'Orzeł może!' - wielka akcja społeczna. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » 'Orzeł może!' - wielka akcja społeczna.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 18 ]

Temat: 'Orzeł może!' - wielka akcja społeczna.

Niebawem, bo 2 maja rusza akcja społeczna pod patronatem prezydenta Komorowskiego.
Co ma na celu? Ano zadowolenie Polaków, jak pisze na stronie Radio Trójka, które akcję również wspiera:

"- Często spotykam się z opiniami, że my Polacy nie uśmiechamy się i przejawiamy tendencje do przedstawiania wszystkiego w ciemnych barwach. Nie cieszymy się z tego, co mamy, bo zawsze myślimy o tym czego nie mamy, nie dostrzegamy pozytywnych aspektów naszego życia. Celem naszej akcji jest przekonanie Polaków, że nie warto być malkontentem, że optymistom żyje się łatwiej, że lżej jest znosić trudy. Chcemy sprawić, by marudzenie nie było naszą wadą narodową. Rozpoczęcie naszej akcji w Święto Flagi nie jest przypadkowe. Chcemy zachęcić rodaków do radosnego obchodzenia świąt i rocznic państwowych, będziemy przekonywać do okazywania naszego przywiązania do symboli narodowych - mówi Magda Jethon, dyrektor Programu 3 Polskiego Radia."

Dalej pisze:
"Codziennie od 2 maja do 4 czerwca radiowa Trójka i "Gazeta Wyborcza" w swoich audycjach i artykułach będą zachęcać Polaków do optymizmu, uśmiechu na co dzień i pewności siebie, jak również do większej wiary w swój potencjał. W rozmowach z wybitnymi Polakami, przypomną polskie sukcesy, sylwetki słynnych rodaków, interesujące inicjatywy młodych ludzi i akcje społeczne promujące polskość i optymistyczny patriotyzm.

Akcja "Orzeł może" będzie miała także swój wymiar na stronach portalu PolskieRadio.pl. Szczegóły - wkrótce.

- Polska nauka, tradycja, gościnność, kuchnia, czy walory turystyczne są tym, z czego możemy być dumni, a uśmiech i życzliwość na co dzień wiele nie kosztują, natomiast bardzo dobrze wpływają na nasze samopoczucie i kontakty międzyludzkie. To przecież prawda znana nie od dziś, a mimo to, tak często o niej zapominamy ? przekonuje Jarosław Kurski, zastępca redaktora naczelnego "Gazety Wyborczej"."

Co o tym  sądzicie? Czy jesteście ZA walką z malkontenctwem?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: 'Orzeł może!' - wielka akcja społeczna.

Cat, ja jestem jak najbardziej ZA, jednak obawiam się, że przekonywanie w radiu o tym że "jest dobrze, mimo że jest źle" nie wystarczy aby zmienić nasza "wadę narodową" lol Choć na pewno nie zaszkodzi. smile
Pomimo tego, iż zgadzam się z tym, że jest wiele rzeczy z których można się cieszyć, to twierdzę też, że dopóki ludziom nie będzie się choć trochę łatwiej żyło, to ta nasza "wada" nie zniknie i żadne akcje radiowe, ani artykuły tego nie sprawią. wink

3

Ja jestem urodzoną optymistką i zawsze znajduję jasne strony we wszystkim. Nie lubię narzekaczy i malkontentów, a takich wokoło nie brakuje. Omijam ludzi, którzy wszędzie widzą tylko wady i ciemne strony, bo mnie dobijają i dołują swoim pesymizmem. Czasami już mam dosyć pocieszania ludzi i pokazywania im blasków życia, skoro i tak widzą wszędzie tylko wady i winą za wszystko innych ludzi, system, los...
Wszystkim nam nie jest łatwo, każdy ma swoje problemy, każdy zmaga się z codziennymi kłopotami, ale trzeba iść do przodu, cieszyć się z każdej dobrej rzeczy, robić sobie przyjemności i tak kreować swoją rzeczywistość, żeby było jak najlepiej.

hmm... no to sobie pogadałam big_smile

4

Ja też jestem ZA smile

Prawdą jest, że Polacy to malkontenci, niestety. Mało w nas optymizmu i takiej zwykłej codziennej serdeczności. Sama staram się cieszyć z małych rzeczy i patrzeć optymistycznie na życie, choć nie zawsze jest to proste.

Pamiętajmy, że ludzie zazwyczaj odwzajemniają nasz uśmiech. Kiedy my jesteśmy uśmiechnięci i zadowoleni to zazwyczaj inni ludzie w kontaktach z nami także tacy są.

5

Nie mówmy o innych, że narzekacze- po prostu zmieńmy tylko siebie smile Ludziom brakuje słońca od innych smile

6

Dla mnie nie stanowi problemu uśmiechnięcie się do kogoś obcego na ulicy czy powiedzenie przypadkowej pani w sklepie, że ma piękny kolor włosów lub lakier na paznokciach. Mało tego, robię to coraz częściej, bo widzę jak wielką radość sprawia innym taki pozornie drobny gest. Mnie samej też jest ogromnie miło kiedy słyszę ,,jaki ma pani piękny pierścionek!" (sytuacja z wczoraj) czy banalne ,,jak dziś wspaniale świeci słońce, prawda?" Potwierdzam, że inni nasz uśmiech odwzajemniają, więc aby wokoło było optymistyczniej, należy przede wszystkim zacząć od siebie.

7

A ja wczoraj jechałam na rowerze, jadłam jednocześnie drożdżówkę i pan mijający mówi mi uśmiechnięty: "Smacznego!" - no jak tu się nie uśmiechnąć! smile

8

No no, super akcja, biorac pod uwage stan naszej gospodarki, to nie tylko trzeba sie usmiechac, ale nawet smiac. Cos w tym stylu.

http://www.arrse.co.uk/attachment.php?attachmentid=58666&d=1323871914

Leczy sie przyczyny, a nie skutki, no, ale przeciez trudno pomóc realistycznie jakos ludziom, lepiej niech robia dobra mine do złej gry. Niech Pan Prezydent sam usmiecha sie pod wąsem, widocznie ma ku temu powód i niech nie dołuje ludzi, bo za ładny usmiech dziecka nie nakarmisz.

9

Catwoman napisał/a:

(...) Chcemy zachęcić rodaków do radosnego obchodzenia świąt i rocznic państwowych, będziemy przekonywać do okazywania naszego przywiązania do symboli narodowych - mówi Magda Jethon, dyrektor Programu 3 Polskiego Radia."

(...)

- Polska nauka, tradycja, gościnność, kuchnia, czy walory turystyczne są tym, z czego możemy być dumni, a uśmiech i życzliwość na co dzień wiele nie kosztują, natomiast bardzo dobrze wpływają na nasze samopoczucie i kontakty międzyludzkie. To przecież prawda znana nie od dziś, a mimo to, tak często o niej zapominamy ? przekonuje Jarosław Kurski, zastępca redaktora naczelnego "Gazety Wyborczej"."

W dobie wstydzenia się za wszystko, co polskie, bardzo podoba mi się ta akcja! Precz z, wybaczcie, sraniem we własne gniazdo.

10

... dla mnie to trochę odwracanie kota ogonem.

Dezerter:
"To jest mój kraj
Bo tu się urodziłem
I tutaj pewnie umrę
Ale dlaczego mam się cieszyć z tego, że

To jest mój kraj
Bo tu się urodziłem
I tutaj pewnie umrę
Ale dlaczego mam się cieszyć z tego, że..."

dobra, więcej się nie odzywam lol

11

Jestem jak najbardziej ZA, aczkolwiek...
Bez urazy i z szacunkiem dla wszystkich, jest to takie mocne medialnie pierdykniecie z przytupem baranka o sciane, gdzie "jednostka" w postaci mediow chce poruszyc tym pospolitym ruszeniem, wroc, uderzeniem w sciane - ogol spoleczenstwa.
Ale tak kolokwialnie odwracajac kota ogonem, to wlasnie media - przyjmujace tutaj role sciany - chca echem z glosnikow po uderzeniu dotrzec i potrzasnac "jednostka" spoleczenstwa.
Nie mniej jednak dotrzec medialnie z tym protestem przeciwko malkontenctwu spolecznemu do kazdej jednostki z osobna jest nie lada wyzwaniem.

Przekaz "pospolitego ruszenia" jak najbardziej pomyslowo przedni, tylko dale pozostaje pytanie jak zostanie to odebrane przez potencjalnego sluchacza i rozpowszechnione dalej? Zotanie przyjete jako "ZA", "PRZECIW" czy "WSTRZYMUJE SIE OD GLOSU" i ide dalej konteplowac i szerzyc malkontenctwo z piwkiem w reku.
To jest "trendy", "pase" czy raczej beeee? big_smile

12

Akcja genialna, gdyby tylko przyniosła jakieś rezultaty - byłoby super! Jednakże to trzeba chyba kilku pokoleń żeby zatrzeć stereotyp ponurych Polaków...

13

Hm, niekoniecznie. Już wyjaśniam czemu: ostatnio rozmawiałam ze znajomym Francuzem i powiedział mi, że gdy przyjechał do Polski 4 lata temu, to nasz kraj był na takim etapie  mentalnym jak Francja 10-15 lat temu. W ciągu tych 4 lat on zauważył bardzo duże zmiany. I uważa, że będą one postępować jeszcze szybciej.

Co jest nie do uwierzenia (przypominam, że kilka dni temu zalegalizowano we Francji małżeństwa homoseksualne) ale te 10-15 lat temu Francja była tak "kościelna" jak dziś Polska.
I proszę, ile się zmieniło- dziś państwo z Kościołem nie ma nic wspólnego.

14

Catwoman napisał/a:

Co jest nie do uwierzenia (przypominam, że kilka dni temu zalegalizowano we Francji małżeństwa homoseksualne) ale te 10-15 lat temu Francja była tak "kościelna" jak dziś Polska.
I proszę, ile się zmieniło- dziś państwo z Kościołem nie ma nic wspólnego.

No i oczywiście, zmieniło się. Katolicyzm w odstawce, islam nabiera rozpędu.
Zapytaj znajomego Francuza (ja często tam bywam i znam ich wielu) czy wszyscy są tak zadowoleni.

A co do głównego wątku.
Tak jak ktoś napisał - powinno się leczyć przyczyny, nie skutki.
Od takich akcji nic się nie zmieni.
Wielu wybitnych Polaków można przy różnych okazjach wspominać, ale się tego nie robi.
Rocznica powstania styczniowego przeszła bez większego echa.

Reasumując, dla mnie czysty populizm.

15

A ja nie bardzo wiem, o co chodzi z tą akcją... Tyle z niej rozumiem, że radiowa Trójka w kółko puszcza jakąś średnio piękną piosenkę...

Los Francji jest już przesądzony, co do tej naszej polskiej akcji, jest to żałosna próba odwrócenia uwagi od katastrofalnego stanu gospodarki, coś w stylu ":dajcie motłochowi igrzyska" czy jak to tam szło.

17

Czy rzeczony orzeł mógłby posprzątać z ulic te wszystkie ulotki "Orzeł może"?

Posty [ 18 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » 'Orzeł może!' - wielka akcja społeczna.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024