Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...
Nie jesteś zalogowany.
Strony: 1
Postanowiłam zmienić pracę, chciałabym wiedziec jak długi jest okres wypowiedzenia, kiedy przepracowałam w firmie dwa lata. Po pół roku pracy chyba zaczyna się miesięczny okres wypowiedzenia, jednak czy po dwóch latach przypadkiem się nie wydłuża?
A jak masz napisane w umowie o pracę? - ja mam tam taką forułkę, że po dwóch latach są to dwa tygodnie.
Niemozliwe,że 2 tygodnie, jak po poł roku juz miałam miesiąc. Nie mam w umowie żadnej wzmianki na ten temat, tylko tyle,że po pół roku miesiąc, a co po dwóch latach nie pisze nic.
Alutka napisał:
Niemozliwe,że 2 tygodnie, jak po poł roku juz miałam miesiąc. Nie mam w umowie żadnej wzmianki na ten temat, tylko tyle,że po pół roku miesiąc, a co po dwóch latach nie pisze nic.
Ja właśnie mam tak w umowie napisane i nawet się cieszę, że 2 tygodnie, bo wiem, że kiedy będę zmieniać pracę, to nie będę musiała chodzi~b jeszcze całego miesiąca do pracy.
Okres wypowiedzenia zależy od rodzaju umowy, a w przypadku umowy na czas nieokreślony także od stażu pracy.
Okres wypowiedzenia umowy o pracę zawartej na czas nieokreślony jest uzależniony od okresu zatrudnienia u danego pracodawcy i wynosi:
1) 2 tygodnie, jeżeli pracownik był zatrudniony krócej niż 6 miesięcy,
2) 1 miesiąc, jeżeli pracownik był zatrudniony co najmniej 6 miesięcy,
3) 3 miesiące, jeżeli pracownik był zatrudniony co najmniej 3 lata.
Tak więc jeśli miałaś umowę na czas nieokreślony to okres wypowiedzenia w Twoim przypadku wynosi 1 miesiąc.
O , właśnie , dziękuję za informację, nigdy tego nie byłam pewna! A jak to jest w przypadku, gdy się ma umowę na czas określony, np. na 6 miesięcy?
W przypadku umowy na czas określony sytuacja wygląda nieco inaczej, mianowicie:
wypowiedzenie umowy zawartej na czas określony jest możliwe, jeżeli łącznie spełnione są dwa warunki:
- jest ona zawarta na okres dłuższy niż 6 miesięcy oraz
- strony przy jej zawieraniu przewidziały dopuszczalność rozwiązania tej umowy za dwutygodniowym wypowiedzeniem.
Strony mogą także rozwiązać umowę w drodze porozumienia.
Strony: 1