W potrzasku. Zostać, czy uciekać :( - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » EMIGRACJA I ŻYCIE ZA GRANICĄ » W potrzasku. Zostać, czy uciekać :(

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

1

Temat: W potrzasku. Zostać, czy uciekać :(

Witam wszystkich, dzisiaj dołączyłam do forum. Czytam je od jakiegoś już czasu i zauważyłam, że dużo jest tutaj wartościowych, mądrych ludzi, a takich w życiu cenię najbardziej. Fajnie, że można znaleźć tutaj takie wsparcie, a wyszło niestety tak, że właśnie znalazłam się na zakręcie i nie potrafię się w tym odnaleźć sad Staram się zawsze sama podejmować decyzje, ale tym razem jestem w niezłym potrzasku.
Sama nie wiem, czego właściwie szukam tutaj, może jakiegoś jednego zdania, które nagle stanie się olśnieniem..

Mieszkam w Polsce. Jeszcze. Musze podjąć decyzję i to już natychmiast, czy zostaję, czy wyjeżdżam. Wyjazd do Uk. Do pracy. Do kogoś.. Kogoś, kto mnie kocha i daje mi szczęście. A ja uciekam od kogoś, kogo kocham, bo choć serce mówi zostań, rozum każe odejść. Dylemat pewnie dość często spotykany. Zostawić muszę miejsca, ludzi, kraj.

Nie mam tu pracy, tam tak. Bilans za i przeciw, daje tyle samo za co i przeciw... Nie chcę opisywać całej mojej sytuacji, bo wam też się pewnie nie chciałoby jej czytać, ale...

Serce czy rozum, a może nauczę się kochać, znów siłą woli? Może nie myśleć już, żeby nie utonąć w smutku.

sad

Czy ktoś chciałby napisać coś, cokolwiek. Jeśli tak to dziękuję slicznie..

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: W potrzasku. Zostać, czy uciekać :(

Aż tak mądrych tu nie ma by Tobą dobrze pokierować. Niewiele napisałaś o swojej sytuacji ale możesz pomyśleć jak będzie wyglądało Twoje życie za pięć lat jeśli wyjedziesz i jeżeli zostaniesz.
Zrób bilans zysków i strat rozumem i dodaj trochę serca.

3

Co takiego się dzieje, ze rozum każe uciekać jeśli można spytać?
Nawet jeśli wyjedziesz nie oznacza to od razu że musisz zerwać wszelkie kontakty z rodziną i znajomymi. Czy jeśli wyjedziesz masz możliwość powrotu do rodzinnego domu? Jeśli tak, uważam że warto podjąć ryzyko. Zarobisz trochę pieniędzy, zobaczysz nowe miejsca, poznasz ludzi... Mówisz po angielsku?

A to osoba, która cię kocha i daje szczęście - co ty konkretnie czujesz? Nie da się zmusić do miłości sad

4

Dziękuję za odpowiedź i zainteresowanie tematem. Oczywiście, każda sytuacja jest tak indywidualna, że ciężko komuś coś doradzać a już kierować kimś to zupełnie odpada, ale.. Kurczę smile Czasem zdarzy się, że ktoś całkiem obcy rzuci kilka takich słów, dzięki którym człowiekowi jakoś lżej, łatwiej? hmm
Bilans zrobiłam, wciąż go modyfikuję zresztą, bo chyba nie ma dnia, żeby nie rozmyślała i się nie zamartwiała. Ciężko mi wyobrazić sobie moją sytuację tu lub tam za pięć lat, bo nauczyłam się już, że życie potrafi zaskoczyć i to bardzo. Jeśli postawię na coś, co teoretycznie oceniam w dniu dzisiejszym jako lepsze, mądrzejsze, słuszniejsze może okazać się wielką katastrofą i pomyłką i na odwrót. Jeśli ucieknę od czegoś, tylko dlatego, że się tego boję, dlatego, że poznałam to już i wiem ile cierpiałam, ale ile też było w tym mnie - tej prawdziwej, czującej coś tak na prawdę całą sobą - może się już nie zdarzyć, minąć sad
Jedyne co mam, to wiarę, że będę potrafiła zawsze stworzyć sobie jakieś szczęście, oby tylko mnie to nie zgubiło...

5

Gee - ta osoba, to osoba, którą tam poznałam, kiedy wyjechałam pierwszy raz z kraju, zresztą wtedy z tych samych powodów. Ten mężczyzna bardzo mi pomógł tam i otoczył opieką, no a poza tym się zakochał smile
Bardzo go cenię, lubię, szanuję, ale wciąż czuję, że moje serce należy jeszcze (niestety) do kogoś innego. Chociaż zdarza się, że zaczynam się motać i zastanawiać, czy nie pokochałam w jakimś sensie już tego właśnie Pana, który jest tam w Uk i czeka na mnie. Za to, że tak mnie potrafi cenić i kochać. Nie umiem tych wszystkich uczuć w sobie rozpoznać. Nie jest mi łatwo, tym bardziej, że nie chcę absolutnie nikogo skrzywdzić, wręcz przeciwnie, chciałabym być szczęśliwa i dawać szczęscie tym, którzy mnie kochają. Nie lubię łamać serc, choć zdarzało się, że łamałam sad Zawsze źle się z tym czułam, ale teraz na prawdę chodzi o mnie.. yh.. straszne to to.

6

Cóż... Sytuacja nie jest prosta. Widać jednak, że ten drugi nie jest ci obojętny... Cieżko cokolwiek doradzić, oba wyjścia mają swoje pozytywy i negatywy. Gdybym była na twoim miejscu zdecydowalabym się na wyjazd.

7

A może taki wyjazd dobrze by Ci zrobił? Oderwałabyś się na jakiś czas od otaczającej Cię rzeczywistości, nabrała dystansu...Może wtedy łatwiej byłoby podjąć Ci jakąś decyzję właściwą dla Ciebie. Przemyśl to na chłodno. Weź też pod uwagę aspekt ekonomiczny tego wyjazdu - praca to naprawdę ogromna wartość, wiem co mówię.

8

ciężko podpowiedzieć cokolwiek jeśli nie zna się do końca sytyuacji. podejrzewam, że może z obecnym partnerem nie jesteś do końca szczęśliwa skoro rozważasz wyjazd do kogoś innego. poza tym nie masz tutaj pracy, to też może być dość uciążliwe na dłuższa metę.
jeśli czujesz że tutaj się coś kończy, że obecna osoba nie daje Ci do końca szczęścia to wyjedź. skoro już się nad tym zastasnwiasz to chyba w polowie podjęłaś decyzje... moim zdaniem nie jesteś szczęśliwa i myślisz że tam szczęście znadjziesz. czekam na Ciebie miłośc i praca a to bardzo dużo. Pytanie tylko czy Ty pokochasz tego faceta smile

powodzenia !

9

naprawdę chciałabyś żeby w tak istotnych dla Ciebie kwestiach podpowiadały Ci osoby z forum? Kto najlepiej może wiedzieć co da Ci szczęście i spełnienie w życiu? Ja Cię zachęcam do szukania odpowiedzi w sobie nawet jeśli doświadczasz przez to negatywnych uczuć związanych z dużym dylematem bo rozwiązanie jest w Tobie i nikt nie ma prawa wiedzieć lepiej niż Ty. A jakbyś na ta sytuację spojrzała mając 10 lat więcej ? co byś wtedy zrobiła?

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » EMIGRACJA I ŻYCIE ZA GRANICĄ » W potrzasku. Zostać, czy uciekać :(

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024