Praca lic i problem z przypisem - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Praca lic i problem z przypisem

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 39 ]

Temat: Praca lic i problem z przypisem

Cześć,
mam taki problem, otóż piszę pracę licencjacką i nie wiem gdzie dać przypis jeżeli wymieniam np jakieś funkcje.. czy na końcu czy przed dwukropkiem zanim zacznę wymieniać?
Np mam zdanie:
Zdaniem XX można wyróznic wiele form reklamy:
-prasa - określenie dzienników, czasopism oraz środków masowego przekazywania powstałych w wyniku postępu technicznego o charakterze informacyjnym, wydawanych periodycznie, nie rzadziej niż raz do roku, wyróżniających się stałym tytułem i kolejnym numerem.
-internet - ogólnoświatowa sieć komputerowa, określana również jako sieć sieci.
-telewizja- dziedzina telekomunikacji przekazująca ruchomy obraz oraz dźwięk na odległość.
-radio- dziedzina techniki zajmująca się przekazywaniem informacji na odległość za pomocą fal elektromagnetycznych.
-poczta tradycyjna
-ulotki-druk służący celom propagandowym i informacyjnym, przeznaczonym do szybkiego rozpowszechniania, o niewielkiej objętości, zazwyczaj w formie kartki.

Gdzie mam dać przypis: przed dwukropkiem, czy na końcu czyli po ulotce?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Praca lic i problem z przypisem

Według ogólnych zasad dodawania przypisów powinnaś go dodać przed dwukropkiem, po słowie reklamy. Jednak wiadome - każda Uczelnia ma też swoje zasady, ale w razie czego dziekanat z miłą chęcią dokona poprawki smile

3

A ja zastanawiałabym się też nad drugą wersją, czyli na końcu wszystkiego. Wydaje mi się zresztą, że czy tak, czy tak to będzie dobrze. Zawsze istnieją wcześniej wspomniane już poprawki smile

4

Sama jestem w trakcie pisania i posprawdzałam jak jest w książkach - no i przypisy są przed dwukropkiem. Ale pewnie gdybym szukała dalej, to znalazłaby się też wersja lool2 smile

5

Nemezys... a ty jak dajesz w pracy? po słowo reklamy a przed dwukropkiem?

6

Tak, dokładnie tak daję smile Bo odnosisz się do tego, że zdaniem XXX można coś wyróżnić, czyli opierasz się na jego słowach.

7

A jak ty piszesz: przekształcasz szyk zdania, zmieniasz co któreś słowo, czy jak?

8

U nas na uczelni zawsze się dawało cudzysłów i przypis za cudzysłowem.
Ale w takiej sytuacji jak opisujesz Ty to też bym obstawiała pierwszą opcję. Zapytaj promotora przy kolejnym spotkaniu.

9 Ostatnio edytowany przez sympatyczna22 (2013-03-11 15:35:33)

tzn. że po reklamy a przed dwukropkiem? czy jak?
ja nie cytuje tylko zmieniam to troche..

10

A to jak nie było cytowania, to się pisało, że XX  powiedział tak i tak (można było dodać w jakiej książce).

Przypisy stosowało się tylko i wyłącznie po cytatach.

(UŚ)

11 Ostatnio edytowany przez sympatyczna22 (2013-03-11 17:55:09)

ja jak cytuje to daje przypis i jak pisze ze XXX wyróżnia coś tam..

a jakbyś dałą przypis w moim przypadku z tą reklama przed dwukropkiem czy na końcu?

12 Ostatnio edytowany przez aristokratka (2013-03-11 18:30:09)

Hm, myślę, że przypis należy dać przed dwukropkiem, bo gdyby wstawiłoby się go na samym końcu, to mogłoby to wyglądać tak, jakby dotyczył tylko ostatniego podpunktu (tzn. ostatniego myślnika). Miałam taki przypadek, że każdy niemal podpunkt pochodził z innego źródła, w związku z tym musiałam na końcu każdego podpunktu wstawić przypis. Co innego, gdy wszystkie podpunkty pochodziły z tego samego źródła (np. z tej samej książki) - wtedy przypis wstawiałam przed dwukropkiem.

13

również pisze pracę licencjacka, przypis przed :

14

Sympatyczna - jak przepisuję całość zdania, czy nawet kilku zdań, to piszę to kursywą i na końcu przypis. W przypadku takim jak ty, czyli korzystając z w książki, ale nie przepisując słowo w słowo treści również daję przypis - tak jak wspomniałam wcześniej - przed dwukropkiem.
Tak jak pisała LeeBee, czasami daje się przypis zaraz za cytatem - u mnie na uczelni dajemy przypisy tylko i wyłącznie na dole strony. LeeBee ma inne wytyczne: takie, że przypis daje się po skończonym cytacie i tylko wtedy, gdy był to cytat. Na niektórych uczelniach tak jest.

15

na jakim uniwerku studiujecie? smile

16

Ja na Uczelni prywatnej smile I jak, poradziłaś sobie z przypisem?

17

Tak.. dałam przed dwukropkiem wink dzięki wielkie..

Mam wiekszosć rzeczy pisanych w pracy od myslników, czasem wymieniam i odrazu opisuje,  a czasem tylko wymieniam i pod spodem ok akapitów opisuje, dlatego wolałam się zapytać gdzie je dać smile

Też musicie dawać przypis przy każdym akapicie? Jak czasem to mam 6 przypisów pod rząd tych samych..

18

Nie mam żadnego wymogu, że do każdego akapitu musi być przypis. Ale ja mam trochę ustaw, więc w sumie co chwilę jakiś przypis do ustawy. No i właściwie średnio 5 przypisów na jednej stronie zamieszczam... smile

19

Jak przepisujesz słowo w słowo to dajesz cytat i przypis, a jak zmieniasz coś to tylko przypis?

20

Tak, jak przepisuję słowo w słowo (w sumie tylko raz tak zrobiłam), to piszę kursywą i normalny przypis. A jak tylko korzystam z jakiegoś źródła, to bez kursywy i normalny przypis na końcu. Póki co promotor błędów nie wykrył w przypisach, więc myślę, że robię dobrze smile

21

jak zmieniasz to dajesz normalnie przypis czyli autor, tytuł... czy por albo zob i autor ?

22

Daję normalnie: autor, tytuł, wydawnictwo, miejscowość rok i dodatkowo strona z jakiej wzięłam dane informacje. Początkowo miałam trudności w przypisach z prac zbiorowych lub z artykułami, albo stronami www, ale jednak jak się zrobi jeden, drugi, trzeci raz przypis, to później już jakoś automatycznie się zapamiętuje schemat, co nie? smile

23

noo smile
a jak dajesz ten przypis jak jest wiecej autorów danej ksiażki?
i jak dajesz jak np jakiś autor pisał 3 rozdział w książce kogoś?
Jak piszesz z jakiejś ksiażki i masz w niej przypis kogos innego to od kogo przypis dajesz, z tej ksiazki co z niej piszesz, czy z tej co w przypisie?

24

Jak jest więcej autorów, to po prostu wymieniam na początku wszystkich autorów + ewentualnie (red.) jak jest.
A jak korzystam z jakiegoś rozdziału, to piszę: autor rozdziału, tytuł rozdziału, [w:], autor książki, tytuł książki, wydawnictwo, miejscowość data, strona smile
Natomiast, gdy w książce jest przypis kogoś innego, to ja jednak daję tę pozycję, z której korzystam - czyli książkę jaką mam w ręce smile No chyba, że bardziej opłaca mi się dać przypis do ustawy czy coś wink

25

Dzięki Nemezys bardzo mi pomogłaś smile

26

W razie czego pytaj tutaj, lub na e-maila smile

27 Ostatnio edytowany przez sympatyczna22 (2013-03-15 12:02:51)

Mam jeszcze pytanie odnośnie jednej kwestii.. otóż jak piszę coś z książki i zmieniam tylko słowa albo czasem trochę szyk to mogę dać przypis czy musz dać cudzysłów i przypis? Może być plagiatem to, jak np zmieniam co któreś słowo (przeważnie co 4-5 słowo) a potem np mam 4-5 słów tych samych co w książce źródłowej i mam tylko przypis bez cudzysłowa?
jak wy piszecie, zmieniacie słowa na synonimy, zmieniacie szyk, czy jak? i co wtedy dajecie, tylko przypis czy przypis i cudzysłów?

Bo znajomy mnie już tak zmylił, że nic nie wiem sad

28

Cudzysłów dajesz tylko i wyłącznie wtedy, gdy słowo w słowo przepisujesz z książki. Warto wtedy napisać np. "Jak podaje autor XXX" lub "jak czytamy w artykule XXX" i wtedy cudzysłów.
Jednak jak zmieniasz zdanie, przynajmniej jedno słowo w nim, to nie dajesz cudzysłowia ale przypis na końcu. Jak piszesz 4 - 5 słów pod rząd takich samych jak w źródle i nie dasz przypisu, to może to być plagiat.
Z tymi przypisami to czasami trzeba na wyczucie - myśleć, czy w tym miejscu jest konieczny, czy nie... jak jest to jakaś wolna myśl, to nie zawsze musisz dawać, ale jeśli chodzi o jakąś datę, statystykę, trudny wyraz itd, to przypis konieczny.

29

ale jeżeli zmieniam co te 4-5 słów i te 4-5 mam takie same w zdaniu i dam przypis to może to być plagiat?

30

Jak dasz odpowiedni przypis - to nie smile

31

Bardzo Ci dziękuje Nemezys wink

32

jak zmieniam słowa na symonimy i szyk w taki sposób że koniec zdania wędruje na początek, a początek na koniec, to muszę dać przypis czy nie? Bo piszę w sumie tokiem myślenia autora, tylko jak mam zdanie to jego koniec piszę na początku, poczatek na końcu, a w środku jeszcze pozmieniam słowa na synonimy..
Czy można w ogole w takiej sytuacji dać przypis?

33

Jeśli nie masz zawartej definicji, liczb, dat, nazwisk - to nie koniecznie musisz dawać przypis. Ile wychodzi Ci przypisów na stronę tak w ogóle?

34

na 40 stron mam 115 wink

ale mogę dać przypis czy nie mogę w takiej sytuacji jak opisałam?
ja mam praktycznie wszędzie przypis... bo albo cytat i przypis, albo tylko jakies słowa zmienione i dlatego rpzypis, albo tak jak opisałam wyżej z tym szykiem

35

To ja mam podobną ilość przypisów, może nawet więcej wyjdzie wink
Tak jak pisałaś wyżej - jak piszesz podobnie do autora źródła, ale nie używasz jego terminów konkretnych, nazwisk, dat, nie wspominasz, że osoba X tak myślała - nie ma sensu wstawiać przypisu.

36

Hej ? MAm pytanie odniośnie przypisu i barzdzo bardzo proszę o pomoc:)

korzystam z książki pracy zbiorowej red. Kowalski z jednego rozdziału pana Nowaka i daje przypis:
J. Nowak, tytuł rozdziłału, [w:] tytuł książki, A. Kowalski (red.), wyd..., Warszawa 2000, s. 3.

i jest ok ale do momentu gdy muszę z korzystać z drugiego rozdziału innego autora ale tej samej książki i musze napisać tak:
B. Mazur, tytuł rozdziału , [ w:] tytuł książki, A. Kowalski (red.) wyd..., Warszawa 2000, s. 20.

i moje pytanie brzmi : Jak mam napisać w bibiografii tą książkę?
1. Napisać tylko tytuł całej książki? czy tych rozdziałów co korzystałam też? i jak mam to zrobić?

Bardzo proszę o pomoc

37

A nie powinnaś najpierw autora, później tytuł po [w:]? smile

A w bibliografii wydaje mi się, że powinnaś napisać tytuł książki, bez podziału na rozdziały... hmm, tak mi się przynajmniej wydaje, patrząc na bibliografię niektórych prac - nigdzie nie spotkałam się z wypisanymi rozdziałami. Gdy korzystamy z tekstu ze strony www, to w przypisie podajemy konkretny link, ale w bibliografii stronę główną www, więc myślę, że z pracami zbiorowymi jest tak samo smile

38

Dziękuje za pomoc smile

a korzystając z okazji mam inne pytanie:
robiąc przypis z jednego artykułu Ustawy który przypis jest poprawny?

1. Art 1 Ustawy z dnia 20 kwietnia 2004r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz. U. z 2008 r.,
nr 69, poz. 415 z późn. zm.).

czy

2. Ustawa z dnia 20 kwietnia 2004r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz. U. z 2008 r.,
nr 69, poz. 415 z późn. zm.), art. 1.

i czy dalej korzystając z tej samej ustawy można napisać " Ibidem, art 3."?

39

Wydaje mi się, że wersja 1 jest dobra. Właśnie nie wiem tego, bo sama jedyne co w przypisach zawaliłam w swojej pracy, to nie pisałam artykułów w ogóle, tylko samą nazwę ustawy, no i teraz muszę szukać gdzie to było i poprawiać wink Ale w instrukcji pisania pracy na mojej Uczelni przedstawiona przez Ciebie wersja nr 1 jest poprawna smile

Posty [ 39 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Praca lic i problem z przypisem

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024