"Synonimy" słowa "kobieta" we współczesnym świecie. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » "Synonimy" słowa "kobieta" we współczesnym świecie.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 26 ]

1

Temat: "Synonimy" słowa "kobieta" we współczesnym świecie.

Sama nazwa tematu może wydawać się niektórym bardzo nadęta ale nie taki był zamysł autora.

Na samym początku dwa słowa wyjaśnienia.

Po pierwsze poniżej pojawią się wyrazy niecenzuralne lub mogące za takie uchodzić jednakże zastosowane one będą jedynie by pokazać o jakie słowa mi chodzi, tylko i wyłącznie po to.

A po drugie - sam autor w ten sposób nie wypowiada się o dziewczynach / kobietach, nie ma też zamiaru przekonywać kogoś do używaniach niżej wymienionych lub bronić owych epitetów, szuka jedynie zdań i dyskusji na temat tychże określeń.

Bo chyba każdy z nas spotkał się określeniami typu:
- sunia
- sucz
- suczka
- sunieczka
- dupa
- dupcia
- dupencja
- dupeczka
- laska
- lachon
- laseczka
- niunia

oraz dziesiątki innych, bardziej prymitywnych zaczynających się D, C, K, P chociażby. Te wyżej są jako tako 'delikatne' chociaż i tak bardzo chamskie i prymitywne. Ale czy na pewno?

Bo poczynając od życia codziennego, przez szkołę, studia, pracę, ulicę, internet, na portalach i różnorakich serwisach, na czatach i wszelakich personalizowanych stronach w sieci można trafić na takie określenia, rozmowy. I często tyczą się one partnerek, dziewczyn, narzeczonych czy żon.

Dziewczyny, czy dałybyście się komukolwiek ( tym bardziej własnemu partnerowi - nieważne czy to impreza, ulicy, rozmowa na facebooku czy jakimś innym portalu, real czy net ) nazywać się 'dupą' lub 'dupeczką'? Nawet jeśli to miałoby być domyślnie 'zabawne' / dla żartu / jaj i tym podobne? Czy dopuszczacie takie sytuacje a jeżeli tak to kiedy? Jakie określenia? Czy może uważacie, że niezależnie od tego kto i kiedy je mówi, jeżeli ich używa a jeżeli dziewczyna się zgadza to oboje są pustakami i dzieciuchami?

Jaki macie do tego stosunek?

PS. Jeżeli temat jest zdublowany bardzo przepraszam ale nie znalazłem podobnego, jeżeli jest proszę o zamknięcie tego i przeniesienie tego posta do pierwszego wątku.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: "Synonimy" słowa "kobieta" we współczesnym świecie.

"Laska", "niunia", "dupeczka" sama używam często gęsto, zwykle na określenie dziewczyn, których w nadmiarze można spotkać na zabawach typu remiza. Głupiutkie, łatwiutkie, z niewybrednym gustem co do kochanków i chipsem zamiast mózgu.

Kobiety, które popisały się wyjątkową głupotą zdarza mi się w prywatnych rozmowach nazwać per "głupia cipa". Ale częściej "cipami" nazywam raczej słabych głupich (nie chcę napisać "zniewieściałych") mężczyzn.

Suka i odmiany mają dla mnie silne konotacje erotyczne - no, chyba, że kogoś chcę obrazić. W ogóle zdarza mi się przeklinać w sypialni. Poza tym z tych nieobraźliwych z założenia epitetów to z niektórymi przyjaciółmi pozwalamy sobie na sporo wobec siebie - tak to już jest z bliskimi ludźmi, że wolno im więcej, mniej jest traktowane jak obraza i instynktownie już znają granice. Gdyby jakaś baba na ulicy na mnie wołała per "Eee, laska!" to bym się zirytowała, ale przyjaciółce zwyczajnie wolno, bo znam ją, kocham i wiem, że nie oznacza to braku szacunku.

A tak w temacie właśnie parę godzin temu z jedną przyjaciółką sobie ustaliłyśmy, że określenie "puszczalska" jest gorsze niż "dziwka", bo puszczalska robi to samo co dziwka, tyle że za frajer. tongue

3

Vian, rozumiem, dziękuję za wypowiedź ale ...

jakbyś się odniosła do tej samej sytuacji gdyby np: na ulicy, na komentarzach na tym jakże popularnym fejsbuczku czy innym tworze XXI wieku a chyba najczęściej - między kolegami, Twój mąż / facet nazywał Cię "a moja dupa / sunia to to i tamto"? Czy to wtedy byłoby już chamstwo czy może żart (?) czy jeszcze tolerowane, czy nie?

4

Gdyby mnie nazwał sunią w jakimkolwiek kontekście przewróciłabym go śmiechem - właśnie przez te erotyczne konotacje nie może być bardziej chybionego określenia. big_smile

Natomiast dupa... nie wiem, zapewne zależy od kontekstu, jak byłby zbliżony do tego, kiedy się kogoś nazywa "ciamajdą", na wpół żartobliwy, na wpół pieszczotliwy, to słowo nie musi być pieszczotliwe.

Acha, no i tu ja rozróżniam mówienie DO MNIE i mówienie O MNIE do kogoś. Moje przyjaciółki nie mówią O MNIE do swojego faceta per dupa czy jakoś tam, ja o nich też nie. Myślę, że gdyby tak określał mnie do swoich kolegów, za moimi plecami, to już byłby problem, szczególnie gdyby to nie były jednorazowe wypsnięcia się, a nawyk.

5

Metyl, a pamiętasz jak TVN-owska pogodynka - Dorota Gardias u Kuby Wojewódzkiego na pytanie czy "Uważasz się za lachona" z uśmiechem na ustach odpowiedziała że tak??? Ja byłam załamana !!
Może dlatego, że parokrotnie wśród panów słyszałam określenie "lachociąg" ... co już jednoznacznie wskazuje na pewne zachowania .... smile

6

agasto, nie - nie oglądałem tego odcinka. Zresztą sam Wojewódzki jest mocno kontrowersyjną postacią i w największym skrócie na jego wybryki trzeba brać poprawkę. Nie wiem w jakim dokładnie kontekście / sytuacji ów jego gość tak stwierdził ale to dość jasno pokazuje 'co jest grane'.

7

agasta napisał/a:

Dorota Gardias u Kuby Wojewódzkiego na pytanie czy "Uważasz się za lachona" z uśmiechem na ustach odpowiedziała że tak??? Ja byłam załamana !!

Dystans do wielu kwestii często przydaje się w życiu. A już szczególnie, gdy jest się gościem Wojewódzkiego tongue
Dla mnie wspomniane określenie "lachon" nie ma absolutnie negatywnego wydźwięku. Wśród grona przyjaciółek często określamy się mianem lachonów lub lachonarium. Tak dla zgrywu.
Słowo to kojarzy mi się wyłącznie pozytywnie; oczywiście ze skeczem Kabaretu Moralnego Niepokoju.

A co do tematu to kontekst i autor wypowiedzi mają znaczenie w odbiorze. Słowo "dupa", "laska" czy "niunia" zupełnie inaczej brzmią z ust znanych mi osób, a inaczej, gdy wypowiada je np. pan wiszący na drabinie z piwem w ręku.

8 Ostatnio edytowany przez Metyl (2013-06-06 19:32:11)

No ja może i jestem inny ale jakoś nie kumam, jak można - nawet w żartach nazywać swoją dziewczynę per 'dupa' albo 'mój lachonie' ...

9

Metyl, ja totalnie nie kumam jak można kochać się wyłącznie przy zgaszonym świetle, a jednak wiele osób tak robi. ;-)

10

Vian, proszę Cię. Rzucajmy porównania trochę bardziej adekwatne i sensowniejsze bo tak to możemy się przerzucać do usr... khem.

11

Metyl, ale to jest moim zdaniem sensowne, adekwatne porównanie. Ludzie są różni, mają różne potrzeby i różne granice tego co jest, a co nie jest akceptowalne, co uważają za obraźliwe, a co nie, na co komu wobec siebie pozwalają. I tyle.

12

A nie uważasz tego subiektywnie ( bo ciężko tu o obiektywizm, względny ) za zwykłe prostactwo / idiotyzm etc?

13

Ja lubię słowo "sucz" na określenie 100% kobiety imho, lecz ze względu na pejoratywne skojarzenia używam go wyłącznie wśród znajomych.

14

Metyl napisał/a:

No ja może i jestem inny ale jakoś nie kumam, jak można - nawet w żartach nazywać swoją dziewczynę per 'dupa' albo 'mój lachonie' ...

To nie jest kwestia "możności". Chodzi o to, kto na co pozwala. Ja nie mam problemu, jak kumpele mówią do mnie per lachon. Przecież to dla zgrywu. Nie mam też problemu, gdy mojemu mężowi w łóżku wymcknie się coś innego niż kochanie czy najdroższa. Przecież doskonale wiem, kim dla niego jestem.

Lubię słowa, lubię się nimi bawić. Nie jestem też jakimś wrażliwcem, który wyłapuje co, kto i w jaki sposób do mnie mówi.

Ale obcemu, za nachalne gapienie się i wulgarne gadki, mogłabym dać w papę. Zazwyczaj tego jednak nie robię, bo szkoda mi czasu. No i ręka potem za długo boli wink

15

Metyl napisał/a:

A nie uważasz tego subiektywnie ( bo ciężko tu o obiektywizm, względny ) za zwykłe prostactwo / idiotyzm etc?

Subiektywnie napisałam już jak to widzę - zależy od wielu czynników: kto mówi, jak mówi, w jakich okolicznościach, jakim tonem głosu, do kogo etc.

Ja lubię słowo "sucz" na określenie 100% kobiety imho

Tzn, że iyho 100% kobieta to kobieta uległa? O.o

16

Vian napisał/a:

Widzisz jakiś związek pomiędzy "suczą" a uległością?, ja żadnego wręcz przeciwnie ale każdy mierzy własną miarą i niech tak pozostanie.

17

Mi też określenie "sucz" nie przywołuje na myśl kobiety uległej, potulnej, a kogoś bardzo mocno stąpającego po ziemi, niezależnego, ale i pewno bezwzględnego.

18

Marka Ragnos napisał/a:
Vian napisał/a:

Widzisz jakiś związek pomiędzy "suczą" a uległością?

Tak, bo sucz, suka, sunia etc. to bodaj najpopularniejsze określenia właśnie kobiety uległej w relacji sado-maso.

Mówiąc szczerze dorota zaskoczyła mnie tą mocno stąpającą, bezwzględną suczą ^^'

19

Nie znam się na terminologii sado-maso. Bez tej znajomości absolutnie nie powiązałabym słowa "sucz" z uległością.
Wygląda na to, że wiedza też może mieć znaczenie na interpretację znaczenia słowa i jego odbiór wink

20

dorota.f napisał/a:

Wygląda na to, że wiedza też może mieć znaczenie na interpretację znaczenia słowa i jego odbiór wink

Oj taaak. big_smile
Kiedyś jechałam autobusem z koleżanką, wsiadło towarzystwo paru dresowych kolesi i w pewnym momencie usłyszałyśmy za plecami "Ty, pa jakie tam dwie świnie siedzą!". Zdrowo się wpieniłyśmy, koleżanka chciała im nawet przyłożyć. Dopiero sporo później znajomy nas oświecił, że w podwórkowej nowomowie "świnia" znaczy "atrakcyjna dziewczyna", więc w sumie dostałyśmy komplement. ^^'

21

Ja to się śmieje z mojego przyjaciela jak mówi o swojej kobiecie: "moja dupa". To już się wśród facetów stało popularne. Ja wiem o tym, że on ją ogromnie mocno kocha i szanuje, więc nie patrzę na to w negatywny sposób. A śmieję się, bo to prymitywnie brzmi. Ja wiem, że przez mojego byłego faceta też byłam tak określana (domyślam się, bo jak mi czasem mówi: "dzisiaj jego dupa zostanie na noc" to pewnie ja też), ale mi to nie przeszkadza. Po prostu go nigdy o to nie pytałam, bo wolałam nie znać prawdy.:p
Ale zawsze byłam pewna, że nigdy źle o mnie by nikomu nie powiedział, bo szacunek okazywał mi zawsze i ja jemu też.
Dla mnie po prostu takie określenia są śmieszne.:p

22

Vian napisał/a:

Kiedyś jechałam autobusem z koleżanką, wsiadło towarzystwo paru dresowych kolesi i w pewnym momencie usłyszałyśmy za plecami "Ty, pa jakie tam dwie świnie siedzą!". Zdrowo się wpieniłyśmy, koleżanka chciała im nawet przyłożyć. Dopiero sporo później znajomy nas oświecił, że w podwórkowej nowomowie "świnia" znaczy "atrakcyjna dziewczyna", więc w sumie dostałyśmy komplement. ^^'

Twórczość tych środowisk jest nieograniczona. Podobno "foka", "foczka" to też komplement. Brzmi trochę lepiej niż "świnia", ale i tak nie kumam tego pociągu do zwierzęcych porównań.

Zresztą, nie ważne co się od nich słyszy. Z ust dresiwa i tak mnie nic nie rusza. Ich atencji to chyba normalne kobiety nie potrzebują tongue

23

Wszystko zależy od kontekstu. Z moim chłopakiem mamy skłonność do niewybrednych żartów, więc ja często zwracam się do niego "ty dziwko" czy "suko", on poprzestaje raczej na "rudej małpie". Natomiast kiedyś jedziemy sobie samochodem, on prowadzi, a ja znajduję jakiś kabel pod siedzeniem i pytam się, od czego to, a on do mnie: "od laptopa (tu ktoś mu wymusił pierwszeństwo) ty ku*wo". Powiedział to jednym ciągiem i w pierwszej chwili nie skumał, jak to zabrzmiało, ale później się kajał. big_smile

Natomiast jeśli jakiś obszczymurek użyłby względem mnie słowa z arsenału typu "dupa", "lachociąg" czy też "sucz", to z miejsca miałby wydrapane oczy. A pazury ostrzę regularnie...

24

Vian napisał/a:

Tak, bo sucz, suka, sunia etc. to bodaj najpopularniejsze określenia właśnie kobiety uległej w relacji sado-maso.

Ale życie to nie ciągłe sado-maso, dla mnie Sucz to kobieta atrakcyjna fizycznie i charakterologicznie, taka która kusi i jednocześnie wysyła sygnały niczym murena - zrób coś nie tak i będziesz własne flaki z ziemi zlizywał - to archetyp mojej żony. To moja Arcysucz!!! smile

25

Ja suką przez kogoś nie chciała bym być nazwana, ale czasami sama się tak określam jak jestem wredna dla faceta, kiedy sobie na to zasłuży.:P

Posty [ 26 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » "Synonimy" słowa "kobieta" we współczesnym świecie.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024