Kapuściane dania - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: Kapuściane dania

Dania z kapustą są zdrowym, dietetycznym i smacznym pomysłem na obiad. Nie tylko można przyrządzić z niej sycący posiłek, ale równie dobrze sprawdza się jako dodatek do niego. Poza tym jest dostępna przez cały rok, co zawdzięczamy procesowi kiśnięcia.  Kapusta jest niskokaloryczna, sycąca i bogata w witaminy oraz sole mineralne. Wspomaga również trawienie, a obecnie prowadzone badania potwierdzają jej przeciwnowotworowe działanie.

Podzielmy się zatem przepisami na potrawy, które można przyrządzić z młodej, czerwonej i kiszonej kapusty.

Kapusta faszerowana wg Pani Ireny

2-3 średnie główki kapusty
    ok. 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
    ok. 0,5-0,7 szklanki ryżu
    masło
    1 duża cebula
    kiszona kapusta
    sól
    czosnek

"Mięso trzeba zmielić. Sporą cebulę drobno kroję i szklę na maśle (sporo masła); surowy ryż albo podgotowany, jakieś 5 minut, mieszam z mięsem, cebulką, 2-3 ząbkami czosnku (drobno posiekanymi) - sól, pieprz według smaku.

Z kapusty wycinam dokładnie głąb tak, że mogę liście zdjąć po kolei i takie pojedyncze liście (nie całą kapustę) parzę w gorącej wodzie jakieś 2 minuty - to wystarczy, aby zmiękły. Odcinam twarde "nerwy" liści.

Na każdy liść nakładam około łyżeczki kiszonej kapusty, na to nadzienie i zawijam. Nie ma tu kiszonej kapusty w główkach, to sobie tak radzę.

Na dno rondla wsypuję te odcięte "nerwy" z liści, na to największe liście, na to trochę kiszonej kapusty, dopiero teraz gołąbki (w 2-3 warstwach, ile wyjdzie), każdą warstwę przesypując kiszoną kapustą.
Kapusty nie odciskam ani tym bardziej nie płuczę. Na wierzch też kiszona i wlewam cały sok z kapusty, i na to znów duże liście kapusty. Nie przykrywam pokrywką.

Piekę około 1 godziny.
Liście pokrywające gołąbki będą zwęglone, ale gołąbki doskonale upieczone.
Gołąbki są świetne w smaku, takie "winne", a kapusta "z przekładania" znakomita tez.

Gołąbki jemy bez dodatków i bez sosów tak, jak na wschodzie (okolice Lwowa) - duże gołąbki, dwa na osobę, polane tłuszczem z cebulką i nic więcej.
Ja wolę malutkie gołąbeczki, ale też - albo polane tylko masłem, albo z cebulką, albo z topionym boczkiem, bez sosów."

Różowy krem z kapusty wg J.Kwiek

1/2 główki czerwonej kapusty
1 czerwona cebula
2 buraczki
2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
1 jabłko
300ml bulionu warzywnego
1/3 szkl. pełnego mleka
4 łyżki śmietany
sól i pieprz
3 łyżki oliwy

Buraki obierz, zalej ok. 300ml wody i gotuj ok. 15-20 minut. Cebule obierz i razem z czosnkiem drobno posiekaj. Oliwę podgrzej w garnku i podsmaż cebulę z czosnkiem. Kapustę poszatkuj, dodaj do garnka i podsmażaj jeszcze ok. 5 minut. Obrane jabłko i ziemniaki pokrój w kostkę.

Wodę z buraczków odcedź do miseczki i zakwaś sokiem z cytryny. Buraczki razem z ziemniakami i jabłkami dodaj do garnka z kapustą i cebulą.
Zalej bulionem tak, by przykrył warzywa. Duś pod przykryciem na małym ogniu, aż jabłka się rozpadną. Zmiksuj zupę i rozrzedź ją woda, w której gotowały się buraki, Zagotuj i dodaj mleko. Udekoruj śmietaną.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Kapuściane dania

Ja poleca młodą kapustkę zasmażaną - drobno szatkujemy, wrzucamy na patelni, podsmażamy. Dodajemy sól, pieprz, świeży koperek i całość jeszcze zalewamy odrobiną śmietanki smile Super połączenie.

3

Placki z kapusty wg S. Kaczmarskiego

25 dag kiszonej kapusty
szkl. mleka
jajko
ostra mielona papryka
olej do smażenia
sól i pieprz

Kapustę dokładnie odciskamy, drobno kroimy i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Odcedzamy i studzimy.

Mleko miksujemy z mąką. Wbijamy jajko, dodajemy kapustę, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy nieduże porcje ciasta. Spłaszczamy i smażymy z obu stron.

4

aniolek27 napisał/a:

Placki z kapusty wg S. Kaczmarskiego

25 dag kiszonej kapusty
szkl. mleka
jajko
ostra mielona papryka
olej do smażenia
sól i pieprz

Kapustę dokładnie odciskamy, drobno kroimy i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Odcedzamy i studzimy.

Mleko miksujemy z mąką. Wbijamy jajko, dodajemy kapustę, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy nieduże porcje ciasta. Spłaszczamy i smażymy z obu stron.

faktycznie są pyszne wink
ja trochę inaczej robiłam
nie dałam mleka,dałam 2 jajka,bułkę tatrą do środka,lub kasza manna moze być
i posiekaną natkę pietruszki,mozna dać też koperek
smażyć w bułce wink

5 Ostatnio edytowany przez maya7 (2014-07-11 01:21:40)

tartinka napisał/a:

Ja poleca młodą kapustkę zasmażaną - drobno szatkujemy, wrzucamy na patelni, podsmażamy. Dodajemy sól, pieprz, świeży koperek i całość jeszcze zalewamy odrobiną śmietanki smile Super połączenie.

Dietetyczniej i chyba wg starych przepisów to nie na patelnie tylko da gara, trochę wody i podgotować, dodać soku z cytryny, sól, pieprz i całe mnóstwo koperku...pycha....
a śmietana do kapusty to chyba profanacja:)

A ostatnio pierwszy raz postanowiłam sama zakisić kapuste...niby żadna filozofia a różnica ze sklepową kolosalna:)

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024