Witam,
mam prośbę do mam mieszkajacych w Niemczech lub mam nie mających problemów z przetlumaczeniem z polskiego na niemiecki słownictwa zwiazanego z porodem w Niemczech.
takiego typu mniej wiecej:
Relaxation and breathing techniques ? techniki relaksu i oddychania
Different positions ? rożne pozycje
Massage ? masaż
Water birth - poród w wannie
Entonox/?gas and air? ? gaz znieczulający
Injection ? zastrzyk
Examination ? badanie Pethidine ? lek przeciwbólowy, działa podobnie jak morfina
Epidural ? znieczulenie zewnątrzoponowe
Cushions ? poduszki
Birthing chair ? fotel położniczy
Water pool ? basen
Kneeling, standing or squatting ? pozycje: klęcząca, stojąca, kucana
Syntocinon drip ? syntetyczna wersja oksytocyny (hormon) wspomagająca poród, podawana aby wywołać bądź przyśpieszyć poród
Womb ? macica, łono
Dilation of the cervix ? rozwarcie szyjki macicy
Birth canal - kanał rodny
Show ? plamienie przedporodowe;
Induction ? wywołanie porodu
Episiotomy/cut ? nacięcie krocza przy porodzie
Ventouse/suction cap or forceps ? przyssawka lub kleszcze
Caesarean section ? cesarskie ciecie
Vaginal breech birth ? poród pośladkowy
Labour-poród
Birth plan-plan porodu
Baby?s sex -płeć dziecka
Contractions ? skurcze
Labour pains ? bóle porodowe
Amniotic fluid ? wody płodowe
My waters broke ? odeszły mi wody płodowe Belly button ? pępek Placenta ? łożysko Cord ? pępowina Internal bleeding ? krwotok wewnętrzny Tear ? rozdarcie Stitches ? szwy Icterus neonatorum ? żółtaczka fizjologiczna występująca u noworodków Infant feeding ? karmienie noworodka Breastfeeding ? karmienie piersią Postnatal depression ? depresja poporodowa Blood test-test krwi ABO Group ? grupa krwi Rhesus status ? positive Rh+; negative Rh ? Antibodies ? antyciała Full blood count ? morfologia krwi Electrophoresis ? elektroforeza VDRL ? syfilis Rubella status ? status różyczki Hepatitis B Virus (HBV) ? Wirus zapalenia wątroby typu B Ferritin ? ferrytyna, zawartość żelaza we krwi Downs Serum Screening- syndrom Downa Midwife-położna Pregnancy-ciąża nudności
Vaginal Bleeding ? krwawienie z pochwy
Viral infection ? infekcje wirusowe
Last Cytology Smear ? wynik ostatniego wymazu cytologicznego
Byłabym bardzo bardzo wdzieczna czeka mnie porod za niedługo i strasznie się stresuje.