robert i z tego co wiem, to nigdy nie miał problemów z mową a wyrósł na dojrzałego, inteligentnego i odpowiedzialnego człowieka smile

Co do imion dziewczęcych, to mi własnie najbardziej podobają się Lenka i Julia mimo iż są oklepane. Będziemy próbować szukać innego imienia ale coś czuję, że marnie nam to pójdzie, bo inne mi się po prostu nie podobają. No ale liczymy na syna smile

7

Mi się podoba imie Ewa, Agata, Marysia... Ale też coś czuję, że u nas będzie Syn, więc dziewczęskie imiona na razie odpuszczam big_smile

A do tych imion z "R". Mój  brat ma na imię Rafał i też nie ma najmniejszych wady wymowy. Jednak czasami tak się zdarza, że nawet dorośli ludzie mają małą lub większą wadę , np. nasz premier smile
No ale to kiedyś tak myślałam, aby unikać imion z "r". Teraz jakoś mnie to tak nie przeraża i na pewno nie będziemy odrzucać imion ze względu na ten dźwięk smile

8

U nas w domu temat imion też na tapecie, bo moja siostra będzie mieć dzidziusia smile

Więc dla dziewczynki wytypowała Iga
A dla chłopca Maciek smile

Mają długie nazwisko, więc ładnie pasuje do krótkich imion, jeśli chodzi o dziewczynkę, to imię mało typowe, nie byłoby szesnastej lenki w klasie, a Maciek z kolei bardzo typowe, ale moja siostra twierdzi, że to i już smile

Wśród innych propozycji padły Milena, Wojtuś i Andrzejek smile

A ja bym chciała mieć córeczkę Zosię - moim się nie podoba, ale mi i mężowi bardzo smile

9

Ja się zastanawiam jeszcze nad Martyną. Chciałam tak sobie dac na trzecie imię do bierzmowania, ale poprzestałam na Małgorzacie big_smile

Iga? ładne imię, nawet mi się podoba. My dla chłopca mamy Igor, więc w sumie podobnie big_smile

10 Ostatnio edytowany przez lexi260189 (2013-06-25 13:35:01)

Mam dwie córki, kierując się wyborem brałam pod uwagę

- by nie było ośmieszające, czyli od razu odpadały wszystkie te których np ja nie chciałabym nosić, wstydziłabym się nimi przedstawić w każdym wieku mego życia
- by nie było to imię oklepane, bez urazy dla innych matek - nie chciałam żeby były jedną z xxx w klasie dziewczynek noszących to samo imię
- by nie było to imię rodem z Hameryki, tandetnie spolszczonym w USC typu Brajan vel Brayan, Kewin, Oliwier itp ( także bez urazy dla matek, które tak swoje dzieci nazwały )

Pierwsza ma na imię Agata, druga Matylda.

Nie wiem skąd, ale przy obydwu ciążach od razu czułam, że będą dziewczynki. Natomiast syn, jeśli będę go jeszcze mieć choć mój partner twierdzi, że jestem zaprogramowana na rodzenie dziewczynek będzie nosił imię Ksawery.

11

Ja miałam mega wielki problem z pierwszym synem. Bo dla dziewczynki chciałam Nadię, a dla chłopca Wiktor (ale mój pierwszy facet się nie zgadzał). Teraz Nadia mi się nie podoba, bo w sumie jak zdradziłam koleżankom że tak mi się podoba to te które były w ciaży i urodziły córeczki to dały tak na imię i teraz jest tego imienia bardzo dużo w moim gronie. Natomiast teraz będę miała drugiego synka i tym razem z partnerem jesteśmy zgodni i napewno bedzie Wiktor smile
Z imiom dla dziewczynek źle kojarzy mi się Roxana, więc tak nie nazwałabym córki. Moja siostra ma Laurę i imię mi się podoba, szybciej też zastanawiała się nad Leną. Hm Iga... średnio mi się podoba, ale mam znajomą( miałam kiedyś z nia zatargi), która się tak nazywa (jest ruda) i wyrosła na bardzo ładna dziewczynę smile
Hm Martyna? moja siostra się tak nazywa i z cech charakteru wyróżnia się napewno jedna... Jest szalona smile w pozytywnym znaczeniu big_smile

12

hehe ja przy pierwszej córce nie miałam problemu z imieniem jest Martyna Małgorzata (to drugie po zmarłej akurat teściowej) jeśli chodzi o drugą córkę to dalej nie wiem mamy w domu kilka opcji i nie wiem co wybierzemy:
córka chce siostrę nazywać Maja, Milena
babcia chce Zosia
mąż Lena, Liliana
moja siostra podpowiada Julia
a ja nie mam pomysłu także jest mętlik w głowie.

13

Wada wymowy. Słuszna uwaga. Mój mąż też ma. Taką samą jak ja smile
Zatem imię musi być bez "r".
Typy męża (bo umowa była taka: on wybiera dla synka, ja dla córki): Miłosz, Mikołaj.
Mój typ: Antoni.

Zostaje: Antoni smile

Bardzo podoba mi się zdrobnienie tego imienia. Poza tym mój dziadek i pra dziadek takie nosili imię. Aczkolwiek żadnego z nich nie poznałam.

Dla córki chciałam: Alicja.

14

Moja córka ma na imię Nadia ,od początku tylko te imię wchodziło w grę .Chciałam by miała piękne i niezwykłe imię .

15

Chyba częstym kryterium jest właśnie to jakich ludzi spotykamy z danym imieniem. Dodatkowo dla katolików ważna jest postać Świętej noszącej dane imię.
Jeszcze daleka droga przede mną do konkretnego podejmowania takiej decyzji, ale kierując się dwoma wspomnianymi kryteriami mój wybór to:

JOANNA

Pozdrawiam wszystkie użytkowniczki z tym pięknym imieniem smile

16 Ostatnio edytowany przez fragola_369 (2013-06-25 21:42:02)

U nas wybór imienia był tematem jeszcze długoo przed planowaną ciążą i byliśmy zgodni ZAWSZE do męskich imion, gdy się dowiedzieliśmy że będziemy mieć malucha to zaczęliśmy o tym częściej rozmawiać, bo to jednak ważna rzecz imię na całe życie dla naszego dziecka, szczególnie kierowaliśmy się by nie był jednym z wielu, oraz by nie było jakieś mega dziwne, lub mega stare, i nie był skazany na drwiny rówieśników, oraz by nam się podobało i można było fajnie zdrabniać. W jakimś już tam czasie ciąży (jak dowiedzieliśmy się że będzie chłopak) mieliśmy wybrane imię jednak gdy zobaczyliśmy synka w szpitalu się zmieniło.. ja zaproponowałam Olivier i zostało, podobało się nam obojgu, i było spontaniczne ( lubimy podejmować tak decyzje) oboje się cieszymy że to nie była dziewczynka bo były by straszne nie porozumienia z imieniem, w żaden sposób nie mogliśmy się dogadać hehe wink

Wybraliśmy to imię bo nikt tutaj w otoczeniu naszym takiego nie posiada więc nie będzie kolejnym Tomkiem,Bartkiem,Kubusiem, Adamem, Piotrusiem.

A co do imion moja sąsiadka urodziła miesiąc przed mną i nazwała synka Igor, a kuzynka miała dzień przed mną cc i nazwała syna Kacperek.  Fajne ale syna bym tak nie nazwała nie wiedząc czemu wink

Aaaa i jeszcze czym się kierowaliśmy.. wybierając imiona, było trudno bo gdy ja kogoś proponowałam to mąż miał jakieś nie przyjemne wspomnienia z osobą o tym imieniu i nie chciał go i na odwrót..

edit: Ja chciałam nazwać synka ALAN bo od zawsze uwielbiałam to imię a że miał też na imię tak mój były partner i było z nim trochę problemów to obecny zapierał się nogami i rękami przed tym imieniem wink.

17

fragola_369 napisał/a:

Aaaa i jeszcze czym się kierowaliśmy.. wybierając imiona, było trudno bo gdy ja kogoś proponowałam to mąż miał jakieś nie przyjemne wspomnienia z osobą o tym imieniu i nie chciał go i na odwrót..

Oj, chcąc, nie chcąc, też trochę braliśmy to pod uwagę wink Chyba trudno tak zupełnie się uwolnić od takiego porównania.

W tym kontekście to mi się bardzo podoba dawanie imienia np po dziadkach. My się na to nie zdecydowaliśmy, choć rozważaliśmy, bo przy okazji imię mojego teścia jest jednym z imion z czołówki mojej listy ulubionych.

A dajecie drugie imię? My raczej tak, choć nie do końca wiemy skąd taki zwyczaj i w sumie po co to drugie imię, ale jak można to czemu nie wink

18

Dalia to ładne imię wink

19

My mamy trójeczkę smile Mąż ma córkę Maję, ja mam Leona a wspólnie mamy Filipa.
Natomiast w szkole Majki i Leona oraz w przedszkolu Filipa jest pełno Szymonów, Kubusiów, Oliwierów, Martynek, Nikoli, Oliwii.
Oprócz tych "oblatanych", spotkałam się z imionami wymyślonymi (jak dla mnie): Malina, Jaśmina, Aksel, Emiliusz. Jest też Otylia - mi kojarzy mi się z otyłością.

Sąsiadka nazwała synka Pawełek, sam o sobie mówi Pałeł, bo jeszcze za dobrze się nie wysławia smile ale jest przeuroczy.

Imiona dzieciaczków z naszej okolicy, które mi się podobają to Joanna, Beata, Urszula, Julia, Hanna, Karolina, Agata, Weronika, Daria, Damian, Wojciech, Krzysztof, Grzegorz, Jacek.

My, kiedy wybieraliśmy imię (imiona) dla dzieciaczków mieliśmy na uwadze że kiedyś dorosną, więc imiona typu Jagoda, Malina, Kacper zupełnie odpadały (chociaż i tak nam się nie podobają). Bo o ile może fajnie się woła do dziecka Kacper, to już do dorosłego człowieka to imię jakoś mi nie pasuje. A taki Krzyś wyrośnie na doktora Krzysztofa, Grześ na pana Grzegorza, Leoś na profesora Leona, Ulcia na panią dyrektor Urszulę, Wercia na magister Weronikę, Wojtuś na inżyniera Wojciecha. Albo imiona takie neutralne jak np. Paweł (Pawełek), Piotr (Piotruś), Daria (Darunia) - od których zdrobnienia są dłuższe w wymowie niż same imiona, lub nawet zdrobnień nie ma. Bez obrazy dla mam Kacperków i Malinek itp, ale dla mnie nie brzmi poważnie Pani Malina Kowalska, czy doktor Kacper Nowak.

20

My z mężem szukaliśmy imienia, które do nas "przemówi. Wiedzieliśmy, że jeśli je usłyszymy i to będzie TO to się zorientujemy smile
Ale oczywiście kryteria też były.
Mikołaj odpadł w przedbiegach bo wszyscy Mikołaje, których znamy to fajni faceci ale straszliwi babiarze wink
Antoś, Franek i Leon odpadli bo wszędzie wśród znajomych takie imiona są teraz.

Potem było dużo gorzej - co mi się podobało to mojemu mężowi nie - i na odwrót.
Aż któregoś dnia nagle do głowy wpadło mi TEO. Ale nie Teofil ani nie Teodor tylko sam "skrót" Teo. Od razu wiedzieliśmy, że to to wink
Teraz ja mam lekkiego stracha, że będą robić problemy w US przy rejestracji i koniecznie będą nam wpychać tego Teofila albo Teodora ale stwierdziliśmy, że będziemy wtedy kłaść się krzyżem, błagać, dawać w łapę i robić wszystko żeby był TEO i koniec wink

Natomiast nim Teo wpadł do głowy to był jeszcze pomysł klasycznego Jana. Wszystkie Janki, których znam to fajni, porządni faceci. Poza tym to imie ma w sobie coś pięknego.

21

pennylane kilka miesięcy temu weszło takie rozporządzenie, że można nadawać imiona "skrótowe", tzn. zamiast Jakub można zapisać Kuba, więc myślę, że z Teo nie będziecie mieć żadnych problemów w USC smile A swoją drogą bardzo fajne imię wybraliście smile

22

Przypomnialo mi się, że Artur jeszcze mi się podobało, ale że brat mojego partnera ma tak na imię to niestety odpadało.
Pamiętam,że przy pierwszym synku też był problem i do dnia narodzin nie wiedziałam bo było parę propozycji(moja mama podpowiadała Jonatan- odpadało na samym wstępie), ale jak mały się urodził to stwierdziłam, że Samuel i koniec kropka. Po prostu inne imię nie pasowałoby do niego i tak myślę do dzisiaj smile Ciemne oczka, włoski i ma taki wspaniały uśmiech i jest słodki,a Samuel właśnie tak mi się kojarzy big_smile

23 Ostatnio edytowany przez bbasia (2013-06-26 14:06:17)

Starszy syn zawdzięcza swoje imię fascynacją książką którą czytałam w dzieciństwie i ma na imię Jakub, bo w książce występował dzidziuś Kubuś. Na drugie imię ma Paweł. To z kolei na cześć batonika, ulubionego przeze mnie i męża w tamtych czasach smile
Z kolei przy drugiej ciąży byliśmy święcie przekonani że będzie córeczka. Miała być Zuzanka. A jest Staś, po dziadku męża. A na drugie Tadeusz po moim tacie.
Imię Stasia na początku w rodzinie wzbudzało emocje, że takie "stare", niedzisiejsze. A mi się bardzo spodobało. I mimo, że syn ma 16 lat to dalej w rodzinie jest nazywany Staś, a przez kolegów Stasiek, Stachu. Ewentualnie kiedyś usłyszałam przez domofon: czy jest Stanisław, i przez moment musiałam się zastanowić o kogo chodzi.. smile

A dla dziewczynki od paru lat podoba mi się imię Gaja, Gajka. Może jak będzie kiedyś wnuczka to uda mi się to imię przeforsować smile smile

24

My umówiliśmy się, że ja wybieram imię dla synka, mąż dla córeczki, oczywiście z akceptacją drugiej strony.
Imię miało być ładne, niezbyt popularne, niebanalne, ale też nie za bardzo oryginalne. Nie podobają mi się imiona brzmiące pretensjonalnie, obco (choć nie wszystkie) ani staropolskie, które z kolei brzmią zbyt poważnie, a ich zdrobnienia mi się po prostu nie podobają. Chcieliśmy także (choć dzisiaj nie miałoby to dla mnie większego znaczenia), żeby dziecko miało świętego imiennika, czyli patrona, który miał nad nim czuwać.

nocnalampka napisał/a:

A dajecie drugie imię?

Ja mam dwa, mąż także, dlatego synowi również nadaliśmy drugie imię. Jest to o tyle bezpieczne, że gdyby dziecku nie spodobało się to, które wybraliśmy jako pierwsze, zawsze ma do wyboru alternatywne, którym może się posługiwać. Na szczęście Junior lubi swoje imię wink.

25

Obydwie mają po dwa imiona. Po moich ukochanych dziadkach : jest więc Agata Halina (po babci) i Matylda Zdzisława ( po dziadku, który był Zdzisław) , przy Tyldzi urzędniczka zrobiła wielkie oczy i zapytała na prawdę chce pani ją tak nazwać ???? gdy potwierdziłam, odpowiedziała bo teraz to same Dżesiki się rodzą wink

26

My też umówiliśmy się że ja daję imię synkowi, a mąż córeczce.. tylko dlatego to zaproponowałam bo byłam pewna na 100% że będzie chłopak i się nie myliłam.. jednak imię samo nam "wpadło" w szpitalu i zostało.. ;] w USC problemów nie było, chociaż zapytała czy mało to Polskich imion jest że TAKIE wybraliśmy.. haha zbulwersowana pani urzędnik jednak nic nie mogła powiedzieć ;D .

Co do drugiego imienia.. ja mam mój |M| też.. po swoich dziadkach.. jednak u nas trudno by z tym było bo ja ojca nie mam, a mój swojego też nie ma.. obaj zawiedli jako ojcowie i myślimy że nie zasłużyli by wnuczek nosił ich imiona dlatego ma tylko jedno imię. wink Jak będzie chciał to przy bierzmowaniu da sobie np. po dziadku lub inne to już zostawiam do jego wyboru wink

27

Fragola, zaintrygowałaś mnie wink Zdradzisz co to za imię?

28

nocnalampka napisał/a:

ma w sygnaturze chyba napisane wink

29

lena812 napisał/a:
nocnalampka napisał/a:

ma w sygnaturze chyba napisane wink

O ja gapa, faktycznie big_smile

mało to Polskich imion jest

Tak tylko mi się przypomniało w kontekście tych słów, że parę razy już przytrafiło mi się w jakiś dyskusjach o imionach usłyszeć ten argument. No i zawsze, ale to zawsze interlokutor zapytany jakież to polskie imię jest ładniejsze niż jakieś tam, to twardo odpowiadał coś w rodzaju: "no, Tomasz, Marek, Stefan...". Jeszcze mi się nie przydarzyło, żeby ktoś wysuwający ten argument użył w tej wyliczance polskiego imienia wink Ja akurat jestem wielką fanką imion polskich, no i nasz syn takie właśnie dostanie i nieco czasem ubolewam, że nieczęsto są one wybierane w ostatnich czasach.

30

nocnalampka napisał/a:

Ja akurat jestem wielką fanką imion polskich, no i nasz syn takie właśnie dostanie (...)

Zdradzisz jakie? wink
Ja z kolei fanką tych stricte polskich imion nie jestem, ale w pełni rozumiem, że komuś mogą się podobać. Jak dobrze, że jesteśmy różni i mamy różne gusta, w ten sposób nie wieje nudą wink.

31

piękny nowy wątek big_smile

U mnie było imię wytypowane da dziewczynki ... bo czułam że to będzie ONA ... no ale będzie ON big_smile   <3
miała być OLIWIA bardzo podoba mi się to imię dla dziewczynki smile

a jeśli chodzi o chłopczyka to miał być :
*Kamil
*Błażej
* Bartosz
* Fabian
* Hubert
* Patryk
ale wybraliśmy z tych wszystkich imion Dawid big_smile  i tak nasz kochany synek który przyjdzie na świat w sierpniu big_smile będzie miał na imię big_smile

a np. u siostry jest Sebastian
u kuzyna Maciej i Julita big_smile
u przyjaciółki    Maksymilian
u kuzynki   Arkadiusz Marcin i Paweł

jest bardzo dużo imion ale jak przyjdzie wybrać coś dla własnego dziecka i pod swój gust wink to jest ciężko wg mnie tongue

32

Olinka napisał/a:
nocnalampka napisał/a:

Ja akurat jestem wielką fanką imion polskich, no i nasz syn takie właśnie dostanie (...)

Zdradzisz jakie? wink

Przemysław
Prawdopodobnie stanie na: Przemysław Mateusz, choć mi się bardziej podoba: Przemysław Zbigniew, albo: Przemysław Bogdan, niestety mężowi już mniej wink

33

Przemysław, Przemek - wybraliście bardzo ładne imię smile.
Bałam się, że poszliście w zupełnie innym kierunku i zadając ciekawskie pytanie będę potem miała problem, aby taktownie się do tego odnieść wink. Zapewniam, że nie miałam smile.

34

Olinka napisał/a:

Bałam się, że poszliście w zupełnie innym kierunku i zadając ciekawskie pytanie będę potem miała problem, aby taktownie się do tego odnieść wink. Zapewniam, że nie miałam smile.

Bałaś się Bożydara albo Żegoty? wink

35

Ktoś napisał, że Jagoda kiedyś dorośnie, a imię będzie nosić całe życie...
No cóż, ja jestem Jagoda (nie do końca), ale wszyscy tak na mnie mówią, więc wiem, jak się nosi takie imię. Nigdy nikt nie wyśmiał tego imienia, zwykle reakcje na Jagodę są bardzo pozytywne.
W rzeczywistości jestem Jadwigą- jedyną, jaką znam, która ma 23 lata.
Nie zamieniłabym swojego imienia w dowodzie na żadne inne, brzmi dostojnie, niebanalnie i uwielbiam, gdy zwracają się do mnie "Jadźka", bo ja jestem Jadźka big_smile. Lecz gdy wyprowadzam z błędu nowo zapoznaną osobę, uświadamiając, iż nie noszę imienia Jagoda, a Jadwiga, zwykle słyszę- "Mam ciocię/babcię Jadzię."
Mi to nie sprawia kłopotu, bo wiem, że nikt poza mną tak się nie nazywa.

Głupio by wyglądało, żeby mama Jadwiga, której imię kończy się na -ska, miała w przyszłości synka Brajana albo córeczkę Dżesikę.

Imiona mam już wybrane od dawna, są polskie, starodawne, ale nie śmieszne. Także żadna Delfina, czy Pankracy nie wchodzą w grę.
Nie mogą to być też wracające do łask imiona, których zaczyna się mnożyć- także odpada Wojtek, Jan, Julia, Hanna (choć to imię jest ładne), Grzegorz, Jacek, Szymon.

36

A ja mam mamę Jadzię big_smile I ogromnie mi się to imię podoba! I faktycznie jakoś małej Jadwini żadnej nie znam, takiej mu rówieśniczej też nie. Raczej właśnie są to panie bliższe metrykalnie mojej mamie. 

A jak zapatrujecie się na taki pomysł, który w niektórych rodzinach jest uskutecznianiy - dawanie imienia takiego samego, jak noszone przez któreś z rodziców? Przyznam, że mi podoba się zwyczaj dawania imion np. dziadków, czy innych członków rodziny oddzielonych najmniej jednym pokoleniem, ale już do mamy Basi, która nazywa córkę Basia mam mieszane uczucia.

37

nocnalampka napisał/a:

A ja mam mamę Jadzię big_smile I ogromnie mi się to imię podoba! I faktycznie jakoś małej Jadwini żadnej nie znam, takiej mu rówieśniczej też nie. Raczej właśnie są to panie bliższe metrykalnie mojej mamie.

Ooo, właśnie, albo mama big_smile. Widzicie- tak, jak pisałam.
Ale dla mnie to miłe smile.

nocnalampka napisał/a:

A jak zapatrujecie się na taki pomysł, który w niektórych rodzinach jest uskutecznianiy - dawanie imienia takiego samego, jak noszone przez któreś z rodziców? Przyznam, że mi podoba się zwyczaj dawania imion np. dziadków, czy innych członków rodziny oddzielonych najmniej jednym pokoleniem, ale już do mamy Basi, która nazywa córkę Basia mam mieszane uczucia.

Ja mam koleżankę Anię, której mama nosi imię Anna, babcia również i prababcia także.
Nigdy nie pytałam się, dlaczego tak jest, jaka jest historia. Coś musi w tym być i jeżeli taką mają tradycję, podoba mi się to. Natomiast jednorazowa zachcianka- "Nazwę dziecko Jadwiga Junior, bo teraz każdy tak robi.", jest głupotą.

Wydaje mi się, że właśnie jednym z głównych kryteriów w doborze imienia są imiona dziadków. I o ile dziadkowie już nie żyją, jest to zrozumiałe.
Sama mam wybrane imiona osób z mojej rodziny- osób, które kochałam lub nadal kocham.

38

Mam znajomych, którzy nazwali swoje dzieci( córkę i syna) swoimi imionami. I szczerze mówiąc jest problem jak wszyscy są razem, bo jak zwrócić się do ojca albo syna? na syna i córkę mówimy zdrobniale, no ale jak będą mieli po 30lat to będzie śmiesznie brzmiało....

Mimo, że moje imię mi się podoba, nie nazwałabym tak córki. Wolę, żeby dziecko miało "swoje" niepowtarzalne imię smile

39

Co do drugiego imienia - u nas nie będzie. Wydaje mi się, że to ma sens przy rodzinach wierzących - w końcu drugie imię zwyczajowo nadaje się podczas chrztu.

Albo może to dlatego, że i ja i mój mąż oboje nie znosiliśmy swoich drugich imion tongue Tzn. on nie znosił - bo sobie zmienił w końcu - a ja nie znoszę nadal tongue Justyna - dla mnie okropne imię, w ogóle do mnie nie pasuje hmm

Ktoś napisał o imieniu dla dziewczynki Gaja - przepiękne imię, bardzo mi się podoba!

40

Penny, imię Justyna powiem Ci że też go nie znoszę.. nic nie mam do tego imienia, jeśli się komuś podoba to ok. Ale mam złe wspomnienia z osobą o tym imieniu i córki bym tak NEVER nie nazwała hehe.

41

Ja mam bardzo dobrą koleżankę Justynę, ale imię fakt mi też się nie podoba big_smile

42

mi nie podoba się Katarzyna .... mam złe wspomnienia hmm i od tamtej chwili tez w taki sposób nie lubię tego imienia ...

ja nie wyobrażam dać córce imienia po sobie na I imię  .... bo na drugie nie ma problemu , ale że będzie chłopak to będzie imię po tatusiu ub ojcu chrzestnym

43 Ostatnio edytowany przez pennylane (2013-07-01 21:08:27)

Ale po tatusiu dziecka czy po tatusiu tatusia dziecka - czyli po dziadku? big_smile

Co do złych skojarzeń - chyba każdy z nas tak ma, że niektóre imiona kojarzą mu się z konkretnymi postaciami i nie ma opcji byśmy się od tych wspomnień uwolnili.
Ja np. nie wiem skąd to mam bo żadnej, takiej konkretnej dziewczyny nie pamiętam, ale imię Sandra nieznośnie wprost kojarzy mi się z otyłą grubaską, która wcina wciąż słodycze big_smile
... z kolei Adrian kojarzy mi się z łysym legionistą, który ciągle pije piwsko pod blokiem. Jakoś tak... mimo, że żadnego takiego Adriana nie znam wcale big_smile

44

u nas jest Michalina .. i zadne inne imie do niej nie pasuje:) maz wybral.. choc na poczatku  nie bylam przekonana ... i protestowalam .. ale zawsze marzyl o corce Michalinie i tak zostalo:)
druga corka bedzie miala (na ten moment)wlasnie Jagoda mała Jagódka dorosla Jagoda.
a syn albo Filip albo Tomasz po moim tacie.
drugiego nie dajemy bo i po co

45

a moj maż ma na imie Adrian.. kiedys chcialam zeby moj syn mial na imie adrian no ale przeciez nie nazwe go tak jak ma jego tata na imie:P
aa i nie jest legionista ani nie jest lysy:P
Justyne tez zle kojarze:)

46

Penny, miałam na myśli po tatusiu. Nie po dziadku. Po dziadkach to nawet mi się podoba.  A właśnie do dawania imienia po rodzicu jakoś mam mieszane uczucia.

47

Z pierwszymi ciążami nie miałam kłopotu z imieniem chciałam mieć Kacpra i NIkole i tak mam a teraz nie mam żadnego pojecia jak dać na imie  dziecku jestem już w 15 tygodniu ciazy a w głowie pustka

48

Hmm, co do Kaśki to też niekoniecznie mi się podoba, jak za dziecka jeżdziłam do babci na wieś to pamiętam że słowo "kaśka" zastępowało nazwę żeńskiego narządu płciowego smile
A z kolei Sandra, Roksana - jak dla mnie to imię zawód wink

49

Z tymi imionami to wbrew pozorom ciężko, tzn ja jak wybierałam imię dla małej to jakoś tak machinalnie odrzucałam te które mi sie kojarzyły z osobami których nie lubię, lub które mi się źle kojarzą. Olivia - pasuje do mojej małej, i nie mam wśród znajomych osoby o takim imieniu więc było dla mnie od samego początku neutralne. Gdyby był chłopiec miałby imię po tatusiu.

50

Ja mam córeczke Hanie-miala byc Natalka-nastepnie zainspirowana piosenka Sandry-Maria Magadalena-jednak moja mama blagala mnie wrecz o to aby nadac wnusi imie Hania  i niemialam serca jej odmowic-w ciagu 4 latach w naszej wsi pojawilo sie 5 dziewczynek o tym imieniu (5 Hań?? tongue ) NA szczescie juz tam niemieszkamy tongue

Ale podoba mi sie tez Wioletka,Joanna oraz Aleksandra

Teraz mam synka i od zawsze bylam fanka Macieja,Maciusia,Maćka-ale 20 lat temu moja mama mnie uprzedzila i na niej wymusialam by tak nazawala mojego brata (obronilam go przed Emanuelem), Patryk,Patryś ale tak na imie mial moj byly wiec odpadlo.. I gdyby nie sprzeciw calej rodziny nazwalabym synka  ABELARD uwielbiam to imie,strasznie mi sie podoba,kojarzy mi sie z osoba inteligentna  z poczuciem humoru,uwielbiam je wymawiac i napewno drugiego Abelarda bysmy w okolcy nie spotkali... No ale mamy Bartoszka imie ladne ale oklepane wink
Cóż ja trafi mi sie jeszcze jeden synus zapre sie rekami i nogami i bedzie malutk Abelardzik big_smile

51

U mnie napewno bedzie Wiktor smile
Roksana też mi się źle kojarzy i nie nazwałabym tak córki wink
U mnie w rodzinie są imiona(może komuś pomoże). Adriana, Martyna, Oliwia i Ilona. Nadia( kiedyś mi się podobało, teraz zdecydowanie za dużo), Laura, Wiktoria. Z facetów Jovan( na początku nie mogłam się przyzwyczaić tongue ) Filip, Paweł, Marcin, Łukasz, Krzyś hm chyba starczy co? u nas zdecydowanie więcej jest kobiet. No popatrz a mi się 2 chłopaków trafiło big_smile

52 Ostatnio edytowany przez gma (2013-07-13 14:10:54)

Cześć,
Faktycznie przy wyborach imion duże znaczenie mają wspomnienia dotyczące osób o tychże imionach.
Zgadzam się z regułami wspomnianymi przez Was, ale raczej skłaniam się ku niepopularności imion, gdyż przeraża mnie częstotliwość występowania. W liceum były łącznie ze mną w klasie 3 Marty więc każda z nas miała przezwisko utworzone raczej od nazwiska, tak samo Kasie.
Też raczej nie wybrałabym jakiś mocno staropolskich imion. Chyba że po rodzinie (oczywiście gdy mi się spodoba)
Mam wybrane imiona dla dziewczynek (będą w zestawach podwójnych):
- Maria
- Łucja
- Alicja
- Małgorzata

Natomiast dla chłopców kilka typów, ale żadne bez przekonania:
- Igor
- Maciej
- Marcel
- Miłosz

Pewnie jak przyjdzie czas - będzie rada.

Co o tym sądzicie?
Macie jakieś propozycje męskie do długiego nazwiska (-cki) ?

53

mi na razie sie podoba Alexsader  lub Maksymilian   a jak by była córa to by miała po mojej mamie Mirela

54

Kacperina napisał/a:

mi na razie sie podoba Alexsader  lub Maksymilian   a jak by była córa to by miała po mojej mamie Mirela

A dlaczego pisany przez "x"?

55

bbasia napisał/a:
Kacperina napisał/a:

A dlaczego pisany przez "x"?

O to samo miałam zapytać. Poza tym pisownia jest - tak sądzę - błędna, bo jak ,,x", to już raczej bez ,,s", zakładając oczywiście, że brak ,,n" to tylko literówka.

nocnalampka napisał/a:

Noo... Coś w tym stylu, choć mniej drastycznie - Stanisław, Władysław, Włodzimierz, Antoni, itp.

56

Olinka napisał/a:
nocnalampka napisał/a:

Noo... Coś w tym stylu, choć mniej drastycznie - Stanisław, Władysław, Włodzimierz, Antoni, itp.

To przyznam Ci się, ze Władysław to był jeden z moich typów, ale mężowi się nie podobało. wink Mi się to imię niebywale podoba. A do tego znam jednego Władysława i jest to jeden z niewielu ludzi, którego naprawdę podziwiam i darzę ogromnym szacunkiem.

57

Mnie podoba się Wincenty i Mieszko.

58

nocnalampka napisał/a:

A do tego znam jednego Władysława i jest to jeden z niewielu ludzi, którego naprawdę podziwiam i darzę ogromnym szacunkiem.

Być może dla Ciebie w tym właśnie tkwi tajemnica tego imienia wink. Nie ukrywam, że ja często biorę pod uwagę zdrobnienia, bo o ile dorosły Władysław (zwłaszcza zestawiony z nazwiskiem) jest całkiem w porządku, to już kompletnie nie wyobrażam sobie maluszka, do którego miałabym mówić Władziu wink.

Nawiązując do popularności imion - mój syn od września zaczyna nową szkołę, już zdążył się zorientować, że na 32 osoby w klasie będzie miał 5 (!) Szymonów, 2 Michałów, 2 Danieli i 2 Piotrów.

59

Witam ! Również jestem przyszłą Mamą ,co prawda dopiero w 8 tc ,ale o takie rzeczy trzeba dbać od samego początku smile
Płci dziecka oczywiście jeszcze nie znam, ale mój partner uparł się, że jeżeli to będzie chłopiec to na imię damy mu Cyprian.
Nie wiem czy to ładne imię ...
Wiem również , że wielu naszych dziadków miało tak na imię . I nie wiem czy nie skrzywdzimy tym dziecka i czy to imię jest odpowiednie... Co o tym myślicie ?
Przecież to imię nawet nie ma sensownego zdrobnienia big_smile
Z drugiej strony...
Jeżeli będzie córeczka to ja zadecydowałam ,że to będzie Zosia .
Na co oczywiście mój partner się nie zgadza bo mówi, że będą na nią wołać Zocha , a to tak dziwnie ...
W sumie ja nie jestem do końca zdecydowana na to imię, ale wkurza mnie to ,ze nie mam wyboru ! big_smile

60

Szczęściaro gratuluję ciąży i zapraszam do wątku "Przebieg ciąży od 1 do 9 miesiąca"  http://www.netkobiety.pl/viewtopic.php?id=43043&p=305 smile

61 Ostatnio edytowany przez gma (2013-07-16 08:08:16)

W podstawówce ze mną do klasy chodził Cyprian i wszyscy wołali na niego Cypek. Poza tym poniekąd rymowało się to z jego nazwiskiem a raczej z jego zdrobnieniem. Chłopak był inteligentny ale zawadiaka wink imię jest ładne tylko nie wiem jak często się je teraz nadaje...

Zosia to bardzo ładne imię. Nawet jak będą wołać Zocha... Nie ma się czym przejmować. Teraz dzieciaki jak się uprą to takie przezwiska wymyślają że lepej żeby tak wołali...

btw: Gratulacje smile

62

Zdrobnieniem do Cypriana może być "Cypisek" smile

63

Podoba mi się równiez imie Ksawery, w zdrobnieniu może być Ksawciu big_smile tak własnie ma na imię mój bratanek. Na początku sceptycznie do tego podchodziłam ale po czasie przekonałam się do tego imienia i do tej pory mi się podoba.
Imię Gracjan także przypadło mi do gustu, ale syna raczej tak nie nazwę. Pozostanę przy Igorze Piotrze smile

64

bbasia napisał/a:

Zdrobnieniem do Cypriana może być "Cypisek" smile

To samo chciałam napisać smile Cypisek, rozkosznie słodko smile

65

No tak dziewczyny smile Macie rację .
W sumie u siosty mojego partnera jest trzech super chłopaków Franek 7l, Stasiu 4l i Jurek 2l big_smile
Też fajny pomysł, ale jak na te czasy to chyba bym się nie odważyła . Ale do nich imiona pasują idealnie smile

Posty [ 1 do 65 z 70 ]

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » wybór imienia dla maleństwa - nasze kryteria

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024