Potrzebuję pomocy w napisaniu apelacji - mam na nią 3 dni - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Potrzebuję pomocy w napisaniu apelacji - mam na nią 3 dni

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 27 ]

Temat: Potrzebuję pomocy w napisaniu apelacji - mam na nią 3 dni

Witajcie. Mam jeszcze 3 dni na napisanie apelacji od wyroku o alimenty.na adwokata mnie nie stać.a adwokat z mops będzie dopiero w piątek a to już za późno:-(może ktoś z Was pisał taka apelacje i może mi pomoc?jestem naprawdę w podbramkowej sytuacji i gdyby ktoś z Was choć trochę mi pomogl to byłabym wdzięczna...

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Potrzebuję pomocy w napisaniu apelacji - mam na nią 3 dni

apelacja to w sądzie karnym jest wink rozumiem, że nie satysfakcjonuje Cię zasądzona kwota ?

3

Dokładnie tak,kwota wydaje mi się nieadekwatna :-(A chodzi mi o odwołanie od wyroku o alimenty

4

Tylko nie wiem jak to napisać bo w sumie wszystkie moje argumenty przedstawiłam w sądzie. Mąż był tylko na 1 rozprawie z 5.wyjechał za granicę wiec w ogole nie kontaktuje się z synem od roku. Ja musze wynajmować mieszkanie i niestety liczyć tylko na siebie w opiece nad niepełnosprawnym synem a przyznano mi 500 złotych alimentów...

5

Przedstaw swoją sytuacje materialną, rządaj by ojciec pokrył 75 % kosztów utrzymania bo Ty zapewniasz dziecku całodobową opiekę, ponosisz większy trud i wkład w wychowanie. Opisz ile on zarabia. Napisz, że kwota 500 zł jest niewystarczajaca na pokrycie kosztów rehabilitacji i leczenia. Dodaj, że miesieczny koszt utrzymania dziecka po doliczeniu rachunków za wodę, gaz, światło, jedzenia, odżywek, kosmetyków itp jest wysoki , wpisz kwotę ale podkreśl że ugodowo możesz zgodzić się na np 100 zł niższą.

6

Do października 2012 roku zarabiał ponad 3000 zł. Potem sam się zwolnil z pracy i wyjechał za granicę. Od tego czasu kompletnie nie mam z nim kontaktu. Z rodzina męża też nie. A musze się powoływac na jakieś artykuły z kodeksu karnego czy nie?

7

Po prawej stronie adres sądu po lewej i nieco niżej twoje dane, na środku odwołanie od wyroku, rozprawa z dn (tu data) i podaj sygnaturę.

wnoszę o ponowne rozpatrzenie mojego wniosku o alimenty dla -tu dane dziecka-
wnoszę o zasądzenie kwoty -tu kwota-
wnoszę o zabezpieczenie powództwa i klauzulę natychmiastowej wykonalności

na srodku uzasadnienie 

Nizej pisz, ja - twoje dane- matka -tu dane dziecka- pozostawałam w związku małżeńskim z -tu jego dane-. ojciec dziecka pracuje -tu napisz gdzie i ile zarabia. ja - tu opisz czy pracujesz, ile zarabiasz albo że jesteś zarejestrowana w up. Miesięczny koszt utrzymania dziecka to - podaj kwotę- w związku z tym, że sprawuję 24 godzinną opiekę nad dzieckiem, uważam iż ojciec, który obecnie nie wnosi nic w wychowanie, bo to ja ponoszę cały trud i wkład w opiekę nad dzieckiem powinień pokryć 75% kosztow utrzymania dziecka. Argumentuje to faktem, iż dziecko - opisz stan zdrowia, ile wydajesz na leki, rehabilitacje, ile masz rachunków itp.

W związku z tym wnosze jak wyzej.

na dole podpis

8

Bardzo dziękuję. Bo już nie wiedziałam jak się za to zabrać.sędzia właśnie mi przy odczytywaniu wyroku ciągle podkreślal ze obowiązek alimentacyjny spoczywa na obojgu rodziców.ja o tym dobrze wiem tylko ciężko mi pogodzić pracę i opiekę nad synem,a dokładniej ciągle wizyty u lekarzy. Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc.

9

Powołuj się na to, że Ty ciągle jesteś z dzieckiem i cała odpowiedzialność spoczywa tylko na Tobie, masz większy wkład w wychowanie.

10

Ja odnosiłam wrażenie ze sędzia od początku był przeciwko mnie. Mój mąż wynajął mieszkanie dopiero po tym jak złożyłam pozew o alimenty a do tego wziął jeszcze dwa kredyty. Natomiast na jedynej rozprawie na której był powiedzial ze wynajął mieszkanie z powodu trudnej sytuacji mieszkaniowej (jakoś rok mieszkał u rodziców i wszystko było dobrze).tak samo jak ja zeznałam ze musze z synem jeździć do lekarzy to sędzia mi powiedzial ze ta sytuacja trwa nie od wczoraj i trzeba sobie radzić...mam nadzieję ze teraz trafie na obiektywnego sędziego...i jeszcze raz bardzo dziękuję

11

Jakby był ten sam, pisz o zmianę składu sędziowskiego.

12

Witam.

lexi260189 napisał/a:

apelacja to w sądzie karnym jest wink

Apelacja przysługuje od każdego wyroku Sądu I- instancji, niezależnie od wydziału, w którym toczy się postępowanie sądowe.

W terminie 7 dni po ogłoszeniu wyroku, można złożyć do Sądu wniosek o wydanie uzasadnienia wyroku. Po otrzymaniu uzasadnienia wyroku w terminie 14 dni wnosi się apelację do Sądu Okręgowego, za pośrednictwem Sądu Rejonowego.
Na podstawie tego uzasadnienia, łatwiej pisać apelację, ponieważ Sąd uzasadnia swoje stanowisko.
Apelację do Sądu składa się: jeden egzemplarz dla Sądu, drugi dla pozwanego, własnoręcznie podpisane.

Pisma można wysłać pocztą listem poleconym, nawet po południu w ostatnim dniu terminu - liczy się data stempla pocztowego.

wioletka2010, prawdopodobnie nie występowałaś z wnioskiem o uzasadnienie wyroku, skoro nie wiesz co pisać w odwołaniu.
Na rozprawie z pewnością sędzia pouczył Cię o tym.
A kiedy była rozprawa?

13

Naprawdę mogą mi przydzielić tego samego sędziego?:-(on mi ciągnął sprawę przez 1.5 roku:-(

14

Pisałam o uzasadnienie. Jednakże jak dla mnie sędzia w ogole nie odniósł się do dowodów które ja przedstawiłam. Składałam wszystkie faktury za leki i zaświadczenia od lekarzy. Natomiast w uzasadnieniu sędzia pisze ze dziecko chodzi do 2 lekarzy. A zaświadczenia złożone w sądzie były od sześciu specjalistow.tak samo sędzia się odniósł do tego ze mąż od października nie pracuje. Ja odpowiedziałam ze zwolnil się z pracy sam i wyjechał ze swoją kochanka za granicę i tam pracuje. A sędzia na to ze nie mam dowodów. I rzeczywiście dowodów nie mam bo jako żona nigdzie takich dokumentów nie otrzymam.

15

Jak dla mnie takich niejasności jest bardzo dużo i właśnie tu powstaje mój problem czy mam się odnosic do każdego dowodu który nie został wzięty pod uwagę?tak samo sędzia mi mówił ze ja mieszkam w luksusie.odkąd syn się urodził mieszkam w 65 m mieszkaniu za 800 złotych. A mąż sobie wynajął 25 m za 1300 złotych. To nie rozumiem. Lepiej zebym mieszkała z dzieckiem w kawalerce praktycznie dwa razy droższej niż w większym mieszkaniu za mniej?

16 Ostatnio edytowany przez żyworódka (2013-04-21 23:23:37)

lexi260189 napisał/a:

Jakby był ten sam, pisz o zmianę składu sędziowskiego.

W Sądzie II instancji jest inny skład sędziowski.

Wniosek o zmianę składu sędziowskiego należy uzasadnić, a w przypadku uznania przez Sąd nieprawdziwości/bezzasadności zarzutów, na wnioskodawcę może nałożyć karę.

wioletka2010 napisał/a:

Pisałam o uzasadnienie. Jednakże jak dla mnie sędzia w ogole nie odniósł się do dowodów które ja przedstawiłam. Składałam wszystkie faktury za leki i zaświadczenia od lekarzy. Natomiast w uzasadnieniu sędzia pisze ze dziecko chodzi do 2 lekarzy. A zaświadczenia złożone w sądzie były od sześciu specjalistow.tak samo sędzia się odniósł do tego ze mąż od października nie pracuje. Ja odpowiedziałam ze zwolnil się z pracy sam i wyjechał ze swoją kochanka za granicę i tam pracuje. A sędzia na to ze nie mam dowodów. I rzeczywiście dowodów nie mam bo jako żona nigdzie takich dokumentów nie otrzymam.

Podnieś zarzuty, o nieuwzględnienie/pominięcie przez Sąd dowodów [wymiń je), a które, Twoim zdaniem miałyby istotny wpływ na orzeczenie większej kwoty alimentów od ojca dziecka.

Możesz również wystąpić o przydzielenie Ci adwokata z urzędu, z uwagi na trudną sytuację materialną.
Druki do wypełnienia pobiera się w Sądzie, ale to już po wniesieniu apelacji.
Jeżeli Sąd wyda Postanowienie o przyznaniu Ci adwokata z urzędu, to będzie on Twoim pełnomocnikiem w postępowaniu apelacyjnym.

Edit:

wioletka2010 napisał/a:

Jak dla mnie takich niejasności jest bardzo dużo i właśnie tu powstaje mój problem czy mam się odnosic do każdego dowodu który nie został wzięty pod uwagę? tak samo sędzia mi mówił ze ja mieszkam w luksusie.odkąd syn się urodził mieszkam w 65 m mieszkaniu za 800 złotych. A mąż sobie wynajął 25 m za 1300 złotych. To nie rozumiem. Lepiej zebym mieszkała z dzieckiem w kawalerce praktycznie dwa razy droższej niż w większym mieszkaniu za mniej?

Do każdego, bo nigdy nie wiadomo, co Sąd Apelacyjny uwzględni.
Koniecznie podnieś ten argument, że nie powinien być brany pod uwagę metraż, tylko płatność. A z dokumentów wynika, że to mąż jest człowiekiem rozrzutnym, nie liczącym się z pieniędzmi, bo stać go na wynajem za taką kwotę.
Ponadto powołaj się, że dziecko jest chorowite i pragniesz zapewnić mu dobre warunki mieszkaniowe.

17

wiec tak.chce zaskarżyć wysokość alimentów dla adama.Ja nadal
utrzymuje że to ma być 800 zł.
1.cały obowiązek opieki nad dzieckiem spoczywa na mnie,mąz od roku nie
kontaktuje się z synem
2.opieka nad synem wymaga wielu poswięceń z mojej strony,jak równiez
ogranicza mi pole manewru w poszukiwaniu pracy.
3.mąż nie dostarcza odpowiednich zaświadczeń co powoduje że opieka nad
synem jest utrudniona.
4.przebywa za granicą wiec nie mam nawet mozliwości liczyc na jego pomoc
5.w Polsce juz nie wynajmuje mieszkania a z pracy zwolnił sie
dobrowolnie(za porozumieniem stron)
6dziecko uczęszcza do takich specjalistów jak:
alergolog(1 raz na dwa miesięce)
logopeda(raz w tygodniu)
psycholog(1 raz miesięc)
laryngolog(raz na miesiąc)
pediatra(zależnie od choroby ale przynajmniej raz w miesięcu)
wady postawy(raz na pół roku jednakże przez dziesięć dni na pół roku
ma ustalone ćwiczenia)
ortopeda(wizyta zalezna od cysty na kolanie)
gastroenterolog(raz a dwa miesiące)w razie braku poprawybędzie miał
zabieg
pulmonolog(raz na dwa miesiące)
oprócz tego ja mam swoje problemy zdrowotne(kręgosłup i astma) a
znależć czas na tyle wizyt pracując to nie lada wyczyn.
7.w opiece nad synem moge liczyć tylko na siebie wiec pracując od 9-17
(gdzie przedszkole jest czynne do 17)jest bardzo trudno pogodzić wszystkie
obowiązki.
8.mieszkam w dużym mieszkaniu już od 2008 roku od tego czasu płace 800
zł.Nie mam szans znależć na Tychach tańszego mieszkania(nawet
kawalerki)
9.poniewaz to ja ponoszę calą odpowiedzialnośc i ciężar wychowania
syyna mozna mi przyznać 75% kosztów utrzymania syna.
czy takie argumenty moga być?jak myslicie?

18 Ostatnio edytowany przez Asterka10 (2013-04-22 11:36:44)

W 2009 roku zmieniły się przepisy prawa rodzinnego i ojciec ma nie tylko prawo, ale i obowiązek widywania się i opieki nad dzieckiem.
Alimenty - cóż, będzie problem.Już teraz powinnaś się starać o ustalenie (przez sąd) miejsca pobytu i zatrudnienia.Pamiętaj, że w wielu krajach Unii są dodatki na dzieci - prawie wysokości naszych alimentów.Jeśli nie ustalisz miejsca pobytu - on nie będzie płacił.Masz wtedy szansę na Fundusz alimentacyjny i max 500 żl, o ile Twój dochód na osobę nie przekracza 700 zł na osobę .To , że masz chore dziecko się nie liczy.Możesz też żadać alimentów od dziadków.

19

Może trochę wygładzę.    smile

wioletka2010 napisał/a:

wiec tak.chce zaskarżyć wysokość alimentów dla adama.Ja nadal
utrzymuje że to ma być 800 zł.
Podtrzymuję wniosek o zasądzenie alimentów w wysokości 800 zł/miesięcznie, na rzecz syna Adama od jego ojca (nazwisko i imię).

1.cały obowiązek opieki nad dzieckiem spoczywa na mnie, ponieważ mąż od roku nie kontaktuje się z synem i nie interesuje się jego życiem (nie odwiedza go, nie telefonuje, nie przysyła listów ani paczek, nie przekazuje mi żadnej kwoty pieniędzy na jego utrzymanie),

2.opieka nad synem wymaga wielu poswięceń z mojej strony,jak równiez ogranicza mi pole manewru w poszukiwaniu pracy.(tego bym nie pisała)

3.mąż nie dostarcza odpowiednich zaświadczeń co powoduje że opieka nad synem jest utrudniona.(napisz jakich zaświadczeń i na czym polegają te trudności)

4.przebywa za granicą(napisz od kiedy?) wiec nie mam nawet mozliwości liczyc na jego doraźną pomoc w bieżących sprawach związanych z wychowaniem synka i jego leczeniem,

5.Jak mi wiadomow Polsce juz nie wynajmuje mieszkania a z pracy zwolnił sie dobrowolnie(za porozumieniem stron).

6dziecko uczęszcza do takich specjalistów jak:
alergolog(1 raz na dwa miesięce)
logopeda(raz w tygodniu)
psycholog(1 raz miesięc)
laryngolog(raz na miesiąc)
pediatra(zależnie od choroby ale przynajmniej raz w miesięcu)
wady postawy(raz na pół roku jednakże przez dziesięć dni na pół roku
ma ustalone ćwiczenia)
ortopeda(wizyta zalezna od cysty na kolanie)
gastroenterolog(raz a dwa miesiące)w razie braku poprawybędzie miał
zabieg
pulmonolog(raz na dwa miesiące)
oprócz tego ja mam swoje problemy zdrowotne(kręgosłup i astma) a
znależć czas na tyle wizyt pracując to nie lada wyczyn.

7.w opiece nad synem moge liczyć tylko na siebie wiec pracując od 9-17(gdzie przedszkole jest czynne do 17)jest bardzo trudno pogodzić wszystkie obowiązki.( w zasadzie powieliłaś pkt.4)

8.mieszkam w dużym mieszkaniu już od 2008 roku od tego czasu płace 800zł. Z wynajmem mniejszego mieszkania jest problem, dlatego pomimo starań nie udało mi się znaleźć na Tychach tańszego mieszkania(nawet kawalerki).

9.poniewaz to ja ponoszę calą odpowiedzialnośc i ciężar wychowania syyna mozna mi przyznać 75% kosztów utrzymania syna.
czy takie argumenty moga być?jak myslicie?

Może tak:
pkt. 9 Jak powyżej wykazałam, to ja ponoszę całą odpowiedzialność i ciężar wychowania syna, ale moje dochody nie są na tyle wystarczające, abym mogłam również ponosić wszystkie koszty, związane z jego wychowaniem i dlatego wnoszę o przyznanie 75% kosztów utrzymania syna, od jego ojca.

Proszę Sąd o uwzględnienie mojego odwołania.

Rozumiem, że wykazałaś w Sądzie koszty utrzymania syna: opłata przedszkola, jedzenie, ubranie, zabawki, dojazdy do lekarzy, zakup leków.

20

No właśnie zapomniałam zapytać czy dołaczyłaś kosztorys utrzymania dziecka ? ja taki robiłam na swoją sprawę, plus miałam też rachunki za poszczególne mc za zakupy dla dziecka.

21

Asterka10 napisał/a:

W 2009 roku zmieniły się przepisy prawa rodzinnego i ojciec ma nie tylko prawo, ale i obowiązek widywania się i opieki nad dzieckiem.
Alimenty - cóż, będzie problem.Już teraz powinnaś się starać o ustalenie (przez sąd) miejsca pobytu i zatrudnienia.Pamiętaj, że w wielu krajach Unii są dodatki na dzieci - prawie wysokości naszych alimentów.Jeśli nie ustalisz miejsca pobytu - on nie będzie płacił.Masz wtedy szansę na Fundusz alimentacyjny i max 500 żl, o ile Twój dochód na osobę nie przekracza 700 zł na osobę .To , że masz chore dziecko się nie liczy.Możesz też żadać alimentów od dziadków.

Możesz mi powiedzieć z jaki to numer(artykuł)nie wiem jak się to nazywa w kodeksie.bo na to bym się też powołała

22

Sąd się opierał na moich zeznaniach.jednakże jak chciałam pokazać rachunki to ich nie chciał.a do akt ich nie dołączyłam

23 Ostatnio edytowany przez Asterka10 (2013-04-22 14:20:44)

Zmiany weszły w życie 13 czerwca 20009 r. Dz.U. 2008 nr 220 poz. 1431 zmiana Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego

24

Dziewczyny a apelacje mam kierować na sąd rejonowy czy okręgówy?składam w rejonowym a jaki ma być nagłówek na apelacji?

25

Adresatem jest sąd okręgowy.
Czyli piszesz: do Sądu Okręgowego w...(miasto)
poprzez Sąd Rejonowy (ten, który wydał wyrok w Twojej sprawie).

26

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. Napisałam to wreszcie i oddałam,ale bez. Was byłoby naprawdę ciężko. Pozdrawiam i bardzo dziękuję

Posty [ 27 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Potrzebuję pomocy w napisaniu apelacji - mam na nią 3 dni

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024