Bajki i programy edukacyjne - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Bajki i programy edukacyjne

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 54 ]

Temat: Bajki i programy edukacyjne

Jakie możecie polecić bajki i programy edukacyjne? Pod pojęciem "edukacyjne" mam na myśli:
-naukę literek i cyferek
-ćwiczenia gimnastyczne - postacie w bajce/programie tańczą, robią przysiady, skaczą, itp. i dziecko może je naśladować
-naukę o zwierzętach - pokazane jest zwierzątko, podane kilka podstawowych informacji o nim, może jakieś ciekawostki
-nauka codziennych czynności - postacie myją zęby, ubierają się, szykują sobie kanapki, posługują się nożem i widelcem, czeszą włosy...

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Bajki i programy edukacyjne

Babo, na stronie Mini Mini są superanckie gry uczące literek.Z gier mogę polecić jeszcze "Królika Bystrzaka" i "Klik uczy pisać"

3

Bajki i programy edukacyjne przede wszystkim Świat słów bajka mnie urzekła i Marta mówi oraz Zoo zgadula.

4

A jeśli chodzi o bajki w tV to mają co raz częściej formę bajek interaktywnych, gdzie oglądający proszony jest o pomoc i udział w zabawie.Taką bajką jest Klub Myszki Miki, Mali Einsteini i Piraci z Nibylandii.
Z książek polecałąbym ABC uczę się i książki "Literata" z rymowankami.

5

Tak, tak, te programy, które wymieniła Asterka! Moje dziecko ogląda zawsze u dziadków, ale za skarby świata nie mogę sobie przypomnieć na jakiej to stacji. W tych bajkach jest właśnie ta interakcja, o którą Ci chodzi, Babo.

6

Dziękuję, skorzystam z każdej propozycji smile A macie może coś sprawdzonego po angielsku/niemiecku?

7 Ostatnio edytowany przez Asterka10 (2013-06-24 22:18:12)

Te filmy są na Disney Chanell.Jest tam również Dora ucząca angielskiego - też interakcja.Fajny jest "Klik uczy angielskiego"  czy Adibu.Dobre programy ma Aidiem Polska z bohaterami starych bajek Reksiem i Bolkiem i Lolkiem.Moje dziecko kochało też Papatkę z Tęczowej Polanki i pierwsze części Pluszaków Rozrabiaków.Można je jeszcze kupić.

8

Chyba w "Klub Przyjaciół Myszki Miki" i "Piraci z Nibylandii" też są jakieś angielskojęzyczne wstawki?
Asterko, a w jakiej bajce był scenariusz oparty na utworach muzycznych? Latali jakąś rakietą, były nutki, dziecko miało za zadanie klaskać w rytm, śpiewać melodię i takie tam? To też chyba z tej samej stacji.

9

vinngo smile
Ta bajka z rakieta to chyba wlasnie Mali Einsteini ..

Ja tak samo moge polecic Klub przyjaciol Myszki Miki, Mali Einsteini, i wlasnie Piraci z Nibylandii smile

Wiecej polskich bajek nie znam, bo mieszamy w za granica i mali ogladaja tutejsze bajki.
Ale wydaje mi sie, ze Program Mini Mini jest odpowiedni smile

Dziewczyny a co z programem telewizyjnym ``Jedyneczka`` ?? Za moich czasow lecial na TVP1 ..

10

Jeśli chodzi o bajki dla dzieci to jestem za ulicą sezamkową teraz można zobaczyć tych bohaterów w sezamkowym zakątku na mini mini. Świetna bajka- co najważniejsze uczy dzieciaki różnych rzeczy i pozytywnych zachowań.

11

Ja synkowi lubię puszczać i z nim patrzeć na "Było sobie życie" , "Był sobie człowiek" i inne z tej serii . W tv chętnie jak był młodszy oglądaliśmy "świat słów" na MiniMini.

12

Odświeżam, bo to fajny temat. Na mini mini ogólnie jest wiele fajnych bajek. Moja córka ma 3 lata i tak się zastanawiam czy któraś już dla takiego wieku jest odpowiednia. Czytałam, że należy mądrze dziecku bajki dobierać to wtedy się stymuluje rozwój dziecka. Ale jak mądrze wybrać??

13

"Truskawkowe ciastko" smile

14

A jeżeli Cię interesują ćwiczenia fizyczne to jeszcze Tree Fu Tom tez na MiniMini+. Maluchy odtwarzają ruchy głównego bohatera, dzięki czemu ten zdobywa super moc. Fajnie bo się mogą zaangażować, ruszają się (a niejednokrotnie te zestawy wymagają precyzyjności i dobrej równowagi, więc muszą się skupić). Ponad to uczą się szacunku do małych stworzeń.

15

mama2011 napisał/a:

Odświeżam, bo to fajny temat. Na mini mini ogólnie jest wiele fajnych bajek. Moja córka ma 3 lata i tak się zastanawiam czy któraś już dla takiego wieku jest odpowiednia. Czytałam, że należy mądrze dziecku bajki dobierać to wtedy się stymuluje rozwój dziecka. Ale jak mądrze wybrać??

Możesz sama wybierać np.na youtube, ale tu dziecko może szybko się nauczyć, że zawsze może dostać bajkę na życzenie, co w cale nie jest takie dobre( ja już mam ten problem) lub polecam minimini+ tam mają naprawdę fajne bajki właśnie dla takich dzieci w wieku przedszkolnym bez przemocy, rozwijające i uczące właściwych zachowań wobec innych czy to dzieci, czy zwierząt. Ważne by starać się też czytać dziecku, to dobrze rozwija wyobraźnię i w książka również znajdziemy wiele przydatnych mądrości życiowych.

16

oela napisał/a:

A jeżeli Cię interesują ćwiczenia fizyczne to jeszcze Tree Fu Tom tez na MiniMini+. Maluchy odtwarzają ruchy głównego bohatera, dzięki czemu ten zdobywa super moc. Fajnie bo się mogą zaangażować, ruszają się (a niejednokrotnie te zestawy wymagają precyzyjności i dobrej równowagi, więc muszą się skupić). Ponad to uczą się szacunku do małych stworzeń.

Zapowiada się super, dziękuję! smile

17

Do ćwiczeń to tylko Wii Fit - osobisty trener dla całej rodziny big_smile

18

A za jakie grzechy ja mam cierpieć? cool

19

Wii super zabawa, ale problem w tym, że okrutnie wciąga. I w czasie takiej zabawy trudno małego człowieka odciągnąć i przekonać, że robiąc co innego też można się super bawić:D A Tree Fu Tom trwa niecałe 30 min i łatwiej się umówić na jedna bajeczkę przed telewizorem. A i nie napisałam poprzednio, że czytałam kiedyś na, którymś portalu. Te ruchy to nie jest jakaś taka ot tak wymyślona sekwencja ruchów. Tylko twórcy współpracowali z fizjoterapeutami, aby te zastawy  wspierały rozwój ruchowy, manualny maluchów i zdolność utrzymania równowagi. I przeciwdziałały bardzo powszechnemu, a rzadko diagnozowanemu schorzeniu, które powoduje problemy z poruszaniem się. Nazwy za Boga nie pamiętam.

20

My czekamy dziś na nową bajkę "Piotruś Królik" na mini mini. zapowiedzi bardzo interesujące. Bajka o ciekawskim króliczku smile

21

A widziałam reklamę. Urocze te króliczki. Rano ma być emitowana jakoś bardzo wcześnie, ale wieczorem jakoś przed 19. Dobra pora na potraktowanie jej jako bajki na dobranoc.

22

A ta nowa bajka o jakiej porze rano leci?? O czym jest? Fajnie jeśli coś nowego będzie , dzieciaki się ucieszą.

23

BabaOsiadła napisał/a:
oela napisał/a:

Zapowiada się super, dziękuję! smile

O tej jeszcze nie słyszałam, znaczy słyszałam, ale nie wiedziałam o co chodzi w niej. Moje dziecko jest z lekka nadpobudliwe, dopiero co nauczyło się skupiać chwilę na bajkach, a ta byłaby super na prawdę. Wczoraj Był pierwszy odcinek Piotrusia Królika, razem oglądałyśmy świetna i mądra bajka.

24 Ostatnio edytowany przez Mya (2014-05-14 23:01:37)

O króliku Piotrusiu jeszcze nie widziałam, za to genialny jest Dinopociąg. Świetnie pokazany dawny świat z wplecionymi różnymi sytuacjami w jakich może się znaleźć dziecko. MiniMini w ogóle ma fajne bajki - takie jak dawne z przesłaniem tylko unowocześnione.

25

Noo, a najważniejsze, ze nie ma w nich przemocy, bo jak się czesm trafi na taką pseudo bajkę to strach dziecku pozwolić oglądać. Mi normalnie spokoju nie daje Tree Fru Tom, ciekawa jestem co to za bajka. Leci już??

26

mama2011 napisał/a:

Noo, a najważniejsze, ze nie ma w nich przemocy, bo jak się czesm trafi na taką pseudo bajkę to strach dziecku pozwolić oglądać. Mi normalnie spokoju nie daje Tree Fru Tom, ciekawa jestem co to za bajka. Leci już??

Tree Fu Tom leci cały czas na minimini o 12:15, to bajka o chłopcu imieniem Tom, który zmniejsza się do małych rozmiarów i przenosi się do fantastycznej krainy, gdzie ma swych przyjaciół.
W każdym odcinku bohaterowie borykają się z jakimiś problemami, które udaje się pokonać przy użyciu wielkiej mocy. Aby użyć tej mocy, Tom prosi o pomoc dzieci, oglądające bajkę, by razem z nim wykonywały magiczne ruchy, by uwolnić moc. W ten sposób dzieci wykonują szereg ruchów i interaktywnie uczestniczą w bajce smile

27

Nie znam tej bajki, musze zobaczyć co nowego. Ogólnie sama uwielbiam oglądac bajki. Mój synek już jest duży bo ma 9 lat, ale MiniMini wlączamy i czasem oglądamy cos razem. Jak już pisałam w drugim wątku  ostatnio Dinopociąg. Ale ta bajka o której piszecie jeszcze mi nie wpadla w oko.

Ale tak patrze w necie ze zapowiada się ciekawie. To to prawda?

http://www.fmekids.com/Content/Images/Brand/tree-fu-tom-80.jpg

28

Tak sobie myślę, że mojej córce przypadnie do gustu, ona jest bardzo aktywna i nie raz podskakuje razem z bohaterami bajek bo nie może usiedzieć na tyłku, to powinno być coś dla niej. Muszę jej włączyć jak nie przegapię.

29

No przy tej akurat bajce myślę, że nie tylko sama się wciągniesz, ale i na tyłku nie usiedzisz. Ma sie ochotę skakać z bohaterami. Co jak co, ale w tej bajce ruchu jest ogrom wink

http://www.bbc.co.uk/cbeebies/treefutom/img/watch/tft_slide_watch_432_243.jpg

30

A kiedy ta bajka leci?

31 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2014-05-31 18:13:58)

Najbliższe odcinki jakie się pojawią według zapowiedzi stronki

12.15 i 18.10 o ile dobrze pamiętam.

32 Ostatnio edytowany przez Olinka (2014-06-01 01:17:22)

Znalazlam fajną strone, jest tam program, gry i konkursy:
niedozwolony link Warto zajrzeć.

33

Przypominam, że zgodnie z naszym regulaminem wklejanie linków do jakichkolwiek stron o charakterze komercyjnym jest zabronione. Przy okazji uprzedzam, że wszelkie próby przemycania spamu będą karane upomnieniami, a w przypadku dalszego naruszania zasad banowaniem kont.

34

Ok rozumiem, więcej nie wstawię, choć to tylko stronka dla dzieci:)

35

Do mycia zębów bardzo fajna jets ta aplikacja Aquafrsh, nasza córa założyła profile całej rodiznie i codziennie rano i wieczorem jest mycie z piosenecczką, ja już sama nucę myjąc zeby...
A dla starszych milusińskich znam NG Odkrywca na tablet, edukacyjny multimagazyn, bezpłatny, wychodzi co miesiac przez cały rok szkolny. W czerwcowym jest np, o tym jak zwierzęta radza soebi z gorącem (jest zabawnie nawet:)) i o historii higieny i jej braku...

36

ciekawy watek:) aplikacje Aquafrsh- znam, tez z niej korzystamy. Ciekawie brzmi to o tym Odkrywcy- gdzie to mozna sciagnac?

37

niebieska1 napisał/a:

ciekawy watek:) aplikacje Aquafrsh- znam, tez z niej korzystamy. Ciekawie brzmi to o tym Odkrywcy- gdzie to mozna sciagnac?

Jeśli na tablet to podejrzewam, że App store albo google play. Fajne są różne apki z memo. Moja córa ma taka po angielsku, więc i pamięć i język.

38

SmartGuy napisał/a:
niebieska1 napisał/a:

Jeśli na tablet to podejrzewam, że App store albo google play. Fajne są różne apki z memo. Moja córa ma taka po angielsku, więc i pamięć i język.

Zgadza sie się jest na oba systemy, wyszukasz wpisując Ng odkrywca. Nawet dorosłemu się fajnie czyta. U naszej córy ostatnio na tapecie było ubieranie Barbie, ale już przeszło wink

39

serducho napisał/a:
SmartGuy napisał/a:
niebieska1 napisał/a:

Zgadza sie się jest na oba systemy, wyszukasz wpisując Ng odkrywca. Nawet dorosłemu się fajnie czyta. U naszej córy ostatnio na tapecie było ubieranie Barbie, ale już przeszło wink

Dzieki, sprawdze tego Odkrywce.

40

Moje dzieci uwielbiają Małych Einsteinów, Agenta Oso i Kluib przyjaciół Myszki Miki. Dorę też smile

Angielskiego uczą się z teledysków z youtube. Same. Po prostu akurat to im się podoba (teraz mają 4 i 3 lata i znają cyferki, literki, kolory). Córka jak czegoś nie chce, to zamiast "nie" krzyczy "noł" tongue

Lubią też bajkę Masza i niedźwiedź i z niej podłapują rosyjski smile A swego czasu strasznie im się podobał /Kaju/ (zapis prawie fonetyczny, bo nie znam pisowni), po francusku smile

41 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2014-08-28 15:16:19)

Obecne bajki i gry są nasycone agresja, czasem trudnymi do wyłapania przez rodziców. Naukę edukacyjną i zajęcia dodatkowe zostawiłabym odpowiednio przeszkolonym do tego placówkom.

Post został edytowany ze względu na naruszenie regulaminu forum - spam.

42

Kurczę, aż muszę sprawdzić:)

43

Elieee nie zgadzam się z tym co mówisz, ja pozwalam dziecku oglądać bajki codziennie, dwa razy po pół godziny, ogląda o różnych godzinach i jakoś nigdy na mini mini nie trafiła na bajkę, w której by chociaż troszkę agresji było. to są mądre edukacyjne i ciekawe  bajki.

44

nie we wszystkich bajkach jest przemoc, bez przesady... mój oglada minimini, fajne są tam bajki, edykacyjne, uczą dobrych zachowań, fajna np. jest myszka w paski i dobre maniery, od niedawna leci, ale mój syn ją bardzo lubi smile

45

My jako rodzice powinniśmy kontrolować to co nasze dzieci oglądają i wybierać im stacje gdzie wiemy, że bajki są bez przemocy, dostosowane do ich wieku i rozwoju, uczące dobrych wzorców. Mój synek jest w wieku gdzie odpowiednim dla niego kanałem jest minimini+. Tam mam pewność, że dziecko ogląda wartościowe bajki.

46

Mój synek ogląda "Było sobie życie" , "Był sobie człowiek" i Klub Myszki Miki oraz Piraci to jego ulubione bajki:-)

47 Ostatnio edytowany przez ryba81 (2014-11-03 11:30:46)

Dziewczyny oprócz bajek w TV w jest mnóstwo programów edukacyjnych na taplety .
Ja korzystam  a app store i np.

Sa zabawy typy puzzle - gdzie po ułożeniu przez dziecko pełnego obrazka zwierzaka , lektor mówi po angielski jak zwierze sie nazywa. Są również zabawy z cyferkami ( dodawanie , odejmowanie owoców  ) . Zabawy z alfabetem gdzie należy uzupełniać pojedyncze literki w krótkim wyrazie ( w pl i ang ).
Sa również malowanki gdzie przy wyborze każdego koloru lektor mówi po angielski nazwę koloru .  Dzieci dostają wirtualne dyplomy po każdym osiągniętym poziomie co motywuje je do dalszej gry i nauki .

Wszystkie programy są dostosowane do wieku i umiejętności dzieci tak wiec jest w czym wybierać .

48

Dużo bajek i  programów edukacyjnych też znajdziesz na kanale mini mini+ np. Mini Cyferki, Mini Abecadło,Świat słów itp. Moje dzieciaczki go oglądają. Naprawdę polecam. Dużo ciekawych rzeczy można się tam nauczyć i nie ma tam żadnej agresji czy brzydkich słów:)

49

Sporo bajek z nick.jr, np.: Dora, Umizoomi, Gupiki. :-)

50

Moja córka jak już w ogóle zaczęła oglądać bajki, na tyle, że jest w stanie się skupić przez te pół godziny i obejrzeć to najchętniej by chciała żeby z nią oglądać, staram się ile mogę, ale wiadomo, że się nie rozdwoję, ale staram się jak najczęściej razem z nią oglądać co nieco tłumaczyć, no i to taki czas dla nas, kiedy zwalniamy tempo i relaks smile

51

u nas jak lecą bajki, to akurat mam chwilę na zrobienie obiadu czy posrzątanie, ale mój już jest na tyle duży, że nie trzeba mu bajek tłumaczyć, a ja sama jestem w szoku ile zapamiętuje np. z bajki "świat słów", zna sporo zwrotów i słówek angielskich.

52

to fajan nauka, tez ostatnio to praktykujemy, ale zobaczymy z czasem, jak na razie to u nas w kolko leci kraina lodu:)

53

Witam wszystkich,
skoro jestem na tym forum, to może zainteresuje Was mini-serial o małej Mani, która interesuje się zwyczajami zwierząt? Znajdziecie na youtube pod hasłem: "program dla dzieci PORA NA ZWIERZAKI"

54

Fajne bajki edukacyjne są na stronie bajkowa.tv u mnie najbardziej lubiane to Witaminki, Bingo Bongo i Ale Robale;)

Posty [ 54 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Bajki i programy edukacyjne

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024