Jestem w 8 tygodniu ciąży. Tydzień temu dostałam pracę. Mam umowę na 2 miesiące na 3/4 etatu. Czy miałabym jakieś problemy, gdybym musiała iść teraz na zwolnienie? Czy mimo okresu próbnego pracodawca przedłuży mi umowę do końca ciąży? Kompletnie się na tym nie znam, proszę o pomoc...
do 12 tygodnia ciąży może zerwać z tobą umowę,po 12 tygodniu nie powinien ale wiesz róznie bywa
do 12 tygodnia ciąży może zerwać z tobą umowę
Nie do końca tak jest.
Niezależnie od stanu zaawansowania ciąży jesteś objęta ochroną przed zwolnieniem. To znaczy - pracodawca nie ma prawa dać Ci wypowiedzenia (również zmieniającego).
Natomiast co do przedłużenia umowy, to zgodnie z KP faktycznie umowa zostanie przedłużona do dnia porodu, jeśli spełnione zostaną dwa warunki, odnoszące się do Twojej sytuacji: umowa zawarta jest na okres dłuższy niż miesiąc i umowa wygasa nie wcześniej niż po upływie trzeciego miesiąca ciąży (12t.c.).
Więc jeśli Twoja umowa jest umową o pracę na okres próbny przekraczający miesiąc (nie np. umową na zastępstwo), to pracodawca z mocy prawa jest zobowiązany do przedłużenia jej do dnia porodu. Po porodzie masz prawo do zasiłku macierzyńskiego z ZUS. Ponadto przysługuje Ci sporo innych praw jako pracownicy w ciąży, więc poczytaj trochę o tym, bo warto znać swoje prawa.
No i gratuluje ciązy ![]()
No tak, tylko ja teraz nie wiem co zrobić, bo jeśli powiem o ciąży teraz, to może mnie zwolnić, a znowu jak powiem kiedy minie ten 12tc to wyjdzie, że zataiłam... Co robić? Pooomooocy !!!
PRzeczytaj jeszcze raz mój poprzedni post.
NIKT NIE MA PRAWA CIĘ ZWOLNIĆ JAK JESTEŚ W CIĄŻY! - to raz. A dwa, nie masz obowiązku mówić o ciąży aż do samego porodu. O ciąży warto poinformować, aby móc korzystać z licznych przywilejow należnych pracownicy w ciąży, ale jest to prawo a nie obowiązek!
Zależy od pracodawcy.
Niektórzy są gotowi pomyśleć, że specjalnie zataiłaś. Nie może Cię zwolnić, będziesz korzystać z przywilejów, ale taki brak szczerości jest najlepszą drogą do tego, że po urlopie macierzyńskim nie będziesz miała do czego wracać...