Poszukiwanie pracy a określenie celu zawodowego. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Poszukiwanie pracy a określenie celu zawodowego.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

1 Ostatnio edytowany przez KGB (2013-06-04 23:32:14)

Temat: Poszukiwanie pracy a określenie celu zawodowego.

Zauważyłam przykrą tendencję do określania celów zawodowych ( o ile w ogóle są one nadmieniane w CV! ) w następujący sposób: poszukujący przeglądając ogłoszenia o pracę zatrzymuje uwagę np. na "firma szuka przedstawiciela handlowego..." no i ciach! jest już cel zawodowy: przedstawiciel handlowy. Niestety jeśli takim sposobem określa się cel zawodowy, gwarantowana porażka na rozmowie kwalifikacyjnej.

Dlaczego tak ważne jest określenie celu ?
Przede wszystkim określamy kierunek swojego działania, co znaczenie ułatwia nam poszukiwanie pracy i rozwój w danym kontekście.
Załóżmy, że naszym celem zawodowym jest wspomniany wyżej PH, zakładając że posiadamy wszystkie cechy jakie powinien ( wg pracodawcy ) spełniać kandydat robimy "przegląd" umiejętności i w momencie kiedy dostrzegamy jakieś braki - doskonalimy się i możemy stawać się ponadprzeciętni w danej dziedzinie. Kiedy nie mamy celu wypadamy na rozmowach przeciętnie, bo w sumie znaleźliśmy się tam "z braku laku".
Jakież to oczywiste, a jednak ogrom ludzi lekceważy określenie swojego celu. Tłumaczą to bezrobociem i tym, że nie ma co wybrzydzać. Zgadzam się, niemniej " nie od razu Kraków zbudowano" nic nie stoi na przeszkodzie pracować w tzw. "przejściówce" i jednocześnie dążyć do zrealizowania celu.

Jeśli nie mamy celu to błądzimy, na zasadzie "a może tu się uda, a może tu ?". Jak dla mnie to strata czasu. 

Zachęcam was do określania swoich celów zawodowych i ciągłego rozwoju.

Jakie znacie sposoby wyznaczania celów ?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Poszukiwanie pracy a określenie celu zawodowego.
KGB napisał/a:

Jakie znacie sposoby wyznaczania celów?

Pytasz o nasze własne, samodzielnie wypracowane sposoby czy te bardziej naukowe? wink

3 Ostatnio edytowany przez KGB (2013-06-05 07:21:34)

Oczywiście, że własne. Od tych naukowych i co gorsza pseudonaukowych roi się w internecie. Wydaje mi się, że każdy ma swój sposób  który bądź co bądź jest zbliżony do tych, które proponują specjaliści. A jeśli ktoś nie ma lub ma kłopot z określeniem to mam nadzieję, że znajdzie pomoc właśnie w tym wątku.
Zapraszam wobec tego wszystkich do dyskusji na temat czy określamy cele zawodowe?czy jest to konieczne ? w jaki sposób to zrobić ?

4 Ostatnio edytowany przez Milionek (2013-06-05 08:01:08)

Witam smile

Wczoraj co prawda już zerknęłam w temacik...
Ale dzisiaj może coś napiszę...hmm.

Jak dla mnie,to określenie czego bym poszukiwała
podczas szukania pracy?

1. Pasja - to coś  co potrafię robić najlepiej i w związku
z tym mogę podjąć pracę,bo wtedy wiem że wykonam ją
tak jak należy.Nie ujmując , że wraz z inną pracą będzie inaczej.

2. To pójście w kierunku wyuczonego  zawodu.
Czyli ukończona szkoła wraz z kierunkiem zawodowym.

3.  Dokształcenie  się czyli staż w całkiem nowej firmie
o nowym kierunku zawodowym. Mogę powiedzieć że sama
to przechodziłam i obecnie  pracuję...

4. Zdobycie nowych kwalifikacji :Kursy, Szkolenia.

5

Milionku czytając wytyczne które opisałaś wygląda na to, że w jakiś sposób jesteś ukierunkowana.

Ostatnio pisałam Cv i zapytałam klienta o to jaki ma cel. Aplikował na stanowisko Kierownika Regionu, oczywiście domyślacie się jaka była odpowiedź : nooo cel to Kierownik Regionu smile. Kolejne pytanie: wobec tego opowiedz mi o cechach, które według ciebie przekonają pracodawcę do tego że to właśnie ty będziesz najlepszy na tym stanowisku. I zaczęły się schody.
Czy naprawdę to było jego celem ? Okazało się, że wcale nie ale stwierdził że mając doświadczenie jako Kierownik - będzie to ładnie w papierach wyglądało.

Cóż różni ludzie mają różne "zagrania".

Zanim ustalimy cel należy najpierw dowiedzieć się o danym stanowisku maksymalnie jak najwięcej. Jeśli mamy możliwość to testujmy i sprawdzajmy się na różnych płaszczyznach ( zawodowych rzecz jasna smile ).

6

Ano tak zgada  się.

Powiem że lubię nowe wyzwania,nie tylko w tej kategorii
w której czuję się mocna i pewna,że Pracodawca będzie
zadowolony z mojej pracy.
Wiemy jak jest obecnie.Czasami ludzie skaczą z jednego
stanowiska na drugie,tak samo jest z zakładami pracy niestety.
Dlatego też musimy być otwarci na coś,co nie koniecznie
jest w parze z naszym wykształceniem.

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Poszukiwanie pracy a określenie celu zawodowego.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024