Mój ojciec się nad nami znęca, nie wiem co mam z tym zrobić - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Mój ojciec się nad nami znęca, nie wiem co mam z tym zrobić

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

1 Ostatnio edytowany przez Olinka (2013-03-15 12:54:38)

Temat: Mój ojciec się nad nami znęca, nie wiem co mam z tym zrobić

Mam 22 lata i mam wielki problem - od jakiegos czasu mieszkm znów u rodziców, wyrzucili mnie wczesniej, ale to juz bylo mineło ...... Do pewnego czasu kiedy moj ojciec znowu nie zaczał pic i bic mnie znowu. Ja nie jestem dosc silna ani na tyle wychowana przez moja mame i dziadkow zeby oddac .....Nie wiem co mam zrobic w domu u rodzicow jest istny terror, ojciec wszystkich ustawia według siebie, nawet gdy jest pod wpływem alkoholu, to potrafi wziac nóz i wszystkim grozi, ze nas pozabija. Mi obecnie grozil kilka razy tak jak i mamie, moj mlodszy brat sie nie boi, ale przy grozeniu nozem kazdy by sie wystraszyl .... Nie wiem kompletnie co zrobic, jestem bezradna, mama sie boi ojca zglosic, ja tez. Jakies 4 dni temu dostalam od ojca pięśćią w plecy dokłanie w lewa strone przy kregoslupie, boje sie isc zrobic obdukcje, bo boje sie ze mnie zabije za to ...... Ojciec nie pracuje, pobiera zasilek z opieki niby na 3 osoby, ale i tak wszystko przepija z mamy probuje zrobic dziw..... Zawsze gdy jest pijany ciagnie ja i wszczyna awantury, bijac ludzi ktorzy sa niewinni. My tylko cierpimy przez niego. Blagam o pomoc, napiszcie co moge zrobic, by skonczyl sie ten terror.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Mój ojciec się nad nami znęca, nie wiem co mam z tym zrobić

Najlepiej złożyć wniosek o przymusowe leczenie. Wiem jak trudno przełamać jest barierę milczenia i wstydu, ale trzeba to zrobic przede wszystkim dla siebie. Taki wniosek możesz zlożyć do komisji rozwiązywania problemów alkoholowych, może to zrobić nawet za Ciebie zaufana osoba, nie musi być to członek rodziny. Ojciec zostanie odesłany na leczenie przymusowe, ale nie ukrywam nie zawsze ono przynosi skutek. Natomiast doraźnie dzwoń po prostu na policję. Nie możesz dawać się bić i poniżać. Bezpośrednie wsparcie może dać ci np terapia DDA którą możesz odbyć zapewne w jakimś ośrodku w Twoim mieście. Wiem jak ciężko jest przełamać siebie i zawalczyć o swoje życie, ale pierwszy krok już masz za sobą bo napisałaś tutaj:) Jeżeli chcesz konkretnych informacji jak sobie z tym poradzić pisz na maila, mam podobne doświadczenia ze swoim ojcem i lata lęku za sobą. Nie poddawaj się.Mi się udało, mój ojciec po 25 latach znęcania się nad całą rodziną nie pije.

3

Wiem jaka jesteś wystraszona i bezradna, ale musisz to przełamać w sobie  i próbować zmienić. Tak żyć nie można,nikt nie ma prawa zakłócać w żaden sposób życia drugiej osoby. Mama na pewno jest przerażona tak jak Ty,ale musicie razem wspolpracować będzie Wam po prostu raźniej.
Wyszukajcie wszystkie instytucje ,które zajmują sie problemem alkoholowym i problemami w rodzinie. Tam sie zgłoście i wszystko przedstawcie. A w razie awantury wezwijcie policję i nie bójcie się reakcji ojca. Załóżcie niebieską kartę na policji. To ojciec poczuje lęk jak sprawę weźmiecie w swoje ręce i nie dacie sobą pomiatać.Zobaczysz! On będzie próbował Was zastraszyć, ale wszystko będzie tylko przeciwko niemu. Jeśli policja zaproponuje założenie sprawy o znęcanie się psychiczne i fizyczne to wyraźcie zgodę i  o nic się nie bójcie,bo to są kroki by uzyskać spokoj. Ojciec ma nad Wami władzę bo widzi jaki lęk w Was wywołuje.Jak zaczniecie działać to karta się odwróci i ojciec zastanowi się nad sobą. A obdukcji nie bój sie zrobić, ojciec wcale nie musi o tym wiedzieć a ty bę dziesz miała potwierdzenie tego co mówisz i co sie dzieje. Rób ją za każdym razem jak tylko Cię dotknie. NIE DAJCIE SIĘ ! Trzymam kciuki

4

Gosiaczek, bylam w takiej samej sytuacji jak Ty. Z tym ,że moi bracia nie wytrzymali i sie wyprowadzili do swoich dziewczyn, a ja z mamą zostałam sama. Codzienne awantury, interwencje policji to był standard. Grożenie, bicie, znęcanie się fizyczne i psychiczne, latanie z nożem, nawet siekierą również były standardem. Jedyne co moge poradzić, to nie poddawaj się i nie dać się tak traktowac!! nas też ojciec zastraszał, grozil, że zabiję i wiem, że byłby do tego zdolny ale mi już to bylo obojętne wszystko więc reagowałam dzwoniąc na policję. Nie raz i nie dwa wyrwal mi tel z ręki albo kabel, rzucal tel, który kilka razy byl wymieniany. Często też sąsiedzi dzownili na policje, jak słyszeli krzyki, a znali ojca wiec wiedzieli, jaki jest. Wy gdzie mieszkacie?  w domku, w bloku? naprawde nie możecie na to pozwalac. Owszem, jak to policja, przyjechala i zanim zabrac ojca na izbę wytrzeżwien to spisali tylko niebieską karte, pogrozili mu i pojechali. No ale za chwilę znów musieli się wracac, bo bylo jeszcze gorzej i tym razem zabierali go już. Często też nie mialam czasu zeby dzownić na policje, więc wtedy wybiegalam z domu do sąsiadów (oczywiście w środku nocy i w piżamach) i to oni dzownili na policję. W końcu po entym razie (czyt. 17 latach!!!!!) sprawa poszła do sądu, ojciec dostał wyrok w zawieszeniu i przymusowe leczenie. Zanim do tego doszlo oczywiście mial parę razy jakieś wszywki, ktore niby po wypiciu alkoholu mialy wywowyłać problemy zdrowotne, ale ojciec mial to gdzieś i nawet to go niezniechęcilo. Stanęło na tym, że poszedł do aresztu, mama dała pozew o rozwód, a ojciec powiedział, że jak go nie wycofa to zabije nas wszystkich i mama wycofała.... bylam na nią wściekla, ale na szczescie jakoś się sprawa potoczyła tak, że ojciec sam z siebie poszedł na przymusowe leczenie i od prawie 8 lat NIE pije alkoholu, z mamą dogadują sie dobrze, jakby na nowo się poznali. Także kochana, wiem ,że sie boisz ale nie może tak być dłuzej, bo kiedys w koncu dojdzie naprawdę do tragedii dlatego MUSICIE reagować! są te infolinie dla ofiar przemocy, policja, ktora moze za wiele nie zdziala, ale zawsze coś!

bardzo dziekuje za wsparcie jak tylko będę potrzebowac pomocy to na pewno napisze dzieki wam wiem jakie kroki moge zrobic by nie dopuscic do tego

6

Wiem ze to nie jest łatwe ale zgłoś to jak najszybciej nawet do opieki za nim stanie sie cos złego i kogos z Was zabije. Ten człowiek jest nie obliczalny i nigdy sie nie uwolnicie jesli sami nie zaczniecie działać. Jestescie jeszcze młodzi i całe zycie przed wami. Pomysla nad tym. Powodzenia.Pozdrawiam

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Mój ojciec się nad nami znęca, nie wiem co mam z tym zrobić

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024