Motyw religijny w filmach - jakie tytuły przychodzą Wam do głowy? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ŚWIAT FILMU » Motyw religijny w filmach - jakie tytuły przychodzą Wam do głowy?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 33 ]

Temat: Motyw religijny w filmach - jakie tytuły przychodzą Wam do głowy?

Lubię motywy religijne w filmach. O ile nie są to horrory "opętańcze" to naprawdę... lubię obserwować, jak do spraw wiary podchodzą ludzie w Stanach na przykład.
Tytuły, które mi przychodzą na myśl to:

"Prays for Bobby" - oparty na faktach film, opowiada smutną historię nastolatka z rodziny bardzo radykalnych chrześcijan. Nastolatka, który jest homoseksualistą.

"Przełamując wiarę"- Opowiada o osiemnastoletniej Corinne, która, urodziwszy dziecko, nie radzi sobie w życiu tak, jak oczekiwała. Rodząca się frustracja powoduje, że zwraca się w stronę ortodoksyjnej społeczności. Po latach wyrzeczeń i zakazów musi znaleźć odwagę, aby odzyskać swe dawne życie.

I moja ulubiona perełka:) "Bulwar odkupienia" (2011) - Charyzmatyczny kaznodzieja Dan Day (Pierce Brosnan) stoi na czele potężnego, chrześcijańskiego ruchu wyznaniowego. Podlegają mu wspólnoty na rozległych terenach, które dokładnie kontroluje. Jedynym nieprzyjemnym elementem zakłócającym jego sielankowe życie jest wścibski ateista i profesor uniwersytecki dr Paul Blaylock (Ed Harris), otwarcie szydzący z kaznodziei i wyzywający go na serię debat. Gdy dochodzi do ich prywatnego spotkania, Dan przypadkowo strzela do profesora. Całą winę próbuje zrzucić na jednego z jego nowych uczniów - Carla Vanderveera (Greg Kinnear), którego żonę Gwen (Jennifer Connelly) uważa za nowego mesjasza.

-Ten film świetnie ukazuje "mechanizmy" działania wspólnot protestanckich, ale warto co-nieco o nich wiedzieć, bo w tym filmie każdy symbol coś znaczy i osoba "niewtajemniczona" pominie np. plakat-banner z napisem: "City on the hill" ('Miasto na wzgórzu') jest ściśle związany z założeniem pierwszej wspólnoty chrześcijańskiej w USA, a byli to protestanci, którzy orzekli, iż będą właśnie takim Miastem Na Wzgórzu niczym latarnia oświetlająca drogę ludziom- drogę do Prawdy.

Albo te masowe chrzty w basenach... w wielu wspólnotach idzie się na ilość- każdy pastor chce mieć jak najwięcej ochrzczonych ludzi we wspólnocie, zatem tutaj jest to świetnie przerysowane: masówka w basenach big_smile
Polecam w każdym razie!

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Margolinka (2013-03-28 22:08:24)

Odp: Motyw religijny w filmach - jakie tytuły przychodzą Wam do głowy?

"Siedem" (1995)
Jest to co prawda thriller, ale przedstawia on działania mordercy, będącego fanatykiem religijnym. Przy ofiarach morderstw zostawiał on karteczki, z "grzechami" swoich ofiar. Opętany był morderczą manią naprawiania świata. Siedem grzechów głównych... okazało się być dla tych osób grzechami śmiertelnymi...
"Kaznodzieja z karabinem" (2011)
Ten film opowiada o człowieku, który z drogi zła, nawrócił się i odnalazł Boga w swoim życiu. Sam Childers, po wyjściu z więzienia i kolejnym zderzeniu się ze swoim "dawnym życiem", kiedy o mały włos nie zabija człowieka, poświęca swoje życie Bogu i buduje kościół. Zostaje nazwany kaznodzieją... Zaczyna walczyć o życie dzieci w Afryce. Z czasem walczyć, w dosłownym znaczeniu tego słowa. Film oparty jest na faktach.

3

"Dekalog" Krzysztofa Kieślowskiego.

4

"Wrześniowy świt" (2006) Obejrzałam przed chwilą. Nie umiem tego streścić, brakuje mi po prostu słów...

5

"Ostatnie kuszenie Chrystusa" Scorsese - znakomite kino.

Wczoraj obejrzałam też "Siostry magdalenki" - o ośrodkach... wychowawczych? opiekuńczych? prowadzonych przez irlandzkie magdalenki zajmujące się "kobietami pokutującymi" - które zaszły w ciążę przed ślubem etc. Aż się wierzyć nie chce, że to się działo do lat 90-tych XX w.

6

Pasja. Moim zdaniem obowiązkowa pozycja dla chrześcijan, szczególnie w czasie Wielkanocy.

7

Agora - polecam
Życie Pi - również

8

"Siedem" wspomniane przez Margolinkę ubóstwiam.

A z tego, co nie zostało wymienione:
- Ptaki ciernistych krzewów - miłość księdza i młodej dziewczyny, później mężatki, tyle że to krótki serial na podst. książki
- Carrie - na podst. książki Kinga, wyst. tam fanatyczna religijnie matka
- Quo Vadis - wiadomo, ale to znowu ekreanizacja. Chyba za dużo czytam, a za mało oglądam ;x.
- Jabłka Adama - nawiązanie do Hioba, akurat to mi się średnio podobało
- Dziecko Rosemary - nie wiem, czy to można uznać za motyw religijny, no ale jest - genialny film.

Nic mi więcej do głowy nie przychodzi w tym momencie ;p.

9

A moja pierwsza myśl to "Egzorcyzmy Emily Rose".
Najgorsze w tym było to, iż ja świeżo po obejrzeniu go, obudziłam się koło 3 w nocy... wink

10

To i ja oglądałam: "Egzorcyzmy Dorothy Mills". Taki sobie; surowa Irlandia, mała społeczność, lokalne tajemnice i świetna wprost rola głównej aktorki (Dorothy) - 22letniej wtedy Jenn Murray.

11

Jednym z moich ulubionych jest "kod da Vinci"
Dorzuciłabym jeszcze "Iluminaci"

12

"Apocalypto" - chyba nie wymaga reklamy.

13

luc napisał/a:

W sensie, że motyw religii Azteków..?

14

To dziwne, nikt nie wspomniał o "Królestwie niebieskim"? big_smile (aczkolwiek szmira jak dla mnie, nie licząc scen batalistycznych, które chłonę w każdych ilościach bez wybrzydzania wink )

15 Ostatnio edytowany przez luc (2013-05-08 02:00:07)

Vian napisał/a:
luc napisał/a:

Tak, w tym sensie, chociaż chodzi o Majów smile

Film zresztą jest wielowymiarowy. Ja widzę dużo odniesień (już nie religijnych) do współczesności.

16

"Diabły" - http://www.filmweb.pl/film/Diab%C5%82y-1971-32858

17

luc napisał/a:
Vian napisał/a:
luc napisał/a:

Tak, w tym sensie, chociaż chodzi o Majów smile

Ok, mój błąd.
Jeśli chodzi o motyw religii (czy w ogóle całej kultury) Majów, to moim zdaniem Apocalypto było cholernie tendencyjnym filmem, jak zresztą tradycyjnie u Gibsona. On lubi przedstawiać protagonistów jako dobrych, szlachetnych, bez skazy i zmazy, a antagonistów jako zło wcielone (to samo było w Bravehearcie, gdzie bardzo niesprawiedliwie potraktował Edwarda Długonogiego.

18

Jutro na Polsacie o 20 ma być pierwszy odcinek serialu Biblia, produkcja z prawdziwym rozmachem, czytałam o niej sporo pozytywnych opinii. Jestem bardzo ciekawa smile

19

Księga Ocalenia (The Book of Eli) z Denzelem Washingtonem

20

"Ancient Aliens"

big_smile

21

Był "Kod Da Vinci:, ja bym do tego jeszcze dorzuciła "Anioły i demony" - wspaniałe zarówno filmy jak i książki. Mam nadzieję, że nakręcą jeszcze jakiś film z postacią Roberta Langdona. Tym bardziej że jest dużo książek z tą postacią a filmy tylko 2...

22

Zdecydowanie "Poszukiwacze zaginionej Arki"-głównym motywem jest Arka Przymierza, skrzynia, w której Mojżesz umieścił tablice z 10 przykazaniami. Wspaniały przygodowy film z bardzo religijnym morałem-nie baw się artefaktami, które są własnością Boga.

23 Ostatnio edytowany przez Iceni (2013-10-24 20:56:45)

"Simon Birch" na podstawie książki Irvinga "Modlitwa za Owena".

24 Ostatnio edytowany przez harmagedon (2013-10-25 10:24:38)

Valhalla: Mroczny wojownik. Refna
Film specyficzny( czytaj zalatujący nudą), opowiada historię z czasów gdy chrystianizowano Wikingów i pada tam kwestia:

,,Cóż za bydlaki, z tych ludzi. Ci wyznawcy Chrystusa.
Dranie.
Wielki podróżnik powiedział mi kiedyś,że jedzą własnego Boga.
Zjadają jego Ciało, piją jego krew.
Wstrętne.
I nienawidzą nas...Chcą naszej śmierci.
Więc módl się do Bogów by nasz strzegli.
Mamy wielu bogów.
Oni, tylko jednego.."

A i oczywiście   "Prometeusz" Scotta

25

Apocalypto
Siedem
Agora
Królestwo niebieskie
Dziewiąty legion(The Eagle) motyw religii mitraistycznej, od nich chrześcijanie mają wigilię wink
Rzym(serial co prawda ale przybliża wierzenia Rzymian)
Rodzina Borgiów

A Pasja raczej obowiązkowa dla sadystów i fanów kina Gore( np Hostel) po za genialnymi zdjęciami muzyka i kostiumami w szczególności legionistów tka na prawdę nie przekazuje niczego sensownego a już ta odrealnione sceny biczowania i ukrzyżowania... no ręce mi opadły,dużo lepsze wg mnie jest Ostatnie kuszenie Chrystusa z Willem Defoe.

26

Stefan86 napisał/a:

Apocalypto
Siedem
Agora
Królestwo niebieskie
Dziewiąty legion(The Eagle) motyw religii mitraistycznej, od nich chrześcijanie mają wigilię wink
Rzym(serial co prawda ale przybliża wierzenia Rzymian)
Rodzina Borgiów

A Pasja raczej obowiązkowa dla sadystów i fanów kina Gore( np Hostel) po za genialnymi zdjęciami muzyka i kostiumami w szczególności legionistów tka na prawdę nie przekazuje niczego sensownego a już ta odrealnione sceny biczowania i ukrzyżowania... no ręce mi opadły,dużo lepsze wg mnie jest Ostatnie kuszenie Chrystusa z Willem Defoe.

Mną tak sceny te wstrząsneły, ze jakos nie czulam by były odrealnione...
No teraz jeszcze jest "W imię..."

27

allegra90 napisał/a:

Pasja. Moim zdaniem obowiązkowa pozycja dla chrześcijan, szczególnie w czasie Wielkanocy.

jesli ta w rezyserii M. Gibsona, to chyba tylko po to, zeby post scisly zachowac po tym filmie. Wiekszej masakry nie ogladalam.

28

Zgadza się Pasja jest po prostu przesadzona gdzie z tego Jezusa wycieka więcej krwi niż ma prawdziwy człowiek.

Dla mnie najlepszym filmem jaki oglądałam o sprawach religijnych jest "Życie jako śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową" Zanussiego smile Polecam. Piękne kino. I wspaniała kreacja Zapasiewicza...

30

Mnie poruszył bardzo:

http://www.filmweb.pl/Stygmaty#

31

'Raj: wiara.'
I cała trylogia Seidla oparta na trójcy z "Hymnu o miłości"( miłość, wiara, nadzieja. Podaję w kolejności ukazywania się filmów).

Smutne, momentami okrutne, ale i prawdziwe.

32 Ostatnio edytowany przez Remi (2013-12-02 22:46:35)

NatiB napisał/a:

Księga Ocalenia (The Book of Eli) z Denzelem Washingtonem

Obejrzałem i polecam.
Film przewidywalny, troszkę przerysowany z religią, lecz doskonały Denzel W. i w sumie nie do końca chodzi o religię, lecz wybory człowieka. Taki film dla ludzi nie będących alergikami religii smile

Też mi się przypomniał super film, absolutnie dla każdej pary, dla będących w związku z problemami, ten film to Fireproof - obejrzałem i powiem, że warto. Nie koniecznie z powodu motywu religijnego, lecz z powodu, by wiedzieć jak dbać o związek. Polecam każdemu.

Posty [ 33 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ŚWIAT FILMU » Motyw religijny w filmach - jakie tytuły przychodzą Wam do głowy?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024