Biorę antykoncepcyjne tabletki Midiana od ponad 1,5 roku. Jestem w pierwszym tygodniu blistra, i dzisiaj rano z chłopakiem odbyliśmy stosunek. także dzisiaj byłam u lekarza i przepisano mi antybiotyk, który obniża skuteczność antykoncepcji hormonalnej. Jeśli wezmę go w ten sam dzień, to mogę zajść w ciążę? z tego co mi wiadomo nasienie mężczyzny utrzymuje się w ciele kobiety nawet do tygodnia. więc mogę przyjąć leki dopiero za tydzień? i czy jeśli brałabym dodatkowo witaminę c to coś pomoże? (podobno zwiększa ochronę antykoncepcyjną). Będę wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam.
jolkaa77 szkoda, że nie zapytałaś o to lekarza, który wypisywał Ci antybiotyk ![]()
Czy możesz wziąć za tydzień- to zależy chyba, na co masz ten lek! Jeśli to coś "naglącego" to raczej należy wziąć od razu, jeśli nie.... to można później- ale też antybiotyku nie przepisuje się na "czkawkę" która może poczekać.
Zaleca się, by podczas kuracji antybiotykowej stosować dodatkowe, skuteczne zabezpieczenie- najlepiej prezerwatywę. No ja osobiście miałabym podobny dylemat wiedząc, że plemniki w sprzyjających warunkach mogą przeżyć do 6 dni w ciele kobiety, zatem ja-OSOBIŚCIE nie brałabym tego antybiotyku od razu.
będąc z gorączką u lekarza zupełnie zapomniałam, że biorę tabletki... a antybiotyk na jakieś zapalenie, nie wiadomo na co bo mam gorączkę od tygodnia i żadnych innych objawów.. to było w piątek, więc już minęło dwa dni od stosunku. nie brałam antybiotyku bo się boję ale chyba będę musiała bo lepiej się nie czuję..
Tak na logikę (albo na chłopski rozum): plemniki parę dni żyją, ale dajmy im te 3 dni, bo nie sądzę, żeby zgorączkowany organizm autorki był dla nich sprzyjającym środowiskiem. Już 2 dni minęły. Gdyby nawet antybiotyk zmniejszał skuteczność tabletek i mogło dojść do uwolnienia komórki jajowej to przecież ona tak sobie w ciągu godziny nie wyskoczy. Potrzebuje na to kolejnych paru dni. Więc, moim zdaniem, ciąża z tamtego stosunku jest niemożliwa, nawet przy natychmiastowym zażyciu antybiotyku. Ale od teraz proponowałabym zaopatrzyć się w prezerwatywy.
dziękuję za odpowiedź
chyba wezmę te lakerstwa
myślę, że masz rację Vinnga
Przy końcu 2 opakowania tabletek anty (przy 18) 22.04 musiałam brać antybiotyk ( taromentin) brałam go przez 6 dni (27.04). krwawienie dostałam 29.04 chociaż i tak myślałam że sie opóźniej z powodu brania antybiotyku. 6 dnia pauzy (01.05) anty wzięłam 2 tabletki antybiotyku ponieważ mój znowu był niesamowity ból ( zapalenie ucha) 3 maja rozpoczęłam nowe opakowanie , i moja głupota jest taka że pozwoliłam mojemu chłopakowi 5 dnia (07.05) brania tabletek dojść w środku. Myślicie że po takim czasie jednak antykoncepcja może zawieść ?