Jak pozyskać klientów do biura rachunkowego? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRACA DLA KOBIET - POPULARNE ZAWODY, PRACA NA ETACIE, WŁASNA FIRMA » Jak pozyskać klientów do biura rachunkowego?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 48 ]

Temat: Jak pozyskać klientów do biura rachunkowego?

Zapraszam do dyskusji na temat pozyskiwania klientów do biura rachunkowego na prowadzenie pełnej księgowości, ksiąg handlowych, kadr i płac.

Pozycjonowanie strony internetowej pod hasłem ?biuro rachunkowe? czy ?księgowość? nie ma większego sensu, bo trudno znaleźć się pod tymi hasłami w czołówce.

Chętnie podzielę się moimi opiniami na temat innych sposobów promocji. Będę bardzo wdzięczna za wszelkie Wasze sugestie.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak pozyskać klientów do biura rachunkowego?

Myślę, że na początek (jeszcze na etapie planowania działalności) warto ustalić lukę rynkową. A więc mniej więcej zorientować się, co oferują klientom inne biura rachunkowe na rynku lokalnym czy nawet regionalnym, a następnie zastanowić się, co by można było dodatkowo zaoferować potencjalnym klientom, aby osiągnąć przewagę konkurencyjną. Dopiero potem można odpowiednio zareklamować swoją działalność.

Chciałabym jeszcze zwrócić uwagę na to, że w dzisiejszych czasach coraz częściej liczy się kompleksowość. Warto więc poszerzyć swoją działalność o jakieś dodatkowe usługi.
Oczywiście usługi powinny byś świadczone w wysokiej jakości - ten wymóg także przyczynia się (pośrednio) do pozyskiwania klientów.

Żabcia5 napisał/a:

Chętnie podzielę się moimi opiniami na temat innych sposobów promocji.

Chętnie przeczytam smile

3

Zastanów się kto jest twoim klientem. Duże firmy? Czy małe firmy, które jeżdzą obok Ciebie autem? Zakładam, że to drugie.

Zatem gdzie ich znajdziesz? Moim zdaniem trzeba złożyć u nich ofertę (może osobiście), albo wysłać ofertę -- co pół roku wysyłać. Można tez zrobić reklamę -- bilboard 6x3 metry. Nie pisz na billboardzie "Biuro rachunkowe"... napisz "załatwię za Ciebie formalności w ZUS, US, GUS, PFRON, środowisko, ubezpieczenia".

Oferta musi być doskonale skomponowana. Pamiętaj że nie chodzi o to, aby prezentować siebie, prężyć mięśnie i oczekiwać poklasku. Chodzi o to, aby pokazać jak rozwiążesz ich problemy -- np. "poprowadzę dla Ciebie ZUS, podatki, GUS i wszystkie inne sprawy urzędnicze; przyjadę po papiery, nie będę zajmować dużo czasu; chcę odciążyć Cię od obowiązków, abyś Ty mógł zająć się swoim biznesem".

Poszesz swoją działalność o wszsytkie upierdliwości małego przedsiębiorcy -- ochrona środowiska, BHP, PFRON, bezpieczeństwo produktów i usług. Pomóż innym prowadzić biznes. Możesz nawet młodym ludziom zaoferować "start upy" -- przychodzi studenciak, mówi, ze chce robić strony www, a Ty za niego wszsytkie papiery i formalności załatwisz.

4

Poza usługami księgowymi w ramach kompleksowej obsługi biuro rachunkowe oferuje usługi sekretariatu, oraz możliwość rejestracji podmiotu pod adresem biura rachunkowego. Swego czasu również udostępnialiśmy miejsca do pracy tzw. coworking i pokój do spotkań biznesowych, rekrutacji czy szkoleń. W ramach promocji zostały wywieszone plakaty na wyższych uczelniach. Niestety brak zainteresowania.

Mogłabym rozszerzyć usługi o kontroling i usługi dyrektora finansowego, ale w tym zakresie również nie wiem jak dotrzeć do klienta.

5

Mam pewną wizję mojej firmy. Chciałabym nawiązać współpracę ze specjalistami różnych branż związanych z usługami wspomagającymi prowadzenie biznesu. Współpracuję już z prawnikiem. Myślę o ludziach od BHP, sprzętowcy i programiści komputerowi, specjalistów od tworzenia stron www i pozycjonowania, marketingu itp. Wspólnie moglibyśmy stworzyć grupę, która przekazywałaby sobie polecenia i wspólnie promowała swoje biznesy. Muszą to być jednak osoby sprawdzone i zainteresowane tego rodzaju współpracą. W poszukiwaniu takich osób współorganizowałam nawet śniadania networkingowe, ale bez większych rezultatów.

6

Hm, a może w złej lokalizacji położona jest ta działalność?

7

Biuro prowadzone jest w dużym mieście. Myślicie, że w mniejszej miejscowości byłoby lepiej?

8

Wiesz co bardzo dokładnie musisz zbadać lokalny rynek -klientów i konkurencję . Bardzo łatwo się przeliczyć ale jeśli się uda tak, że po roku działalności zostają jakieś pieniążki to jest bardzo dobrze. Warto inwestować pieniądze w reklamę i fajną stroną internetową. Głowa do góry i trzymam kciuki!

9

Mnie się podobają Twoje pomysły, ze swojego doświadczenia wiem, że w wielu firmach bardzo kuleje temat BHP, firmy zakładają, że skoro nie zatrudniają ludzi na wysokościach etc., to BHP nie musi istnieć, więc biuro rachunkowe, które dodatkowo ogarnia temat BHP, to moim zdaniem super pomysł (oczywiście rozumiem, że mówimy o podzleceniach). Dodałabym temat GIODO, bo to wogole jest temat obcy ludziom ;-) podczas gdy większość firm powinna mieć polityki spisane i bazy pozgłaszane ;-) aaa, reklama? Ostatnio byłam w Urzędzie Miasta, bo wystartuję chyba z działalnością gosp. i na dole młoda laska bach mi ulotkę do ręki ;-) A ponieważ czekałam na swój numerek, to poszłam do sklepu i w tym sklepie też były ulotki biura rachunkowego. Może to działa, po co szukac dalej, zwłaszcza jak przeciętny przedsiębiorca nie ma na to czasu i się na tym nie zna.

10

Oto kilka porad z własnego doświadczenia:
1. strona internetowa zadziała lepiej, jeśli nie będzie to adres www bardzo ogólny albo tym bardziej pochodzący od twojego nazwiska, bo w gąszczu innych księgowych nie przebijesz się na wysoką pozycję w wyszukiwarce, o ile nie zapłacisz masy pieniędzy za pozycjonowanie. Ale już jeśli stworzysz sobie adres, który będzie sam w sobie wskazywał na lokalizację, to będzie łatwiejl. Bo jak klient szuka księgowej w necie, to wpisuje w wyszukiwarkę kogo i gdzie szuka. I ma być po pierwsze profesjonalnie (a zatem warto zrobić dobrą, choć wcale nie skomplikowaną stronę) a po drugie w dogodnej (czyli bliskiej) lokalizacji. Poza tym wiem, że taki adres zdecydowanie łatwiej i taniej pozycjonować.
2. Specyfika twoich usług jest taka, że warto się skupiać na reklamie lokalnej - czyli np. lokalne portale interenetowe (tylko warto najpierw je pośledzić chwilkę i ocenić, jaki jest na nich ruch), lokalne fora internetowe, ogłoszenia lub ulotki. Profesjonalną ofertę i dobrze skrojony cennik warto mieć ale już rozsyłanie ofert na ślepo do wszystkich i kontakt telefoniczny to strata czasu. To robią wszyscy i firmy najczęsciej mają takich 'natrętów' po dziurki w nosie.
3. Tak naprawdę sposób docierania do klientów zależy przede wszystkim od tego do kogo dokładnie kierujesz swoją ofertę.

11

byledowiosny napisał/a:

Mnie się podobają Twoje pomysły, ze swojego doświadczenia wiem, że w wielu firmach bardzo kuleje temat BHP, firmy zakładają, że skoro nie zatrudniają ludzi na wysokościach etc., to BHP nie musi istnieć, więc biuro rachunkowe, które dodatkowo ogarnia temat BHP, to moim zdaniem super pomysł (oczywiście rozumiem, że mówimy o podzleceniach). Dodałabym temat GIODO, bo to wogole jest temat obcy ludziom ;-) podczas gdy większość firm powinna mieć polityki spisane i bazy pozgłaszane ;-) aaa, reklama? Ostatnio byłam w Urzędzie Miasta, bo wystartuję chyba z działalnością gosp. i na dole młoda laska bach mi ulotkę do ręki ;-) A ponieważ czekałam na swój numerek, to poszłam do sklepu i w tym sklepie też były ulotki biura rachunkowego. Może to działa, po co szukac dalej, zwłaszcza jak przeciętny przedsiębiorca nie ma na to czasu i się na tym nie zna.

Moi klienci, to minimaliści. Trudno im wytłumaczyć, że coś jest dobre, przydatne a wręcz nawet konieczne. Chcą przede wszystkim płacić mało. Obsługa BHP w minimalnym, ale wystarczającym zakresie istniej w tych podmiotach. Są to firmy zatrudniające po kilka osób i obsługa BHP ani GIODO ich nie bardzo interesuje.
Bardziej szukam sposobu dotarcia do klientów, którzy mają większe potrzeby, bo mam doświadczenie i jestem w stanie zaoferować o wiele więcej niż chcą obecni moi klienci.

12

clio napisał/a:

Oto kilka porad z własnego doświadczenia:
1. strona internetowa zadziała lepiej, jeśli nie będzie to adres www bardzo ogólny albo tym bardziej pochodzący od twojego nazwiska, bo w gąszczu innych księgowych nie przebijesz się na wysoką pozycję w wyszukiwarce, o ile nie zapłacisz masy pieniędzy za pozycjonowanie. Ale już jeśli stworzysz sobie adres, który będzie sam w sobie wskazywał na lokalizację, to będzie łatwiejl. Bo jak klient szuka księgowej w necie, to wpisuje w wyszukiwarkę kogo i gdzie szuka. I ma być po pierwsze profesjonalnie (a zatem warto zrobić dobrą, choć wcale nie skomplikowaną stronę) a po drugie w dogodnej (czyli bliskiej) lokalizacji. Poza tym wiem, że taki adres zdecydowanie łatwiej i taniej pozycjonować.
2. Specyfika twoich usług jest taka, że warto się skupiać na reklamie lokalnej - czyli np. lokalne portale interenetowe (tylko warto najpierw je pośledzić chwilkę i ocenić, jaki jest na nich ruch), lokalne fora internetowe, ogłoszenia lub ulotki. Profesjonalną ofertę i dobrze skrojony cennik warto mieć ale już rozsyłanie ofert na ślepo do wszystkich i kontakt telefoniczny to strata czasu. To robią wszyscy i firmy najczęsciej mają takich 'natrętów' po dziurki w nosie.
3. Tak naprawdę sposób docierania do klientów zależy przede wszystkim od tego do kogo dokładnie kierujesz swoją ofertę.

AD1. Zgadzam się, że adres strony z nazwą firmy, która jest bardziej ogólna jest trudniejszy do pozycjonowania. Wcześniej miałam w nazwie ?finansowo-księgowe? i maja strona miała większą oglądalność. Nie rozumiem jak mógłby mnie ktoś szukać po nazwisku? Musiałabym być rozpoznawalna w tym dużym mieście, a tak nie jest. Umieszczenie w nazwie strony lokalizację to byłby dobry pomysł, tylko że nie bardzo wiem czy to ma być nazwa dzielnicy, osiedla czy też ulica?
AD2. Nie bardzo mogę znaleźć lokalne portale internetowe. Szukałam kiedyś wątków o księgowości na forach i niestety takie nie istniej prawie wcale. Myślałam o reklamie w lokalnych gazetkach, ale te są roznoszone po domach do prywatnych osób, a ja zajmuję się przede wszystkim pełną księgowością i ewentualnie działalnością wykonywaną osobiście. Takie ulotki mogłyby się sprawdzić, gdybym rozliczała PIT-y.
AD3. To jest zasadnicze pytanie. Moja oferta jest dostosowana do tych małych i nieco większych. Najbardziej jednak chciałabym sprzedać swoją wiedzę tym, którzy ją docenią, bo mają świadomość czego potrzebuje ich biznes.

13

Żabcia5 napisał/a:

AD1. Zgadzam się, że adres strony z nazwą firmy, która jest bardziej ogólna jest trudniejszy do pozycjonowania. Wcześniej miałam w nazwie ?finansowo-księgowe? i maja strona miała większą oglądalność. Nie rozumiem jak mógłby mnie ktoś szukać po nazwisku? Musiałabym być rozpoznawalna w tym dużym mieście, a tak nie jest. Umieszczenie w nazwie strony lokalizację to byłby dobry pomysł, tylko że nie bardzo wiem czy to ma być nazwa dzielnicy, osiedla czy też ulica?
AD2. Nie bardzo mogę znaleźć lokalne portale internetowe. Szukałam kiedyś wątków o księgowości na forach i niestety takie nie istniej prawie wcale. Myślałam o reklamie w lokalnych gazetkach, ale te są roznoszone po domach do prywatnych osób, a ja zajmuję się przede wszystkim pełną księgowością i ewentualnie działalnością wykonywaną osobiście. Takie ulotki mogłyby się sprawdzić, gdybym rozliczała PIT-y.
AD3. To jest zasadnicze pytanie. Moja oferta jest dostosowana do tych małych i nieco większych. Najbardziej jednak chciałabym sprzedać swoją wiedzę tym, którzy ją docenią, bo mają świadomość czego potrzebuje ich biznes.

Ad AD1. W mniejszym mieście wystarczy sama nazwa miasta, w większym, powinny to być raczej miasto i dzielnica. Jeśli masz biuro przy jakiejś głównej ulicy w danej dzielnicy, to możesz rozważyć podanie ulicy zamiast dzielnicy.  Poza tym przy tworzeniu strony internetowej ustawia się tzw. meta słowa, czyli słowa kluczowe przy późniejszym wyszukiwaniu w internecie. I to od nich sporo zależy.

Ad AD2. A nie myślałaś o tym, żeby wynająć osobę do roznoszenia ulotek? Ale przeprowadzić taką akcję docierając do interesujących cię podmiotów a nie na oślep do wszystkich i po dużo większych kosztach. Czyli np. aby taka osoba przeszła się do biurowców i firm w okolicy i zaniosła ulotkę z twoją uproszczoną ofertą i info, że np z ulotką dostaną 5% rabatu albo np. 3 m-c obsługi gratis. Można też pomyśleć nad innym rozwiązaniem niż kuszenie ceną. Miałabym tutaj parę pomysłów jak się wyróżnić na tle ścigającej się na ceny konkurencji.

Ad AD 3. Tutaj przydałoby się przeprowadzić szczegółową analizę potrzeb twoich obecnych i potencjalnych klientów i oglądu rynku na którym się poruszasz. Wtedy sama zobaczysz czego potrzebują TWOI klienci i jaki jest rynek. A tym samym łatwiej będzie ci samej wyczuć, jak postępować, żeby dotrzeć do tych, którzy cię rzeczywiście interesują. Taką analizę można zrobić zdalnie ale myślę, że forum to nie najlepsze miejsce. Bo jak przeczyta to konkurencja to wtedy już nie będziesz o krok przed nimi wink

14

Niestety problem w tym, że moi obecni klienci nie bardzo mają, potrzeby inne niż zestawienie do podatków i to jeszcze takie, aby był on jak najniższy. Prowadzą tak proste działalności, że nawet nie ma na czym zaoszczędzić na tych podatkach. Wielu firmom przydało by się zarządzanie finansami. Mogłabym się tym zająć w ramach zewnętrznego dyrektora finansowego, tylko że nie mam pomysłu jak do nich dotrzeć i jak ich przekonać.

15

jest sens "Biuro rachunkowe miejscowość z okolicy"  i objechać z 30-40 i będzie ktoś, Jeśli potrzebujesz pomocy do na priv

16 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2013-05-27 19:28:59)

Profesjonalna strona internetowa + pozycjonowanie i są klienci. Nie ma innej opcji. Później należy obsługiwać ich tak jakbyś sama chciała być obsłużona i biznes będzie się kręcić. Z jakiego jesteś miasta? W Szczecinie polecamlink usunięty - pozycjonuje bardzo skutecznie.

17

Witaj hania30,
z rzetelną obsługą klienta nie mam problemu, strona internetowa też nie jest zła, ale jeśli chodzi o pozycjonowanie, to już nie lada problem. Biuro prowadzone jest w dużym mieście, gdzie biur rachunkowych są setki. Skuteczne pozycjonowanie biura pod hasłem biuro rachunkowe, księgowość, podatki itp. jest wręcz niemożliwe.

18

Z tym pozycjonowaniem to trochę nie tak jak piszesz. Oczywiście nie jest łatwo, ale jak znajdziesz dobra firmę to na pewno warto. Zresztą widziałem na allegro ostatnio 2 oferty sprzedaży gotowej, wypozycjonowanej strony dla biura. Nie wiem z jakiego miasta jesteś więc nie wiem czy akurat to dobre oferty dla Ciebie. Musisz poszukać na allegro w Serwisach Internetowych, a nóż to oferta dla Ciebie. Nie podaję tych aukcji bo nie wolno wklejać żadnych adresów. Musisz sama poszukać.

19

Wg mnie najbardziej skuteczną reklamą jest wykupienie paru ogłoszeń w gazecie lokalnej, potem dopiero internet.

20

Witaj żabcia minęło już pół roku i od twojego postu - jakie doświadczenia??
Bardzo bardzo mam podobnie smile

21

Na początku można próbować wśród znajomych. Potem śmiało internet, nie jest drogi, nawet tańszy od gazet a odzew może być nieporównywalnie większy.

22

ktoś tu bardzo mądrze zwrócił uwagę na KOMPLEKOWOŚĆ. Kto powiedział, że trzeba świadczyć tylko jedną usługę? Przykładowo w Warszawie jest firma QualityDot, które poza czystą rachunkowością zajmuje się także wirtualnymi biurami czy tworzeniem stron internetowych. Tworzą się usługi powiązane co podnosi szansę na znalezienie nowych klientów.

23

ania_ja napisał/a:

ktoś tu bardzo mądrze zwrócił uwagę na KOMPLEKOWOŚĆ. Kto powiedział, że trzeba świadczyć tylko jedną usługę? Przykładowo w Warszawie jest firma QualityDot, które poza czystą rachunkowością zajmuje się także wirtualnymi biurami czy tworzeniem stron internetowych. Tworzą się usługi powiązane co podnosi szansę na znalezienie nowych klientów.

Biura rachunkowe bardzo często ostatnio zajmują się wirtualnymi biurami. Napłodziło się ich masa teraz. A wg mnie jest to bardzo wygodny sposób dla małych firm.

24

pozycjonować stronę na frazy lokalne, wiadomo fraza "biuro rachunkowe" jest obłożone sporą konkurencją, natomiast fraza lokalna na pewno będzie miała mniejszą konkurencję i myślę, że łatwiej będzie stronę wypozycjonować.

25

Ja ze swojego doświadczenia mogę polecić usługi biura Camelot sp. z o.o. przy Modlińskiej 175. Powinno spełnić oczekiwania każdego, bo prowadzi wszystkie rozliczenia na których ci zależy, a po drugie każdy płaci tyle ile chce. Moje przedsiębiorstwo korzysta z usług biur rachunkowych od wielu lat. Z usług Camelot korzystamy już bodajże czwarty rok i na razie nie zapowiada się na zmiany. W zasadzie nie ma po co zmienić, skoro wszystko nam odpowiada.
Tel. 792 266 402
taniarachunkowosc.pl

26

A  może spróbuj jeszcze jakichś alternatywnych sposobów, np. zakupy grupowe? Czasami firmy szukają takich okazji, bo wychodzi taniej niż normalnie. Wymyśl jakiś abonament specjalnie dla firm i wystaw go np. na B2B Deal. W czasie rozliczania pitów oczywiście też możesz coś wystawić, ludzie się wtedy zabijają o to, żeby ich ktoś rozliczył. Co prawda pewnie będzie to trochę taniej niż być normalnie wykonała taką usługę, ale za to zyskasz nowych klientów. A wiesz jacy są ludzie - jak już ich przyzwyczaisz do obsługi to nawet nie będzie im się chciało szukać nowego biura rachunkowego.

27 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2013-09-27 10:10:20)

Korzystam z usługi pozycjonowania na frazy związane z biurem rachunkowym i jestem zadowolona z tego typu usług. Pozwalają one na zadowalający ruch na mojej witrynie. Pozycjonowaniem zajmuje się firma spam i rzecz jasna polecam skorzystanie osób, które również prowadzą tego typu działalnośc, a narzekają na brak klientów.

28

Podstawowym błędem biur rachunkowych jest ustalanie stawki od obrotu, co nijak ma się do zarobków. Często jest to głównym powodem do rezygnacji z tego typu usług. Ja się niedawno przeprowadziłam w nowe miejsce, ale zostałam przy starym biurze, mimo iż muszę raz w miesiącu pokonać spory kawałek , by dostarczyć papiery. A zostałam dlatego, że płacę 220 zł miesięcznie i nie muszę sobie zawracać głowy zmianami w przepisach itp. Cena i wiedza jest dla mnie głównym kryterium wyboru biura rachunkowego. Każdemu nowemu mogę doradzić by nie zaczynał od stawki zależnej od obrotu.

29

Żabcia5 napisał/a:

Pozycjonowanie strony internetowej pod hasłem ?biuro rachunkowe? czy ?księgowość? nie ma większego sensu, bo trudno znaleźć się pod tymi hasłami w czołówce.

to skąd wiesz że nie ma sensu? jak mniemam nie byłaś na te hasła w czołowych wynikach?

30

mamuśka3 napisał/a:

Witaj żabcia minęło już pół roku i od twojego postu - jakie doświadczenia??
Bardzo bardzo mam podobnie smile

Trochę mnie tu nie było i wiele się wydarzyło. Od sierpnia ubiegłego roku uczę się pozycjonowania. Efekty nie przyszły szybko, ale obecnie pod słowami ?biuro rachunkowe? i ?biura rachunkowe? - lokalnie jestem w pierwszej, czasami drugiej dziesiątce. Niestety wejścia na moją stronę są znikome. Umieściłam reklamy w kilku miejscach w internecie. Wywiesiłam dużą reklamę na płocie biurowca ? widoczna jest z dwupasmówki. I nic telefon milczy, skrzynka zapełnia się tylko ofertami od handlowców.

31

martanna napisał/a:

Na początku można próbować wśród znajomych. Potem śmiało internet, nie jest drogi, nawet tańszy od gazet a odzew może być nieporównywalnie większy.

Brałam udział w wielu spotkaniach networkingowych. Zebrałam stos wizytówek. Z wieloma osobami utrzymuję kontakt do dziś dnia. Poleceń brak.

32

Niestety, rynek biur rachunkowych zrobił się ciasny. Oprócz pozycjonowania dobre efekty daje wypowiadanie się na forach dla przedsiębiorców (odpowiadanie na ich pytania), blogi eksperckie czy artykuły w sieci. Sam tak trafiłem na księgowego, który przez jakiś czas mnie rozliczał.

33

marioosh666 napisał/a:

Niestety, rynek biur rachunkowych zrobił się ciasny. Oprócz pozycjonowania dobre efekty daje wypowiadanie się na forach dla przedsiębiorców (odpowiadanie na ich pytania), blogi eksperckie czy artykuły w sieci. Sam tak trafiłem na księgowego, który przez jakiś czas mnie rozliczał.

Tak wiem, ale jeszcze tego nie próbowałam. Czy mógłbyś polecić jakieś fora dla przedsiębiorców?
Nad artykułami nadal pracuję. Na razie piszę tylko na swoją stronę, taki mini blog i udostępniam na FB.

34

Nie mogę tutaj wrzucać linków, ale sama bez trudu znajdziesz. Można zagrać ostro i doradzać różne optymalizacje podatkowe. Do tego odpowiednia oprawa marketingowa i klienci sami Cię znajdą smile Z tym, że przy takiej strategii trzeba będzie podnieść ceny - 20% powyżej średniej. Klient musi czuć się zadbany wink

35

ania_ja napisał/a:

Prowadzę również Wirtualne Biuro i Sekretariat. Oferuję także pomoc prawną współpracując z kolegą. Najwięcej zapytań mam co do Wirtualnego Biura, ale niestety bez połącznia z usługami księgowymi.

36

delia napisał/a:

Podstawowym błędem biur rachunkowych jest ustalanie stawki od obrotu, co nijak ma się do zarobków. Często jest to głównym powodem do rezygnacji z tego typu usług. Ja się niedawno przeprowadziłam w nowe miejsce, ale zostałam przy starym biurze, mimo iż muszę raz w miesiącu pokonać spory kawałek , by dostarczyć papiery. A zostałam dlatego, że płacę 220 zł miesięcznie i nie muszę sobie zawracać głowy zmianami w przepisach itp. Cena i wiedza jest dla mnie głównym kryterium wyboru biura rachunkowego. Każdemu nowemu mogę doradzić by nie zaczynał od stawki zależnej od obrotu.

Żaden z moich klientów nie musi śledzić zmian w przepisach. O wszystkich zmianach, które go dotyczą jest informowany na bieżąco. Niestety, najczęściej potencjalni klienci pytają tylko o cenę. Racja, że ilość dokumentów nijak się nie ma do ceny za usługi księgowe, gdyż klient z kilkoma fakturami może mieć mnóstwo pytań i trzeba mu poświęcić o wiele więcej czasu niż klientowi, który ma dużo faktur niebudzących żadnych wątpliwości.

37

Żabcia5 napisał/a:

Prowadzę również Wirtualne Biuro i Sekretariat. Oferuję także pomoc prawną współpracując z kolegą. Najwięcej zapytań mam co do Wirtualnego Biura, ale niestety bez połącznia z usługami księgowymi.

Próbowałaś zrobić promocję łączoną? Mam na myśli bonus za przeniesienie do Ciebie księgowości. Ktoś kto się przeniesie miałby przez jakiś czas tańszy dostęp do Wirtualnego Biura lub nawet darmowe godziny.

38 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2014-02-24 17:44:56)

Ja przy szukaniu biura dla swojeje firmy korzystalam z spam. Moze warto by bylo rozwazyc wspolprace  nimi?

39

Żabcia5 napisał/a:
ania_ja napisał/a:

Słuchaj. To jeśli prowadzisz wirtualne, to może posatraj sie zaczepic te właśnie firmy, co?

40

Rozwiałam ostatnio ze znajomą która korzysta z narzędzia do samodzielnej księgowości i mówiła mi że właśnie musi zmienić to bo ma za dużo spraw an głowie żeby dalej ciąnąć księgowość swojej firmy. Zapytała się i ponoć polecili jej biuro które korzysta z takiego samego systemu jak ona wcześniej. Dl aniej super bo będzie miała nadal takie samo narzędzie do którego zdołała się przyzwyczaić a do tego podali jej stronę ( mojebiuro24.pl ) gdzie może sprawdzić sobie które z biur z tego korzysta. Fajna jest to reklama dla biur bo jak w jej przypadku trafia do ludzi którzy mają firmy i jak zdecydują się odejść od samodzielnego fakturowania to mogąc dalej korzystać z tego samego oprogramowania moga isć do biura gdyż ono też to ma.

41

Hmm przede wszystkim uruchom opcję online, ja np korzystam z http://www.kognitariat.pl/ i chyba dużo osób decyduje się na taką opcję smile

42 Ostatnio edytowany przez cslady (2016-01-28 22:42:23)

Dal biur już powoli powstają specjalistyczne serwisy pozyskujące przedsiębiorców np. [spam]. Działa to trochę jak kojarzenie dwóch stron przy czym trzeba dokładnie podać jakie usługi świadczymy i kogo szukamy.

43

Poza prowadzeniem strony internetowej, promocją poprzez rekomendacje od klientów, polecam wykorzystywanie wielu możliwości jakie daje internet. Sama kiedyś korzystałam z księgowości internetowej, ale jak mi firma się rozwinęła to musiałam przystopować troszkę z obowiązkami i szukałam biura rachunkowego. Przez moje doświadczenia w samodzielnym prowadzeniu księgowości miałam spore wymagania ale trafiłam na coś takiego jak mojebiuro24 - na ich stronie ogłaszały się biura rachunkowe które faktycznie były internetowe. Dawały mi dostęp faktycznie online do moich finansów i podgląd do tego co się w ksiegowości mojej firmy dzieje. Super sprawa która mnie przekonała do tego że jednak moja decyzja była w tym wypadku słuszna. Choć jakby nie taki nieoczekiwany postęp mojej firmy i brak czasu to chyba pozostałabym bez zmian bo lubię kontrolować swoje sprawy.

44

Wydaje mi się, że najlepiej działać wielotorowo. Można reklamować się na forach tematycznych, można prowadzić bloga tematycznego i dzięki temu pozycjonowac stronę internetową (linkowanie), można pomyśleć o reklamie targetowanej na fb i w wyszukiwarce. Na pewno trzeba dokładnie przeanalizować rynek, aby zobaczyć, jak wygląda konkurencja.

45

Najważniejsza jest reklama, rozgłos to połowa sukcesu, a druga to niskie ceny. Na rynku coraz popularniejsze są biura rachunkowe online, które rozliczą firmę nawet w granicach 100 zł. Ważna jest też kompleksowość usług, szybkość. Ja w superskięgowej mam mailowe/SMS-owe przypomnienia o wpłatach do ZUS, zapłacie podatku, czy deklaracji.

46

Sama strona to dodatek a nie start. taka kolejność
1. Wyjść z biura do klientów;
2. Mieć przekonanie że twoja oferta trafia w target twoich klientów;
3. Posiadać umiejętności kreatywnej księgowości a nie tylko przepisywania faktur;
4. Być zorientowaną na to, w jaki sposób firma nie zapłaci podatków itp itd.
5. Nauczyć się i zrozumieć że w księgowości dla firm, nie liczy się człowiek, który jest częścią rubryki;
6. Strona internetowa, jeżeli uznasz że jest sens./Reklama w lokalnych mediach. Zaznaczam - reklama a nie ogłoszenie.

I to tyle.

47

Od 07/2000 do 07/2013 miałam biuro rachunkowe.
Klientów, pracowników, praktykantów, dzięki życiowym planom i działaniom sprzedałam ten biznes.
Mija dwa lata i nie żałuje, na początku brakowało mi rozmów z klientami. Tego ciągłego pędu do wiedzy.

A teraz.
Klientów nie szukam mimo ze dalej prowadzę biuro rachunkowe.
Nie zależy mi żeby być molochem.
Przez 13 lat przez moje biuro przewinęło się około 40 osób (o pracownikach mówię). Co jedna to większy cyrk.
Teraz pracuje sama i jest mi z tym dobrze.
Reklamować się nie zamierzam bo ja wcale nie chce wielu klientów.
JA lubię czytać przepisy i je  wżycie wdrażać.
Nie lubię chaosu, hałasu i wszystkiego tego co jest w dużych biurach rachunkowych.

Mam koleżanki które pracują co dzień (jak ja wczesnej) po 18 godzin.
A klienci płacą kiedy chcą.

Uważam ze trzeba być mega odważnym żeby prowadzić biznes. Ze względu na przepisy na nie wypłacalność ludzi i zmiany częste w prawie.
I mega perfekcjonistą żeby prowadzić biuro rachunkowe.
A mało takich za to rynek otwarty i każda księgową może powiedzieć ...poprowadzę pan księgowość... poprowadzi, oczywiście, ale bez wyobraźni i wcześniej czy później się to rozsypie.

Uwielbiałam rozmowy z klientami bo podczas takich rozmów człowiek się bardzo dużo uczy, można tu poznane rozwiązania wykorzystać tam. Można ze sobą poznawać klientów, czasami odradzać wspólne biznesy.
Słowem, księgowość to logika a nie matematyka. Logika jak w tych przepisach działać jak je łączyć w całość i jak zrobić żeby klientowi zostało jak najwięcej pieniędzy w kieszeni.

48

Dobrym rozwiązaniem jest stworzenie strony internetowej. Na pixyou.pl mają dobre ceny i ciekawą ofertę. Polecam.

Posty [ 48 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRACA DLA KOBIET - POPULARNE ZAWODY, PRACA NA ETACIE, WŁASNA FIRMA » Jak pozyskać klientów do biura rachunkowego?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024