Witam od jakiegos czasu nie moge poradzic sobie z tym co mnie w zyciu spotkalo. Nie mam kasy na platna terapie u psychologa czy istnieje skorzystanie z darmowej pomocy np przez NFZ.? Jestem z Torunia.
Jeśli odczuwasz potrzebę skorzystania z wizyty u psychologa refundowanej przez NFZ, powinnaś w pierwszej kolejności wybrać się do lekarza pierwszego kontaktu i poprosić go o wypisanie skierowania do psychologa a po otrzymaniu takiego skierowania poszukać przychodni z psychologiem, która ma podpisaną umowę z NFZ. Zapewne częstotliwość spotkań z takim psychologiem w przypadku darmowych wizyt będzie mniejsza, niż gdyby miałyby się one odbywać się prywatnie.
Czasem w poradniach zdrowia psychicznego można się zarejestrować do psychiatry (bez skierowania ) i on wystawia skierowanie do psychologa w tej samej placówce. Warto zadzwonić do poradni i zapytać jakie tam są procedury. A częstotliwość wizyt u psychologa zależy od tego jak duży kontrakt ma poradnia z NFZ. Bywa, że jest opcja spotkań co tydzień np. przez przez pół roku, albo nawet dłużej. O wszystko wystarczy zapytać w rejestracji.
Zapisywałam się do psychologa bez skierowania...
A ile masz lat. Z tego co wiem Poradnie dla Młodzieży ( chyba do 21 roku życia) nie są jakoś specjalnie oblegane. Do tego jeśli mieszkasz w Toruniu to poszukaj psychologa w miastach ościennych. Tam zazwyczaj nie ma kolejek.