czy wy też myślicie jak was inni odbierają? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » czy wy też myślicie jak was inni odbierają?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 17 ]

Temat: czy wy też myślicie jak was inni odbierają?

jestem ciekawa czy wy też się na co dzień zastanawiacie jak was inni odbierają? czy jak coś mówicie głośno to jednoczesnie cały czas myslicie o tym jak was ktoś odbiera?

Nie wiem czy to jest tylko mój problem czy tak mają wszyscy?
Zauważyłam że od dziecka czuję się 100% swobodnie tylko w obrębie rodziny, rodzeństwa, natomiast przy obcych osobach kontroluje się, zastanawiam się nad tym co chcę powiedzieć  i jak inni odbierają mój głos, treść, czy nie jestem czasem za miła, może za mało się usmiecham?

jakie są wasze odczucia , jestem bardzo ciekawa smile)

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: czy wy też myślicie jak was inni odbierają?

Avo, chyba zwariować można tak żyjąc wink To musi być strasznie męczące takie ciągłe kontrolowanie się i próby przypodobania się otoczeniu.

A odpowiadając na pytanie - nie, zupełnie o tym nie myślę. Chodzę ubrana czysto i schludnie, zachowuje się zgodnie z normami społecznymi a kiedy jest ku temu właściwe miejsce i czas, to wypowiadam swoje zdanie chętnie konfrontując je z odmiennymi opiniami. I do głowy nie przyszłoby mi zastanawiac się jak kto to odbiera... No, może poza sytuacjami typu: spotkania w sprawie pracy, egzaminy, czy niektóre spotkania służbowe, gdzie z założenia trzeba wywrzeć odpowiednie wrażenie. No ale to są sytuacje szczególne, a Ty chyba masz na myśli takie kontakty codzienne, nie rzutujące na np. przyszłość zawodową.

3

nocnalampka napisał/a:

Avo, chyba zwariować można tak żyjąc wink To musi być strasznie męczące takie ciągłe kontrolowanie się i próby przypodobania się otoczeniu.

A odpowiadając na pytanie - nie, zupełnie o tym nie myślę. Chodzę ubrana czysto i schludnie, zachowuje się zgodnie z normami społecznymi a kiedy jest ku temu właściwe miejsce i czas, to wypowiadam swoje zdanie chętnie konfrontując je z odmiennymi opiniami. I do głowy nie przyszłoby mi zastanawiac się jak kto to odbiera... No, może poza sytuacjami typu: spotkania w sprawie pracy, egzaminy, czy niektóre spotkania służbowe, gdzie z założenia trzeba wywrzeć odpowiednie wrażenie. No ale to są sytuacje szczególne, a Ty chyba masz na myśli takie kontakty codzienne, nie rzutujące na np. przyszłość zawodową.

no to zazdroszczę, bo ja cały czas o tym myślę.

4

Dlaczego to dla Ciebie takie ważne?

5

Zgadzam się z Nocnalampką - mieszczę się w "normach społecznych" wyglądam dość normalnie, zachowuję się kulturalnie, staram się wyrażać inteligentnie ("Jak coś powiem, to już powiem, Jak odpowiem, to roztropnie" tongue ) więc czym się przejmować?

Powiem więcej - większość ludzi jest zainteresowana czubkiem swojego nosa i na ogół nie zauważają innych, no chyba, że jest to coś, po czym poczują się lepsi wink typu - ona jak się śmieje, to pokazuje wszystkie dziury w zębach (w myślach - och i ach! jakie mam piękne ząbki! lol)

Zapytaj się koleżanki, z którą rozmawiałaś 2 dni temu i wydaje ci się, że palnęłaś coś - czy w ogóle pamięta tę rozmowę i to co mówiłaś. Wątpliwe, raczej będzie pamiętać, to co sama powiedziała. Zresztą ty też tak się zachowujesz - myślisz tylko o tym, co ty "głupiego" powiedziałaś/zrobiłaś, zamiast zastanowić się co inni mówią/robią, może oni plotą bzdury?

Nawet jeśli skompromitujesz się, to zawsze można sytuację zamienić w żart. Nie dość, że kompromitacja pójdzie w niepamięć, to jeszcze zyskasz w oczach innych, że jesteś wesołą osobą, z którą przyjemnie spędza się czas.

6

ja też nie zwracam uwagi jak ktoś odbiera mój głos, być może dlatego, że już kilka razy słyszałam opinie innych na temat mojego głosu i śmiechu. każdemu zdarzają się gafy, dlatego jeśli za głośno się śmieję to wystarczy wzrok innych i wiem o co chodzi:D natomiast zwracam uwagę jak ktoś postrzega mój wygląd, ponieważ jestem niska. i czasami mi przechodzi przez myśl, czy uważają mnie za 13-latkę ponieważ wyglądam sporo młodziej niż naprawdę jestem.

7

Witam,
Jak dla mnie każdy powinien żyć tak jak on uważa.
Mówić to co chce powiedzieć nie przejmując się reakcją otoczenia.
Gdybyśmy mieli cały czas na uwadze to co o nas myślą inni, mało kto byłby sobą.
Musiałby się za każdym razem zastanawiać, "Czy wypada mi to zrobić/powiedzieć??".
Każdy powinien żyć swoim życiem.

8

ja też się przejmuję i wiem że nie powinno tak być.
mam to już jakby zakodowane..
pracuję nad odkodowaniem wink

9

Ją mam w nosie co kto o mnie myśli. Jestem sobą i nie mam zamiaru się kontrolować żeby "dobrze wypaść" przed innymi. Jeśli się komuś nie podobają moje poglądy nie musi że mną rozmawiać smile

10

Cały czas!
Cały  czas myslę  co powiedzieć żeby nie wyjśc na idiotę (często wychodzę),jak cos głupiego powiem to potem przezywam to (latami!), zastanawiam się czy nie mówię za głośno, czy mam odpowiednio ułożone ręce,uważam żeby się nie śmiac, co najwyżej usmiechać i to nie za bardzo(mam brzydki uśmiech,w szkole przezywali mnie marszczynos), mam też wrażenie że ludzie nie odbierają mnie poważnie bo jestem niska...

11

Ja się przejmowałem. Ale już z tym skończyłem. Gdybym się dalej oglądał na ludzi to cały czas bym w domu siedział.
Mam lekką nadwagę ale postanowiłem zawalczyć. Idę biegać. Ludzie patrzą że czoło mi się świeci. Na początku było ciężko, bo jakieś spojrzenia, czasem komentarz. Ale po to mam mp3 żeby debili nie słuchać a na spojrzenia nie zwracam już uwagi.
Idę na siłownię to nie ubieram się w garnitur tylko w jakiś stary dres. Gdybyście widzieli te spojrzenia. No przecież jak w wielkim mieście można nie ubierać się w koszule tylko jakieś dresy?! Kiedyś przejmowałem się opinią innych ale w końcu do mnie doszło że własna osobowość jest ważniejsza niż jakieś sztuczne zachowanie pod publiczkę.

12

Nigdy !!! Zyje , pracuje , moja zycie jest dobre .
Inni , coz jak cos sie im nie podoba zawsze moga zajac sie soba.:)))

13

W codziennych kontaktach z ludźmi raczej się nad tym nie zastanawiam, zachowuję się naturalnie. Jednak zawsze po fakcie rozpamiętuję wszystko co się wydarzyło, czy aby nie palnęłam jakiejś głupoty. Zazwyczaj stwierdzam, że zrobiłam z siebie po raz kolejny skończoną idiotkę i wtedy mam tylko nadzieję, że nikt nie zwrócił na to większej uwagi.

14

Ja mam trochę inaczej. Zawsze raczej zachowuje się i mówię normalnie, i myślę że ludzie tak mnie właśnie postrzegają. Nie obchodzi mnie co sądzą jacyś obcy ludzie, nawet jak usłyszę jakiś komentarz. Nie zależy mi na ich opinii. Jednak wśród znajomych jest inaczej. Teoretycznie to przy bliskich możemy być sobą. I po części tak jest. Jednak ja mam tak, że zależy mi na nich i nie chce ich zranić czy odepchnąć od siebie. I zawsze myślę co robić i mówić. A wśród znajomych również się pilnuje, ale z innego powodu: od nich boje usłyszeć jakoś krytykę, bo boje się, że to oni mnie odtrącą.
Macie racje takie życie jest ciężkie, aby się stale pilnować, ale w którymś momencie dochodzi się "do wprawy" jak to robić. I choć chciałabym żeby było inaczej, zmienić swoje myślenie, że mogę być kim chce zawsze i wszędzie, jest bardzo ciężko ...

15

Też tak miałam w szkole kiedyś smile Chciałam być bardziej lubiana, zastanawiałam się co robie źle, jaka tak naprawdę jestem i jak odbierają mnie inni. Ale to nie warte świeczki, szkoda się męczyć smile Znajdź własną pasję, spraw by życie nie było monotonią - mi pomogło smile pozdrawiam!

16

Już się tym nie przejmuje. smile

Posty [ 17 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » czy wy też myślicie jak was inni odbierają?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024