Witam!
O założeniu takiego wątku myślałam już wcześniej, ale gonitwa naukowa na uczelni ciągle staje na przeszkodzie. Teraz, gdy 'aja' założyła watek o chorobie swojego syna zmobilizowało mnie to do działania.
Zapraszam Was do zapoznania się z informacjami dotyczącymi oddawania szpiku kostnego. Nie jestem w stanie wypisać tu za jednym razem wszystkich ważnych dla was wiadomości, więc pytajcie, pytajcie i jeszcze raz pytajcie. Postaram się w miarę możliwości odpowiedzieć na nurtujące Was pytania.
Białaczek i innych nowotworów dotyczących szpiku kostnego jest coraz więcej. Mnożą się ich klasyfikacje i podziały, ale to nie jest tutaj ważne. Najważniejsze jest to, że coraz częściej medycyna wygrywa z tą chorobą. Wielu pacjentów udaje się uratować i całkowicie wyleczyć. Jedną z metod terapii, niejednokrotnie jedyną, jest przeszczep szpiku kostnego od spokrewnionego lub niespokrewnionego dawcy.
Szpik kostny jest to półpłynna tkanka, mieszanina młodych komórek, z których powstają dojrzałe krwinki. Znajduje się on w jamach szpikowych KOŚCI. U dzieci występuje we wszystkich kościach, u dorosłych w kościach płaskich - miednica, kręgosłup, paliczki, kości czaszki oraz na końcach kości długich. Często mylony jest z rdzeniem kręgowym (znajdującym się w kanale kręgowym, wewnątrz kręgosłupa) - elementem ośrodkowego układu nerwowego a jego pobieranie z pobieraniem płynu mózgowo rdzeniowego i nakłuwaniem w okolicy lędźwiowej kręgosłupa. Są to dwie różne, zupełnie nie związane ze sobą struktury i pobieranie szpiku kostnego nie zagraża w żaden sposób rdzeniowi kręgowemu.
Pobieranie szpiku kostnego odbywa się na dwa sposoby, po indywidualnym ustaleniu który z nich będzie stosowany.
Pierwszy - to pobieranie krwi obwodowej, jak do badań, tylko większej ilości. Wtedy komórki macierzyste (te, z których mogą powstawać dojrzałe krwinki) są wyselekcjonowane właśnie z niej.
Drugi - to pobranie samego szpiku kostnego, które polega na nakłuciu kości miedniczej - tam, gdzie "łapiemy się za bioderka" i opieramy ręce o twardą kość.
Tak pobrane komórki macierzyste podawane są choremu w postaci zwykłej kroplówki, po uprzednim przygotowaniu go do tego zabiegu.
Ale do pobierania jeszcze bardzo daleka droga... Najpierw trzeba zgłosić się do banku dawców szpiku. Można zrobić to na organizowanych akcjach, w wyznaczonych do tego celu punktach i ośrodkach lub KORESPONDENCYJNIE, co jest najszybszą i najłatwiejszą drogą. Na stronie fundacji DKMS (strony internetowe podam na końcu) można wpisać dane i poprosić o formularz rejestracyjny i waciki do pobrania wymazu. Tak, WACIKI! Teraz nie jest już konieczne, by przy zgłoszeniu oddać krew do badań, wystarczy wymaz z jamy ustnej, zrobiony przysłanym do nas specjalnym wacikiem. Analizowany jest nasz materiał genetyczny z komórek złuszczonego nabłonka. Wszystko, zgodnie z instrukcją odsyłamy do nadawcy i już - gotowe.
Zgłoszenie się do banku szpiku nie oznacza wcale, że zostaniemy dawcą. Po pierwsze, w ciągu 10 lat od rejestracji, maksymalnie 5 na 100 zarejestrowanych osób zostaję dawcą. Po drugie, gdy znajdzie się biorca dopiero wtedy ostatecznie decydujemy czy rzeczywiście chcemy oddać szpik, czy jesteśmy na to gotowi. Gdy zdecydujemy, rozpoczyna się proces przygotowania nas i biorcy do przeszczepu.
Nie ma znaczenia gdzie zgłosimy swoją chęć zostania dawcą - czy będzie to fundacja, czy klinika, czy akcja zorganizowana gdzieś na mieście. Bank dawców jest jeden i wszystkie dane trafiają tam.
Ja jestem w banku dawców szpiku 2 miesiące. Na razie cisza, ale z bijącym sercem czekam na informację, że jest szansa, bym komuś mogła uratować życie.
Kończę IV rok medycyny i świadoma wszystkich procedur bez wahania zgłosiłam się drogą korespondencyjną do banku dawców.
Wiele informacji można uzyskać na stronach:
Fundacji Urszuli Jaworskiej:
http://www.fundacjauj.pl/main.php?l=pl
Fundacji DKMS Wspólnie Przeciw Białaczce (to moja ulubiona, najbardziej przejrzysta strona):
http://www.dkms.pl/index.php?id=264&MP=264-397
A to bezpośredni link do formularza rejestracyjnego:
https://www.dkms.pl/index.php?id=456&no_cache=1
Ja zobowiązuję się odpowiedzieć na wszystkie Wasze pytania. Jeżeli choć jedna osoba zdecyduje się zostać dawcą, będzie wspaniale!!