Życie bez matury - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 38 ]

Temat: Życie bez matury

Witam. Chodzę do technikum w tym roku mam mature. Pisząc ten post mam nadzieję że ktoś z forum poradzi mi co powinnam zrobić. A wiec w mojej szkole jest popularne zjawisko dopuszczający za nie podchodzenie do matury. Mam problem z matematyka i nauczycielka wystawila mi zagrozenie ocena niedostateczna, jestem pewna ze gdybym wycofala deklaracje mialabym na koniec roku dopuszczajacy. Pod koniec czerwca mam egzamin zawodowy i sadze ze go zdam smile. Nie wiem co mam zrobic w tej sytuacji, czy na rynku.pracy jest szansa dla ludzi ze średnim wykształceniem bez matury ale z tytulem technika?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Życie bez matury

Nie ma czegos takiego jak "srednie bez matury". Za PRL z tego co mi wiadomo takie kuriozum funkcjonowalo, ale teraz masz albo średnie - czyli masz maturę, albo masz podstawowe - czyli matury nie masz. 

Bez matury na pewno można sobie poradzić na rynku pracy. Ale po co sobie utrudniać? Nawet przy wyliczaniu glupiego urlopu juz będziesz poszkodowana. Średnie jest tez wymogiem do wielu kursow czy szkoleń niezbędnych potem w pracy. No i już nie wspomnę o tym, że przy zatrudnieniu musisz złożyć kopię świadectwa maturalnego. Co Ty złożysz? Można liczyć, że nikt o to nie poprosi, ale w większości przypadków pracodawca jednak chce zobaczyć dokumenty.

Reasumując - bez matury żyć się da, ale po co sobie utrudniać? Więc ja radzę - jak to mówią - teraz spiąć poślady i wyjść na prostą, zdać maturę i nie dodawać sobie zmartwień i roboty na przyszłość.

3

Jest cos takiego jak wyksztalcenie srednie bez matury, bo przeciez moge do matury nie podejsc a skonczyc technikum lub liceum , czyli szkole srednia.

4

Tak jak możesz skończyć studia i nie obronić pracy mgr, ale nie masz wtedy wyższego.

W Polsce obowiązującym dowodem posiadania wykształcenia średniego jest świadectwo maturalne z pozytywnym wynikiem egzaminu maturalnego. Zgodnie z moją wiedzą aby je otrzymać należy podejść do tego egzaminu. Brak takowego świadectwa świadczy o braku wykształcenia średniego.

5

Po technikum lub liceum bez matury masz wykształcenie średnie, a matura, to jest po prostu przepustka na studia. Jak nie zdasz matury lub nawet do niej nie podejdziesz, to nie dostaniesz się na studia, ale średnie masz.

6

sandziax2 napisał/a:

Jest cos takiego jak wyksztalcenie srednie bez matury, bo przeciez moge do matury nie podejsc a skonczyc technikum lub liceum , czyli szkole srednia.

Dokładnie.
Kończąc szkołę średnią dostaje się dyplom ukończenia szkoły średniej.
Matura z kolei jest przepustką do dalszego kształcenia i świadectwo dojrzałości jest odrębnym dyplomem.

Zdając technika będziesz mieć wykształcenie średnie zawodowe

7 Ostatnio edytowany przez Margolinka (2013-03-21 14:43:58)

Nocnalampko, sandzia teoretycznie będzie miała świadectwo ukończenia technikum, do tego dyplom zdania egzaminu zawodowego. To można uznać za "wykształcenie średnie bez matury". Jednak zgadzam się, że w wielu zakładach pracy, być może w większości pożądane jest posiadanie świadectwa zdania matury. A jego brak, może sporo komplikować.

8

Margolinka napisał/a:

Jednak zgadzam się, że w wielu zakładach pracy, być może w większości pożądane jest posiadanie świadectwa zdania matury. A jego brak, może sporo komplikować.

A ja akurat spotykam się z tym, że matura nie jest istotna, byle jest skończona szkołą średnia,czego dowodem jest świadectwo ukończenia szkoły (w przeciwieństwie do studiów, gdzoe jeśli nie obronisz nie ostaniesz dyplomu i suplementu).

Poza tym istnieją szkoły policealne. Są to szkoły dla osób z wykształceniem średnim bez konieczności zdanej matury.

9 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2013-03-21 14:58:32)

nocnalampka napisał/a:

Tak jak możesz skończyć studia i nie obronić pracy mgr, ale nie masz wtedy wyższego.

W Polsce obowiązującym dowodem posiadania wykształcenia średniego jest świadectwo maturalne z pozytywnym wynikiem egzaminu maturalnego. Zgodnie z moją wiedzą aby je otrzymać należy podejść do tego egzaminu. Brak takowego świadectwa świadczy o braku wykształcenia średniego.

Usunięte przez moderatora
Nie od parady jest zapis na takim bez maturalnym swiadectwie, ze owe "swiadectwo jest dokumentem stwierdzajacym posiadanie wyksztalcenia sredniego ogolnego".

10

LeeBee napisał/a:
Margolinka napisał/a:

Jednak zgadzam się, że w wielu zakładach pracy, być może w większości pożądane jest posiadanie świadectwa zdania matury. A jego brak, może sporo komplikować.

A ja akurat spotykam się z tym, że matura nie jest istotna, byle jest skończona szkołą średnia,czego dowodem jest świadectwo ukończenia szkoły (w przeciwieństwie do studiów, gdzoe jeśli nie obronisz nie ostaniesz dyplomu i suplementu).

Poza tym istnieją szkoły policealne. Są to szkoły dla osób z wykształceniem średnim bez konieczności zdanej matury.

LeeBee, wiem że nie wszędzie tak jest. Dlatego napisałam "być może" wink
Bags, nie przesadzasz troszkę?

11

Margolinka napisał/a:
LeeBee napisał/a:
Margolinka napisał/a:

LeeBee, wiem że nie wszędzie tak jest. Dlatego napisałam "być może" wink
Bags, nie przesadzasz troszkę?

no moze hmm

12

Aż zaciekawiona tematem poszperałam w sieci.

i z ustawy o systemie oświaty wynika jasno, że:

Art. 11a 4. Wykształcenie średnie posiada osoba, która:
1)    ukończyła szkołę ponadpodstawową, z wyjątkiem szkół wymienionych w ust. 3 pkt 1, lub
(3. Wykształcenie zasadnicze zawodowe posiada osoba, która:
1) ukończyła zasadniczą szkołę zawodową, szkołę zasadniczą lub inną szkołę równorzędną)

2) ukończyła szkołę ponadgimnazjalną, z wyjątkiem szkoły wymienionej w art. 9 ust. 1 pkt 3 lit. a i e.
a) trzyletnią zasadniczą szkołę zawodową, której ukończenie umożliwia uzyskanie dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe po zdaniu egzaminów potwierdzających kwalifikacje w danym zawodzie, a także dalsze kształcenie począwszy od klasy drugiej liceum ogólnokształcącego dla dorosłych,
e) trzyletnią szkołę specjalną przysposabiającą do pracy dla uczniów z upośledzeniem umysłowym w stopniu umiarkowanym lub znacznym oraz dla uczniów z niepełnosprawnościami sprzężonymi, której ukończenie umożliwia uzyskanie świadectwa potwierdzającego przysposobienie do pracy.

Młodzież kończąca taką szkołę otrzymuje dokumenty, świadectwa:
Świadectwa ukończenia technikum MENiS-I/62/2 dla uczniów technikum dla młodzieży
i inne np. świadectwo z wyróżnieniem
wzór druku świadectwa MENiS-I/67/2 dla uczniów uzupełniającego liceum ogólnokształcącego dla młodzieży
także inne świadectwa ukończenia szkół średnich
Świadectwa ukończenia szkoły policealnej
MENiS-I/130/2 - dla uczniów szkoły policealnej dla młodzieży
MENiS-I/131/2 - dla słuchaczy szkoły policealnej dla dorosłych
MENiS-I/132/2 - dla osób kończących szkołę policealną na podstawie egzaminów eksternistycznych

Najczęściej zadawane pytanie to "Ukończyłem liceum dla pracujących i nie napisałem matury, czy mam wykształcenie średnie?" Odp. brzmi: tak, świadectwo ukończenia liceum dla pracujących stwierdza posiadanie wykształcenia średniego, świadectwo druk MENiS-I/77/2 - dla słuchaczy liceum ogólnokształcącego dla dorosłych

Cyt ze strony http://grupy.3mam.net/wyksztalcenie_srednie.php

13

Ja mam średnie niestety do matury nie podeszłam ze względu na głupią matmę. Mam pracę i nie zauważyłam zebym miała jakieś problemy z powodu tego że nie mam matury.

14

sandzia to jest tak: jeśli czujesz wyjątkowe zamiłowanie do wyuczonego zawodu i nigdy nie bierzesz pod uwagę pracy w innym; voila, droga wolna.
Jednak.... osobiście wzięłabym korepetycje na tą matmę by chociaż na minimum tę maturę zdać; teraz matury nie są trudne.
Dlaczego zdać? Bo nie wiesz, co przyniesie życie. Im lepsze wykształcenie, tym lepsza karta przetargowa na rynku pracy. A jakie technikum kończysz?

15

a ja wiesz co bym zrobiła?
zaskoczyła panią z matmy , wzięła kilka lekcji korków , podciągnęła sie, babka zobaczy ze ci zalezy
jak nie podejdziesz do matury to będziesz zawsze żałowała i myslała a moze bym zdała?
Nawert jesli nie planujesz studiów teraz to za kilka lat będziesz chciała czy musiała iśc, wtedy będziesz  żałowała ze do matury nie podeszłas

16

Co prawda do matury możesz podejść i za rok....nic nie stoi na przeszkodzie smile

17

U mnie w szkole był podobny system. Dajemy Ci dwa, ale w takim razie nie podchodzisz do matury. Ale radzę Ci spiąć poślady, uczyć się i zdać tę maturę. Bo później jest już ciężej. Z własnego doświadczenia piszę. Sama nie mam matury, z roku na rok jest trudniej się wziąć, a z pracą ciężko. Wszędzie proszą o co najmniej średnie z maturą. I tak szukam pracy, i szukam.
Zawsze możesz zrobić tak, że dostaniesz tego dopa z matmy i na maturę się stawisz. Jak rozumiem deklarację wypełniałaś?
Jeśli nie wpuszczą Cię na egzamin - piszesz skargę do kuratorium, gdyż jest to niezgodne z prawem. Ocena dopuszczająca, jak nazwa wskazuje, DOPUSZCZA do ukończenia danej klasy oraz DOPUSZCZA do matury.
Jeśli wychodzi Ci dwója, nie masz się co martwić. Koniec końców, szkoła będzie miała problemy.

18

Naprawdę dziwne praktyki są teraz w szkołach. Nie dość, że programy nauczania okrojone, społeczeństwo coraz głupsze, to z dopuszczającym nie możesz przystąpić do matury. Ocena nigdy nie jest żadnym wyznacznikiem i gwarantem tego, że mając dwójkę np. z polskiego, nie napiszesz matury na +60%.
Co do matury z matematyki, to nie jest ona trudna. Masz jeszcze czas, wystarczy spiąć poślady, poświęcić 1-2h dziennie na powtórkę, ewentualnie poprosić kogoś o pomoc z zagadnieniami, które Ci nie leżą i te 30% powinno być. Jeśli nie obawiasz się innych przedmiotów, to w czym rzecz? Zdaj inne, a w razie W w sierpniu czy kiedy tam są poprawki lub za rok, poprawisz tylko jeden przedmiot.

19

Dla niektórych jest trudna, sama miałam problem przy próbnych mimo korków. Coś mi po prostu nie stykało w złączach mózgu. ;D
Jednak myślę, że to kwestia praktyki i chęci. Jak ktoś sobie wmówi, że nie umie matematyki i koniec, to w życiu nie zda matury z niej. Mimo że do matury będę podchodziła w przyszłym roku, zaczęłam sama ćwiczyć.

Rób sobie jeden arkusz dziennie. Zobaczysz jakie są schematy, co się powtarza(zawsze jest równanie kwadratowe czy funkcja kwadratowa sama w sobie). Po kilku arkuszach sprawdź co Ci nie wychodzi. I pracuj nad tym. Dwa miesiące to mało, ale jak się chce, można osiągnąć wszystko.

20

Mam podobnie ,wszystko ładnie zdałam pomimo dłuższej przerwy w edukacji z różnych względów ,nie zdałam matury z matematyki pomimo korepetycji i nauki ,może nie poświęciłam wystarczająco czasu nie wiem ale uważam że nawet w rok nie nadrobi się całej szkoły średniej...dla kogoś pewnie jest to łatwe ale dla niektórym nie .Ukończyłam średnią MAM ŚREDNIE WYKSZTAŁCENIE matury jednak nie mam przez jeden głupi przedmiot ...kiedyś matematyka nie była przymusowa ludzie maturkę zdawali bez problemu i szli na wymarzone studia a teraz...zamknęło mi to drogę do dalszej nauki ,i chyba nie chcę już podchodzić ponownie ,szkoda mi nerwów .Myślę iść do szkoły policealnej i zrobić sobie dwa kierunki technika .Patrząc na czasy jakie nastały poszukiwaną grupą są wyspecjalizowani technicy ,co mają fach w ręku nie magistry po studiach .Po szkole średniej oczywiście można znaleźć pracę ,ja nie spotkałam się żeby ktoś pytał się mnie o maturę i w żadnym ogłoszeniu nie widziałam takiego wymogu .Nie każdy musi być studentem ,nawet to nie gwarantuje dobrze płatnej pracy.Warto porobić kursy,iść do szkół policealnych a praca się znajdzie tylko trzeba troszkę się postarać.

21

Dziekuje wam za rady smile
Postanowilam ze narazie nie wycofam deklaracji, podejde do matury,chyba ze pani od matmy zaproponuje mi dopuszczajacy zamiast matury, wtedy bez wachania biore dopuszczajacy bo i tak z jedynka bym nie mogla przystapic. Zdam mature to zdam a jak nie to za rok sprobuje. I tak od wrzesnia chce zrobic drugi zawod w szkole policealnej. Teraz jestem w technikum -zawod obsluga ruchu turystycznego.

22

Ach jeśli chodzi o turystykę to nie potrzeba Ci żadnych studiów smile Tylko dużo.... doświadczeń turystycznych no i predyspozycji:)

23

Wiem, gdybym szla na studia to.napewno w innym kierunku.

24

To dobrze, że się nie wycofujesz. Walcz o dopa, przystąp do matury i kształć się ile wlezie. ;-)

25

Z tego co wiem, to chyba można zdać w liceum bez matury. U mnie były takie osoby, które tak chciały, z tym, że ja ostatni rok kończyłam zaocznie. Radziłabym Ci jednak przystąpić do matury, to jednak ważny papierek, przydaje się i skoro jest możliwość, to warto. Zwłaszcza, że obecnie matura jest bardzo prosta i wręcz większym wysiłkiem byłoby jej nie zdać smile

26

Jesteś na takim etapie życia, gdzie powinno się zbierać wszystkie możliwe papierki. Bo nie wiesz co będzie dalej, jak potoczą się Twoje losy. Jeśli istnieje cień szansy - postaraj się mieć tę maturę. Może będzie Ci kiedyś potrzebna, może będziesz żałowała, że odpuściłaś. Zobacz ile dorosłych osób zaczyna naukę w szkołach po to, żeby z jakiś powodów tę maturę mieć. A później dużo trudniej się zmobilizować, trzeba wygospodarować dodatkowy czas i pieniądze. No i zapomina się posiadaną wiedzę. Jeśli za kilka lat postanowisz postarać się o maturę - będzie Ci trudniej niż gdybyś teraz dołożyła wszelkich starań, żeby Cię do niej dopuszczono.

27

Mój brat także nie chciał zdawać matury, twierdził że technikum jemu wystarczy, na studia się nie wybiera. Było kilka bitew o to z nim smile W końcu go z mamą namówiłyśmy, żeby nawet sie nie przygotowywał tylko poszedł i spróbował. Coś tam sobie przypomniał o lekturach i zdał bez problemu. Teraz już studia kończy. Wtedy jeszcze matematyka nie była obowiązkowa. Ale teraz z tego co patrzę to matma nie jest wcale taka trudna na maturze. Nie to co wtedy gdy ja zdawałam. (sama chciałam) Zawsze warto spróbować.

28 Ostatnio edytowany przez luc (2013-03-23 23:00:16)

Nie rozumiem jak można pisać o matematyce, że jest głupia.
Rozumiem - trudna, ale głupia?
To królowa wszystkich nauk, nawet humanistom się przydaje.
Jak dobrze, że ją przywrócono na maturze.

29

luc napisał/a:

Nie rozumiem jak można pisać o matematyce, że jest głupia.
Rozumiem - trudna, ale głupia?
To królowa wszystkich nauk, nawet humanistom się przydaje.
Jak dobrze, że ją przywrócono na maturze.

Po twoim poscie stwierdzam ze pewnie potrafisz matme. Ciekawe co bys powiedziala gdyby na mature wprowadzili obowiazkowa historie albo chemie , historie tez przeciez kazfy powinien znac... Uwazam ze sa ludzie m.in.ja nie nadajace sie do matmy , nie trafia do mnie.
A najlepiej jak o poziomie zadan na maturze z matematyki wypowiadaja sie osoby ktore nie maja pojecia...Ja wiem ze jesli ktos umie matme to ja lubi ale sa ludzie ktorym zamyka ona drzwi do dalszej nauki. Nie uwazam jej jako krolowa nauki, Zmore nauki...to tak wink

30

Dla mnie matematyka również byłą tragedią i gdybym musiała ją zdawać obowiązkowo- nie wiem czy bym podchodziła.
Poza tym.... w szkole nie uczą matematyki praktycznej- nic przydatnego jednym słowem, a ja muszę wiedzieć po co coś robię.

31

sandziax2 napisał/a:

Po twoim poscie stwierdzam ze pewnie potrafisz matme. Ciekawe co bys powiedziala gdyby na mature wprowadzili obowiazkowa historie albo chemie , historie tez przeciez kazfy powinien znac... Uwazam ze sa ludzie m.in.ja nie nadajace sie do matmy , nie trafia do mnie.
A najlepiej jak o poziomie zadan na maturze z matematyki wypowiadaja sie osoby ktore nie maja pojecia...Ja wiem ze jesli ktos umie matme to ja lubi ale sa ludzie ktorym zamyka ona drzwi do dalszej nauki. Nie uwazam jej jako krolowa nauki, Zmore nauki...to tak wink

Niestety nie umiem dobrze matematyki i nie przepadałam za nią w szkole, nad czym od zawsze ubolewam lol
Jestem humanistką i te braki czasem dają mi w kość. Niemniej matematykę zdawałam na maturze, bo wtedy nikomu nie przychodziło do głowy żeby człowiek z maturą mógł nie znać chociaż podstaw matematyki. Pogląd, że matematyka jest królową nauk to nie mój wymysł.

Historia obowiązkowa na maturze to całkiem niezły pomysł smile
Chemia - niekoniecznie.

32

luc: historia to głównie daty. Średnio mnie obchodzi co w jakim roku się działo, ważniejsze jest ciąg przyczynowo-skutkowy, a to w szkole rzadko spotkasz.

sandziax2: matematyka jest nauką logiczną, nie musisz wkuwać nić na pamięć, tak jak w historii. Mogłabyś marudzić, gdybyś musiała zdawac obowiązkową maturę sprzed 10 laty. Wybierasz 3 zadania z 5 i robisz. Obecnie to wygląda mniej więcej tak:

http://i49.tinypic.com/ajphsx.jpg

33

nbm napisał/a:

luc: historia to głównie daty. Średnio mnie obchodzi co w jakim roku się działo, ważniejsze jest ciąg przyczynowo-skutkowy, a to w szkole rzadko spotkasz.

Polemizowałabym smile choć zgadzam się co do sposobu nauczania historii w niektórych szkołach (i nie tylko historii).
Ale nie historii dotyczy ten wątek.

34

Moim zdaniem cała edukacja jest systemem wadliwym aż do przesady.
Widzę coraz więcej ludzi wykształconych i głupich.
Dla mnie papier nie ma i nie miał znaczenia nigdy, wiedza się liczy i talent.
Olałabym maturę, jeśli wiesz , że poradzisz sobie bez niej.

35

Ja nigdy nie umiałam matmy, dwa razy miałam z niej poprawkę, raz nawet poprawkę oblałam, mimo najszczerszych chęci. Także jestem antymatematyczna, a matury z matmy się bałam (tej nowej), a zdałam na 60 %, a nie zrobiłam nawet wszystkich otwartych, sporo punktów musiałam uzbierać na zadaniach zamkniętych, które były banalnie proste nawet dla mnie. Inna też kiepska koleżanka z matematyki zdała ją na ok 80 %, także nic trudnego tongue Serio, a pisze to ta, która bardzo bała się matury z matematyki.

36 Ostatnio edytowany przez igla16 (2013-03-28 00:18:03)

U nas była dziewczyna, która z matmą miała problem. Wiele rzeczy wkuwała na pamięć. W trzeciej klasie zaskoczyła, zaczęła rozumieć, szybko nadrobiła zaległości, ale matmę napisała na kilka procent. Dosłownie. Nie przekroczyła nawet progu 10%. Ja matmy też nigdy nie rozumiałam, zniechęciłam się już w podstawówce przez podejście nauczycielki. A głupia przecież nie jestem. Zawsze miałam pomoc w postaci korepetycji, przed egzaminami końcowymi też siedziałam na lekcjach prywatnych. Egzamin po gimnazjum, wtedy na całkiem, całkiem poziomie zdałam celująco, w LO jedna poprawka, później było ok, ale gdybym poszła na maturę - raczej bym nie zdała. Fakt, na próbnych zawsze miałam powyżej 25%, ale jak rozwiązywałam sobie w domu arkusze nic z tego nie wychodziło. Mój znajomy, wielki ścisłowiec, z matmą nigdy nie miał problemów. Olimpiady z matematyki, fizyki, chemii; liczne konkursy, wyróżnienia, od początku 6 na koniec, a na maturze poległ. Musiał poprawiać. Także nie ma reguły.

37

Zawsze dobrą odpowiedzią sa szkoły policealne,w  których juz teraz naprawde mozna wybrać bardzo dobre i "modne " kierunki. Wiec tak naprawde nie ma sie co załamywac tylko szukac  dla siebie tej właściwej drogi.

Posty [ 38 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024