ONA1977 napisał/a:Wielu starszych ludzi na siłę zaprzecza temu ze im zalezy, mówiąc często " nie to nie" ale w głebi serca są smutni, rozgoryczeni .. mam taki przypadek w rodzinie. Ciotka ma 3 dzieci, poświeciła im całe zycie, czy to dziwne że teskni do tego aby dzieci się nią interesowały? aby czuła sie kochana i potrzebna?? dzieci potrafią nie zadzwonic do mamy tygodniami...
A czy to nie dziwne, że skoro była taką cudowną matką, to dzieci same z siebie do niej nie dzwonią, tylko ona musi o to zabiegać?
Według mnie to jest dziwne i myślę, że dzieci się odsunęły, bo mają o coś żal.
U mnie jest tak - z moją Mamą się przyjaźnię, bo zawsze poświęcała mi dużo czasu, rozumiała mnie, rozmawiała ze mną, była super mamą, więc i dziś mamy fajne relacje. Dzwonimy do siebie, spotykamy się, wychodzimy razem. Nie ma czegoś takiego, że ktoś tęskni, bo ktoś nie dzwoni. Obie się po równo staramy i nie musimy o sobie zabiegać.
Natomiast z moim ojcem nie mam dziś kontaktu, nie piszę, nie dzwonię, choć mogłabym. Ale nie interesował się mną nigdy szczególnie, kiedy byłam dzieckiem. Nie było go, kiedy go potrzebowałam. Jako ojciec zawiódł na całej linii. Może nie umiał okazywać uczuć? ale co mnie, jako dziecko, to obchodziło?
nie umie, to powinien się nauczyć.
I właśnie dlatego dziś, jako dorosła kobieta, nie mam z ojcem kontaktu i do tego nie dążę, a do kontaktu z mamą sama dążę i się przyjaźnimy. Rozumiesz różnicę?
Według mnie to, że dzieci Twojej cioci się od niej odsunęły nie wzięło się z kosmosu.
Jakoś trudno mi sobie wyobrazić, że cała trójka jej dzieci to banda bezdusznych potomków.
Myślę, że były w tej rodzinie jakieś fusy, problemy, konflikty, o których albo nie wiesz, albo nie chcesz przyjąć do wiadomości, że właśnie to może być przyczyną ich oschłych relacji, bo Tobie się nie mieści w głowie jak można się odsunąć od rodziców (tak wnioskuję z Twoich postów), więc nie chcesz starać się zrozumieć postawy kuzynów, tylko bezkrytycznie bronisz cioci - która jest tylko jedną stroną w tej sprawie.
Ciekawa jestem co by do powiedzenia w temacie miały jej dzieci, gdyby trafiły tu na forum...