PIGUŁKA ANTYKONCEPCYJNA w?pigułce. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ANTYKONCEPCJA HORMONALNA ORAZ NATURALNA » PIGUŁKA ANTYKONCEPCYJNA w?pigułce.

Strony 1 2 3 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 do 65 z 152 ]

Temat: PIGUŁKA ANTYKONCEPCYJNA w?pigułce.

Jak działa pigułka antykoncepcyjna?
Hormony w pigułkach zapobiegają ciąży, tłumiąc funkcje przysadki, co zatrzymuje rozwój i uwolnienie komórki jajowej w jajniku (owulacja). Najprościej: pigułka ?oszukuje? przysadkę mózgową i przekazuje informacje, że kobieta już jest w ciąży- zatem kolejna ciąża jest wykluczona.

Czy występują u mnie dni płodne, jeśli stosuję tabletki antykoncepcyjne?
Działanie tabletek polega na blokowaniu wydzielania FSH, a wtórnie blokowaniu owulacji. Przy prawidłowym stosowaniu dni płodne nie występują.

Jaka jest skuteczność pigułki?
W przypadku idealnego stosowania tabletek wskaźnik Pearla (wskaźnik określający skuteczność antykoncepcji, mówi o ilość kobiet na 100, które zaszły w ciążę stosując daną metodę antykoncepcji przez rok) wynosi 0,2; przypadku niedokładnego stosowania się do zaleceń 8.

Jakie są rodzaje pigułek?
Producenci cały czas pracują nad nowymi syntetycznymi odmianami progesteronu (czyli progestagenami), które byłyby jak najbardziej podobne w działaniu do naturalnego hormonu - dlatego mówimy o ?generacjach? tabletek.
Lewonorgestrel jest składnikiem tabletek drugiej generacji. Ten progestagen został wynaleziony w latach 70. Jest powszechnie stosowany np. w USA, gdzie nadal opracowuje się formuły nowych pigułek zawierających właśnie tę odmianę. Preparaty zawierające ten gestagen to m.in.: Stediril30, Microgynon, Rigevidon.
W latach 90. w aptekach pojawiły się pigułki trzeciej generacji, zawierające dezogestrel, gestoden i norgestimat. Jeśli lekarz wyrazi zgodę mogą je brać osoby z cukrzycą. Nie zostało jednak udowodnione, że pigułki trzeciej generacji są lepsze od tych z pierwszej i drugiej. Pojawiły się nawet protesty i petycje w sprawie zakazu pigułek z dezogestrelem i gestodenem ze względu na doniesienia o zwiększonym ryzyku zatorów w żyłach. Preparaty zawierające ten gestagen to m.in.: Azalia, Cilest, Harmonet, Jeanine, Mercilon, Marvelon, Logest.
W pigułkach czwartej generacji znajduje się hormon drospirenon lub dienogest. Te środki rzadziej powodują efekty w postaci zatrzymywania wody w organizmie, uczucia opuchnięcia, korzystnie wpływają na stan skóry i włosów. Drospirenon może zwiększać poziom potasu we krwi, dlatego tych pigułek nie powinny stosować kobiety ze schorzeniami wątroby, nerek i nadnerczy. Preparaty zawierające ten gestagen to m.in.: Naraya, Yaz, Yasminelle.

Ale to nie wszystko. Pigułki dzielą się również na:
- jednoskładnikowe (tzw.minipugułka)
- dwuskładnikowe (jednofazowe, dwufazowe i trzyfazowe)

Czym się różnią pigułki jednoskładnikowe od dwuskładnikowych?
Tabletki antykoncepcyjne dwuskładnikowe:
- hamują owulację,
- zmniejszają objawy napięcia przedmiesiączkowego i intensywność krwawienia,
- regulują cykl miesiączkowy,
- zmniejszają ryzyko zachorowania na raka błony śluzowej macicy, jajnika i jelita grubego,
- mogą zapobiegać stanom zapalnym przydatków i osteoporozie,
- w nielicznych przypadkach powodują tycie.
Najczęściej stosuje się tabletki jednofazowe, bo zawierają najmniej hormonów. Tabletek dwufazowych używa się bardzo rzadko. Zaleca się stosowanie tabletek trójfazowych przy nietolerancji tabletek jednofazowych, a także w przypadkach wystąpienia kłopotów z cerą, nieregularnych plamieniach, przy zmianach nastroju czy obniżenia libido.
Tabletki antykoncepcyjne jednoskładnikowe (minipigułka):
- oddziałują na śluz szyjkowy, powodując jego zgęstnienie,
- nie zawierają estrogenów i dlatego nie wpływają na ciśnienie krwi oraz gospodarkę lipidową,
- mogą być stosowane przez kobiety karmiące piersią,
- nie zwiększają ryzyka powstawania zakrzepów, powstania udaru mózgu czy rozwoju choroby wieńcowej,
- mogą powodować zaburzenia miesiączkowania (stałe plamienie, zanik miesiączki lub zbyt częste miesiączkowanie, co 21 dni).
Tabletki antykoncepcyjne obu opisanych tu rodzajów mają wysoki stopień skuteczności, który wynosi od 0,1 do 8 dla pigułek dwuskładnikowych oraz 0,5 do 4 dla pigułek jednoskładnikowych.
Jest jeszcze jedna klasyfikacja:
?    21 tabletkowe ? do połykania po jednej tabletce przez 21 dni z następową 7 dniową przerwą, w czasie której dochodzi do regularnego krwawienia z odstawienia
To klasyczny schemat stosowany od prawie 50 lat. W przypadku nowoczesnych niskodawkowych ?pigułek? przerwa może być za długa w stosunku do obniżonej dawki hormonów. Notowano przypadki, kiedy 7-dniowa przerwa pozwalała jajnikom na częściowy powrót do ich funkcji, co wiązało się ze wzrostem stężenia hormonów jajnikowych oraz wzrostem pęcherzyka jajnikowego. Dlatego powstały opakowania 28 tabletkowe?
?    28 tabletkowe ? do codziennego połykania po jednej tabletce, bez przerw pomiędzy opakowaniami
Te preparaty zawierają więcej niż 21 tabletek aktywnych (24 lub 26) oraz odpowiednią liczbę tabletek nieaktywnych (4 lub 2) aby dopełnić ich liczbę w opakowaniu do 28. Różne rodzaje tabletek różnią się kolorem, dlatego w opakowaniu są co najmniej dwa kolory ?pigułek?.

Jak wybrać odpowiednią dla siebie pigułkę?
TYLKO I WYŁĄCZNIE po konsultacji z lekarzem, który z kolei powinien zlecić badania. Niestety w większości przypadków jest to metoda ?prób i błędów?.

Po czym poznać, że pigułka została dobrze dobrana?
Czas ?adaptacji? pigułki (każdego kolejnego preparatu) trwa 3 miesiące. Jeśli po tym czasie nadal będą (mogą, a nie muszą) występować takie Działania niepożądane
?    obrzmienie i bolesność piersi,
?    nudności, wymioty, wzdęcie,
?    nadwrażliwość na światło i kłopoty z noszeniem szkieł kontaktowych,
?    suchość pochwy,
?    bóle głowy,
?    plamienie,
?    stany depresyjne,
?    zaburzenia widzenia,
?    duszności,
?    spadek libido,
?    skoki ciśnienia,
?    krwawienie w środku cyklu.
?. to sygnał, że ta metoda antykoncepcji hormonalnej nie jest dla ciebie, a zawarta w nich dawka hormonów nie odpowiada twojemu organizmowi. Po dodatkowych badaniach (m.in. cytologii, próbie wątrobowej, badaniu poziomu cholesterolu), ginekolog zaproponuje inne tabletki.

Jak brać pigułki?
?  pierwszą tabletkę, pierwszego opakowania należy przyjąć pierwszego dnia miesiączki, czyli pierwszego dnia krwawienia. W rzadkich przypadkach pierwsze opakowanie można rozpocząć od 2 do 5 dni miesiączki,
?  każdą kolejną tabletkę należy przyjmować regularnie przez 21 dni, najlepiej, aby zażywana była zawsze o tej samej porze (3-4 godziny różnicy w przyjęciu tabletki nie zmieniają jej skuteczności) aż do ukończenia danego opakowania,
?  po zakończeniu opakowania należy zrobić 7 dni przerwy, w których nie przyjmuje się tabletek. W tym czasie powinno wystąpić krwawienie z odstawieniem, przypominające miesiączkę, wywołane zaprzestaniem przyjmowania leku.
?  po siedmiu dniach należy rozpocząć kolejne dawkowanie tabletek antykoncepcyjnych nawet jeśli krwawienie nie ustąpiło i trwa dalej
!Wszystkie instrukcje dotyczące brania pigułek znajdują się na ulotce!

Jak zadziała na mnie pigułka?
Każda kobieta inaczej reaguje na hormony. W różnej sytuacji życiowej i w różnych wieku potrzebuje też różnych środków. Inne preparaty wskazane są dla kobiet dojrzałych. Ponadto na dany składnik pigułki antykoncepcyjnej kobiety mogą zareagować inaczej. Często idealną pigułkę antykoncepcyjną udaje się znaleźć metodą prób i błędów. Bywa, że trzeba przetestować na sobie kilka środków, zanim trafimy na właściwe. Po tabletkach hormonalnych za pierwszym razem można czuć się źle. Jeżeli po dwóch cyklach organizm nie przystosował się do danego preparatu i wciąż dokuczają ci różne dolegliwości, powinnaś ponownie zgłosić się do lekarza.

Czy mogę brać pigułki, które bierze moja koleżanka i dobrze je toleruje?
Dobór pigułek antykoncepcyjnych to sprawa indywidualna i decyzję podjąć może jedynie lekarz, po uprzednim wywiadzie z pacjentką. Preparat, który świetnie toleruje jedna kobieta, drugiej może drastycznie zaszkodzić.

Czy można brać pigułki podczas karmienia piersią?
Podczas karmienia piersią można brać tylko Cerazette lub Azalię. To pigułki jednoskładnikowe z progestagenem, który nie przechodzi do pokarmu, więc jest bezpieczny dla dziecka.

Kiedy nie można stosować pigułek?
Działanie tabletek antykoncepcyjnych niestety nie ogranicza się jedynie do zapobiegania niechcianej ciąży. Preparaty te wpływają na cały organizm i wywołują skutki uboczne. Nie każda kobieta może stosować hormonalne środki antykoncepcyjne, gdyż w niektórych przypadkach stanowią one zagrożenie dla zdrowia. Decyzja zależy od lekarza ginekologa, który podejmuje ją po szczegółowej rozmowie z pacjentką.
Zanim kobieta rozpocznie przyjmowanie tabletek antykoncepcyjnych musi mieć pewność, że nie jest w ciąży. Ciąża jest bezwzględnym przeciwwskazaniem.
Krzepnięcie krwi - Przyjmowanie antykoncepcji hormonalnej wpływa na proces krzepnięcia krwi ? a konkretnie nasila go. U kobiet stosujących pigułki rośnie o 10-20% stężenie fibrynogenu we krwi. Fibrynogen jest białkiem zawartym we krwi, bierze on udział w procesie wytwarzania skrzepu. Pacjentki są narażone na zwiększone ryzyko wystąpienia żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej a także zawału serca. Ryzyko jest również zależne od konkretnego progestagenu zawartego w tabletce. Zagrożenie zwiększa palenie papierosów. Dlatego jeśli w przeszłości występowała u pacjentki choroba zakrzepowa, nie powinna ona stosować antykoncepcji hormonalnej. Również, gdy pacjentka cierpi na żylaki, to decyzja o rozpoczęciu terapii hormonalnej powinna być dokładnie przemyślana.
Choroby sercowo-naczyniowe - Środki antykoncepcyjne powoduję również zwiększone ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych, w szczególność zawału serca. Progestagen zawarty w tabletkach powoduje niekorzystny wpływ na profil lipidowy krwi. Zmniejsza się stężenie frakcji HDL cholesterolu i zwiększa się stężenie trójglicerydów. Te zmiany razem z niekorzystnym wpływem na układ krzepnięcia powodują zwiększone ryzyko zawału serca a także wystąpienia udaru mózgowego. Jeżeli u kobiety występuję inne czynniki ryzyka chorób sercowych, takie jak palenie papierosów, otyłość, starszy wiek, to zagrożenie jest większe. Kobiety przyjmujące antykoncepcję hormonalną narażone są również bardziej na wystąpienie nadciśnienia tętniczego, dlatego u osób ze stwierdzonym już nadciśnieniem tętniczym antykoncepcja hormonalna jest przeciwwskazana.

Czy należy stosować inne metody antykoncepcji podczas stosowania pigułek?
Nie trzeba. Chyba, że przechodzisz kurację antybiotykową lub pominęłaś pigułkę.

! WSZYSTKIE POTRZEBNE CI INFORMACJE znajdują się na ulotce dołączonej do danego preparatu!

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: PIGUŁKA ANTYKONCEPCYJNA w?pigułce.

Zapraszam do dyskusji na temat pigułek hormonalnych. Jeśli macie coś ciekawego, ważnego do przekazania na ten temat - oto miejsce smile

3

Ważne rzeczy? Badania, badania i jeszcze raz BADANIA. Wielu ginekologów, jak już Cat wspominała, dobiera tabletki metodą prób i błędów. Źle. Bez odpowiednich badań tabletki mogą mocno namieszać. A przecież nie wszystkie z nas robią szczegółowe badania krwi, próby wątrobowe, etc. Także jest to bardzo ważne. A gdy lekarz powie - dobrze, to przepiszę pani tabletki X i zobaczymy, jak się będzie pani po nich czuła, jest błędem.
Pamiętam, a było to całkiem niedawno, przyszłam na kontrolę i cytologię. Lekarz zrobił wywiad, zapytał się czy współżyję, normalka, bo nowy gin. Zapytał się również jaką formę antykoncepcji stosuję. Gdy odpowiedziałam, zapytał się czy myślałam o tabletkach. I zaczęła się rozmowa. Stwierdził, że mam przyjść, kiedy będą wyniki cytologii i będziemy się dalej zastanawiać. Cytologia wyszła ok, żadnych innych badań nie kazał mi robić. Ja, głupia dziewucha, wzięłam receptę i wykupiłam tabsy. Pierwszy miesiąc ok, poza pierwszym przyjęciem tabletki, kiedy było mi niedobrze. Drugie opakowanie, noga boli, drętwieje, spać w nocy nie idzie, generalnie cyrk. Myślałam, że przez pracę, bo się nadźwigałam, 13h na nogach dało się we znaki. No ale nic, pamiętałam, że takie skutki uboczne dawały moje tabsy, więc poleciałam na łeb, na szyję do gina, który oprzytomniał i zlecił badania krwi plus usg kończyn dolnych dla pewności, czy skrzep, czy inny zator mi się nie zrobił. Całe szczęście, bo nie wiadomo jak by się to skończyło. Także, jeśli lekarz nie zgadza się na badania, nie zleca ich czy coś, lepiej lekarza zwyczajnie zmienić.

Zapewne, jak dyskusja się rozwinie, znajdzie się trochę osób, które tabletki zacznie krytykować. Że się tyje, że nie można zajść później w ciążę etc. Wszystko zależy od organizmu, dobrego lekarza i odpowiednio dobranych tabletek. Jest grupa dziewczyn, która ich przyjmować nie może. Bo organizm nie toleruje lub coś jest nie tak. Mam trochę bliższych lub dalszych koleżanek, które po tabsach czują się świetnie, udało się znaleźć odpowiednie i jest ok. Ale mam taką, co wylądowała po pół roku przyjmowania w szpitalu.
A w ciążę później można zajść. Kwestia jest taka - kiedy się skończy brać. Organizm, po dłuższym stosowaniu, musi się przestawić na pracę bez tabletek. A to trochę trwa. A jeśli kobieta, która ma 35 lat odstawia tabletki, narzeka, że nie może zajść w ciążę to trochę nieporozumienie, skoro w tym wieku płodność jest dużo niższa niż u kobiet w moim wieku.

4

O innych metodach antykoncepcyjnych poczytasz tu:

http://www.netkobiety.pl/viewtopic.php?pid=1499507#p1499507
http://www.netkobiety.pl/viewtopic.php?pid=1499467#p1499467
http://www.netkobiety.pl/viewtopic.php?pid=1499425#p1499425
http://www.netkobiety.pl/viewtopic.php?pid=1498668#p1498668
http://www.netkobiety.pl/t53102.html

5

Jakie tabletki stosujecie?

6

Od wtorku-16 kwietnia b.r. stosuję Ovulastan. To są moje pierwsze w życiu tabletki antykoncepcyjne. Byłam nastawiona bardzo pozytywnie do całej sprawy i mocno podekscytowana, niestety okazało się, że mniej więcej od czwartku mam nudności/mdłości...Nic poza przyjmowaniem tych tabletek nie uległo zmianie u mnie, więc przypisuję to działanie właśnie im. Trochę mnie to dołuje. Sądzę, że w najbliższym tygodniu zadzwonię do mojego ginekologa i zapytam o opinię, o to co mam dalej robić. Wstępnie byliśmy umówieni na wizytę gdzieś w lipcu po zużyciu 3 opakowań. Tyle u mnie.

7

patos napisał/a:

Jakie tabletki stosujecie?

Minette

8

Supernova napisał/a:

Od wtorku-16 kwietnia b.r. stosuję Ovulastan. To są moje pierwsze w życiu tabletki antykoncepcyjne. Byłam nastawiona bardzo pozytywnie do całej sprawy i mocno podekscytowana, niestety okazało się, że mniej więcej od czwartku mam nudności/mdłości...Nic poza przyjmowaniem tych tabletek nie uległo zmianie u mnie, więc przypisuję to działanie właśnie im. Trochę mnie to dołuje. Sądzę, że w najbliższym tygodniu zadzwonię do mojego ginekologa i zapytam o opinię, o to co mam dalej robić. Wstępnie byliśmy umówieni na wizytę gdzieś w lipcu po zużyciu 3 opakowań. Tyle u mnie.

Musisz dać im 3 miesiące czasu: tyle "zajmuje" preparatowi dopasowanie się do organizmu danej kobiety.

9

Biorę Cilest od około 5 lat (niecałych) z przerwami po 3 miesiące (około 3-4 takie przerwy robiłam, z tego co pamiętam).
Czuję się po nich dobrze, brałam Yaz, Yasminelle, i jeszcze jakieś ale po nich czułam się źle (jednak przychodziłam po ok miesiącu do lekarza i mówiłam że źle, a on dawał inne, więc nie miałam tej adaptacji 3 miesiące...)
Zastanawiam się nad tym czy teraz powinnam jakoś zrobić kolejną przerwe, bo słyszałam że tabletki można ogólnie brać max 5 lat. Nie wiem czy potem przerwa, czy całkowicie musze je na dłużej odstawić. dodatkowo słyszałam że niektorzy lekarze uważają że te przerwy 3 miesiace wcale nie są potrzebne (ja robilam bo lekarz kazal, a potem bo nie chcialam juz brac, nie mialam potrzeby).
Boje sie o swoje zdrowie, mam takie napady ze poczytam o złych skutkach tabletek i sie boje roznych zatorow, albo ze cos mi sie zlego stanie przez to ze sie faszeruje... Doradźcie mi coś smile

10

ZAZA lekarze raczej są zdania, że nie trzeba robić żadnych przerw. A skutków ubocznych można się nabawić już po kilku tabletkach zatem to akurat nie ma nic do rzeczy.

11

Rozumiem, w takim razie moge je brac dalej mimo ze 5 lat minie...?
Poza tym - nie mialam robionych prob watrobowych i planuje je zrobic w tym roku przed wakacjami. Od tego uzaleznie tez decyzje brania ich dalej...
Martwie sie o zator i raka, poza tym wlasie przeczytalam o wycofaniu Diane bo po nim występowały zgony, a wiem że niby to lek a nie metoda antykoncepycja, ale jednak to pokazuje jak lekarze sa nieodpowiedzialny i mają nas w nosie, dlatego ja chce sama jakos sie sensownie doszkolic.
Badam sie, robie co roku cytologie, jedni lekarze mi mowią że mam nadzerke, inni jej nie widzą, a cytologie mam 2.
Robie tez badania piersi, a lekarka zrobi mi tez (planowala ostatnio) USG jajnikow. Staram sie badac co roku , tylko tych porb wątrobowych nie mialam wlasnie i musze je zrobic.
Ogolnie czuje sie dobrze, nie utylam ani nic niepokojącego. jedynie pojawily sie rozstępy biale na poczatku i mysle ze to wlasnie tabletki są winowajcą, ale na to juz nic nie poradze, bo pojawilo mi sie to 4 lata temu. Poza tym mam pajączki na łydkach malutkie, i wlasnie czytalam o zatorach w zylach nog i troche mnie to przerazilo... wiem panikuje smile
Aha cisnienie mam w normie.

12

słuchajcie z racji tego że usunięto mój wątek, muszę zadać pytanie tu.
podczas drugiego tygodnia brania tabletek nieopatrznie pominęłam jedną, została jednak ona potem zażyta, i już biorę regularnie dalej, ale towarzyszy mi przedwczesne krwawienie, trwające już koło tygodnia, czy jest ono niebezpieczne ?

13

przy tabletkach krwawienia między miesiączkowe mogą się zdarzać zwłaszcza jak wzięłaś dwie na raz

14

ZAZA napisał/a:

Rozumiem, w takim razie moge je brac dalej mimo ze 5 lat minie...?
Poza tym - nie mialam robionych prob watrobowych i planuje je zrobic w tym roku przed wakacjami. Od tego uzaleznie tez decyzje brania ich dalej...
Martwie sie o zator i raka, poza tym wlasie przeczytalam o wycofaniu Diane bo po nim występowały zgony, a wiem że niby to lek a nie metoda antykoncepycja, ale jednak to pokazuje jak lekarze sa nieodpowiedzialny i mają nas w nosie, dlatego ja chce sama jakos sie sensownie doszkolic.
Badam sie, robie co roku cytologie, jedni lekarze mi mowią że mam nadzerke, inni jej nie widzą, a cytologie mam 2.
Robie tez badania piersi, a lekarka zrobi mi tez (planowala ostatnio) USG jajnikow. Staram sie badac co roku , tylko tych porb wątrobowych nie mialam wlasnie i musze je zrobic.
Ogolnie czuje sie dobrze, nie utylam ani nic niepokojącego. jedynie pojawily sie rozstępy biale na poczatku i mysle ze to wlasnie tabletki są winowajcą, ale na to juz nic nie poradze, bo pojawilo mi sie to 4 lata temu. Poza tym mam pajączki na łydkach malutkie, i wlasnie czytalam o zatorach w zylach nog i troche mnie to przerazilo... wiem panikuje smile
Aha cisnienie mam w normie.

Pajączki na łydkach to chyba urok Cilestów moje koleżanki biorące Cilesty też mają smile

15

Przerwa w stosowaniu leków antykoncepcyjnych może być spowodowana koniecznością kontroli działania danego leku na pacjentkę. Odstawienie leku na 1-3 miesięcy może ułatwić obserwację niepożądanych objawów występujących u pacjentki w czasie stosowania leku ( spadek libido, wzrost masy ciała, zaburzenia depresyjne, zaburzeń internistycznych i inne). Należy pamiętać również o tym, że stosowanie leków antykoncepcyjnych nie jest obojętne dla organizmu. Konieczna jest stała kontrola ginekologiczna, kontrola parametrów krwi, układu krzepnięcia i funkcji wątroby.

Odpowiedzi na w/w pytania nie są lekarskimi poradami specjalistycznymi, mają wyłącznie charakter informacyjny i w żaden sposób nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

16

E-Rzecznik 21+7 to na pewno; tylko, że lekarze zwykle zbywają pacjentkę, mówiąc, że to nic poważneeeego, że nie trzeeeeeba - zatem pacjentka myśli "Rzeczywiście, lekarz pewnie ma rację, gdyby coś mi groziło, powiedziałby" - a lekarz po prostu ma ograniczony budżet.
Badania zatem najczęściej trzeba wykonywać na własny koszt.

17

Mnie ciagle wysylają na jakies badania więc chyba nie ma ograniczonego budzetu, zalezy od lekaza.
Prob watrobowych NIGDY nie mialam bo moj pierwszy lekarz ginekolog powiedzial ze sie ich juz nie robi ... zapisala mi dopiero proby moja nowa ginekolog.
Na szczescie cytologie robią mi często,  bo co roku, to samo z USG piersi.

18

Mnie na żadne badania nigdy lekarz z NFZ nie wysłał.

19

a to mnie ciągle jesli chodzi o pochwowe sprawy smile
mialam juz pobierany wycinek a o cytologie sama sie nawet nie musze upominac bo mi robic chcą wiecznie big_smile
usg piersi tez bez problemu ale zalezy jaki gabinet, ale jak sie upomne to od razu daja skierowania, ale najlepiej jak w 1 gabinecie dr od razu robie usg smile
ostatnio babka sama z siebie dala mi tez skierowanie na usg sutka a nawet nie wiedzialam ze takie jest
gorzej z tą krwią, ale juz mam skierowanko i sie szykuje by zrobic badanie

powiedzcie mi czy badanie prob wątrobowych (krwi) pokazuje juz wszystko co związane z krwią przy pigulkach itd czy jeszcze robi sie jakies inne z krwi?

20 Ostatnio edytowany przez Catwoman (2013-07-08 19:26:54)

Jeśli chodzi o cytologie itede., to nie ma problemu! Ale badania hormonalne: zapomnij.
Próby wątrobowe to jedno. Ale warto również zrobić badania poziomu prolaktyny.
O czynniku Leiden już nawet nie mówię bo to w amerykańskich filmach jedynie big_smile  (gen odpowiedzialny za przypadki śmiertelne podczas stosowania antykoncepcji hormonalnej. Np. Kamila Skolimowska takowy miała)

21

Rozpoczęcie stosowania tabletek antykoncepcyjnych zawsze powinno być poprzedzone odpowiednimi badaniami. Część z nich wynika z samej kontroli ginekologicznej ? cytologia, usg piersi, badanie ginekologiczne +usg narządu rodnego, część natomiast celowana jest w te parametry internistyczne, na które wpływ może mieć doustna antykoncepcja ? morfologia, układ krzepnięcia, wskaźniki wątrobowe. Rozsądne podejście i zastosowanie tych profilaktycznych badań pozwoli na bezpieczniejsze zastosowanie leku antykoncepcyjnego a systematyczna kontrola ginekologiczna pozwoli uniknąć niebezpiecznych powikłań w czasie jego stosowania.

Obecność mutacji czynnika V Leiden stwierdza się u ok. 1-15% populacji. W Polsce jest to ok. 5%. Mutacja tego genu należy do łagodnych postaci trombofilii. Jej stwierdzenie podnosi ryzyko względne żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej o 5-8x. Diagnostyka tego typu schorzenia jest bardzo specjalistyczna. Zaleca się ja przede wszystkim pacjentkom z grupy ryzyka, u których stwierdzono: żylną chorobę zakrzepowo-zatorową, nawroty zakrzepicy żył głębokich lub zapalenia zakrzepowego żył powierzchniowych , zakrzepicę w nietypowym miejscu (np. żył kreskowych, układu żylnego mózgu), niewyjaśnioną zakrzepicę w okresie noworodkowym, martwicę skóry w czasie stosowania doustnych antykoagulantów, występowanie zakrzepicy żylnej u innych członków rodziny. Ocena możliwości stosowania doustnej antykoncepcji opiera się wtedy na wspólnej analizie ginekologiczno-hematologicznej i najczęściej w takich przypadkach jest przeciwwskazana.

Odpowiedzi na w/w pytania nie są lekarskimi poradami specjalistycznymi, mają wyłącznie charakter informacyjny i w żaden sposób nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

22 Ostatnio edytowany przez nocnalampka (2013-07-11 13:45:53)

E-Rzecznik 21+7 napisał/a:

Obecność mutacji czynnika V Leiden stwierdza się u ok. 1-15% populacji. W Polsce jest to ok. 5%. Mutacja tego genu należy do łagodnych postaci trombofilii. Jej stwierdzenie podnosi ryzyko względne żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej o 5-8x. Diagnostyka tego typu schorzenia jest bardzo specjalistyczna. Zaleca się ja przede wszystkim pacjentkom z grupy ryzyka, u których stwierdzono: żylną chorobę zakrzepowo-zatorową, nawroty zakrzepicy żył głębokich lub zapalenia zakrzepowego żył powierzchniowych , zakrzepicę w nietypowym miejscu (np. żył kreskowych, układu żylnego mózgu), niewyjaśnioną zakrzepicę w okresie noworodkowym, martwicę skóry w czasie stosowania doustnych antykoagulantów, występowanie zakrzepicy żylnej u innych członków rodziny. Ocena możliwości stosowania doustnej antykoncepcji opiera się wtedy na wspólnej analizie ginekologiczno-hematologicznej i najczęściej w takich przypadkach jest przeciwwskazana.

Tyle, że czasem kobieta dowiaduje się o tym, że jest w grupie ryzyka, kiedy jest już za późno... Diagnostyka trombofilii to zwykłe badanie krwi - owszem, bardzo specjalistyczne, bo genetyczne, ale koszt badania jednego czynnika jest podobny jak koszt morfologii+układu krzepnięcia - na którym już zwykle trombofilia wychodzi, choć nie zawsze. I wystarczy, przy braku podejrzeń, że należy się do grupy ryzyka zbadać dwa czynniki: V Leiden i gen protrombiny. Koszt (rynkowy, nie znam faktycznych) równa się zrobieniu dwa razy morfologii i układu krzepnięcia...  I byłoby miło, jakby lekarze choć informowali o takiej konieczności. Bo kiedy kobieta dowiaduje się o swojej chorobie już leżąc z zakrzepicą, czy zatorem, to trochę musztarda po obiedzie...
No i jak już jesteśmy przy trombofilii - Leiden może jest i najłagodniejszy, ale trombofilia to nie tylko Leiden. I często nie jest to sam Leiden. Z samym Leidenem da się żyć. Kłopot zaczyna się jak kobieta nie wie, że ma powiedzmy i Leidena i coś na dodatek, a, że nie wie, to i łyka sobie hormony, i papieroski pali... Wtedy nieszczęście gotowe. Dlatego moim zdaniem KAŻDA kobieta powinna być choćby poinformowana o tym, że warto takie badania zrobić, zanim się zdecyduje na hormony.

23 Ostatnio edytowany przez vinnga (2013-07-15 13:28:33)

Post przeniesiony tutaj: http://www.netkobiety.pl/viewtopic.php?pid=1600746#p1600746

24

Dlaczego najczęściej decydujecie się na pigułki?

Z pobieżnej analizy porównawczej pigułka vs wkładka wnioskuję:

- skuteczność wkładek jest zdecydowanie wyższa (w rzeczywistym zastosowaniu)
- uciążliwość stosowania zdecydowanie niższa (nie trzeba pamiętać)
- mniej przeciwskazań stosowania
- zdecydowanie mniej niepożądanych skutków

Pomijając indywidualne przeciwskazania, nie rozumiem z jakich przyczyn najczęściej wybieracie pigułki.
Może ktoś to wyjaśnić durnemu chłopu?

25

Podejrzewam, że chodzi o psychikę. Widzimy, że coś bierzemy i to zadziała.

26

igla16 napisał/a:

Podejrzewam, że chodzi o psychikę. Widzimy, że coś bierzemy i to zadziała.

No dobrze, ale wiemy, co napisałem powyżej.
Koleżanka powiedziała mi, że nie bierze tabletek, bo wówczas jej się nie chce.
Zapewne efekt ten jest rozmaity, u jednej silniejszy, u innej słabszy.
Tym niemniej występuje i wprowadza mniejszą lub większą dysproporcję potrzeb.
Zastanawiam się też ile zdrad facetów wywodzi się pośrednio ze stosowania antykoncepcji hormonalnej.
Jako racjonalna i rzeczywista przyczyna, bez rozpatrywania na płaszczyźnie moralności, czy etyki.
Myślę, że zastanowienie się nad powyższym leży w waszym interesie.

Ja chciał bym tylko się upewnić, że nie ma w znalezionych informacjach żadnego haczyka, który mi umknął.

27

N4VV sądzę , ze kobiety boją się tego, ze nie będą mogły po wkładce zajść w ciążę. Nieródkom lekarze raczej odradzają wkładki. W Polsce oczywiście smile

28

Catwoman napisał/a:

N4VV sądzę , ze kobiety boją się tego, ze nie będą mogły po wkładce zajść w ciążę. Nieródkom lekarze raczej odradzają wkładki. W Polsce oczywiście smile

Ok, ale czy jest to uzasadniona obawa, czy lokalne niedouczenie lekarzy i w rzeczywistości zagrożenia nie ma?
Lekarze wiadomo, bywają różni.
Zresztą nieważne - zasiałaś wątpliwość, więc będę musiał jednak pokopać w konkretniejszych źródłach.

29

N4VV lekarze nie polecają wkładek "nieródkom" bo ponoć gorzej się je instaluje a także ze względu na możliwe powikłania w trakcie jej stosowania.

A czemu interesujesz się tym tematem?

30

N4VV napisał/a:
Catwoman napisał/a:

Ok, ale czy jest to uzasadniona obawa, czy lokalne niedouczenie lekarzy i w rzeczywistości zagrożenia nie ma?
Lekarze wiadomo, bywają różni.
Zresztą nieważne - zasiałaś wątpliwość, więc będę musiał jednak pokopać w konkretniejszych źródłach.

N4VV wkładkę mam, nigdy nie rodziłam. Powszechnie panuję opinia, że nieródką nie zakłada się wkładek. I ładnie to określiłeś, jest to lokalne niedouczenie lekarzy. Pobuszowałam w internecie, porozmawiałam ze swoim ginekologiem. Internet i lekarz mówią to samo, przeciwwskazań jako takich nie ma, a "instalacja" wkładki u nieródki jest po prostu trudniejsza, stąd boją się jej zakładać.
Lekarz owszem odradzał mi wkładek, twierdząc, że jeśli za rok albo dwa, zachce mi się rodzić to stracę pieniądze, które wydałam na te metodę antykoncepcji, jest to nie mały koszt, bo około 1000 zł.

31

agnik, to teraz musisz sobie to przeliczyć na lata i nie zachodzić w ciążę przez tyle, by się zwróciło big_smile

32

W pełni świadomie wyłączyłam sobie płodność na 5 lat.
Jednak ginekolog uparcie przekonywał mnie, że ma pacjentki, które zmieniały zdanie bardzo szybko, u mnie się na to nie zanosi, chęci na posiadanie potomstwa skutecznie mnie omijają smile

33 Ostatnio edytowany przez N4VV (2013-07-21 23:42:56)

Catwoman napisał/a:

...A czemu interesujesz się tym tematem?

Aby mieć kontragumentację przeciw używaniu gum rozmaitych. Prywatnie zupełnie.

agnik napisał/a:

....N4VV wkładkę mam, nigdy nie rodziłam. Powszechnie panuję opinia, że nieródką nie zakłada się wkładek. I ładnie to określiłeś, jest to lokalne niedouczenie lekarzy. Pobuszowałam w internecie, porozmawiałam ze swoim ginekologiem. Internet i lekarz mówią to samo, przeciwwskazań jako takich nie ma, a "instalacja" wkładki u nieródki jest po prostu trudniejsza, stąd boją się jej zakładać.
Lekarz owszem odradzał mi wkładek, twierdząc, że jeśli za rok albo dwa, zachce mi się rodzić to stracę pieniądze, które wydałam na te metodę antykoncepcji, jest to nie mały koszt, bo około 1000 zł.

Dzięki za konkret. Tego się spodziewałem. Domyślam się, że masz aktywną (z hormonem). Pasywne wydają się tańsze, a różnica w skuteczności praktycznie żadna. Również mniej przeciwskazań na pasywne - odpada np. DVT.

A cena? 17 zł miesięcznie. To dużo?

34

Z tradycyjną wkładką jest jeszcze jeden problem. Wydłuża miesiączkę nawet do 3 dni, krwawienia mogą być obfitsze. Jest to duży minus, dodając do tego to, że przy tej metodzie antykoncepcji nie powinno się używać tamponów. Spirale usuwa się, przy użyciu dwóch cieniutkich niteczek, które z niej wystają, nitki są przycinane przez lekarza po założeniu, tak, że nieznacznie wystają z szyjki, tampon podczas wkładania i wyciągania tamponu  niteczki mogłyby się o niego haczyć a spirala mogłaby się przemieścić.

Natomiast wkładka hormonalna powoduję znaczne skrócenie i zmniejszenie obfitości miesiączki a nawet jej zanik, tak samo jeśli chodzi o ból przy miesiączce jest on dużo mniejszy.

Z samą ceną jest różnie. Wkładka zwykła zabiera metal i na tym opiera się jej działanie, wywołuje lekki stan zapalny, zmienia śluz na tyle, że nie może dojść do zapłodnienia. Działa do 10 lat a cena jest uzależniona od tego z czego jest zrobiona i jak długo działa, wykonuję się je nawet z metali szlachetnych

17 złoty miesięcznie to nic przy cenie plastrów czy niektórych tabletek. A i komfort o wiele większy, jedyne o czym trzeba pamiętać to coroczna kontrola, można to załatwić razem z standardową wizytą u ginekologa, którą i tak z taką częstotliwością każda kobieta powinna odbywać.

35 Ostatnio edytowany przez N4VV (2013-07-22 07:37:52)

agnik napisał/a:

Z tradycyjną wkładką jest jeszcze jeden problem. Wydłuża miesiączkę nawet do 3 dni, krwawienia mogą być obfitsze. Jest to duży minus, dodając do tego to, że przy tej metodzie antykoncepcji nie powinno się używać tamponów. Spirale usuwa się, przy użyciu dwóch cieniutkich niteczek, które z niej wystają, nitki są przycinane przez lekarza po założeniu, tak, że nieznacznie wystają z szyjki, tampon podczas wkładania i wyciągania tamponu  niteczki mogłyby się o niego haczyć a spirala mogłaby się przemieścić.

Natomiast wkładka hormonalna powoduję znaczne skrócenie i zmniejszenie obfitości miesiączki a nawet jej zanik, tak samo jeśli chodzi o ból przy miesiączce jest on dużo mniejszy.

Z samą ceną jest różnie. Wkładka zwykła zabiera metal i na tym opiera się jej działanie, wywołuje lekki stan zapalny, zmienia śluz na tyle, że nie może dojść do zapłodnienia. Działa do 10 lat a cena jest uzależniona od tego z czego jest zrobiona i jak długo działa, wykonuję się je nawet z metali szlachetnych

17 złoty miesięcznie to nic przy cenie plastrów czy niektórych tabletek. A i komfort o wiele większy, jedyne o czym trzeba pamiętać to coroczna kontrola, można to załatwić razem z standardową wizytą u ginekologa, którą i tak z taką częstotliwością każda kobieta powinna odbywać.

Dzięki.
O wydłużaniu miesiączki nie doczytałem. Doczytałem natomiast, że hormon uwalniany w macicy nie dostaje się do krążenia. Z tej informacji dorozumiałem sobie, że nie występuje efekt obniżenia libido, jak przy pigułkach - nie wiem, czy słusznie. Z tej niepewności powstało moje zainteresowanie pasywnymi, ale przy dyskomforcie jaki opisałaś, raczej odpadają.

Cena wydaje mi się bardzo dobra. Wolę wydac 1000zł i mieć (może nie do końca ja smile) spokój na 5 lat. Nawet gdyby nastąpiła zmiana decyzji po roku czy 2, budżet < 100 zł miesięcznie jest akceptowalny. Wszystko przemawia za tym, że wkładka hormonalna to rozwiązanie optymalne.

36 Ostatnio edytowany przez Catwoman (2013-07-22 11:32:14)

A guma zła jest? wink Po porzuceniu antykoncepcji hormonalnej, do której nie mam już ochoty powracać, rozważałam wkładkę- ale najskuteczniejsza jest hormonalna, z kolei hormonów znowuż nie chciałam, a zwykła swą skutecznością mnie nie przekonywała.
No trzeba znaleźć dla siebie najlepszą metodę, rozważając wszystkie za i przeciw i zdecydować, jakie niedogodności są dla nas dopuszczalne a jakie nie.

37

N4VV napisał/a:

Pomijając indywidualne przeciwskazania, nie rozumiem z jakich przyczyn najczęściej wybieracie pigułki.
Może ktoś to wyjaśnić durnemu chłopu?

A bardzo chętnie smile Choć nie w imieniu ogółu, a jedynie własnym.

Ja bardzo, bardzo chętnie po porodzie wróciłabym do tabletek, ale niestety nie mogę, ze względów zdrowotnych, więc tak zupełnie hipotetycznie, zakładając, że mam wybór...
to nadal wybieram tabletki. A z powodów, których bez liku, to wymienie tylko kilka:
- bo wprawdzie ingerują w organizm, ale w każdej chwili mogę te ingerencję przerwać, przerywając branie,
- j.w. w przypadku ewentualnych skutków ubocznych, jestem w stanie samodzielnie to monitorowac i zareagować,
- brak im tych skutków ubocznych, które ma spirala (mocno indywidualna kwestia, ale jeśli moje okresy miałby być jeszcze dłuższe, albo boleśniejsze, albo skłonnośc do stanów zapalnych wyższa, to ja dziękuję na wstępie, że o większym ryzyku ciąży pozamacicznej, czy nowotworóc nie wspomnę...),
- tabletka to środek chemiczny, dość szybko usuwany z organizmu, a wkładka to jednak "ciało obce" - zwariowałabym z tą świadomością, że cos mam w okolicy macicy i to jeszcze coś z metalem...
- niemożnośc używania tamponów przy spirali już dla mnie generalnie dyskwalifikuje te metode,
- inny "mechanizm skuteczności" tabletek i spirali - ten drugi jest dla mnie nie do zaakceptowania ideologicznie,
- no i jest spore prawdopodobieństwo, że będziemy planować kolejną ciążę za mniej niz 5 lat wink, zatem zależy nam na metodzie w pełni i stosunkowo prędko odwracalnej i nie mającej w skutkach ubocznych możliwych problemów z zajściem w ciążę po zaprzestaniu użytkowania.   

Tyle z mojej strony. Spiralę rozważaliśmy, bo choć teraz mam jeszcze przez parę dni najlepszą z możliwych antykoncepcję wink to temat coraz aktualniejszy. I jednak dla mnie spirala wypada duuuużo gorzej niż tabletki.

38

Catwoman napisał/a:

A guma zła jest? wink Po porzuceniu antykoncepcji hormonalnej, do której nie mam już ochoty powracać, rozważałam wkładkę- ale najskuteczniejsza jest hormonalna, z kolei hormonów znowuż nie chciałam, a zwykła swą skutecznością mnie nie przekonywała.
No trzeba znaleźć dla siebie najlepszą metodę, rozważając wszystkie za i przeciw i zdecydować, jakie niedogodności są dla nas dopuszczalne a jakie nie.

Guma jest mało skuteczna i niekomfortowa.
Nie wiem, dlaczego zwykła nie przekonała Cię skutecznością, skoro skuteczność jej jest rząd wielkości wyższa od pigułki hormonalnej, a tylko 3 x niższa od wkładki hormonalnej.

Wskaźnik skuteczności:

- wkładka hormonalna: 0.2 (idealny == rzeczywisty)
- wkładka tradycyjna: 0.6  (idealny == rzeczywisty)
- pigułki hormonalne: 3-8 (rzeczywisty)
- guma: 10-18 (rzeczywisty)

nocnalampka
->
- przerwanie działania wkładki wymaga podobnej ilości czasu, co przerwanie działania pigułek
- agnik powyżej napisała, że wkładka hormonalna

powoduję znaczne skrócenie i zmniejszenie obfitości miesiączki a nawet jej zanik,

- ja z kolei doczytałem, że wkładka tradycyjna redukuje prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworu, więc coś sie nie zgadza.
- nie wiem, skąd informacja o skutkach ubocznych po zaprzestaniu użytkowania wkładki - źródła, które czytałem nie informują o tym, wręcz przeciwnie.

39

N4VV ja uważam, że gumka może być 99,9% pewnym zabezpieczeniem jeśli używa się jej, mając trochę wyobraźni i potrafiąc czytać ze zrozumieniem wink
Póki co używam metody w 99,3% pewnej, zatem JEST coś pośrodku smile

40 Ostatnio edytowany przez nocnalampka (2013-07-22 19:47:04)

N4VV, w moim przypadku hormonalne nie wchodzą w gre, co najwyżej te miedziane.

- przerwanie działania wkładki wymaga podobnej ilości czasu, co przerwanie działania pigułek

Pozornie, bo wymaga jednak wizyty lekarskiej. W przypadku pigułek podejmuje decyzje w dowolnym momencie, a i płodnośc wraca od razu. Przy wkładce zalecane jest odczekanie ileś tam (to zalezy od wkladki), bo wczesniej jest wieksze ryzyko m.in. poronienia.

- agnik powyżej napisała, że wkładka hormonalna
powoduję znaczne skrócenie i zmniejszenie obfitości miesiączki a nawet jej zanik,

Agnik pisała chyba o mirenie? To jest hormonalna - jak pisałam u mnie nie wchodzi w grę, a ja odnosze się do swojej sytuacji. Te miedziane niestety mają te skutki uboczne o których pisałam. Nie muszą, ale mogą. A to dla mnie za duże ryzyko. Z reszta przy hormonalnych sam producent podaje taka informację, więc komu wierzyc?

- ja z kolei doczytałem, że wkładka tradycyjna redukuje prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworu, więc coś sie nie zgadza.

Podobno te nowe - hormonalne faktycznie nie są już obarczone tym ryzykiem. Podobno. Ale, jak wspominałam, u mnie one nie wchodzą w grę...

- nie wiem, skąd informacja o skutkach ubocznych po zaprzestaniu użytkowania wkładki - źródła, które czytałem nie informują o tym, wręcz przeciwnie.

Wciąż mówię o wkładkach "starszej generacji", ja informacje biorę od lekarzy, którym nie mam powodów nie ufać.

41

Catwoman napisał/a:

N4VV ja uważam, że gumka może być 99,9% pewnym zabezpieczeniem jeśli używa się jej, mając trochę wyobraźni i potrafiąc czytać ze zrozumieniem wink

- Po pierwsze: "czytać ze ze zrozumieniem" - "Guma jest mało skuteczna i niekomfortowa". <=== Występuje spójnik logiczny AND, czyli logiczny iloczyn. Pominięty fragment - dyskomfort, szczególnie dotkliwym jest dla posiadaczy sprzętu nieco przekraczajacego wymiarem średnią krajową. Ponadto są też inne faktory odrzucenia, więc jeśli z czysto subiektywnego punktu widzenia mówie, że guma odpada, to znaczy, że tak właśnie jest. Nie ma opcji, więc koniecznym jest poszukać innych wariantów.

- Po drugie: Czy nie sądzisz, że przeciwstawianie własnych przekonań przeciw wiedzy wynikającej z badań naukowych trąci pewnym zadufaniem we własną nieomylność, a nawet czymś więcej? Spodziewałem się wypowiedzi osób (jak anik), które ze względu na bezpośrednie zainteresowanie tematem, mają za sobą drobny research po dostępnej wiedzy i mogą mi wyniki wyłożyć w "pigułce". Bardziej szczegółowa wiedza nie jest mi potrzebna, bo nie do mnie należy decyzja ostateczna. Wolał bym jednak być partnerem w rozmowie, mając przy tym obiektywne argumenty, nie zaś czyjeś prywatne przekonania, do tego niezgodne ze stanem współczesnej nauki. Jeśli wyniki badań wskazują (moje doświadczenie też, ale to bez znaczenia), że guma ma wspólczynnik skuteczności 10-18, to w życiu nie uwierzę komuś, kto twierdzi, że współcznnik ten wynosi 0.1.  Byłbym też ostrożny w wypowiadaniu takich opinii, bo bzdurkę łatwo chlapnąć - wszak odpowiedzialności się nie weźmie.

- Po trzecie: porównywanie skuteczności idealnej jest pozbawione sensu. Jesteśmy ludźmi, nie automatami. Dlatego właśnie wprowadzono pojęcie skuteczności rzeczywistej (czyli typowego użycia), jako ekwiwalent skuteczności w warunkach błędów ludzkich, których wykluczyć nie sposób.

nocnalampka napisał/a:

.... informacje biorę od lekarzy, którym nie mam powodów nie ufać.

Rozumiem.
Osobiście mam wiele powodów ograniczonego zaufania do lekarzy. Raczej staram się weryfikować ich słowa, co przy obecnym dostępie do informacji nie jest trudne, tylko nieco pracochłonne.

42

N4VV, tu nie mam powodu, aby tego zaufania nie mieć, szczególnie, że te informacje potwierdzają producenci... wystarczy poszukać tych badań, wbrew pozorom są one ogólnodostępne.

43

Prezerwatywa posiada następujące współczynniki:  Prezerwatywa męska:  14 (typowe stosowanie)  -  1 (idealne stosowanie).
A to, że TY, N4VV ich nie lubisz to również jest subiektywna opinia smile

Jeśli zaś chodzi o wybór antykoncepcji, domyślam się, że użytkowniczką w 100% będzie Twoja kobieta, zatem to ona raczej zdecyduje też w 100%.

44

Hej zaczełam brać tabletki daylette, jestem na 9, zaznaczam ze sa to moje pierwsze tabletki anty. Cały czas mam okres, zawsze utrzymywał się on 6-7 dni, a teraz juz 9 nie jest to krwawienie tylko takie lekkie brązowe plamki, poza tym czuje sie normalnie nie mam zadnej biegunki, nie boli mnie glowa, zachwianych nastrojow tez nie mam, mam tylko pytanie czy mogę współżyć normalnie jeśli mam te leciutkie plamienia? Pomóżcie!

45

nocnalampka napisał/a:

N4VV, tu nie mam powodu, aby tego zaufania nie mieć, szczególnie, że te informacje potwierdzają producenci... wystarczy poszukać tych badań, wbrew pozorom są one ogólnodostępne.

Producenci mają interes ekonomiczny, więc nie są wiarygodni.
Tak, wiem jak znaleźć wiarygodne badania.

Catwoman napisał/a:

Prezerwatywa posiada następujące współczynniki:  Prezerwatywa męska:  14 (typowe stosowanie)  -  1 (idealne stosowanie).
A to, że TY, N4VV ich nie lubisz to również jest subiektywna opinia smile

Tak, subiektywna - jako jeden z faktorów klasyfikujących. Silnych faktorów.
Współczynik 14 też nie przemawia jakoś specjalnie za.

Catwoman napisał/a:

Jeśli zaś chodzi o wybór antykoncepcji, domyślam się, że użytkowniczką w 100% będzie Twoja kobieta, zatem to ona raczej zdecyduje też w 100%.

Oczywiście.
Ja natomiast zapłacę za to, co ona zdecyduje, wyłączając wpływ sytuacji ekonomicznej na jej decyzję.

46

N4VV napisał/a:
nocnalampka napisał/a:

Akurat, skoro producent, poza opowiadaniem w superlatywach, nie ukrywa wcale dość niefajnych (delikatnie mówiąc) skutków ubocznych, to akurat w tym nie jest dla mnie niewiarygodny... Bo akurat tu nie dokszukałam się rozbieżności pomiędzy deklaracjami producenta, a niezależnymi badaniami, jak to często bywa przy innych środkach medycznych.

47

nocnalampka napisał/a:
N4VV napisał/a:
nocnalampka napisał/a:

Akurat, skoro producent, poza opowiadaniem w superlatywach, nie ukrywa wcale dość niefajnych (delikatnie mówiąc) skutków ubocznych, to akurat w tym nie jest dla mnie niewiarygodny... Bo akurat tu nie dokszukałam się rozbieżności pomiędzy deklaracjami producenta, a niezależnymi badaniami, jak to często bywa przy innych środkach medycznych.

Być może.
Jednak nie zdziwił bym się, gdyby okazało się to zasłoną dla jeszcze bardziej niefajnych właściwości.

48

N4VV napisał/a:
nocnalampka napisał/a:
N4VV napisał/a:

Być może.
Jednak nie zdziwił bym się, gdyby okazało się to zasłoną dla jeszcze bardziej niefajnych właściwości.

Możesz mieć racje... hmm Choć mi już same te, do których przyznaje się producent wystarczają, aby od spirali, póki co, trzymać się  z daleka.

49

Ostatnio kiepsko działa mi subskrypcja, albo nie dostaje wiadomości, albo dostaje je ze znacznym opóźnienie. Tak pisałam o mirenie, to chyba jedyna wkładka tego typu dostępna na naszym rynku.
Nocnalampko możesz używać tabletek anty a nie możesz spirali? Przeciwwskazania tu i tu są niemal identyczne.

50

Agnik, nie moge anty hormonalnej. Mogłabym więc spiralę bez hormonów. I pisałam w pierwszym poście, że nie mogę tabletek. Choc bardzo bym chciała, bo używałam przez lata i byłam bardzo zadowolona. Dlatego, co zaznaczyłam w pierwszym poście, mój udział i mój głos za tabletkami jest czysto akademicki, bo już używac nie będę mogła.

51

Witam,
Od miesiąca stosuje pierwsze swoje tabsy, Vibin mini. Otóż w poniedziałek wzięłam ostatnią różową tabletkę i teraz biorę placebo. Martwi mnie to że na dwie ostatnie tabletki pojawiły się u mnie objawy znp i lekkie plamienie w ciągu dnia. martwi mnie to bo teraz nie odczuwam nic. Boję się ze mogłam zajść w ciąże bo kochaliśmy się zawsze do końca, tabletki brałam regularnie zawsze o 9 góra o 11 żadnych biegunek wymiotów itp. Co o tym myślicie ?

52

agaaga77 zanim zaczniesz brać tak poważny preparat jak pigułka hormonalna (poważny bo i skutki uboczne są poważne no i długo się go zazwyczaj bierze) to wyobrażam sobie, że po pierwsze DOKŁADNIE studiujesz ulotkę, a po drugie zdobywasz wszelakie informacje na temat sposobu brania preparatu jak i skutków ubocznych. Plamienia podczas brania są jednym z nich.

53

hej dziewczyny, mam pytanie co tabletek, a właściwie ich odstawienia.

Lekarz zalecił mi przerwę w przyjmowaniu tabletek. Pierwszy okres dostałam jak w zegarku tego dnia, w ktorym dostałabym go biorąc tabletki. Więc myślałam, że zawirowania okresowo-hormonalne mnie ominęły smile Jednak teraz mam już 32 dzień cyklu i nic. Mam się tym jakoś szczególnie przejąć?

Czy dobrze pamiętam, że test ciążowy można zrobić w dzień kiedy okres powinien się pojawić a go nie ma? Zabezpieczaliśmy się prezerwatywami, ale zaczynam się trochę martwić.

54

bloody_mary po odstawieniu tabletek spodziewaj się wielu zawirowań: czasem okres ma się jak w zegarku, czasem pojawia się o wiele później, czasem jak już myślisz, że jest OK, to nagle okres się spóźnia. Jeśli się zabezpieczaliście i nic się po drodze nie wydarzyło, to powinno być OK. Daj swojemu organizmowi czas na dojście do siebie, bo na razie jest w szoku smile

55

Catwoman, dzięki za odpowiedź smile tak też podejrzewałam, że niespodzianki okresowe mogą się jeszcze pojawić. Ale wyobraźnia już mi podsuwa obraz rosnącego brzuszka tongue Nie czuje nawet najmniejszej oznaki zbliżającego się okresu więc dla pewności ten test chyba zrobię, tylko właśnie nie wiem kiedy?

56

bloody_mary napisał/a:

Catwoman, dzięki za odpowiedź smile tak też podejrzewałam, że niespodzianki okresowe mogą się jeszcze pojawić. Ale wyobraźnia już mi podsuwa obraz rosnącego brzuszka tongue Nie czuje nawet najmniejszej oznaki zbliżającego się okresu więc dla pewności ten test chyba zrobię, tylko właśnie nie wiem kiedy?

Jesli zechcesz odwiedzić wątek http://www.netkobiety.pl/t2809.html   to dowiesz się, że to wcale nie takie proste big_smile

57

N4VV pamiętaj im większa skuteczność antykoncepcji to mniejsze bezpieczeństwo....mniejsza skuteczność to większe bezpieczeństwo więc pomyśl o zdrowiu swojej kobiety.

Metody antykoncepcji uszeregowane wg. skuteczności:
1. iniekcje/implanty hormonalne
2. wkładka wewnątrz maciczna zawierająca miedź lub system wewnątrzmaciczny
3. dwuskładnikowa tabletka antykoncepcyjna
4. minitabletka  gestagenna

58

Milenaa napisał/a:

N4VV pamiętaj im większa skuteczność antykoncepcji to mniejsze bezpieczeństwo....mniejsza skuteczność to większe bezpieczeństwo więc pomyśl o zdrowiu swojej kobiety.....

Możesz  rozwinąć, bo nie rozumiem.
Większa skuteczność antykoncepcji przekłada się na mniejsze bezpieczeństwo czego?

59

Czyli im większa skuteczność danej metody np. dużą skutecznością charakteryzują się implanty i iniekcje       ( posiadają niski wskaźnik pearla dla implantów podskórnych 0-0,1) to niestety posiadają mniejsze bezpieczeństwo stosowania (dużo działań niepożądanych i ryzyko zagrożenie życia).
Najbezpieczniejsze są metody naturalne smile.....takie są dylematy antykoncepcji.
Należy też uczulić się na lekarzy bo niestety taka jest prawda, że przepisują preparaty takie z których mają korzyść materialną.

60 Ostatnio edytowany przez N4VV (2013-08-25 18:07:01)

Aha - rozumiem. Najbezpieczniejszy jest celibat, nie metody naturalne.
Natomiast skutki uboczne nie mają związku ze skutecznościa danej metody.
Mają związek ze sposobem działania.
Z pobieżnej analizy zagadnienia wynika, że wkładka Mirena ma wyższą skuteczność i mniejsze skutki uboczne od tabletki dwuskładnikowej (o ile nie ma przeciwskazań).
No ale obecnie jest to dla mnie dyskusja akademicka, albowiem stosuję celibat.

61

Wszystko zależy od tego, czy za niebezpieczeństwo uznamy dziecko, czy nowotwora.

62

Duża skuteczność tzn. brak dzidzi smile i duże niebezpieczeństwo w postaci nowotwora...

Oczywiście niektóre tabletki mogą chronić przed rakiem endometrium, rakiem jajnika co nie oznacza, że są bezpieczne np. Diane 35 miał zastosowanie też w leczeniu trądzika  i zebrał kilka kobiet go grobu.

Każdy ma rozum i dokonuje własnego wyboru.

63

No nie tak do końca, bo np. komputer cyklu, który opiera się w 100% na metodach naturalnych, ma 99,3% realnej skuteczności w skali Pearla. Da się? Da smile

64

Catwoman napisał/a:

No nie tak do końca, bo np. komputer cyklu, który opiera się w 100% na metodach naturalnych, ma 99,3% realnej skuteczności w skali Pearla. Da się? Da smile

Tralala, komputer.
To samo można zrobić na papierze czy liczydle.
Wystarczy mieć termometr.

Poza tym to nie jest antykoncepcja.
Posiada więc zasadniczą wadliwość z definicji.

Ponadto powątpiewam nieco w tą skuteczność.

65

N4VV tralalala "Nic nie wiesz, Jonie Snow" smile  gdybyś NAPRAWDĘ się tematem zainteresował, nie rzucałbyś powierzchownych opinii nic z faktami niemających smile Zachęcam do zgłębienia tematu, bo jest nawet tu, na forum i ma się nieźle.

Posty [ 1 do 65 z 152 ]

Strony 1 2 3 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ANTYKONCEPCJA HORMONALNA ORAZ NATURALNA » PIGUŁKA ANTYKONCEPCYJNA w?pigułce.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024